Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τον Πορτογάλο διεθνή Ένιο Μέντες πήρε ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.!

Mendes

MendesΜεταγραφικό «μπαμ» με Πορτογάλο διεθνή από τον Ολυμπιακό! Φέρνει στον Πειραιά τον Ένιο Μέντες και με συνολικά δυνατή ομάδα βάζει στόχο τον τίτλο αμέσως μετά την επάνοδό του στην Α1 εθνική κατηγορία. Τα οικονομικά δεδομένα σαφώς κι έχουν γίνει από καιρό δυσβάσταχτα για τους συλλόγους, ωστόσο είναι πολύ ευχάριστο (ειδικά για τον συναγωνισμό και το αγωνιστικό επίπεδο των διασυλλογικών πρωταθλημάτων) όταν κάποιοι βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν μικρά ανοίγματα στον συγκεκριμένο τομέα. Στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση δεν έρχονται συχνά καλοί ξένοι παίκτες και η έλευση του Μέντες αποτέλεσε τη μεγάλη είδηση στο φετινό δούναι και λαβείν των σωματείων, που ολοκληρώθηκε με το ανακοινωθέν πρακτικό από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταγραφών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Ο Ολυμπιακός μάλιστα, ενέταξε στο δυναμικό του και τον Ντανιέλ Τσιόκα, που ξαναβρίσκει το κίνητρο του πρωταθλητισμού, ενώ ενισχύθηκε και στις γυναίκες με τις διεθνείς Ντετελίνα Πέτροβα (Βουλγαρία) και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Συνολικά εγκρίθηκαν 366 αιτήσεις μεταγραφών και καταγράφηκαν πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά κι από σωματεία της περιφέρειας.

Στους άνδρες κατ’ αρχάς, ο Ολυμπιακός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει γερά τα πρωτεία από τον αχτύπητο την τελευταία διετία Α.Σ. Πέρα Αθηνών. Δεν είναι μόνο ότι απέκτησε τον Μέντες και τον Τσιόκα. Κράτησε το μέλος της εθνικής ανδρών Τάσο Ρηνιώτη, πήρε και τον διεθνή παίδα Ανδρέα Τσόπελα, πιθανόν να έχει και τη βοήθεια του πρώην πρωταθλητή Κλαούντιο Κύρου, που πέρσι ήταν σε απραξία.

Ο Μέντες Ντα Ενκαρνακάο Χοσέ Ένιο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι 27 ετών και στην τελευταία του εμφάνιση στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης, τον φετινό Μάρτιο, ήταν στο νούμερο 295. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην ισπανική Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα, ομάδα 1ης κατηγορίας και αναμένεται να συνεχίσει σε αυτή παράλληλα με το πειραϊκό σωματείο. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012 ήταν μέλος της εθνικής Πορτογαλίας, που κατέκτησε την 11η θέση κι εξασφάλισε «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έναν χρόνο πριν, που η χώρα του κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν 4ος παίκτης. Τα τελευταία χρόνια έχει συναντηθεί τρεις φορές σε ομαδικό επίπεδο με την Ελλάδα. Την άνοιξη του 2011 έγιναν οι διπλοί ημιτελικοί για την 3η κατηγορία της Ευρωπαϊκής Λίγκας εθνικών ομάδων. Τον Μάρτιο στον αγώνα της Λισαβόνας είχε πετύχει δύο νίκες επί του Κώστα Λαγογιάννη και του Κώστα Παπαγεωργίου (τους οποίους θα κοντράρει την προσεχή σεζόν με το Πέρα). Στη ρεβάνς του Φαλήρου τον Απρίλιο γνώρισε δύο ήττες από τον Παπαγεωργίου και τον Γκιώνη. Τον τελευταίο τον αντιμετώπισε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010, όπου οι Ίβηρες κατέλαβαν την 11η θέση. Ήταν τελευταίο ματς κατάταξης και ο Γκιώνης είχε επικρατήσει και τότε.

Ο Τσιόκας πήγε στον Ολυμπιακό με υποσχετική από το Α.Κ. Ζωγράφου, που ήταν το πρώτο του σωματείο όταν είχε έρθει στην Ελλάδα το 1990. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στον Α.Ο. Ταταύλα.

Δυνατός προβλέπεται να είναι και ο φιναλίστ του περσινού Κυπέλλου Αττικής Α.Ο. Αμφιθέας, ο οποίος διατήρησε στο ρόστερ τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο και πήρε και τον αδερφό του Κωνσταντίνο (με υποσχετική από τον Α.Ο. Πεύκης και οι δύο). 
Ο νεοφώτιστος στην Α1 Άρης Βούλας απέκτησε τον πρώην πρωταθλητή Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών Αντώνη Μαλινάκη, ενώ ο «χρυσός» Βαλκανιονίκης του 2005 στο απλό παίδων Στέφανος Μανουσώφ, που αγωνίζεται πια με την αμερικανική υπηκοότητα, επέστρεψε στον Α.Ο. Ταταύλα. Στην πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2011 πήγαν οι νεαροί επίλεκτοι Πάρις Ζώνιος, Γιάννης Σγουρόπουλος (με υποσχετική από Φ.Ε.Α. Ιωαννίνων και Ελευσίνα αντίστοιχα) και τέλος ο πρώην διεθνής Γιώργος Νταλιάνης μετακινήθηκε (επίσης με υποσχετική από την Πεύκη) στο Ηράκλειο 2001.
Στην Α2 δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές, όμως η μεταγραφική δραστηριότητα στις τοπικές κατηγορίες έκρυβε σημαντικές ειδήσεις. Ο πολυνίκης του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών Γιάννης Βλοτινός θα παίξει φέτος στη Β΄Εθνική Αττικής και θα βοηθήσει τους Αετούς πόλης, που είναι η μετονομασία του Πέρα 2005. Έχει υποσχετική από τον Αρίωνα Μυτιλήνης. Ο πρώην δευτεραθλητής Ελλάδας του διπλού ανδρών Δημήτρης Ταντσούρας πήγε στην Αθηνά Μαγκουφάνας (με υποσχετική από τα Ταταύλα) κι επίσης στη Β΄Εθνική ο νεαρός Άγγελος Ανδριόπουλος, περσινός πρωταθλητής στην Α2 με τα χρώματα του Ολυμπιακού, μετακινήθηκε στην ΑΕΚ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ!

Αίσθηση δημιουργεί η επανεμφάνιση του Φάνη Αλεξανδρίδη και του Βασίλη Αλεξανδρίδη. Δύο αθλητών, που έγραψαν ιστορία με εθνικούς τίτλους στην Τουρκία όπου γεννήθηκαν, με διεθνείς επιτυχίες, αλλά και με πανελλήνιες διακρίσεις στη δεκαετία του ’80 όταν ήρθαν για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Μεγαλούργησαν στον Α.Σ. Πέρα, στον οποίο αγωνίστηκαν και στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση σκέφτηκαν να…τσεκάρουν και πάλι για λίγο την αγωνιστική και φυσική τους κατάσταση κι έκαναν δελτίο σε δύο ομάδες της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ταύρου-Μοσχάτου. Από τον Α.Ο. Νέου Φαλήρου, που ήταν η τελευταία τους ομάδα μετακινήθηκαν στο Π.Κ.Δ. Ταύρου της Α2 εθνικής κατηγορίας και το Ρουφ 80 της Α΄Αττικής αντίστοιχα. Το πόσο θα παίξουν είναι άγνωστο, αλλά ειδικά για τους παλαιότερους, που τους θαύμασαν στα αγωνιστικά τραπέζια, έχει ξεχωριστή σημασία να τους ξαναδούν ενεργούς στα 55 (ο Βασίλης) και τα 51 τους χρόνια.

Επίσης ως πρωταθλήτρια της 2ης κατηγορίας γύρισε φέτος στην Α1 και η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού και θέλει να κυνηγήσει κι εκεί τα πρωτεία. Απέκτησε τη Βουλγάρα Ντετελίνα Πέτροβα, που πέρσι αγωνίστηκε στον Ο.Ε.Α. Έδεσσας και τον ανέβασε στην Α2 και πήρε με υποσχετική από τους Φοίνικες Πάτρας και την κάτοχο του ΤΟΠ 8 γυναικών Γεωργία Ζαβιτσάνου. Έχασε την περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών Φιλαρέτη Εξάρχου, η οποία μένοντας στην 1η κατηγορία της Σουηδίας με τη Στόρφορς δεν μπορεί ν’ αγωνιστεί και στην ελληνική Α1, όμως κράτησε την παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδας του αγωνίσματος Δέσποινα Δάνδουλα.
Η Ελένη Γεωργιάδου, που κατέκτησε το 2012 τον τίτλο με τον Δ.Α.Ο. Ταύρου μετακινήθηκε με υποσχετική στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, που ως γνωστόν θα παίξει και στην Ευρώπη. Στη Χ.Α.Ν.Θ. επέστρεψε η πρώην δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού νεανίδων Ανίτα Χατσατριάν και παραχωρήθηκε στη θυγατρική Χ.Α.Ν. Ακαδημίες Καλαμαριάς η αγέρωχη Βάνια Ζάνεβα. Στον Δ.Α.Ο.Τ. πέρασε από το Π.Κ.Δ.Τ. η πρώην διεθνής Κωνστανίνα Μάγκου, ενώ η παλιά Μεσογειονίκης Μαρία Μοίρου συμφώνησε με τον Φοίνικα Αγίας Σοφίας Πειραιά (υποσχετική από το Πέρα). Τη δύναμή του διατηρεί και ο πρωταθλητής Α.Σ. Πέρα, απλά δεν έχει πια στο ρόστερ τη Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα. Η 18άχρονη πρωταθλήτρια θα δοκιμάσει την τύχη της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Τσεχία. Έκανε συμφωνία ενός χρόνου με την Σλαβόι Πράγας, η οποία αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία.

Στην Α2 έκανε τις εντυπωσιακές κινήσεις ο νεοφώτιστος Ο.Ε.Α. Έδεσσας. Στη θέση της Πέτροβα πήρε τη βασική αθλήτρια της εθνικής γυναικών Μαρία Χριστοφοράκη (η οποία θυμίζουμε ότι θα παίζει παράλληλα στη σουηδική Στόρφορς), ενώ θα έχει και την παλιά διεθνή Έφη Λαζαρίδου (με υποσχετική από το Ηράκλειο 2001). Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων Βασιλική Τζίμου, που την περασμένη σεζόν έπαιξε στο Ρουφ 80, συμφώνησε αυτό το καλοκαίρι με τις Ακαδημίες Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς.

ΟΛΟΙ ΟΙ «ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΟΙ»

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι ως ξένοι αγωνίζονται συνολικά έξι αθλητές κι αθλήτριες και μέσα σε αυτούς είναι και ο Κύπριος Γιώργος Φουκαρίδης. Έκανε δελτίο στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης. Επίσης, οι Έλληνες πρωταθλητές, που θα συνεχίσουν τη διεθνή παρουσία ή θα μετάσχουν φέτος σε ξένο πρωτάθλημα είναι 11 αυτή τη σεζόν. Αναφέραμε ήδη τη νεαρή Τσεκούρα, ενώ επισημαίνουμε ότι οριστικοποιήθηκε η παραμονή της Αγγελίνας Παπαδάκη στην ιταλική Νορμπέλο της Α1 κατηγορίας. Έχουμε ακόμα τους Καλλίνικο Κρεάνγκα (Ενεμπόν Α΄κατηγορία Γαλλίας), Παναγιώτη Γκιώνη (Α΄κατηγορία Γαλλίας), Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Λαγογιάννη (Αμικάλ Λεγκ Σεζέρ, Β΄κατηγορία Γαλλίας), Τάσο Ρηνιώτη (Μετς, Β΄κατηγορία Γαλλίας), Δημήτρη Παπαδημητρίου (Μπρακβέντε, 2η κατηγορία Γερμανίας), Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλαρέτη Εξάρχου (Στόρφορς, Α΄κατηγορία Σουηδίας) και Γιώργο Φραγκούλη (Μπαγιάρ Αρζεντάν, Γ΄κατηγορία Γαλλίας). Στον κατάλογο των αθλητών, που έχουν συμφωνήσει με ομάδες του εξωτερικού μέχρι τώρα, συμπεριλαμβάνεται και  ο Γιάννης Τσίτρας, που θ’ αγωνιστεί στον Άρη Λεμεσού. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό και κάνουν συμφωνίες με ομάδες τοπικού διασυλλογικού επιπέδου, όπως ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού παίδων το 1997 Σταμάτης Κιούφης, ο οποίος παράλληλα με τη δουλειά του ως οδοντίατρος στην Αγγλία αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στο κλαμπ Brixham Gulls στο Torquay.

 

Φωτό: Αγωνιστική προσπάθεια του Ένιο Μέντες από το Photo Gallery της I.T.T.F.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ