Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ιδιαίτερα ωφελημένοι οι μαθητές από το προπονητικό σεμινάριο για την ψυχολογία

Seminar Psixologia_Athens_3

Seminar Psixologia_Athens_3Σοφότεροι, δίχως αμφιβολία, βγήκαν όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτό το τριήμερο (15-17), στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, το σεμινάριο προπονητών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την «Αθλητική ψυχολογία στα ατομικά αθλήματα και την επιτραπέζια αντισφαίριση». Η Σλοβένα επίσημη επιμορφωτής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) Τάνια Κάτνια ανέλυσε εξαιρετικά το θέμα κι έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του αθλητή. Η καθηγήτρια αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα δίδαξε δεύτερη φορά στην Αθήνα και πέρασε και πάλι πολλά μηνύματα, καθώς σε αυτό το σεμινάριο εστίασε στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Στα μαθήματα συμμετείχαν 20 άτομα, τα οποία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένα από την παρουσίαση του θέματος. Ήταν παρόντες προπονητές, αθλητές και γυμναστές, ανάμεσά τους και ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ανδρών Κώστας Βατσακλής.

Seminar Psixologia_Athens_2Η κουβέντα, που υπογράμμισε ως συμπέρασμα η Τάνια Κάτνια είναι πως «ό,τι θέλει να κάνει κάποιος πάνω στο κομμάτι της ψυχολογίας θα πρέπει να το εντάξει στο πρόγραμμα του αθλητή από την αρχή μίας σεζόν και όχι σε άλλο χρονικό σημείο γιατί δεν θα βοηθήσει». Η εισηγήτρια ανέλυσε την ψυχολογική προετοιμασία κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου, κάποιες εβδομάδες πριν, κάποιες ημέρες πριν από αγώνες, στη διάρκειά τους, αλλά και μετά από αυτούς. Τόνισε μάλιστα, ότι «πρέπει πάντοτε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ αθλητή και προπονητή» και πως «αν αυτή διαταραχθεί θα έχει τελειώσει η καλή τους συνεργασία και επαφή».

Οι συνολικά 11 ώρες διδασκαλίας άρχισαν με τεχνικές χαλάρωσης, όπως και μία επανάληψη στα όσα είχε πει η καθηγήτρια στην πρώτη επίσκεψή της. Το Σαββατοκύριακο επικέντρωσε στην ψυχολογία στα ατομικά αθλήματα. Συζήτησε διάφορες παραμέτρους με τους μαθητές, έφτιαξε ερωτηματολόγιο, έδειξε δύο μικρά βίντεο κι έκλεισε  ξανά το βράδυ της Κυριακής με ασκήσεις χαλάρωσης απ’ όλους τους συμμετέχοντες. Η Σλοβένα δεν είχε μαζί της στιγμιότυπα από το πινγκ πονγκ κι επέλεξε ως καλύτερο παράδειγμα δύο σπουδαίους τελικούς στο τένις μεταξύ των ίδιων αθλητών. Τα βίντεο αφορούσαν τους περσινούς τελικούς του Άντι Μάρεϊ με τον Ρότζερ Φέντερερ, πρώτα στο Γουίμπλετον κι έπειτα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Τάνια Κάτνια στάθηκε κυρίως στην αλλαγή ψυχολογίας του Βρετανού μέσα σ’ έναν μήνα από τον χαμένο τελικό στο γκραν σλαμ μέχρι τον θρίαμβο επί του  Ελβετού στο ίδιο μέρος, στο Ολυμπιακό τουρνουά, αλλαγή που φαινόταν ακόμα και από την τηλεοπτική μετάδοση…

Seminar Psixologia_Athens_1Οι ερωτήσεις σχετίζονταν με τους στόχους του αθλητή, το τι νιώθει πριν από τα παιχνίδια, τη «γλώσσα» του σώματος και του προσώπου του και τις μεθόδους ώστε ν’ αποσπάσεις απ’ αυτόν τις κατάλληλες πληροφορίες πάνω στην ψυχολογία. Για το μεταφραστικό και επεξηγηματικό κομμάτι ήταν δίπλα στην Τάνια Κάτνια η γενική γραμματέας της ελληνικής ομοσπονδίας και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Κατερίνα Σπανού.

Το επόμενο προπονητικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θα γίνει στις αρχές Μαρτίου (1-3) στην Κομοτηνή. Θα είναι Γ΄επιπέδου και θ’ απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

 

Φωτογραφικό υλικό από το προπονητικό σεμινάριο για την ψυχολογία. Στη δεύτερη φωτό η επιμορφωτής της E.T.T.U. Τάνια Κάτνια. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ