Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με ανατροπή και σπουδαία νίκη πέρασε στους «32» του Παγκοσμίου ο Κρεάνγκα

Kreanga 2_Parisi_2013

Kreanga 2_Parisi_2013Δέκα χρόνια μετά την ιστορική του επιτυχία στο Παρίσι και το χάλκινο μετάλλιο στο απλό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ο Καλλίνικος Κρεάνγκα μαγεύει ξανά στον ίδιο χώρο, στο Παλέ ντε Μπερσί και φέρνει στο νου εκείνες τις μεγάλες στιγμές. Απόψε προκρίθηκε στους «32» του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με τεράστια (ειδικά έτσι όπως εξελίχτηκε ο αγώνας) νίκη 4-3 σετ εναντίον του Κορέατη Κιμ Μιν Σέοκ και δείχνει ικανός να φτάσει και πάλι ψηλά. Το αν μπορεί ξανά ένα μετάλλιο είναι μάλλον τραβηγμένο να το πει κάποιος από τώρα, αλλά εκείνο που πρέπει να κρατήσει τη δεδομένη στιγμή είναι ότι αυτός ο σπουδαίος αθλητής παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο στα 41 του χρόνια και δεν σταματά να έχει αξιώσεις σε οποιαδήποτε διοργάνωση! Επόμενος αντίπαλος του Κρεάνγκα θα είναι αύριο στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο νεαρός Κινέζος Γιαν Αν. Ο αγώνας θα γίνει στο τραπέζι 1 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Eurosport! Λίγη ώρα πριν η πορεία του Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό ανδρών σταμάτησε πάνω στο υψηλό εμπόδιο του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Ο 1ος Μεσογειονίκης κάμφθηκε με 4-2 σετ και αποκλείστηκε στους «64» της διοργάνωσης.

Η πολύ δυνατή αναμέτρηση του Κρεάνγκα (νούμερο 70 στον κόσμο) με τον Κιμ Μιν Σέοκ (νούμερο 36) έκλεισε το πρόγραμμα της ημέρας και όχι απλά κράτησε αμείωτο μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον των χιλιάδων φιλάθλων, αλλά τους ενθουσίασε με τις διακυμάνσεις της και το πλούσιο θέαμα. Ποιον υποστήριζε η πλειοψηφία του κοινού; Μα φυσικά τον Έλληνα πρωταθλητή όχι μόνο λόγω Ευρώπης, αλλά και γιατί απολαμβάνει δεκαετίες τώρα το απαράμιλλο στυλ παιχνιδιού του, τον λάτρεψε από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του το 2003 και τον θαυμάζει επίσης από το 2003 στη γαλλική Λίγκα!

Ο Καλλίνικος χάρηκε την πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και…φρόντισε να χαρίσει και πάλι συγκινήσεις στους Γάλλους φιλάθλους, αλλά και σε ορισμένους Έλληνες που πήγαν στο γυμναστήριο για να τον εμψυχώσουν. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-1 σετ, αργότερα έφτασε να είναι με την πλάτη στον τοίχο όταν ο Ασιάτης είχε τρία ματς πόιντς στο 6ο σετ, αλλά παίζοντας με καρδιά και μεγάλες φυσικές δυνάμεις έκανε την ανατροπή και πέρασε στον 3ο γύρο του αγωνίσματος. Παρότι ήταν μόνος του (όπως όλα τα παιδιά) και δεν είχε στον πάγκο έναν ομοσπονδιακό προπονητή να τον βοηθήσει στις πιο κρίσιμες στιγμές, διατήρησε καθαρό μυαλό και δυνατή ψυχολογία. Σε αρκετά σημεία του αγώνα θύμισε τον Κρεάνγκα της προηγούμενης δεκαετίας και στηριζόμενος και στην εμπειρία του έφερε τα πάνω-κάτω. Δεν πτοήθηκε ούτε όταν δέχτηκε «σόρι» στο φινάλε και του 1ου και του 3ου σετ, τα οποία κρίθηκαν οριακά, δεν το έβαλε κάτω ούτε όταν είδε να χάνει αρκετές φαινομενικά εύκολες επιθέσεις του, δεν φοβήθηκε ούτε στα σερβίς, που έκανε ο αντίπαλός του για να νικήσει στο 6ο σετ με το σκορ στο 10-8! Ειδικά στα ράλι με αλλεπάλληλα σπιν ήταν πολύ αποτελεσματικός και στο 7ο σετ είχε πια την ψυχολογία με το μέρος του. Πήρε καλό προβάδισμα από την αρχή (4-1), το αύξησε στο +5 (7-2) και το κράτησε εύκολα. Το τέλος του αγώνα, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από το πρόγραμμα itTV, βρήκε τον Κρεάνγκα να πανηγυρίζει έντονα και μ’ ένα πλατύ χαμόγελο να χαιρετά συνεχώς το γαλλικό κοινό, που τον αποθέωνε! Τα σετ 9-11, 11-6, 9-11, 6-11, 11-8, 14-12 και 11-7. Για τον Κιμ Μιν Σέοκ να συμπληρώσουμε πως ήταν «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής το 2011 στο διπλό ανδρών, φιναλίστ με την Κορέα στο Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων την ίδια χρονιά, 3ος πέρσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού και πρωταθλητής Ασίας στο απλό νέων το 2009.

Όσο για τον επόμενο αντίπαλο του Κρεάνγκα, τον Γιαν Αν είναι νεαρός Κινέζος πρωταθλητής, που μετέχει μόλις για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα (η πρώτη το 2011). Σε επίπεδο ανδρών δεν εμφανίζει ακόμα τη μεγάλη διάκριση, ωστόσο έχει πέντε χρυσά μετάλλια από τα Παγκόσμια πρωταθλήματα νέων του 2007, του 2008 και του 2009 (τρία στο ομαδικό και δύο στο διπλό), ενώ το 2009 ήταν φιναλίστ στο απλό νέων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και το 2007 πρωταθλητής Ασίας στο απλό παίδων. Τον Μάιο βρίσκεται στο νούμερο 14 της παγκόσμιας κατάταξης. Στον 2ο γύρο απέκλεισε σήμερα τον Λεούνγκ Τσου Γιαν από το Χονγκ Κονγκ  με 4-0 σετ.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 55 στον κόσμο) ήξερε ότι δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος του κόντρα σ’ έναν θρυλικό Ευρωπαίο αθλητή τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Νο 11). Παράλληλα όμως, έχει σαν…παράσημο τη νίκη σε βάρος του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού το 2008 στην Κίνα και σκεφτόταν ότι αν μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να φέρει σε δύσκολη θέση τον Λευκορώσο θα ζητούσε πράγματα από τον αγώνα. Τελικά ο 33χρονος πρωταθλητής μας δεν είχε την απαιτούμενη σταθερότητα. Ήταν καλός κατά διαστήματα κι αυτό δεν έφτανε. Ένας αγώνας ατομικού χαρακτήρα και μάλιστα σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πάντα διαφορετικός και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» από τέτοια παιχνίδια Σαμσόνοφ παρουσιάστηκε έτοιμος από κάθε πλευρά και διαβασμένος στον τρόπο παιχνιδιού του Γκιώνη. Η εξέλιξη στο τελικό 4-2 σετ: 7-11, 11-6, 1-11, 5-11, 11-7 και 4-11.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων ο Σαμσόνοφ είναι τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών (1998, 2003, 2005), μία στο ομαδικό (2003), «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών το 1997, τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1999, 2001, 2009) και πολυνίκης στο Τσάμπιονς Λιγκ συλλόγων με δέκα τίτλους!

* Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Μα Λιν,  ήταν ο πρώτος Κινέζος, που αποκλείστηκε στο απλό ανδρών. Στον 2ο γύρο του αγωνίσματος ηττήθηκε από τον υπέροχο Ιάπωνα νεαρό Κέντα Ματσουντάιρα με 4-1 σετ.

* Απόψε σταμάτησε και η πορεία του Βέρνερ Σχλάγκερ, ο οποίος αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον ίδιο χώρο πριν από μία δεκαετία και παραμένει ο τελευταίος Ευρωπαίος πινγκπονίστας που το κατάφερε αυτό! Ο Αυστριακός αποκλείστηκε στους «64» από τον Γερμανό Πάτρικ Μπάουμ με 4-0 σετ.

* Σε αυτό το σημείο επίσης, έσβησαν οι όποιες φιλοδοξίες του βετεράνου Ζαν Μισέλ Σέιβ, που με 22 παρουσίες σε Παγκόσμια πρωταθλήματα ήταν ο πιο έμπειρος στον θεσμό στη γαλλική πρωτεύουσα! Ο θρυλικός Βέλγος γνώρισε την ήττα από τον Αυστριακό Ρόμπερτ Γκάρντος με 4-1 σετ. 

 

Φωτό: Ο Κρεάνγκα στον…έβδομο ουρανό μετά την εντυπωσιακή ανατροπή και νίκη εναντίον του Κιμ Μιν Σέοκ. Το πανηγυρικό στιγμιότυπο του πρωταθλητή μας από το photo gallery που έχει δημιουργήσει η I.T.T.F. από το Παρίσι  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ