Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ξεκίνημα με δύο νίκες οι παίδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Sgouro K._2

Sgouro K._2Δύο νίκες στην εναρκτήρια ημέρα του 56ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Οστράβας φέρνουν την ομάδα των παίδων σε θέση να διεκδικεί την πρωτιά στο δικό της γκρουπ.  Το συγκρότημα του Σωκράτη Παπασάβογλου επιβλήθηκε της Νορβηγίας και του Σαν Μαρίνο με 3-0 και αύριο απέναντι στη Λιθουανία επιδιώκει την 1η θέση στο 7ο γκρουπ, που θα το βάλει πιο γερά στο κυνήγι της ανόδου στην Α΄κατηγορία. Από κει και πέρα οι νεάνιδες, οι νέοι και οι κορασίδες είχαν ήττες στην πρεμιέρα, ωστόσο η γενική τους εικόνα κάθε άλλο παρά αρνητική ήταν. Ειδικά τα κορίτσια, τα οποία δοκιμάζονται στο υψηλότερο επίπεδο, στην Α΄κατηγορία, έκαναν και στις δύο περιπτώσεις εμφανίσεις, που επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη του πολύ δύσκολου στόχου της παραμονής.

Η πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος περιλάμβανε επτά συναντήσεις για τις ελληνικές ομάδες. Οι παίδες μπήκαν το πρωί με το δεξί στη διοργάνωση. Με καλή απόδοση σε απλό και διπλό κατέβαλλαν τη Νορβηγία με 3-0. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος (φωτό), στην παρθενική του παρουσία στη διοργάνωση, νίκησε στον πρώτο αγώνα τον Φρέντρικ Μέρινγκνταλ με 3-1 σετ, αργότερα ο Νίκος Αντωνιάδης τον Ματς Χόελ με 3-0 και μετά και οι δυο μαζί τους ίδιους αντιπάλους με 3-2 σετ στο διπλό. Το απόγευμα  η ομάδα είχε πιο εύκολο έργο κόντρα στο Σαν Μαρίνο κι έφτασε στο άνετο 3-0 χάνοντας μόνο ένα σετ. Ο Σγουρόπουλος ξεπέρασε τον Φεντερίκο Τζιάρντι με 3-0 σετ, ο Αντωνιάδης τον Νταβίντ Μουτσιόλι επίσης με 3-0 και μαζί τα δύο παιδιά τους ίδιους αθλητές με 3-1 σετ. Από την πλευρά της και η Λιθουανία κατέβαλλε τις ίδιες ομάδες  με 3-0 και αύριο στις 12.00 την αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την εξασφάλιση της κορυφής στο 7ο γκρουπ.

Ostrava ProinoΠαράλληλα με τους παίδες έκαναν την αρχή για την ελληνική πλευρά στο Sareza venue οι νέοι στο 6ο γκρουπ (το 2ο της Β΄κατηγορίας). Έδωσαν το πρωί κρίσιμη αναμέτρηση με την Τουρκία και υπέστησαν ήττα με 3-0. Τα δύο πρώτα ματς ήταν απολύτως ισορροπημένα κι αν ερχόταν έστω μία νίκη για την ομάδα του Λουίτζι Σκέμβρη τότε τα πράγματα ίσως κυλούσαν πολύ διαφορετικά. Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης κάμφθηκε από τον Χουσεΐν Ντουρμάζ με 3-2 σετ και ο Ηλίας Μιχαηλίδης από τον Οζγκούν Οζτούρκ επίσης με 3-2. Ο Μιχαηλίδης μάλιστα, προηγήθηκε 2-0 κι επιπλέον έχασε με διαφορά δύο πόντων τα δύο τελευταία σετ! Στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι ο Πάρις Ζώνιος (στην πρώτη του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) έχασε από τον Ιμπραχίμ Γκουντούζ με 3-0.

Το βράδυ, στο τελευταίο ωράριο, οι έφηβοι αντιμετώπισαν τη Λιθουανία. Σ’ ένα μεγάλο ντέρμπι έκαναν νέα καλή προσπάθεια, όμως υστέρησαν ξανά στα…σημεία και ηττήθηκαν με 3-2. Ύστερα και από αυτό το αποτέλεσμα εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες για την πρωτιά στο γκρουπ και ουσιαστικά είναι απίθανο να έρθει και η 2η θέση, που θα διατηρούσε κάποιες πιθανότητες ανόδου. Εναντίον των Λιθουανών ο Αγγελάκης ηττήθηκε αρχικά από τον Ίγκνας Ναβίκας με 3-1 σετ. Αργότερα ο Μιχαηλίδης έχασε κι άλλη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Κόντρα στον Παούλιους Γκούρα βρέθηκε ξανά μπροστά με 2-0 σετ (και μάλιστα με «καθαρά» σκορ), αλλά στο τέλος λύγισε με 3-2! Οι διεθνείς μας δεν το έβαλαν κάτω, αντέδρασαν σωστά και ο αγώνας είχε συναρπαστική εξέλιξη! Ο Ζώνιος κατάφερε να ξαναβάλει την εθνική μας στη διεκδίκηση της νίκης, καθώς βγήκε νικητής με 3-2 σετ σε μεγάλη «μάχη» με τον Γιόκουμπας Μπιβέινις. Μετά ο Αγγελάκης νίκησε τον πρώτο Λιθουανό, τον Γκούρα, επίσης σε φοβερή αναμέτρηση. Επικράτησε 3-2 με τα τέσσερα από τα πέντε σετ να λήγουν με διαφορά δύο πόντων (11-9 το τελευταίο)! Στον 5ο και καθοριστικό αγώνα ο Μιχαηλίδης αναμετρήθηκε με τον Ναβίκας και δεν μπόρεσε να βρει καλό ρυθμό. Έχασε με 3-0 σετ κι έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 3-2.

Αύριο Σάββατο οι νέοι θα παίξουν με τη Μολδαβία (στις 16.00) και τη Δανία (20.00). Οι Μολδαβοί είναι κι αυτοί χωρίς νίκη, ενώ οι (επικεφαλής του γκρουπ) Σκανδιναβοί έχουν 4 βαθμούς με δύο νίκες. Δύο νίκες έχει και η Λιθουανία, ενώ μία νίκη και μία ήττα εμφανίζει η Τουρκία.

Οι νεάνιδες είναι στο 2ο γκρουπ και στον πρώτο τους αγώνα συνάντησαν την ισχυρή Κροατία, που πέρσι είχε φτάσει στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (είχε χάσει στον «μικρό» τελικό). Η Γέγκερ και η Ράκοβατς είναι βασικές και στη φετινή ομάδα κι όμως οι Ελληνίδες αθλήτριες τις αντιμετώπισαν στα ίσα και αποδείχτηκαν πολύ «σκληρά καρύδια». Κάμφθηκαν με 3-2, όμως έδειξαν ότι μπορούν να γίνουν πιεστικές ακόμα και για παραδοσιακές δυνάμεις της Α΄κατηγορίας και φυσικά να κυνηγήσουν με βάσιμες ελπίδες την παραμονή τους. Για την πολύ αξιόλογη εμφάνιση δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε τίτλο «δύσκολες ώρες πέρασε η Κροατία από την Ελλάδα». Στον πρώτο επί μέρους αγώνα η Κατερίνα Τόλιου έχασε από τη Ματέγια Γέγκερ με 3-0. Στη συνέχεια η Κωνσταντίνα Παρίδη ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από τη Λία Ράκοβατς, ωστόσο η Φιλία Εμίρη, που είναι την πρώτη χρονιά της στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία επιβλήθηκε της Ντορίνα Σρέμπρνιακ με 3-1 και κράτησε την εθνική μας στο παιχνίδι. Αμέσως μετά η Τόλιου πέτυχε σπουδαία νίκη απέναντι στη Ράκοβατς (νούμερο 2 στην τωρινή ευρωπαϊκή κατάταξη των νεανίδων) με 3-2 και ισοφάρισε. Στο φινάλε η Παρίδη πάλεψε για το καλύτερο εναντίον της Γέγκερ και τελικά έχασε με 3-1. Η ομάδα του Μιχάλη Κατσικαδέλη δίνει αύριο τα δύο επόμενα ματς της πρώτης φάσης, στις 12.00 με την Τσεχία και στις 18.00 με τη Γερμανία. Χωρίς να έχει τις ελπίδες με το μέρος της θα προσπαθήσει ν’ αποφύγει την 4η και τελευταία θέση του γκρουπ, που θα μεγαλώσει την αγωνία για τη «σωτηρία».

Οι κορασίδες κυνήγησαν ό,τι μπορούσαν περισσότερο και στους δύο αγώνες τους στο 1ο γκρουπ, ώσπου γνώρισαν φυσιολογικές ήττες από τη Λευκορωσία και τη Σλοβενία με 3-0 και 3-1 αντίστοιχα. Στο εναρκτήριο παιχνίδι με τη Λευκορωσία η Ελένη Σοφρά πήγε να αιφνιδιάσει στο ντεμπούτο της με το εθνόσημο και κάμφθηκε με 3-2 σετ από την Λιζαβέτα Τσιχάναβα. Το «κόντρα» σετ το έχασε 13-11. Στη συνέχεια η Στέλλα Πατεράκη ηττήθηκε με 3-0 από την Ντάρια Τρίγκολος, με «γεμάτα» τα δύο από τα τρία σετ και στο τέλος τα κορίτσια έχασαν το διπλό από τις ίδιες παίκτριες με 3-0 σετ.

Ανταγωνιστικές ήταν οι αθλήτριες του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου και το απόγευμα απέναντι στη Σλοβενία. Εμφανίζονταν όμως και πάλι ως αουτσάιντερ κι αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Η Πατεράκη λύγισε με 3-2 σετ από την Γκάζα Πάραντιζ, η Σοφρά με 3-0 από τη Νίκα Νάγκλιτς και με 3-1 από την Πάραντιζ κι ενδιάμεσα τα κορίτσια πήραν τη νίκη στο διπλό με τις ίδιες αντιπάλους με 3-1 σετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο παιχνίδι της η Σοφρά έχασε το 3ο και το 4ο σετ με οριακή διαφορά. Αύριο στις 14.00 τα κορίτσια θα γνωρίσουν την πιο πολύτιμη εμπειρία μετρώντας δυνάμεις απέναντι στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης Ρουμανία. Δεν αποφεύγουν την τελευταία θέση του γκρουπ και στη δεύτερη φάση θα πάνε σε ματς πλέι οφ κυνηγώντας απαραιτήτως τη νίκη.

* Ο αγώνας της εθνικής μας ομάδας των νεανίδων με την Κροατία έγινε στο τραπέζι 2 και ήταν στο πρόγραμμα των διαδικτυακών μεταδόσεων από το laola1.tv! Ομοίως είναι στο πρόγραμμα και το αυριανό με τη Γερμανία, απλά σήμερα το παιχνίδι της Ελλάδας μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση επειδή καλύφθηκε ζωντανά ο αγώνας Γερμανία-Τσεχία από το τραπέζι 1. Το ίδιο πολύ πιθανόν να γίνει και το Σάββατο για το παιχνίδι με τη Γερμανία.

* Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει αναλυτική ενημέρωση μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (www.ettu.org), ενώ το σάιτ της διοργάνωσης είναι www.ping-pong.cz/eyc2013.

 

Φωτό 2: Τα στελέχη των εθνικών μας ομάδων νέων και παίδων σε στιγμές χαλάρωσης στο πρώτο πρωινό στην Οστράβα με τον ομοσπονδιακό προπονητή Σ. Παπασάβογλου

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ