Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έπαιξε τελικό στην Αυστρία ο Ζάο Ζιχάο, που είχε αποκλείσει τον Γκιώνη στα προκριματικά

Zhao Zihao_meta_Calderano

Zhao Zihao_meta_CalderanoΔεν είναι συνηθισμένο και προκαλεί πάντα εντύπωση: Να φτάνει στον τελικό ενός World Tour επιτραπέζιας αντισφαίρισης αθλητής, ο οποίος άρχισε την πορεία του από τα προκριματικά! Σήμερα ολοκληρώθηκε στο Λιντς το όπεν Platinum της Αυστρίας, το τελευταίο του 2019 από την κορυφαία κατηγορία της διεθνούς ομοσπονδίας, που είχε και ελληνική παρουσία. Έφτασε λοιπόν, στο καθοριστικό ματς για την πρωτιά, ο Ζάο Ζιχάο, ο αθλητής που απέκλεισε τον Παναγιώτη Γκιώνη στον 3ο προκριματικό γύρο του απλού κι έχει ως καλύτερη γενικά θέση στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης τη σημερινή 41η. Αφότου ξεπέρασε το υψηλό εμπόδιο του Έλληνα αμυντικού ο 22άχρονος Κινέζος διέγραψε καταπληκτική πορεία. Νίκησε τοπ συμπατριώτη του για να προκριθεί στον 1ο γύρο του αγωνίσματος και στο ταμπλό πέρασε με εντυπωσιακές εμφανίσεις τέσσερις γύρους ώσπου ηττήθηκε στον τελικό από το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον επίσης Κινέζο Φαν Ζεντόνγκ, με 4-0 σετ. Η σημαντικότερη, έως τώρα, επιτυχία του Ζιχάο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι για τους Έλληνες αθλητές έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ακόμη και η πρόκριση στα κεντρικά ταμπλό.

O Γκιώνης στα προκριματικά είχε χάσει με 4-0 από τον Κινέζο, αλλά είχε κάνει δυνατό ξεκίνημα και θα μπορούσε ακόμα και να πάρει εκείνος τα δύο πρώτα σετ… Ο Ζιχάο αργότερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο κι όταν έφτασε στη νίκη απέκτησε ώθηση για τη συνέχεια… Στον τελευταίο προκριματικό γύρο απέκλεισε με 4-3 σετ τον Κινέζο Βανγκ Τσουκίν, ο οποίος τον περασμένο μήνα κατέκτησε τον τίτλο στο ITTF World Tour της Σουηδίας, ενώ μέσα στο 2019 ήταν φιναλίστ στα όπεν της Αυστραλίας και της Ουγγαρίας!

Ο νεαρός Ασιάτης ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός στο κυρίως ταμπλό, μάλιστα με τις νίκες του εξασφάλισε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό των Grand Finals, που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Στους «32» κατέβαλλε με 4-0 σετ τον Αυστριακό Ντάνιελ Χάμπεσον, πρώην πρωταθλητή Ευρώπης στο διπλό και το ομαδικό ανδρών.

Στους «16» με 4-2 σετ το 2ο φαβορί του ταμπλό και νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης Λιν Γκαογιουάν, που μόλις πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ομαδικού με την Κίνα.

Στα προημιτελικά με 4-3 τον Βονγκ Τσου Τινγκ από το Χονγκ Κονγκ, νούμερο 17 του κόσμου και στα ημιτελικά με 4-0 σετ τον κορυφαίο Βραζιλιάνο Χούγκο Καλντεράνο, που τον Νοέμβριο φιγουράρει στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης! Στον τελικό ήταν βέβαια, αουτσάιντερ κόντρα στον τεράστιο Φαν Ζεντόνγκ, αλλά κυνήγησε την απόλυτη υπέρβαση (10-12, 6-11, 6-11, 5-11).

Και καθώς η σπουδαία πορεία ενός αντιπάλου του Γκιώνη μάς οδήγησε στην ειδική αναφορά στο αυστριακό World Tour Platinum να συμπληρώσουμε δύο ακόμη σημαντικά γεγονότα: Το πρώτο ότι ο 22άχρονος Φαν Ζεντόνγκ, που πριν από έναν μήνα είχε κατακτήσει την πρωτιά και στο γερμανικό όπεν, κινδύνευσε άμεσα με ήττα στα ημιτελικά από τον Τίμο Μπολ! Ο Γερμανός σταρ, που στα 39 του χρόνια εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε οποιοδήποτε αθλητή, προηγήθηκε του Κινέζου με 3-1 σετ και δέχτηκε την ανατροπή σε συγκλονιστικό παιχνίδι (που κρίθηκε στην παράταση με 14-12)!

Στις γυναίκες αναδείχτηκε νικήτρια η Γιαπωνέζα Μίμα Ίτο κι έστειλε ισχυρό μήνυμα προς την Κίνα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο… Πέρα από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στους πρώτους γύρους, η 19χρονη Ίτο ξεπέρασε με 4-0 σετ την Κιαν Τιανί στα ημιτελικά και με 4-1 τη Ζου Γιουλίνγκ στον τελικό!

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ