Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

H Λι Ξιάο Ξια πρωταθλήτρια κόσμου στο απλό γυναικών, Τσουάν και Τσεν νικητές στο διπλό ανδρών

LI Xiao_Xia_award

LI Xiao_Xia_awardΗ Κινέζα Λι Ξιάο Ξια κατέκτησε την Κυριακή, κατά την προτελευταία ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Παρισιού, το χρυσό μετάλλιο στο Chuan-Chen celebrateαπλό γυναικών. Επικράτησε στον τελικό της συμπατριώτισσάς της Λιου Σιβέν και για πρώτη φορά στην καριέρα της αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Η προσπάθεια μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρίτη και τυχερή, καθώς είχαν προηγηθεί οι χαμένοι τελικοί στο απλό στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2007 και του 2011! Επίσης στην 7η ημέρα των αγώνων έσπασε η κυριαρχία της Κίνας σ’ ένα ακόμα αγώνισμα μετά το διπλό μικτό το Σάββατο! Ο Τσουάν Τσι Γιουάν και ο Τσεν Τσίεν Αν είναι οι νέοι πρωταθλητές κόσμου στο διπλό ανδρών.

Το απλό γυναικών μετατράπηκε, όπως περίμεναν οι πάντες, σε κινεζική υπόθεση. Στον σημερινό τελικό η Λι υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες και παίρνοντας οριακά τρία σετ πανηγύρισε τελικά τη νίκη εναντίον της Λιου Σιβέν με 4-2 (11-8, 4-11, 11-7, 12-10, 6-11, 13-11). Η φιναλίστ έσωσε δύο ματς μπολ στο 8-10 του 6ου σετ, όμως στη συνέχεια έχασε δικό της σετ μπολ και τελικά το παιχνίδι. Με αυτή την επιτυχία η Λι Ξιάο Ξια έδωσε ιδανική συνέχεια στο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, που κατέκτησε στο Λονδίνο το περσινό καλοκαίρι στο απλό γυναικών. Συνέχισε την παράδοση, που θέλει τις Κινέζες να κυριαρχούν από το 1995 έως σήμερα κι έγινε η τέταρτη διαφορετική πρωταθλήτρια στα τελευταία ισάριθμα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι επίσης Κινέζες Ντινγκ Νινγκ και Ζου Γιουλίνγκ.

Στο διπλό ανδρών οι Τσεν Τσίεν Αν/Τσουάν Τσι Γιουάν έκαναν εντυπωσιακή πορεία και δημιούργησαν έκπληξη. Αν και 7ο φαβορί του ταμπλό πραγματοποίησαν σπουδαία αποτελέσματα και ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο με τον καλύτερο τρόπο. Χάρισαν στην Ταϊπέι το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στα χρονικά του θεσμού κι έσπασαν την πρωτοκαθεδρία της Κίνας, η οποία διατηρούσε τα σκήπτρα στο αγώνισμα από το 1993! Στον τελικό οι Τσουάν και Τσεν ξεπέρασαν με 4-2 σετ το εμπόδιο των Κινέζων Χάο Σουάι/Μα Λιν, οι οποίοι ήταν 1ο φαβορί του αγωνίσματος (9-11, 12-10, 11-6, 13-11, 9-11, 11-8). Σημείωσαν έτσι δύο νίκες εναντίον ζευγαριών από την Κίνα, νωρίτερα στα προημιτελικά είχαν επικρατήσει με ανατροπή των Ιαπώνων Κέντα Ματσουντάιρα/Τσαν Καζουχίρο, συνεπώς το αποτέλεσμά του ήταν καταπληκτικό. Την 3η θέση πήραν οι Ιάπωνες Σεϊά Κισικάουα/Τζουν Μιζουτάνι και οι Κινέζοι Γουάνγκ Λικίν/Ζου Γιου.

Στο απλό ανδρών έγιναν γνωστοί οι δύο παίκτες, που αύριο στις 16.30 ώρα Ελλάδας θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο. Συγκροτούν δε, το ίδιο ζευγάρι τελικού με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από τη μια θα είναι ο κάτοχος του τίτλου και 1ος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο απλό Ζανγκ Τζικ κι από την άλλη ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς κορυφαίων διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία, ο 32χρονος Γουάνγκ Χάο! Την Κυριακή έγιναν οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί. Εκεί ο Ζανγκ Τζικ νίκησε διαδοχικά τον Γερμανό Πάτρικ Μπάουμ με 4-1 και τον Κινέζο Ξου Ξιν με 4-0 και ο Γουάνγκ τους συμπατριώτες του Γιαν Αν και Μα Λονγκ με 4-2 σετ! Στους άλλους δύο προημιτελικούς τα αποτελέσματα ήταν: Ξου Ξιν (Κίνα)-Κέντα Ματσουντάιρα (Ιαπωνία) 4-2 και Μα Λονγκ (Κϊνα)-Τίμο Μπολ (Γερμανία) 4-2. Ο Ξου και ο Μα αρκούνται στο χάλκινο μετάλλιο.

Σήμερα επίσης, προέκυψε και το ζευγάρι του τελικού στο διπλό γυναικών. Το χρυσό μετάλλιο θα διεκδικήσουν αύριο το μεσημέρι (15.00 ώρα Ελλάδας) οι Γκούο Γιε/Λι Ξιάο Ξια με τις Ντινκ Νινγκ/Λιου Σιβέν, άπασες από την Κίνα. Το χάλκινο μετάλλιο παίρνουν τις Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη και οι Τσεν Μενγκ/Ζου Γουλίνγκ από την Κίνα. Στα ημιτελικά το πρώτο ζευγάρι έχασε από τις Γκούο/Λι με 4-0, ενώ το δεύτερο έδωσε μεγάλη «μάχη» με τις Ντινγκ/Λιου μέχρι να λυγίσει στο φινάλε με 4-3 σετ.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην πόλη όπου πριν από δέκα ακριβώς χρόνια πανηγύρισε τελευταία φορά παγκόσμια πρωτιά η Ευρώπη με τον Αυστριακό Βέρνερ Σχλάγκερ φέτος όλα τα μετάλλια πήγαν στην Ασία. Η Κίνα δεν μπόρεσε να συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων τεσσάρων Παγκοσμίων πρωταθλημάτων (2005, 2007, 2009, 2011) όπου κατακτούσε όλα τα χρυσά, όμως και πάλι τα δύο που έχασε, όπως επίσης ένα ασημένιο και τρία χάλκινα κατέληξαν σε άλλες ασιατικές χώρες!

 

* Οι φωτογραφίες της Λι Ξιάο Ξια και των νικητών του διπλού ανδρών Τσουάν Τσι Γιουάν και Τσεν Τσίεν Αν από το Photo Gallery της I.T.T.F. από το Παρίσι

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ