Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Από δύο χρυσά μετάλλια Κ. Παπαγεωργίου και Χρ. Φίλη στο Πανελλήνιο ανδρών-γυναικών

155 national_team

155 national_teamP3031263Ο Κώστας Παπαγεωργίου και η Χριστίνα Φίλη ανέλαβαν…γνώριμους ρόλους κι έγιναν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 65ου Πανελλήνιου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών. Στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αμφότεροι οι αθλητές του Α.Σ. Πέρα Αθηνών κατέκτησαν από δύο τίτλους και μεγάλωσαν την πλούσια συλλογή, που έχουν από την κορυφαία διοργάνωση με χρυσά μετάλλια σε όλα τα αγωνίσματα! Στο απλό ανδρών ο Παπαγεωργίου έφτασε στην πρωτιά για 4η διαδοχική σεζόν και 5η συνολικά. Στο διπλό αναδείχτηκε πανελληνιονίκης για 3η συνεχόμενη χρονιά με τον συμπαίκτη του στο Πέρα Κώστα Λαγογιάννη. Η Φίλη έκανε εντυπωσιακή επιστροφή μετά την αποχή της, λόγω μητρότητας, από ολόκληρη την περασμένη περίοδο και πήρε για 7η φορά στην καριέρα της την 1η θέση στο σπουδαιότερο αγώνισμα. Στο διπλό γυναικών κυριάρχησε με τη Λάουρα Νικουλάε, επίσης του Πέρα Αθηνών. Το πρωτάθλημα ήταν και φέτος αφιερωμένο στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Α.Σ. Πέρα Αθηνών και βασικού διοικητικού στελέχους της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δάμωνα Δαμιανίδη.

Σε δεύτερο πλάνο είναι αξιοπρόσεκτα τα εξής στοιχεία:

– Ο Κώστας Παπαγεωργίου έχει κατακτήσει και τους πέντε τίτλους με διαφορετικούς αντιπάλους στον τελικό! Μάλιστα, από το 2010 έως το 2013 επιβάλλεται του εκάστοτε αντιπάλου του με 4-0 σετ (Παπαδημητρίου, Φραγκούλης, Λαγογιάννης οι τρεις προηγούμενοι)! Φέτος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των ατομικών διοργανώσεων, αφού προηγήθηκαν οι τίτλοι του στο Τοπ 8 και το ανοιχτό πρωτάθλημα.

– Ο Λευτέρης Μάκρας πήρε μέρος σε δύο τελικούς και σίγουρα ήταν από τα πρόσωπα των αγώνων. Σε τελικό του απλού στη μεγάλη κατηγορία έφτασε πρώτη φορά στην καριέρα του.

– Η Νικουλάε ήταν παρούσα και στους δύο τελικούς των γυναικών. Πέρσι είχε λείψει από το απλό, ενώ ήταν επίσης νικήτρια στο διπλό, αλλά με διαφορετική παρτενέρ (σ.σ. την Αγγελίνα Παπαδάκη).

– Δύο μετάλλια πήρε και ο Λαγογιάννης, που ήταν 3ος στο απλό.  

– Αφού έμεινε περίπου έναν χρόνο εκτός δράσης ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Γιάννης Βλοτινός τσέκαρε ξανά τις δυνάμεις του στα 41 του χρόνια μετέχοντας και στα δύο αγωνίσματα. Ήταν και στις δύο περιπτώσεις 2ο φαβορί. Έπαιξε σ’ έναν τελικό κι έναν ημιτελικό, χάρισε πολύ όμορφες στιγμές στους φίλους του αθλήματος κι έδειξε ότι έστω και με τη φυσιολογική αγωνιστική πτώση παραμένει αξιοθαύμαστος.

– Η Θεσσαλονίκη εκπροσωπήθηκε θαυμάσια και φέτος από τις αθλήτριες της Χ.Α.Ν.Θ. Η Ζάνεβα και η Χατσατριάν κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό, ενώ πέρσι ένα άλλο ζευγάρι, η Ζάνεβα με την Καλλιόπη Σωτηροπούλου, είχαν φτάσει στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος.

– Δύο σωματεία της Περιφέρειας είχαν μετάλλιο. Ο Γ.Α.Σ. Λέσβου με τον Βλοτινό και οι Φοίνικες Πάτρας με τη Γεωργία Ζαβιτσάνου.

P3031309Στον τελικό του απλού ανδρών αναμετρήθηκαν οι συμπαίκτες στο Πέρα Κώστας Παπαγεωργίου και Λευτέρης Μάκρας. Ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε προβάδισμα στα προγνωστικά, όπως είχε φανεί και από προηγούμενα ματς με τον ίδιο αντίπαλο και το επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο. Εφάρμοσε άριστη τακτική, ήταν πολύ σταθερός και πήρε τη νίκη με 4-0 σετ ύστερα από 19 λεπτά (11-6, 11-6, 11-5, 11-5).  Ο φιναλίστ τα είχε δώσει όλα πριν εναντίον του Βλοτινού, είχε πετύχει σπουδαία νίκη με 4-1 (στο πιο ωραίο ματς του πρωταθλήματος) και όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ»

«Πάντα αισθάνεσαι μία πίεση στην προσπάθειά σου να διατηρήσεις τα κεκτημένα. Ειδικά στην αρχή υπάρχει άγχος. Όσο προχωρούν οι αγώνες όμως, το διαχειρίζεσαι καλύτερα, βρίσκεις ρυθμό σιγά-σιγά και το ξεπερνάς. Αυτό έκανα και φέτος κι εμφάνισα πάλι την κατάλληλη ετοιμότητα και αυτοπεποίθηση», δήλωσε μετά την απονομή ο Παπαγεωργίου και συνέχισε: «Δεν περίμενα τον Λευτέρη στον τελικό, αλλά τον Βλοτινό, ο οποίος παρότι έχουν περάσει τα χρόνια παραμένει πολύ δυνατός αντίπαλος. Τελικά φάνηκε πως ήταν καλύτερα για μένα που έγινε αυτή η μικρή έκπληξη. Σημαντικό για μένα που κερδίζω συνεχόμενους τελικούς χωρίς απώλεια σετ διότι οι ισορροπίες είναι λεπτές. Με τον Λαγογιάννη για παράδειγμα, τα τρία από τα τέσσερα σετ του ημιτελικού έληξαν 11-9. Ίσως είναι και θέμα ψυχολογίας, εκεί όπου είμαι πια πολύ δυνατός, ενώ ο Λευτέρης αγωνίστηκε πρώτη φορά στον τελικό του απλού ανδρών».

Στα ημιτελικά ο Παπαγεωργίου ξεπέρασε με 4-0 σετ τον Κώστα Λαγογιάννη. Νωρίτερα, πέρασε χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο, στη 16άδα απέκλεισε με 3-1 τον Αλέκο Μητρόπουλο (Ηράκλειο 2001) και στα προημιτελικά τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο με 4-2, στον αγώνα που ίσως τελικά ήταν και ο πιο δύσκολος για τον πρωταθλητή. Ο Μάκρας είχε επίσης bye στους «32», στους «16» νίκησε τον Γιάννη Σγουρόπουλο (Ελευσίνα) με 3-0 και στους «8» τον Γιάννη Γεωργαντά (Φιλία Ορεστιάδας) με 4-1.

P3031307Στον τελικό του απλού γυναικών Χριστίνα Φίλη και Λάουρα Νικουλάε τέθηκαν πρώτη φορά αντιμέτωπες παρότι η νικήτρια είχε ήδη δώσει στην καριέρα της εννέα τελικούς στο αγώνισμα και η Νικουλάε πέντε! Οι φίλαθλοι περίμεναν δυνατή σύγκρουση, όμως η εικόνα τούς διέψευσε. Η Φίλη παρουσιάστηκε απόλυτα έτοιμη, είχε εξαιρετικό τέμπο και μεγάλη ευστοχία στις επιθέσεις από το forehand και το backhand. Πήρε τον έλεγχο από την αρχή και χρειάστηκε μόλις 16 λεπτά για να επιβληθεί με 4-0 σετ (11-5, 11-7, 11-2, 11-6). Η Νικουλάε δεν ήταν συγκεντρωμένη, έκανε πολλά λάθη και μοιραία έμεινε έξω από το πνεύμα του ματς.

ΦΙΛΗ: «ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ»

Η Φίλη χάρηκε αυτό το χρυσό μετάλλιο περισσότερο από κάθε άλλο στο απλό του θεσμού και το αφιέρωσε πρώτα απ’ όλα στην οικογένειά της. «Δεν το περίμενα. Ακόμα δεν το πιστεύω γιατί έπειτα από 18 μήνες αποχής έκανα κοπιαστική προσπάθεια να επανέλθω στην κατάλληλη κατάσταση και θεωρούσα ότι χωρίς χρόνο για τρέξιμο και βάρη θα με άφηναν κάποια στιγμή οι δυνάμεις μου. Γι’ αυτό αρχικά έβαλα στόχο την 8άδα, αλλά στον αγώνα με την Τόλιου διαπίστωσα ότι είχα τις απαιτούμενες αντοχές. Είναι η πιο συγκινητική πρωτιά στον θεσμό, τη χάρηκα πιο πολύ απ’ όλες τις προηγούμενες. Την αφιερώνω πρώτα στη μπέμπα μου και στον άνδρα μου και μετά στον προπονητή μου (σ.σ. Βλοτινός) και στη Λάουρα, που δούλεψαν μαζί μου στη σκληρή προετοιμασία, που έκανα για να επανέλθω», ανέφερε χαμογελαστή η πρωταθλήτρια Ελλάδας έχοντας δίπλα της τον σύζυγό της Γιώργο.

Στην 4άδα η Νικουλάε και η Φίλη απέκλεισαν δύο βασικές αθλήτριες της εθνικής γυναικών, την Εξάρχου και τη Χριστοφοράκη με 4-1 και 4-2 σετ αντίστοιχα. Στην πορεία της μέχρι τον τελικό η Φίλη επιβλήθηκε ακόμα της Διάνας Ζέρδιλα (Φοίνικας Πειραιά) με 3-0 στον γύρο των «16» και της εν ενεργεία διεθνούς Κατερίνας Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου) με 4-2 στην 8άδα. Η Νικουλάε κατέβαλλε την Κωνσταντίνα Παρίδη με 3-0 σετ στη 16άδα και την Αλίκη Κιούφη (Δ.Α.Ο. Ταύρου) με 4-2 στην 8άδα.

ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ

P3031289Στον πολύ αμφίρροπο και ποιοτικό τελικό του διπλού ανδρών η τακτική και η τεχνική περίσσευαν με αντίπαλα ζευγάρια τους Κώστα Παπαγεωργίου/Κώστα Λαγογιάννη και Λευτέρη Μάκρα/Γιάννη Βλοτινό. Σε κλειστό παιχνίδι με καλά χτυπήματα κοντά και μακριά από το τραπέζι μέτρησαν οι λεπτομέρειες και οι δύο αθλητές του Πέρα πήραν τη νίκη με 3-2 σετ. Στο 3ο σετ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή ανατροπή όταν έχαναν 1-7, ενώ έκαναν ιδανική εκκίνηση στο 5ο σετ με 3-0 και 5-1 και την εκμεταλλεύτηκαν (10-12, 11-4, 11-8, 7-11, 11-3). Στα ημιτελικά οι Μάκρας/Βλοτινός κατέβαλλαν τα αδέρφια Κωνσταντινόπουλους με 3-0 σετ και οι Παπαγεωργίου/Λαγογιάννης τους Νταλιάνη/Κανάση με το ίδιο σκορ.

Στο διπλό γυναικών η Λάουρα Νικουλάε με τη Χριστίνα Φίλη επιβεβαίωσαν τον ρόλο του φαβορί. Στον τελικό η μεν με το «κομπίνα» λάστιχο, η δε με την ποιοτική επίθεση έλεγξαν απόλυτα τον ρυθμό και νίκησαν τις Όλγα Γεωργοπούλου/Γεωργία Ζαβιτσάνου με 3-0 σετ (11-5, 13-11, 11-9). Οι φιναλίστ είχαν μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν, καθώς είχαν 9-5 και αργότερα δύο σετ μπολ. Έτσι κι αλλιώς πάντως, πετυχημένη η παρουσία τους με τη Ζαβιτσάνου μάλιστα, να δίνει τον πρώτο της τελικό σε επίπεδο Πανελληνίου πρωταθλήματος γυναικών λίγες εβδομάδες μετά το χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατο Τοπ 8 της ίδιας κατηγορίας. Στα ημιτελικά οι Νικουλάε/Φίλη απέκλεισαν με 3-1 σετ τις Δάνδουλα/Παρίδη, ενώ οι Γεωργοπούλου/Ζαβιτσάνου με 3-0 τις Ζάνεβα/Χατσατριάν. Οι τελευταίες δημιούργησαν στα προημιτελικά την έκπληξη του ταμπλό όταν έκαμψαν το 2ο φαβορί του αγωνίσματος, τις Φιλαρέτη Εξάρχου/Μαρία Χριστοφοράκη, με 3-2 σετ. Αξιοσημείωτη στον ίδιο γύρο και η νίκη των Δάνδουλα/Παρίδη απέναντι στις νεαρές διεθνείς Ελένη Γεωργιάδου/Αλίκη Κιούφη (Δ.Α.Ο. Ταύρου).

Επισημαίνουμε ξανά ότι για τη Μαρία Χριστοφοράκη δεν αναφέρεται ομάδα επειδή φέτος δεν ανήκει σε ελληνικό σωματείο και αγωνίζεται σε δύο κλαμπ του εξωτερικού.

Όλοι οι νικητές σε κάθε αγώνισμα:

ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

1. Κώστας Παπαγεωργίου (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Λευτέρης Μάκρας (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

3. Γιάννης Βλοτινός (Γ.Α.Σ. Λέσβου)

-. Κώστας Λαγογιάννης (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

ΑΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

1. Χριστίνα Φίλη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Λάουρα Νικουλάε (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

3. Μαρία Χριστοφοράκη (-)

-. Φιλαρέτη Εξάρχου (Ολυμπιακός)

ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:

1. Κώστας Παπαγεωργίου/Κώστας Λαγογιάννης (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Γιάννης Βλοτινός/Λευτέρης Μάκρας (Γ.Α.Σ. Λέσβου/Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

3. Γιώργος Κανάσης/Γιώργος Νταλιάνης (Α.Ο. Αμφιθέας)

-. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος/Κωνσταντίνος Κωντσαντινόπουλος (Α.Ο. Αμφιθέας/Α.Ο. Πεύκης)

P3031302ΔΙΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

1. Λάουρα Νικουλάε/Χριστίνα Φίλη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών)

2. Όλγα Γεωργοπούλου/Γεωργία Ζαβιτσάνου (Α.Σ. Πέρα Αθηνών/Φοίνικες Πάτρας)

3. Δέσποινα Δάνδουλα/Κωνσταντίνα Παρίδη (Ολυμπιακός/Α.Ο. Φοίνιξ Αγίας Σοφίας Πειραιά)

-. Βάνια Ζάνεβα/Ανίτα Χατσατριάν (ΧΑΝ Θεσσαλονίκης/Ακαδημίες ΧΑΝ Καλαμαριάς)

* Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των αγώνων θ’ αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες στο σάιτ της ομοσπονδίας www.httf.gr.

 

* Φωτογραφικό υλικό με τους πρωταθλητές Ελλάδας του απλού, τις απονομές στα ίδια αγωνίσματα, φάση από τον τελικό του διπλού ανδρών και την απονομή στις νικήτριες του διπλού γυναικών

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ