Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δυνατή και με περήφανες στιγμές και το 2012 η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση

IMG 3530

IMG 3530ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2012: Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εξακολουθεί να βρίσκει, κόντρα στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις αντιστάσεις εκείνες, που τη διατηρούν δυνατή και δημιουργική. Αυτό απέδειξε με την πορεία της μέσα στον χρόνο που φεύγει. Κινήθηκε γι’ άλλη μία φορά στους κακοτράχαλους δρόμους του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όμως όχι μόνο έμεινε όρθια, αλλά έζησε ξανά περήφανες στιγμές. Σίγουρα είχε ευκαιρίες και για κάποια μεγάλη επιτυχία, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου όλη η φίλαθλη Ελλάδα παρακολούθησε τα παιχνίδια του Παναγιώτη Γκιώνη και του Καλλίνικου Κρεάνγκα. Τελικά, οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, ωστόσο το άθλημα σημείωσε διακρίσεις σε διάφορα αγωνιστικά επίπεδα, οι οποίες φέρνουν αισιοδοξία για μία συνέχεια που προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη…

Στο Ολυμπιακό τουρνουά η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση πήρε μέρος στο απλό ανδρών με το μάξιμουμ των αθλητών, μάλιστα ο Κρεάνγκα έκανε πέντε (και συνεχόμενες) τις ολυμπιακές συμμετοχές του και βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας με τους Έλληνες, που έχουν τις περισσότερες παρουσίες στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση του πλανήτη.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Χέρνινγκ ο Γκιώνης προχώρησε στις θέσεις 9-16 τόσο στο απλό ανδρών, όσο και στο διπλό ανδρών με συμπαίκτη τον Κώστα Παπαγεωργίου. Επίσης, με τη γαλλική Ανζέ έζησε τα πρωτόγνωρα συναισθήματα της συμμετοχής σε τελικό Ευρωπαϊκού διασυλλογικού κυπέλλου.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Αυστρίας, όπου η Ελλάδα κινδύνεψε ν’ απουσιάσει και φέτος, η Κατερίνα Τόλιου μπήκε στη 16άδα του απλού νεανίδων. Στην ίδια διοργάνωση πέτυχε ανάλογο πλασάρισμα ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στο απλό παίδων αλλά και στο διπλό με συμπαίκτη τον Νίκο Αντωνιάδη.

Σε ομαδικό επίπεδο η εθνική ανδρών πήρε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ την τιμητική 15η θέση κι έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδο στη 12άδα και πιθανότατα την ολυμπιακή πρόκριση. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων δύο ομάδες κοριτσιών έφτασαν στην άνοδο στην Α΄κατηγορία της γηραιάς ηπείρου. Η εθνική κορασίδων κατέλαβε την 11η θέση και η αντίστοιχη των νεανίδων τη 15η. Εξάλλου, ο 12χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος και ο 13χρονος Στράτος Δαμιανής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό παίδων σε τουρνουά του World Junior Circuit στη Σερβία.

Στο εσωτερικό ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών απέκτησε ξανά τα πρωτεία στην Α1 εθνική κατηγορία ανδρών χωρίς να γνωρίσει την ήττα. Στις γυναίκες πανηγύρισε τον παρθενικό του τίτλο ο Δ.Α.Ο. Ταύρου. Το Κύπελλο Ελλάδας δεν διεξήχθη εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών ο Κώστας Παπαγεωργίου πήρε το χρυσό μετάλλιο στο απλό για 3η χρονιά στη σειρά. Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της η Φιλαρέτη Εξάρχου.

Ας θυμηθούμε καλύτερα τα πιο σημαντικά γεγονότα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μέσα στο 2012:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:

Στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη της χρονιάς ο Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται στο νούμερο 49 και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στο 54.

Οι αθλήτριες Αγγελίνα Δεβελέκου και Ελισάβετ Τέρπου του Α.Ο. Διόνυσου παίρνουν μέρος στο ουγγρικό όπεν mini cadet, που γίνεται στη Βουδαπέστη από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Στους πρώτους αγώνες τους στο εξωτερικό τα 12χρονα κορίτσια αποκομίζουν βασικά πολύτιμες εμπειρίες και κάνουν καλές εμφανίσεις υπό τις οδηγίες του προπονητή τους Αλέξανδρου Μπακόλα.

Έξι αθλητές και αθλήτριες μετέχουν στο επαμειβόμενο τουρνουά της Ουγγαρίας, που φιλοξενείται στη Βουδαπέστη από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου. Είναι οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Φιλαρέτη Εξάρχου και Μαρία Χριστοφοράκη. Η συνολική πορεία δεν είναι καλή, περισσότερο προχωρά ο Γκιώνης, που σ’ ένα ακόμα όπεν φτάνει στη 16άδα του απλού.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

Στις 11 του μήνα ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών. Την πρωτιά κατακτά μία ομάδα της περιφέρειας, η Παγώνα Πάτρας και ανεβαίνει απευθείας στην Α1. Στηρίζεται στους Γιώργο Πίττα, Δημήτρη Νικολόπουλο, Περικλή Ασημακόπουλο (παίκτης και προπονητής) και Σπύρο Ζαφειρόπουλο. Τη 2η θέση καταλαμβάνει ο Άρης Βούλας, υστερώντας σε ισοβαθμία με την Παγώνα, την 3η ο Ποσειδών Λουτρακίου και αμφότεροι πηγαίνουν στα μπαράζ ανόδου.

Στις 19 Φεβρουαρίου φτάνει στο τέλος του και το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών και ο τίτλος κρίνεται επίσης στην ισοβαθμία. Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Α.Σ. Πέρα 2005, που έχει καλύτερα αποτελέσματα στις δύο αναμετρήσεις με τον ισόβαθμό του Α.Ο. Πεύκης. Δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ, μαζί με την Πεύκη, αποκτά και ο 3ος της κατάταξης ΑΣΕΑ Καβάλας. Με προπονητή τον Γιάννη Βλοτινό ο Α.Σ. Πέρα 2005 βασίζεται στις Χρυσούλα Τουρσουνίδου, Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Αναστασία Τσακέτα και Χριστίνα Κατωπόδη.

Οι παίδες Νίκος Αντωνιάδης και Ανδρέας Τσόπελας, που αγωνίζονται στο Α.Κ. Ζωγράφου, πηγαίνουν στην πόλη Χόντονιν για το τουρνουά μικρών ηλικιών της Τσεχίας (16-19 Φεβρουαρίου). Περνάνε στο κυρίως ταμπλό του απλού και πετυχαίνουν το καλύτερο πλασάρισμα στο διπλό παίδων, όπου μπαίνουν στην 8άδα. Τους κοουτσάρει ο προπονητής του Α.Ο. Ελληνικού Γιάννης Κορδούτης.

Οι παμπαίδες Γιάννης Σγουρόπουλος και Έλλη Φίσερ, από τον ΓΑΣ Ελευσίς και τον Άρη 2006 αντίστοιχα, γνωρίζουν πολύτιμη εμπειρία με τη συμμετοχή τους στο Eurokids camp, που γίνεται στο Μπουζάου της Ρουμανίας από τις 17 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Μαζί τους είναι ο προπονητής του Άρη Βούλας Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και για μία εβδομάδα δουλεύουν σε ιδανικές συνθήκες με αθλητές και προπονητές από διάφορα σημεία της Ευρώπης. Παίρνουν μέρος και σε εσωτερικό τουρνουά, όπου ο Σγουρόπουλος καταλαμβάνει την 6η θέση και η Φίσερ τη 10η.

Κίνηση ανθρωπιάς από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α., η οποία στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης παραδίδει στις 21 Φεβρουαρίου ιματισμό στους άστεγους της Αθήνας. Καλεί την υπηρεσία αστέγων του Δήμου Αθηναίων στα γραφεία της και της προσφέρει ρούχα παλαιών χορηγών της.

Το διήμερο 25-26 του μήνα η Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. διοργανώνει σε συνεργασία με τον δήμο Δέλτα, το 6ο αναπτυξιακό τουρνουά της Σίνδου. Στο όπεν, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη μνήμη του παλιού αθλητή Ιωάννη Κόκκινου, μετέχουν 143 αθλητές και αθλήτριες. Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Γιάννης Νάκος του Απόλλωνα Καλαμαριάς στους νέους, η Βασιλική Τζάμου (ΧΑΝ Θεσσαλονίκης) στις νεάνιδες, ο Κώστας Σγουρόπουλος (ΓΑΣ Ελευσίς) στους παίδες, η Γεωργία Χατζηλυγερούδη (Α.Σ. Πέρα 2005) στις κορασίδες, ο Νίκος Βλαχάκης (ΑΟ Καρέα) στους παμπαίδες και η Έλλη Φίσερ (ΑΟ Άρης 2006) στις παγκορασίδες.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ:

Η έξοδος της Κατερίνας Ντουλάκη από το διεθνές ranking list, ύστερα από πολλά χρόνια, είναι η είδηση για την ελληνική πλευρά από τους πίνακες του Μαρτίου. Η Πειραιώτισσα πρωταθλήτρια, είχε εγκαταλείψει αιφνιδιαστικά την ενεργό δράση τον Μάιο του 2011.

Nikites aplo_andronΣτις 3 και 4 Μαρτίου διεξάγεται στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο το 64ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών–γυναικών. Ο Κώστας Παπαγεωργίου, αθλητής του Α.Σ. Πέρα Αθηνών, διατηρεί τα πρωτεία στο απλό ανδρών για 3η χρονιά στη σειρά και κατακτά τον συνολικά 4ο τίτλο του στο αγώνισμα. Η Φιλαρέτη Εξάρχου, αθλήτρια του Φοίνικα Πειραιά, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στο απλό γυναικών για πρώτη φορά στην καριέρα της. Ο Παπαγεωργίου παίρνει το χρυσό μετάλλιο και στο διπλό με τον συμπαίκτη του στο Πέρα Κώστα Λαγογιάννη, ενώ στο διπλό γυναικών φτάνουν στην πρωτιά η Λάουρα Νικουλάε και η Αγγελίνα Παπαδάκη από το Πέρα Αθηνών και την Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη γι’ άλλη μια χρονιά στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Πέρα Αθηνών και βασικού στελέχους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δάμωνα Δαμιανίδη.

Το τριήμερο 6-8 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού πρωταθλήματος Λυκείων για τη σεζόν 2011-2012. Τους αγώνες διοργανώνει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και με τη χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Πειραιά. Στο απλό μαθητών αναδεικνύεται πρωταθλητής ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (1ο ΓΕΛ Πεύκης). Στις μαθήτριες κατακτά το χρυσό μετάλλιο η Κωνσταντίνα Παρίδη (9ο ΓΕΛ Πάτρας). Στο ομαδικό παίρνουν την πρωτιά το 1ο Γενικό Λύκειο Σαλαμίνας στα αγόρια και το 2ο Γενικό Λύκειο Πεύκης στα κορίτσια. Στο διπλό μαθητών κυριαρχούν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος/Γιάννης Παπαδάκης (Β’ Αθήνας) και στο διπλό μαθητριών οι Βασιλική Τζάμου/Ντιάνα Κοτατζιάν (Ανατολική Θεσσαλονίκη).

Από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου γίνεται στο Λινιάνο το ιταλικό όπεν νέων και παίδων, που είναι ενταγμένο στο τζούνιορ σιρκουί της διεθνούς ομοσπονδίας. Παίρνουν μέρος οι παίδες Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Πάρις Ζώνιος (από την Πρόοδο) και οι κορασίδες Γεωργία Χατζηλυγερούδη (Πέρα 2005) και Χριστιάνα Κανάρη (ΑΣΕΑ Καβάλας). Η διάκριση έρχεται στο απλό παίδων όπου ο Αγγελάκης μπαίνει στην 8άδα με συνολικά πέντε νίκες. Επίσης, στο ομαδικό παίδων η Ελλάδα πλασάρεται στις θέσεις 9-16, ενώ στο ταμπλό του απλού προκρίνονται και οι Ζώνιος, Χατζηλυγερούδη. Στη γειτονική χώρα πηγαίνουν και οι προπονητές Λουίτζι Σκέμβρης (Προόδου) και Γιάννης Σταύρου (Καβάλας).

Από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο φιλοξενεί το προπονητικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με θέμα «αναπτυξιακή ηλικία στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Κεντρικός εισηγητής είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής στο κλιμάκιο της Πάτρας Μιχάλης Κατσικαδέλης, ενώ μιλούν ακόμα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής και η διεθνής αθλήτρια Μαρία Χριστοφοράκη, πτυχιούχος στη διατροφολογία.

Ξεχωριστή μέρα για τον Παναγιώτη Γκιώνη η 16η Μαρτίου. Πανηγυρίζει με την ομάδα του, την Ανζέ, την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.T.T.U. Cup). Το γαλλικό κλαμπ νικά δεύτερη φορά στα ημιτελικά τη γαλλική Σεστάς (3-1). Ο Γκιώνης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που θα μετάσχει σε τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου ομάδων. Είχε προηγηθεί ο Κρεάνγκα το 2003 όταν και κατέκτησε τον τίτλο στο «Νάνσι Έβανς» με τη Μονπελιέ.

Στις 17 Μαρτίου δύο πλασαρίσματα στην πρώτη 8άδα από τα κορίτσια αποτελούν την καλύτερη πορεία των ελληνικών χρωμάτων στο όπεν παίδων και παμπαίδων της Σλοβακίας. Στους αγώνες, που γίνονται στην πόλη Μαλάσκι, η Έλλη Φίσερ φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του απλού παγκορασίδων και η ίδια αθλήτρια με παρτενέρ την Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου παίρνει την αντίστοιχη θέση στο διπλό της ηλικιακής κατηγορίας 12 και 13 ετών. Επίσης, οι Νίκος Γενεράλης και Ξάνθος Παναγόπουλος προχωρούν έως τη 16άδα του διπλού για παιδιά 12-13 χρόνων. Τα τέσσερα παιδιά του Α.Ο. Άρης 2006 αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου.

Στις 18 Μαρτίου ολοκληρώνονται τα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας και αναδεικνύουν τιτλούχους τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών στους άνδρες και τον Α.Ο. Δ.Α.Ο. Ταύρου στις γυναίκες. Στην πρώτη περίπτωση η ομάδα του Παλαιού Φαλήρου ξαναπαίρνει άνετα τα σκήπτρα ύστερα από την απώλεια του 2011 από τα Ταταύλα. Την αήττητη τριάδα συγκροτούν οι Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Λευτέρης Μάκρας, προπονητής είναι ο Γιάννης Βλοτινός. Ο Α.Ο. Ταταύλα κατακτά τη 2η θέση, ο Α.Ο. Πεύκης την 3η και ο Α.Ο. Αμφιθέας την 4η.

P3170151Στην Α1 γυναικών τα πρωτεία μένουν στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ταύρου, πάντως ο Δ.Α.Ο.Τ., που δίνει συνέχεια στην επιτυχία του Π.Κ.Δ.Τ., φτάνει πρώτη φορά στην ιστορία του σε αυτόν τον τίτλο. Η 1η θέση κρίνεται στο φινάλε και σε ισοβαθμία. Το σωματείο του Ταύρου υπερτερεί στα σετ των δύο αγώνων του με τον Φοίνικα Αγίας Σοφίας (24 υπέρ-22 κατά)! Ο προπονητής Αλέξης Αρσενιάδης εμφανίζει νεανική ομάδα και στηρίζεται στις Κατερίνα Τόλιου, Αλίκη Κιούφη και Ελένη Γεωργιάδου. Αναπληρωματική είναι η Φρύνη Μαστρογιαννοπούλου. Την 3η θέση καταλαμβάνει ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών και την 4η η Αθηνά Μαγκουφάνας.

Στις 25 του μήνα αρχίζει στο Ντόρτμουντ το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού και διαρκεί μέχρι τη 1 Απριλίου. Τον μεγάλο στόχο τον θέτουν οι άνδρες, οι οποίοι ξέρουν ότι με πλασάρισμα στην πρώτη 12άδα αποκτούν πάρα πολλές πιθανότητες να πάρουν ολυμπιακή πρόκριση και στο ομαδικό. Μετέχουν στο γκρουπ Α της Championship Division και αρχίζουν με φυσιολογική ήττα 3-0 από την Κίνα. Στις 26 Μαρτίου επιβάλλονται 3-0 της Σλοβενίας και την επόμενη ημέρα χάνουν 3-0 από το Χονγκ Κονγκ. Στις 28 Μαρτίου βγαίνουν αρχικά νικητές στη γερή κόντρα με τη Βόρεια Κορέα, όμως το βράδυ γνωρίζουν βαριά ήττα 3-0 από τη Σουηδία και μένουν εκτός 12άδας. Αντιμετωπίζουν τους πρώην πρωταθλητές κόσμου με το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να τους ευνοήσει ακόμα και ήττα με 3-1, ωστόσο κάνουν κακή εμφάνιση. Η τελευταία αγωνιστική του γκρουπ οδηγεί σε τριπλή ισοβαθμία Σουηδίας, Β. Κορέας και Ελλάδας στην 3η θέση και η εθνική μας αρκείται τελικά στην 5η θέση.

Συνεχίζει για τις θέσεις 13-24 και επικρατεί πρώτα 3-2 της Τσεχίας κι έπειτα 3-1 της Γαλλίας. Στις 30 Μαρτίου δίνει άλλη μία αμφίρροπη μάχη με τη Βόρεια Κορέα και λυγίζει με 3-2. Στον τελευταίο της αγώνα κατάταξης νικά 3-1 τη Σερβία και τελικά παίρνει την 15η θέση. Χάνει βέβαια τις ελπίδες πρόκρισης στο Ολυμπιακό τουρνουά, αλλά κατατάσσεται σίγουρα σε τιμητική θέση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής έχει στη βασική τριάδα τους Καλλίνικο Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου και αναπληρωματικό τον Κώστα Λαγογιάννη.

Η εθνική γυναικών μετέχει στο γκρουπ F της Second Division (θέσεις 25-48) κι έχει στόχο την παραμονή. Αρχίζει ιδανικά νικώντας 3-2 τη Σλοβακία κι επίσης 3-2 τη Νέα Ζηλανδία. Ακολούθως ηττάται 3-1 από την Ταϊλάνδη, επικρατεί 3-1 της Μαλαισίας και χάνει 3-0 από τη Βουλγαρία. Μειονεκτώντας στην ισοβαθμία με τις γειτόνισσες παίρνει την 4η θέση του γκρουπ και συνεχίζει για τις θέσεις 37-44. Εκεί χάνει 3-1 από τη Βενεζουέλα, αργότερα 3-2 από τη Νιγηρία και τέλος νικά 3-2 την Εσθονία. Περιορίζεται στην 43η θέση, η οποία οδηγεί στον υποβιβασμό, εκτός κι αν μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί, μέχρι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, καταφέρει να διατηρηθεί στην κατηγορία μέσω της παγκόσμιας κατάταξης…Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας βασίζεται στη Γερμανία στις Μαρία Χριστοφοράκη, Φιλαρέτη Εξάρχου και Κατερίνα Τόλιου.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

Στις 2 του μήνα τελειώνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα μπαράζ για την Α1 και την Α2 εθνική κατηγορία. Στην πρώτη περίπτωση επικρατούν οι ομάδες, που προέρχονταν από την Α1. Την παραμονή εξασφαλίζουν το Π.Κ.Δ. Ταύρου και ο Α.Σ. Γυμνάσιο στους άνδρες, το Π.Κ.Δ. Ταύρου και οι Φοίνικες Πάτρας στις γυναίκες. Στη δεύτερη περίπτωση την άνοδο από τη Β΄Εθνική στην Α2 κατακτούν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων και ο Α.Σ. Η Πρόοδος στους άνδρες, το Ρουφ 80 και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης στις γυναίκες. Η Ένωση Ποντίων έχει στη βασική τριάδα τους Ευθύμη Αμερικάνο (παράλληλα κόουτς της ομάδας), Δημήτρη Παπαδημητρίου, Φάνη Φλασκή, ενώ αγωνίζεται και ο Κώστας Χυλομάτης. Η Πρόοδος του Λουίτζι Σκέμπρη παρατάσσεται με τους Κωνσταντίνο Αγγελάκη, Πάρι Ζώνιο, Θανάση Βιτσαρόπουλο. Το Ρουφ 80 του Άρη Τσακίρογλου βασίζεται στις Αλεξάνδρα Τουντάκωβα, Νερατζιά Μυτακίδου και Χριστίνα Ασημακοπούλου, ενώ ο Εθνικός, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Α2, έχει στη σύνθεσή του τις Παναγιώτα Μούρου, Μαρία Αντωνούδη, Δάφνη Δεληγιάνη και προπονητή τον Παράσχο Αβραμίδη.

Στις 4 Απριλίου κλείνει το πρώτο μέρος στο Παγκόσμιο Σχολικό πρωτάθλημα Λυκείων, που διεξάγεται στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Το 2ο ΓΕΛ Πεύκης κατακτά την 4η θέση στο ομαδικό μαθητριών με τις αθλήτριες Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα, Ειρήνη Γαζεπίδου, Μαρία Αρτσέτου, Μαριάννα Σταμάτη και προπονητή τον Χρήστο Βατσακλή. Στο ατομικό εμφανίζει την καλύτερη θέση η Μαριάντζελα Πανουργιά, η οποία φτάνει στη 16άδα του απλού μαθητριών. Στη διοργάνωση εκπροσωπούν ακόμα την ελληνική μαθητική κοινότητα οι Κώστας Ρουμελιώτης, Νεοκλής Μπαρής, Άγγελος Δημόγλης, Δημήτρης Παπασωτηρίου (για το 1ο ΓΕΛ Σαλαμίνας), Ηλία Μιχαηλίδης, Αναστάσιος Γιοβάς-Αλχαζίδης, Σταυρος Βρεττάκος, Κωνσταντίνος Κώτσης, Κωνσταντίνα Παρίδη, Άννα Σοφιανού και Βασιλική Τζάμου (επίλεκτοι).

Στις 7, 8 και 9 Απριλίου γίνεται στο Σ.Ε.Φ. η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων. Στο ομαδικό ο Α.Ο. Πεύκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους νέους και η Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας στις νεάνιδες. Ο Α.Ο. Πεύκης ξεπερνά στον τελικό το εμπόδιο του Άρη Νικαίας με 3-1. Ο Χρήστος Βατσακλής έχει στη βασική τριάδα τους Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Παπαδάκη, Άγγελο Ανδριόπουλο και αναπληρωματικό τον Γιώργο Γραμματίδη. Το χάλκινο μετάλλιο παίρνουν ο Α.Σ. Πέρα 2005 και ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Στις νεάνιδες η Αθηνά νικά στον τελικό το συγγενικό σωματείο του Α.Ο. Πεύκης με 3-1. Υπεύθυνος προπονητής κι εδώ ο Χρήστος Βατσακλής, που παρατάσσει για την ομάδα της Μαγκουφάνας τις Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα, Ειρήνη Γαζεπίδου και Φιλία Εμίρη. Ο ΑΣΕΑ Καβάλας και ο Άρης Βούλας μοιράζονται την 3η θέση.

Aponomi aplo_neonΣτα ατομικά αγωνίσματα εξελίσσονται σε απόλυτους πρωταγωνιστές ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου, οι οποίοι κατακτούν από δύο χρυσά μετάλλια. Ο αθλητής του Α.Ο. Πεύκης αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό νέων, αλλά και στο διπλό με συμπαίκτη τον Γιάννη Παπαδάκη. Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου ξαναπαίρνει τον τίτλο στο απλό νεανίδων και κυριαρχεί και στο διπλό με την Κωνσταντίνα Παρίδη του Φοίνικα Πειραιά.

Από τις 11 έως τις 15 του μήνα διεξάγεται στο Κίρσμπεργκ του Λουξεμβούργου το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης. Η Ελλάδα μετέχει με τους Κώστα Παπαγεωργίου, Μαρία Χριστοφοράκη και Κατερίνα Τόλιου και δεν καταφέρνει κάτι ουσιαστικό. Ο Παπαγεωργίου μένει 3ος στο 15ο προκριματικό γκρουπ και αποκλείεται. Επικρατεί 4-2 σετ του Μαυροβούνιου Τσέκιτς και 4-1 του Ισλανδού Στέφενσεν, αλλά χάνει 4-2 από τον Ισπανό Μασάδο και 4-2 από τον Ουκρανό Ζμουντένκο. Η Χριστοφοράκη περιορίζεται στην 3η θέση του 15ου γκρουπ νικώντας την Ασβάντεν από την Ελβετία με 4-1 σετ και χάνοντας 4-2 από την Ιταλίδα Ταν-Μονφαρντίνι και 4-0 από την Κροάτισσα Μπόρος.

Η Τόλιου μένει επίσης εκτός ταμπλό ως 3η στο 14ο γκρουπ. Χάνει 4-0 σετ από τη Ρωσίδα Φαντέεβα και 4-0 από την Πολωνή Καταρζίνα Γκριμπόβσκα και νικά τη Μόρετ από την Ελβετία με 4-3.

Το τριήμερο 20-22 Απριλίου γίνεται στο Σ.Ε.Φ. το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων. Στο πρώτο μέρος της διοργάνωσης το Α.Κ. Ζωγράφου αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στα αγόρια και ο Α.Ο. Πεύκης στα κορίτσια.

Στους παίδες η ομάδα του Ζωγράφου ξεπερνά στον τελικό την αντίσταση της Προόδου με 3-2. Την τριάδα αποτελούν οι Νίκος Αντωνιάδης, Ανδρέας Τσόπελας και Γιάννης Πετρόπουλος, ενώ κοουτσάρει ο Αλέξης Αρσενιάδης. Την 3η θέση παίρνουν ο ΓΑΣ Ελευσίς και το Πέρα 2005.

Στις κορασίδες ο ΑΟ Πεύκης επιβάλλεται στον τελικό του ΑΣΕΑ Καβάλας με 3-0. Ο προπονητής Χρήστος Βατσακλής στηρίζεται στις Θάλεια Κορδούτη, Κατερίνα Ράπτη Νίκη Μπρισκόλα, ενώ έχει αναπληρωματική τη Μαρία-Χριστίνα Γραμματίδη. Το χάλκινο μετάλλιο πάει στον Άρη Βούλας και το Πέρα 2005.

DSC03950Στα ατομικά αγωνίσματα γίνεται κεντρικό πρόσωπο ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης γιατί καταφέρνει να πάρει 3η χρονιά στη σειρά την πρωτιά στο απλό και να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κώστα Μαδέση από την τριετία 1983-1985. Στο απλό κορασίδων η Γεωργία Χατζηλυγερούδη είναι η νέα πρωταθλήτρια Ελλάδας. Στο διπλό παίδων παίρνουν το χρυσό μετάλλιο οι Νίκος Αντωνιάδης/Ανδρέας Τσόπελας και στο διπλό κορασίδων οι Θάλεια Κορδούτη/Φιλία Εμίρη.

 

ΜΑΪΟΣ:

Από τις 10 έως τις 13 του μήνα διεξάγεται στην Ντόχα του Κατάρ το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά και η Ελλάδα εκπροσωπείται μόνο από τον Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος θέλει να κυνηγήσει το όνειρο της πρόκρισης στο Λονδίνο. Δεν καταφέρνει να φτάσει στον πολύ δύσκολο στόχο, όμως η παρουσία του είναι θετική.

Αρχικά σημειώνει δύο νίκες στο 5ο γκρουπ εξασφαλίζοντας πρόκριση στην επόμενη φάση. Καταβάλλει τον Σλοβάκος Κέινατ με 4-3 σετ και τον Ντονάντο από το Ελ Σαλβαδόρ με 4-1. Ακολούθως χάνει από τον Λετονό Μπούργκις με 4-0, όμως στο ταμπλό πετυχαίνει εντυπωσιακή νίκη 4-0 επί του Σλοβάκου Πίστεϊ και μπαίνει στον γύρο των «16». Εκεί κάμπτεται 4-1 σετ από τον Ουκρανό Ντίντουκ, χάνει κάθε ελπίδα πρόκρισης και τελικά καταλαμβάνει τη 12η θέση, που είναι η 2η αναπληρωματική στο σύνολο των προκρίσεων από το Κατάρ. Στα τελευταία παιχνίδια του νικά με 4-3 σετ τον Άγγλο Μπαγκάλεϊ και κάμπτεται 4-0 από τον Ουκρανό Ζμουντένκο και 4-1 από τον Τσέχο Προκόπκοφ.

Στις 19 και 20 Μαΐου ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών διεξάγει στο Βυζαντινό το 8ο αναπτυξιακό ανοιχτό πρωτάθλημα. Στην κατηγορία των παίδων πρωτεύει ο Στράτος Δαμιανής του Πέρα 2005. Στη μεγάλη κατηγορία των παμπαίδων επικρατεί ο Γιάννης Σγουρόπουλος της Ελευσίνας, στη μικρή κατηγορία των παμπαίδων ο Πύρρος Αγγελάκης της Προόδου, στις κορασίδες η Γεωργία Χατζηλυγερούδη του Πέρα 2005, στη μεγάλη κατηγορία των παγκορασίδων η Ελισάβετ Τέρπου του Διόνυσου και στη μικρή κατηγορία των παγκορασίδων η Δανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου του Πέρα Αθηνών.

Στις ίδιες ημερομηνίες γίνεται στη Θεσσαλονίκη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων και ανεξαρτήτων αθλητών. Στην 1η θέση των διαφόρων κατηγοριών φτάνουν οι βετεράνοι Νίκος Μουχτούρης, Άγγελος Μακρής, Ντιγκράν Μποζογλανιάν και Ευγενία Πετράκη και οι ανεξάρτητοι Παναγιώτης Φωτάκης, Νίκος Ραμπότας, Βασίλης Σταματιάδης, Κώστας Κουμπής και Βασιλική Σταθά.

Στις 20 του μήνα η Ανζέ ολοκληρώνει στο Ντίσελντορφ την εντυπωσιακή πορεία της στο E.T.T.U. Cup και ο Γκιώνης την περήφανη αγωνιστική του παρουσία, που φτάνει έως την πρωτόγνωρη εμπειρία του τελικού. Το γαλλικό κλαμπ γνωρίζει δεύτερη ήττα από την Μπορούσια με 3-0 και μένει στη θέση του φιναλίστ. Στον πρώτο τελικό είχε χάσει 3-1. Ο Γκιώνης θα θυμάται πάντα ότι πέτυχε τη μοναδική νίκη εναντίον της πανίσχυρης γερμανικής ομάδας, καθώς στη Γαλλία είχε κάμψει την αντίσταση του δευτεραθλητή Ευρώπης του απλού Πάτρικ Μπάουμ.

Είδηση με ξεχωριστή σημασία για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, καθώς στις 23 Μαΐου η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ανακοινώνει ότι δίνει πλέον το δικαίωμα στους αθλητές της ν’ αγωνίζονται ταυτόχρονα σε σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού! Με δεδομένη τη δυσκολία για συχνή παρουσία σε διεθνή τουρνουά η ομοσπονδία αποφασίζει να δώσει με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα για περισσότερους δυνατούς αγώνες στους αθλητές και τις αθλήτριες των εθνικών μας ομάδων ώστε να τους έχει όσο γίνεται πιο έτοιμους στις δραστηριότητες των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων. Εκτιμά επίσης, ότι μετακίνηση σε ξένο σωματείο προσφέρει κι επιπλέον οικονομικό κίνητρο στους Έλληνες πρωταθλητές.

Στις 26 του μήνα η ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών διοργανώνει στο Σ.Ε.Φ. το 2ο ατομικό πρωτάθλημα για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έστω και για λίγο, οι άνθρωποι των media ξεφεύγουν κάπως από τη δύσκολη καθημερινότητα και χαλαρώνουν παίζοντας πινγκ πονγκ με άφθονο κέφι και…πολλές δυνάμεις. Η διοργάνωση συγκεντρώνει 68 άνδρες και γυναίκες.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ:

Στο διάστημα 2-4 Ιουνίου διεξάγεται στο Σ.Ε.Φ. η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων. Στο ομαδικό ανακηρύσσονται νικητές ο Γ.Α.Σ. Ελευσίς στα αγοράκια και ο Α.Ο Άρης 2006 στα κοριτσάκια. Στους τελικούς δίνουν αμφίρροπες κόντρες με τον ΑΣ Πέρα 2005 και τον Α.Ο. Διόνυσου αντίστοιχα, ώσπου επικρατούν με σκορ 3-1 και 3-2. Ο προπονητής του Γ.Α.Σ.Ε. Γιάννης Λογοθέτης βασίζεται στους Γιάννη Σγουρόπουλο, Αλέξη Κουλουριώτη κι έχει αναπληρωματικούς τον Δημήτρη Στάμου και τον Κώστα Στάμου. Ο Άρης 2006 αγωνίζεται με τις Έλλη Φίσερ, Φοίβη Πεχλιβανίδη κι έχει ως προπονητικό δίδυμο τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και τον Γιώργο Λιλή. Στους παμπαίδες την 3η θέση μοιράζονται ο Καρέας και τα Ταταύλα και στις παγκορασίδες οι Φοίνικες Πάτρας και ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας.

DSC04212Σε ατομικό επίπεδο οι νέοι πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό είναι ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Έλλη Φίσερ. Ο 12χρονος πινγκπονίστας κατακτά την πρωτιά και στο διπλό παμπαίδων με συμπαίκτη τον 11χρονο Αλέξη Κουλουριώτη. Το χρυσό μετάλλιο στο διπλό παγκορασίδων κρεμούν στο στήθος τους οι αθλήτριες του Α.Ο Διόνυσου Ελισάβετ Τέρπου και Αγγελίνα-Χριστίνα Δεβελέκου.

Στις 12 Ιουνίου η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. γνωστοποιεί τη συγκινητική κίνηση στήριξης, που γίνεται προς όφελός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Ε.Τ.Τ.U.) και την Αυστριακή Ομοσπονδία (O.T.T.V.). Ενώ ξεκαθαρίζει ότι εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας μπορεί ν’ ακυρώσει τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Βιέννης και καταθέτει αίτημα να μην πληρώσει την προβλεπόμενη χρηματική ποινή, οι δύο πλευρές ανακοινώνουν ότι όχι μόνο δεν θα επιβάλλουν πρόστιμο στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α., αλλά θα προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία ύψους 11.000 ευρώ σε συνολικά 10 άτομα! Η συγκλονιστική ανταπόκριση στο ελληνικό πρόβλημα κάνει τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη να μιλήσει για μνημειώδη και άκρως φιλελληνική πρωτοβουλία, που αποτελεί υπόδειγμα αθλητικής όπως και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης! Λίγες ημέρες μετά το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας αποφασίζει, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο, να δεχτεί την πρόταση της Ε.Τ.Τ.U. και της O.T.T.V..  

Ο επιμορφωτικός κύκλος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τη σεζόν 2011-2012 κλείνει στις 23 και 24 του μήνα στα Ιωάννινα. Στην ηπειρώτικη πόλη διεξάγεται σεμινάριο με θέμα «Προπονητική της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην αναπτυξιακή ηλικία». Το σεμινάριο φιλοξενείται στην αίθουσα του αθλητικού συλλόγου «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων» και συναντά καλή ανταπόκριση από ντόπιους προπονητές.

Την τελευταία ημέρα του μήνα αρχίζει στο Καρπενήσι καμπ προετοιμασίας της εθνικής μας ομάδας ανδρών, στο οποίο παίρνουν μέρος και πέντε ξένοι αθλητές, που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Σέρβοι Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς, Μάρκο Γέφτοβιτς και οι Αιγύπτιοι Ελ Σαΐντ Λασίν, Ομάρ Ασάρ και Αχμέτ Σαλέχ.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ:

Γίνονται δέκα οι Έλληνες πρωταθλητές, που θα έχουν παρουσία σε ξένα πρωταθλήματα για τη σεζόν 2012-2013. Οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα και Δημήτρης Παπαδημητρίου ανανεώνουν τη συνεργασία τους με τη γαλλική Ανζέ (Α΄κατηγορία), την επίσης γαλλική Ενεμπόν (Α΄κατηγορία) και τη γερμανική Κολωνία αντίστοιχα (Β΄κατηγορία).

Ο Τάσος Ρηνιώτης μετακινείται στη γαλλική Μετς της Β΄κατηγορίας (και ταυτόχρονα επιστρέφει στον Ολυμπιακό), ο Κώστας Παπαγεωργίου στην επίσης γαλλική Φοντενέι, όπως και ο Κώστας Λαγογιάννης στην Αμικάλ Λεγκ Σεζέρ Λεβιγέν, ομάδες Β΄κατηγορίας (παράλληλα οι δύο τελευταίοι μένουν στο Πέρα Αθηνών).

Ο Γιώργος Φραγκούλης πηγαίνει στο Αρζεντάν, κάνει συμφωνία να εγκατασταθεί εκεί και ν’ αγωνίζεται με τη 2η ομάδα του τοπικού κλαμπ στο πρωτάθλημα της Γ΄γαλλικής κατηγορίας (National 1).

Η Μαρία Χριστοφοράκη επιλέγει χώρες, που έχουν τον ίδιο κανονισμό με την Ελλάδα και κάνει συμβόλαιο με δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Κλείνει στη Σουηδία με τη Στόρφορς της Α΄κατηγορίας και στη Γαλλία με την Ελανκούρ της Β΄κατηγορίας.

Η Φιλαρέτη Εξάρχου ακολουθεί την καλή της φίλη στη σουηδική Στόρφορς και στην Ελλάδα μετακινείται σε χαμηλότερη κατηγορία γιατί μπαίνει αυτός ο όρος από τους Σκανδιναβούς. Νέα της ομάδα ο Ολυμπιακός. Η Αγγελίνα Παπαδάκη τέλος, παίρνει μεταγραφή για την ιταλική Νορμπέλο, που αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία. Και τα τρία κορίτσια, όπως και ο Φραγκούλης ζουν πρώτη φορά την εμπειρία ξένου πρωταθλήματος.

Anamnistiki Evropaiko_neon_2Η Ελλάδα πηγαίνει με πλήρη αποστολή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Αυστρίας (Σβέσατ 13-21 Ιουλίου) και παρά τις γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες επιτυγχάνει διακρίσεις. Η ελληνική ομοσπονδία κάνει οικονομική υπέρβαση για να στείλει κανονικά όλες τις ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση και στηρίζεται καθοριστικά από την Ευρωπαϊκή και την Αυστριακή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, οι οποίες προσφέρουν σεβαστό ποσό για τη διαμονή των αθλητών μας. Παραμένουν και τα προβλήματα στην προετοιμασία κυρίως με την έλλειψη διεθνών αγώνων, παρόλα αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους. Κατ’ αρχάς η εθνική νεανίδων και η εθνική κορασίδων εξασφαλίζουν την άνοδο στην Α΄κατηγορία της Ευρώπης. Οι νεάνιδες (Κατερίνα Τόλιου, Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα, Κωνσταντίνα Παρίδη και υπεύθυνος προπονητής ο Σωκράτης Παπασάβογλου) κατακτούν τη 15η θέση με νίκη 3-1 στο καθοριστικό για την άνοδο παιχνίδι με την οικοδέσποινα Αυστρία. Αρχικά έρχονται 1ες στο δικό τους γκρουπ νικώντας την Εσθονία (3-1) και τη Λιθουανία (3-2). Στα πλέι οφ ξεπερνούν και την Πορτογαλία με 3-1 και προχωρούν στην πρώτη 16άδα. Εκεί χάνουν 3-0 από τη Ρουμανία, επίσης 3-0 από τη Λευκορωσία και 3-1 από την Πολωνία μέχρι να πανηγυρίσουν την άνοδο στο φινάλε με αντίπαλο τη διοργανώτρια χώρα…

Οι κορασίδες (Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Φιλία Εμίρη και προπονητής ο Γιάννης Κορδούτης) ολοκληρώνουν με νίκη 3-1 επί της Ουκρανίας την εκπληκτική πορεία τους από τη Β΄κατηγορία και παίρνουν την απόλυτα τιμητική 11η θέση. Σημειωτέον ότι τα δύο κορίτσια κάνουν την πρώτη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στη φάση των γκρουπ η ομάδα πετυχαίνει τρεις νίκες εναντίον της Σλοβακίας (3-2), της Φινλανδίας (3-0) και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (3-2). Στο πλέι οφ ματς καταβάλλει 3-2 την Τσεχία και μπαίνει στη 16άδα. Μετά χάνει 3-0 από τη Ρωσία, νικά 3-2 τη Σουηδία στον καθοριστικό αγώνα, ηττάται 3-0 από τη Σερβία και κλείνει την προσπάθειά της με επικράτηση 3-1 απέναντι στην Ουκρανία.

Οι νέοι αρκούνται στην 22η θέση (Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Παπαδάκης, Ηλίας Μιχαηλίδης και προπονητής ο Χρήστος Βατσακλής) και οι παίδες στην 25η (Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νίκος Αντωνιάδης και κόουτς ο Λουίτζι Σκέμβρης).  

Toliou 1Στα ατομικά αγωνίσματα η Τόλιου και ο Αγγελάκης φτάνουν στις θέσεις 9-16 του απλού της κατηγορίας τους. Ο Αγγελάκης έχει ανάλογο πλασάρισμα και στο διπλό παίδων με τον Αντωνιάδη. Η Εμίρη προχωρά στον 3ο γύρο του απλού και τέλος η Τσεκούρα κατατάσσεται 2η στους αγώνες «παρηγοριάς». Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για την επιτυχία της Τόλιου ν’ αποκλείσει στον γύρο των «32» με σκορ 4-2 την Ολλανδέζα πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού νεανίδων το 2010 Μπριτ Έρλαντ.

Στις 23 Ιουλίου η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και το προπονητήριο των εθνικών μας ομάδων στο Σ.Ε.Φ. δέχονται διαδοχικά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και του δήμου της Γκουανζχού της Κίνας. Η ηγεσία των δύο φορέων κάνει περιοδεία πριν μεταβεί στο Λονδίνο για το Ολυμπιακό τουρνουά και περνά και από την Ελλάδα. Σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης βρίσκει και την ευκαιρία να κάνει εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση με τους εκπροσώπους της κορυφαίας δύναμης του πινγκ πονγκ.

Olympic Games_2012Στις 29 Ιουλίου η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση αρχίζει από τον 2ο γύρο του απλού ανδρών την προσπάθειά της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου και πανηγυρίζει δύο νίκες. Ο Παναγιώτης Γκιώνης νικά με 4-0 σετ τον Αιγύπτιο Ομάρ Ασάρ και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με 4-1 σετ τον θρύλο του βελγικού πινγκ πονγκ Ζαν Μισέλ Σέιβ. Μία ημέρα μετά, στον 3ο γύρο του νοκ άουτ ταμπλό, οι δύο πρωταθλητές μας γνωρίζουν την ήττα, όμως ο Γκιώνης άξιζε πέρα για πέρα την πρόκριση και ο αποκλεισμός του θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη των φίλων του αθλήματος! Ο 1ος Μεσογειονίκης χάνει από τον Ιάπωνα Σεϊγιά Κισικάβα με 4-3 σετ και μαζί την πολύ σπάνια ευκαιρία να περάσει στη 16άδα της μεγαλύτερης αθλητικής εκδήλωσης. Κάνει συγκλονιστική εμφάνιση στο ExCel Arena, συγκινώντας και τους χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους, που βλέπουν τον αγώνα από την τηλεόραση, έχει ματς μπολ στο 7ο σετ με 10-9 και στον πλέον κρίσιμο πόντο φέρνει τον Ασιάτη σε θέση άμυνας. Αστοχεί όμως στην επίθεσή του και μετά από λίγο κάμπτεται στην παράταση! Ο αγώνας κόντρα στο τότε νούμερο 21 του κόσμου κράτησε περισσότερο από 1 ώρα. Λίγη ώρα πριν ο Κρεάνγκα υστερεί στην απόδοσή του και αποκλείεται με 4-1 σετ από τον Δανό Μίκαελ Μέιζ. Πρώτο Ολυμπιακό τουρνουά στην καριέρα του Κώστα Βατσακλή, ενώ σημειώνεται ότι ως βοηθός προπόνησης πηγαίνει στο Λονδίνο και ο Κώστας Παπαγεωργίου, που είχε ζήσει ανάλογη εμπειρία και στο Πεκίνο το 2008.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

Χάρη στη θαυμάσια παρουσία της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων η Κατερίνα Τόλιου πραγματοποιεί άλμα 52 θέσεων στη διεθνή κατάταξη γυναικών. Από το νούμερο 409 του Ιουλίου πηγαίνει στο 357 και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα στον πίνακα.

Η Ελλάδα μετέχει με αθλητές και αθλήτριες του Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας στο ανοιχτό πρωτάθλημα μικρών ηλικιών της Βουλγαρίας (Άρντινο 24-26/08) και κατακτά δύο μετάλλια. Στο ομαδικό νεανίδων παίρνει το ασημένιο με τις Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Χριστιάνα Κανάρη και Άννα Σοφιανού. Στο απλό νεανίδων η Χατζηλυγερούδη έρχεται 3η. Στο ίδιο τουρνουά λαμβάνουν ακόμα μέρος οι έφηβοι Κωνσταντίνος Κώτσης, Γιάννης Ανδρεάδης, Θανάσης Πελεκανίδης και όλα τα παιδιά αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σταύρου.

Ο 11χρονος Ιάσωνας Κορδούτης του Ζήνωνα Γλυφάδας κάνει την παρθενική του συμμετοχή σε διεθνές τουρνουά στο Euro Mini Champs της Γαλλίας, το οποίο διεξάγεται στο Σιλτιγχέιμ από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου. Αγωνίζεται στην ηλικιακή κατηγορία των αθλητών, που έχουν γεννηθεί το 2001 και παίρνει πολύτιμες εμπειρίες μέσα από μία σειρά αγώνων στο προκριματικό γκρουπ και στο ταμπλό της «παρηγοριάς».

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Στις 4 του μήνα οι εθνικές μας ομάδες κάνουν πρεμιέρα στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το ανδρικό συγκρότημα βρίσκεται στο γκρουπ Β της 1ης κατηγορίας (Championship Division). Στον εναρκτήριο αγώνα χάνει στο Μινσκ από τη Λευκορωσία με 3-1. Η μοναδική νίκη έρχεται από τον Παναγιώτη Γκιώνη κόντρα στον Πάβελ Πλατόνοφ, ενώ στη σύνθεση είναι ακόμα ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Κώστας Λαγογιάννης. Η γυναικεία ομάδα μετέχει στο γκρουπ Α της 2ης κατηγορίας (Challenge Division). Παίζει στο Αλέξινατς και κάμπτεται από τη Σερβία με 3-0. Αγωνίζονται οι Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου και Φιλαρέτη Εξάρχου.

Τιμητική εξέλιξη για τον Δημοσθένη Μεσσήνη. Στο καθιερωμένο τουρνουά νέων και παίδων της Πορτογαλίας, που διεξάγεται στο Φούντσαλ στο διάστημα 5-8 Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνει competition manager. Έχοντας αρχίσει από τον Μάρτιο τη νέα συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. τίθεται πρώτη φορά επικεφαλής σε αυτή τη θέση σε τουρνουά του World Junior Circuit.

men02Στις 18 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η 2η αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και η Ελλάδα έχει διπλή «μάχη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι γυναίκες υποτάσσονται στην ανωτερότητα της Ουκρανίας με 3-0. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας στηρίζεται στις Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου και Αγγελίνα Παπαδάκη. Λίγες ώρες μετά η εθνική ανδρών επικρατεί σε συναρπαστικό αγώνα της Ρωσίας με 3-1. Ο Παναγιώτης Γκιώνης καταβάλλει τον Αλεξέι Λιβεντσόφ και τον Μικάιλ Πάικοφ, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα τον Λιβεντσόφ, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Κώστας Παπαγεωργίου.

Στις 22 του μήνα ο Μανώλης Κολυμπάδης επανεκλέγεται θριαμβευτικά στην προεδρία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Στις αρχαιρεσίες, που γίνονται σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, συγκεντρώνει 44 ψήφους από τα σωματεία-μέλη της ομοσπονδίας και παίρνει τη στήριξη να συνεχίσει με τους συνεργάτες του την πολύ δύσκολη προσπάθεια να διατηρήσει δυνατό το άθλημα στην πιο δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό αθλητισμό. Σε σύνολο 53 ψηφισάντων σωματείων τον ακολουθούν ο Γιώργος Παπαγεωργίου με 39 και ο Κωνσταντίνος Μάκρας με 38 ψήφους. Νέα γενική γραμματέας στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει η Κατερίνα Σπανού.

Το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. οργανώνει στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο σεμινάριο προπονητών με θέμα «το σέρβις και την υποδοχή στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Εισηγητής είναι ο Νορβηγός προπονητής Γιαν Μπέρνερ.

Στις 29-30 του μήνα διεξάγεται στην Πορταριά Πηλίου το καθιερωμένο ατομικό τουρνουά μικρών ηλικιών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.-Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας. Στους νέους κατακτά την 1η θέση ο Πάρις Ζώνιος, στις νεάνιδες η Κωνσταντίνα Παρίδη, στους παίδες ο Μάριος Ελέζογλου, στις κορασίδες η Ελένη Σοφρά, στους παμπαίδες ο Αλέξιος Κουλουριώτης και στις παγκορασίδες η Χριστίνα Ταουσάνη.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

Sgouro JDamianisΣτο διάστημα 3-7 Οκτωβρίου γίνεται στην πόλη Βρνιάτσκα Μπάνια το όπεν νέων και παίδων της Σερβίας, που εντάσσεται στο World Junior Circuit. Η Ελλάδα κατακτά χάλκινο μετάλλιο στο διπλό παίδων με τους Γιάννη Σγουρόπουλο και Στράτο Δαμιανή, οι οποίοι είναι μόλις 12 και 13 ετών αντίστοιχα και συμμετέχουν πρώτη φορά σε τουρνουά τέτοιας εμβέλειας. Επίσης, οι ίδιοι αθλητές μπαίνουν στην 8άδα του ομαδικού παίδων, όπως και στο διπλό νέων οι Κωνσταντίνος Αγγελάκης/Πάρις Ζώνιος. Την τεχνική καθοδήγηση των παιδιών αναλαμβάνει Νίκος Σγουρόπουλος.

Από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου διεξάγεται στο Χέρνινγκ της Δανίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών ατομικών αγωνισμάτων. Ο Παναγιώτης Γκιώνης προχωρά για τρίτη φορά στην καριέρα του στον γύρο των «16» του απλού ανδρών και χάνει μεγάλη ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω. Λυγίζει στο φινάλε με 4-3 σετ από τον Γερμανό Μπάστιαν Στέγκερ και μένει έξω από τα προημιτελικά. Σημειώνει πάντως, καλό πλασάρισμα και στο διπλό ανδρών, καθώς με συμπαίκτη τον Κώστα Παπαγεωργίου μπαίνουν στις θέσεις 9-16. Ο Παπαγεωργίου προκρίνεται στον 1ο γύρο του απλού, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα πάει ως τους «32», ενώ στο ταμπλό του διπλού περνάνε και οι Λαγογιάννης/Κρεάνγκα. Τίποτα ουσιαστικό από τις γυναίκες, στην αποστολή των οποίων είναι οι Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου και Φιλαρέτη Εξάρχου.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

Στις αρχές Νοεμβρίου η Γεωργία Χατζηλυγερούδη και η Χριστιάνα Κανάρη μετέχουν στο όπεν της Σλοβακίας, που γίνεται στην Μπρατισλάβα. Οι αθλήτριες του Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας καταφέρνουν καλό πλασάρισμα στο διπλό κορασίδων, όπου μπαίνουν στις θέσεις 9-16. Στον πάγκο τους είναι ο προπονητής του σωματείου Γιάννης Σταύρου.

Η εθνική ομάδα των ανδρών επανεμφανίζεται στην πρώτη 12άδα του World Team Ranking. Στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου είναι στο νούμερο 12 της κατάταξης με 238 βαθμούς.

Στις 20 του μήνα οι εθνικές μας ομάδες κλείνουν με ήττες τη δράση τους μέσα στο 2012 παίζοντας για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Για το γκρουπ Β της Championship Division οι άνδρες κάμπτονται στο Λιντς από την Αυστρία με 3-1. Αγωνίζονται ο Παναγιώτης Γκιώνης (που σημειώνει τη μοναδική νίκη εναντίον του Ντάνιελ Χάμπεσον), ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Για το γκρουπ Α της Challenge Division οι γυναίκες γνωρίζουν την τρίτη ήττα στο Σκούρουπ από τη Σουηδία με 3-1. Την τριάδα συγκροτούν οι Μαρία Χριστοφοράκη, Κατερίνα Τόλιου (που πετυχαίνει τη νίκη απέναντι στη Λίντα Μπέργκστρομ) και Φιλαρέτη Εξάρχου. Στις βαθμολογίες η εθνική ανδρών είναι στην 4η θέση με 4 βαθμούς και η εθνική γυναικών στην 5η με 3.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:

Στον τελευταίο διεθνή πίνακα αξιολόγησης της χρονιάς ο Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται στο νούμερο 42 και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στο 62. Ως πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια κλείνει το έτος η Μαρία Χριστοφοράκη στο νούμερο 382.

Στις 1 και 2 Δεκεμβρίου η Τοπική Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. διεξάγει για 3η χρονιά στην Πάτρα (κλειστό γυμναστήριο Παναγίας Αλεξιώτισσας) το ανοιχτό πρωτάθλημα μικρών ηλικιών στη μνήμη του πρώην προέδρου της Ιωάννη Ασημακόπουλου. Οι αγώνες σημειώνουν επιτυχία από κάθε άποψη και συγκεντρώνουν τον αριθμό-ρεκόρ των 145 συμμετοχών. Το χρυσό μετάλλιο Στους παμπαίδες κατακτά την 1η θέση ο Ιωάννης Μπόσκοβιτς, στους παίδες ο Νίκος Αντωνιάδης, στους νέους ο Γιάννης Σανιδάς, στις παγκορασίδες η Ιωάννα Γερασιμάτου, στις κορασίδες η Αλεξάνδρα Τουντακώβα και στις νεάνιδες η Γεωργία Χατζηλυγερούδη.

Στο φινλανδικό όπεν ανδρών-γυναικών, που γίνεται στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι, η Αλίκη Κιούφη και η Γεωργία Ζαβιτσάνου σημειώνουν καλό πλασάρισμα στο ομαδικό, όπου κατατάσσονται στις θέσεις 5-8.

Η Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο σε τετραεθνές τουρνουά με προσκλήσεις, που διοργανώνει στη Λευκωσία από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Ο Τάσος Ρηνιώτης και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος αποτελούν την ελληνική συμμετοχή και παίρνουν την πρωτιά στο ομαδικό και το διπλό ανδρών, ενώ στο απλό καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα. Στη Μεγαλόνησο πηγαίνει και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Στις 10 του μήνα η ετήσια γιορτή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών για τους κορυφαίους αθλητές της χρονιάς περιλαμβάνει και ειδική βράβευση από τον χώρο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Η οικογένεια του Γιάννη Κορδούτη βραβεύεται με το «έπαθλο κοινωνικής προσφοράς» για το γεγονός ότι και τα πέντε μέλη της ασχολούνται συστηματικά με το πινγκ πονγκ. Τιμητική τέλος, είναι και η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος ν’ αναθέσει τη δημιουργία πρωτοποριακού και ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρησης δηλώσεων στον Δημοσθένη Μεσσήνη για τα διεθνή τουρνουά νέων. Ο υπεύθυνος μηχανογράφησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. παραδίδει το Online Entry System τον Δεκέμβριο.

 * Το φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει αγωνιστές στιγμές και πρωταγωνιστές από τη χρονιά που φεύγει. Με την ευκαιρία της ανασκόπησης το γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θέλει να ευχαριστήσει θερμά γι’ άλλη μία φορά τον επαγγελματία φωτορεπόρτερ Πέτρο Γιαννακούρη, όπως και πολλούς ακόμα φίλους του αθλήματος, που προσφέροντας φωτογραφίες βοηθούν σημαντικά το κομμάτι της ενημέρωσης για ό,τι συμβαίνει στο αγαπημένο μας άθλημα. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ