Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Μπολ και η Γιου Φου την πρωτιά στο απλό των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Minsk Timo_Boll_nikitis

Minsk Timo_Boll_nikitisΌταν θα έρθει η ώρα ν’ αποχωρήσει από τη διεθνή σκηνή ο μεγάλος Τίμο Μπολ θα ξέρει ότι έχει πάρει τα πάντα στο ευρωπαϊκό στερέωμα! Ύστερα από 7 τίτλους στο απλό των ΕυρωπαϊκώνMinsk You_Fu πρωταθλημάτων και φυσικά πρωτιές στις σημαντικότερες ατομικές διοργανώσεις της ηπείρου, ο 38άχρονος αριστερόχειρας πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του και το χρυσό μετάλλιο από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Πριν από τέσσερα χρόνια, στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, είχε κυριαρχήσει ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ, τώρα στο Μινσκ πρώτευσε άλλος Γερμανός, ο διαχρονικά κορυφαίος Μπολ νικώντας στον τελικό με 4-2 σετ τον Δανό Τζόναθαν Γκροθ. Στις γυναίκες κατέκτησε την αντίστοιχη πρωτιά η Πορτογαλία. Στον τελικό η κινεζικής καταγωγής Γιου Φου βρήκε τις λύσεις απέναντι στις άμυνες της Γερμανίδας Χαν Γινγκ (αθλήτρια που επίσης προέρχεται από την Κίνα) και με σκορ 4-2 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της. Ο Κροάτης Τόμισλαβ Πουκάρ και η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο πήραν την 3η θέση και όλοι μαζί οι προαναφερόμενοι εξασφάλισαν αυτομάτως και την πρόκριση για το Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο.

Στο απλό ανδρών το 1ο φαβορί του ταμπλό συνάντησε στον τελικό έναν άλλον κορυφαίο αριστερόχειρα, τον Δανό Τζόναθαν Γκροθ. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε την εξαιρετική του κατάσταση όταν προηγήθηκε με 2-1 σετ, αλλά ο Μπολ ισοφάρισε με οριακή διαφορά κι εκμεταλλευόμενος και τη μεγάλη εμπειρία του πέρασε το παιχνίδι του στο 5ο και το 6ο σετ για να διαμορφώσει το τελικό 4-2 (6-11, 12-10, 12-14, 11-9, 11-6, 11-4).

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Τόμισλαβ Πουκάρ και σαφώς έφτασε στη σημαντικότερη διάκριση της καριέρας του. Ο υψηλόσωμος Κροάτης ήταν καλύτερος του πολιτογραφημένου Ουκρανού Κου Λέι στον «μικρό» τελικό και πήρε τη νίκη με 4-1 σετ (11-2, 9-11, 11-9, 11-7, 11-1). Να σημειωθεί ότι ο Κου είχε πάρει την 3η θέση στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες πριν από τέσσερα χρόνια στο Μπακού. Και μία σύμπτωση είναι ότι εκείνος είχε αποκλείσει τον Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό, όπως τώρα έκανε και ο Πουκάρ στον συναρπαστικό αγώνα της 16άδας κόντρα στον πρωταθλητή μας…

Στο απλό γυναικών βρέθηκαν μόνο κινεζικής καταγωγής αθλήτριες στην 4άδα. Το πρωί έγιναν δυνατοί ημιτελικοί (μάλιστα σε αυτό της Χαν Γινγκ με τη Γιανγκ Σιάο Σιν, που έληξε 4-3, αποφασίστηκε στο 6ο σετ το σύστημα επίσπευσης) και το απόγευμα ακολούθησαν οι τελικοί.

Η Γιου Φου από την Πορτογαλία και η Χαν Γινγκ από τη Γερμανία έδωσαν σκληρή αναμέτρηση. Η πρώτη παίζει με ασιατικό πιάσιμο στη ρακέτα, η δεύτερη έχει αμυντικό στυλ παιχνιδιού, πρόσφεραν πλούσιο θέαμα και στο τέλος επικράτησε η Γιου με 4-2 χαρίζοντας στον νέο θεσμό ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στην Πορτογαλία ύστερα από εκείνο στο ομαδικό ανδρών το 2015! Η Γιου κατέκτησε τα δύο πρώτα σετ, είδε την αντίπαλό της να ισοφαρίζει με οριακές διαφορές και τελικά η σταθερή απόδοση και ορισμένα καλά σερί πόντων στα επόμενα δύο σετ την οδήγησαν στη νίκη (11-5, 11-8, 9-11, 9-11, 11-6, 11-7).

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η αειθαλής και πάντα αξιοθαύμαστη Νι Ξια Λιαν. Η αθλήτρια από το Λουξεμβούργο, που τη δεκαετία του ’80 είχε πανηγυρίσει δύο παγκόσμιους τίτλους με την Κίνα, κατέβαλλε στον «μικρό» τελικό τη Γιανγκ Σιαο, η οποία εκπροσωπεί το Μονακό, με 4-2 σετ (11-3, 3-11, 10-12, 11-7, 11-7, 11-8). Πανηγύρισε δεόντως τη διάκριση και δικαιολογημένα, καθώς είναι πια 56 ετών και θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 5η φορά στην καριέρα της.

* Στα ημιτελικά των ανδρών ο Μπολ είχε επιβληθεί με 4-1 σετ του Πουκάρ και ο Γκροθ με το ίδιο σκορ του Κου Λέι, ενώ στις γυναίκες ο πρώτος ημιτελικός είχε λήξει με 4-2 για τη Γιου Φου εναντίον της Νι Ξια.

* Πολύ μεγάλο μέρος από το τελικό στάδιο του αγωνίσματος κάλυψε με ζωντανές μεταδόσεις το ERTSports, μάλιστα το απόγευμα ήταν στα στούντιο της Αγίας Παρασκευής για τον σχολιασμό ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

* Επιδιαιτήτρια των αγώνων στο Μινσκ είναι η Θεσσαλονικιά Κωνσταντίνα Κρόττα.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ