Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δύο μετάλλια σε όπεν στη Σουηδία η πρωτοεμφανιζόμενη Μεραμβελλιωτάκη, πρωτιά για την έμπειρη Χριστοφοράκη

Meramveliotaki Angby_International_silver_medal

Meramveliotaki Angby_International_silver_medalΣυνεχίζεται η …συλλογή μεταλλίων από τουρνουά στο εξωτερικό για αθλήτριες της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία μάλιστα, οι επιτυχίες προέρχονται από αθλήτριες των μικρών ηλικιών κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, καθώς χαρίζει ενθάρρυνση και προοπτική για το μέλλον. Το τριήμερο από την Παρασκευή έως την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην πόλη Vällingby της Σουηδίας το καθιερωμένο Angby International, το οποίο διοργανώνει το τοπικό σωματείο και περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες για άνδρες και γυναίκες. Η 12χρονη Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη, σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας στο διπλό και το ομαδικό παγκορασίδων, έκανε εκεί την πρώτη εμφάνισή της σε διεθνές τουρνουά και κατάφερε να πάρει δύο μετάλλια με εμφανίσεις, που μαρτυρούν το ταλέντο και τις υψηλές τις δυνατότητες: Ασημένιο στην κατηγορία των αθλητριών έως 13 ετών και χάλκινο στην κατηγορία έως 14. Γενικά οι εικόνες και οι παραστάσεις, που έζησε στη μία εβδομάδα της παραμονής της στη Σουηδία θα της μείνουν αξέχαστες! Την πρώτη μέρα μετείχε επιτυχώς στην κατηγορία των γυναικών και μία έμπειρη από διεθνείς αγώνες, η Μαρία Χριστοφοράκη. Η αθλήτρια της εθνικής ομάδας, που ζει, προπονείται και αγωνίζεται στη σκανδιναβική χώρα, κατέκτησε την 1η θέση με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς.

Το Angby International είναι ετήσιο τουρνουά με συμμετοχές κι από κοντινές χώρες, όπως τη Νορβηγία, τη Δανία, την Εσθονία και τη Φινλανδία. Το οργανώνει ο ομώνυμος τοπικός σύλλογος (AngbySK), που έχει ομάδα στην 1η διασυλλογική κατηγορία της χώρας και γενικά πολύ μεγάλη και σοβαρή δραστηριότητα στο άθλημα. Οι κατηγορίες είναι το απλό ανδρών και το απλό γυναικών, το ομαδικό στις κατηγορίες παίδων-κορασίδων και παμπαίδων-παγκορασίδων και τα ατομικά Grand Prix για νεαρούς αθλητές με διάφορα ηλικιακά επίπεδα, που αρχίζουν από το Under 11. Στο κοντινό παρελθόν έχουν καταγραφεί κι άλλες ελληνικές παρουσίες εκεί. Το 2015 πήραν μέρος η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, η Χρυσή Φωτιάδου και ο Σωκράτης Γιαννούτσος, ενώ παλιότερα είχαν αγωνιστεί η Κατερίνα Τόλιου και η Φιλία Εμίρη.

Christoforaki Angby_nikitriaΤο event άρχισε την Παρασκευή με τη μεγάλη κατηγορία. Η Χριστοφοράκη, που είχε και προπονητικό ρόλο στους αγώνες, πρώτευσε στις γυναίκες με σταθερή απόδοση και πολύ καλό ρυθμό. Ως νούμερο 5 στα seeding επρόκειτο ν’ αρχίσει την προσπάθεια της από τα γκρουπ. Απουσίασε όμως, ένα από τα φαβορί, η Λίντα Μπέξτρομ κι έτσι πήγε στο νούμερο 4 και μπήκε κατευθείαν στο ταμπλό των «16». Ανάμεσα στις 24 συμμετέχουσες ήταν κι αθλήτριες από τη Νορβηγία και τη Δανία, πάντως η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2014 συνάντησε μόνο Σουηδέζες. Στον 1ο γύρο ξεπέρασε με 3-1 σετ την κορασίδα Νόμιν Μπάασαν και στην 8άδα την κινεζικής καταγωγής Σουηδέζα Βανγκ Φρίντεν με το ίδιο σκορ. Στον ημιτελικό νίκησε τη συμπαίκτριά της στη Χάλμσταντ ΒΤΚ Τζένη Έντβινσον με 3-0 (11-6, 11-6, 11-6) και στον τελικό τη Χάνα Κίελσον με 3-1 σετ (11-9, 11-8, 6-11, 13-11). Σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίες είχαν βγάλει νωρίτερα εκτός διοργάνωσης τα νούμερο 1 και 2 του ταμπλό, την Έλεν Χόλμστεν και τη Τζένιφερ Τζόνσον αντίστοιχα.

Οι μικρές ηλικίες αγωνίστηκαν το Σαββατοκύριακο. Για το ντεμπούτο στο εξωτερικό η οικογένεια και ο προπονητής της Μεραμβελλιωτάκη επέλεξαν ένα βατό για τις πρώτες διεθνείς εμπειρίες τουρνουά και κυρίως σε μία προηγμένη χώρα με τεράστια δυναμική και παράδοση στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η αθλήτρια ανήκει στον Ολυμπιακό και φέτος αγωνίζεται στον Α.Ο. Νέου Φαλήρου. Οργανώθηκε γι’ αυτήν ένα μεστό εβδομαδιαίο πρόγραμμα και διευκόλυνε στο πλάνο η μόνιμη παρουσία στη Σουηδία της Μαρίας Χριστοφοράκη, η οποία είναι αθλήτρια του Ολυμπιακού και κόρη του προπονητή του συλλόγου Γιώργου Χριστοφοράκη. Ήταν υπεύθυνη μάλιστα, για την τεχνική καθοδήγηση της Μεραμβελλιωτάκη, άλλωστε στα 29 της χρόνια έχει ταυτόχρονα και προπονητική δραστηριότητα, καθώς από την περασμένη περίοδο προπονεί παιδιά στο Λάχολμ. Το συγκεκριμένο μέρος είναι 25 λεπτά μακριά από το Χάλμσταντ όπου κατοικεί και πηγαίνει δύο φορές την εβδομάδα. Στο Angby International ήταν στο κοουτσάρισμα και της Ελληνίδας αθλήτριας και δύο κοριτσιών, που έχει αναλάβει και τα οποία είχε καθοδηγήσει και στο Εuromini Champs της Γαλλίας τον περασμένο Αύγουστο.

Meramveliotaki Angby_International_bronze_medalΤο Σάββατο η Μεραμβελλιωτάκη, που δηλώθηκε ως παίκτρια του Ολυμπιακού στο όπεν, πήρε μέρος στα Youth Girls έως 14 και ως 12 ετών. Στο -14, όπου μετείχαν 22 αθλήτριες, ήταν 4ο φαβορί και πήρε την 3η θέση. Αρχικά πρώτευσε στο 4ο γκρουπ όταν κατέβαλλε την Άλις Νίλσον με 3-2 σετ, την Αναστασία Χούμπερσετ με 3-0 και την Τζούλια Σίρεν, επίσης με 3-0. Στη 16άδα είχε byeκι αργότερα νίκησε τη Νέλη Φράνζεν (αθλήτρια από τη Χάλμσταντ) με 3-0 σετ. Έχασε στην 4άδα από την Κριστίνα Αντρέγεβα με 3-2 (15-13, 10-12, 11-8, 9-11, 1-11). Η Αντρέγεβα κατέκτησε αργότερα το χρυσό μετάλλιο της ηλικιακής κατηγορίας.

Στο -12 πήραν μέρος 14 αθλήτριες. Η Μεραμβελλιωτάκη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη της σεζόν ως κορασίδα, ήταν 1ο φαβορί. Αρχικά κατέκτησε τη 2η θέση στο 1ο γκρουπ όταν έκαμψε με 3-0 σετ την Τούβα Όντερσον και τη Χίλεβι Ντέλα Μόρτε, αλλά κάμφθηκε με 3-2 από την Αμέλια Γκούναρσον. Στην 8άδα έδωσε ντέρμπι με τη Γιοζεφίνα Φρεντ, ηττήθηκε με 3-2 σετ και πήρε τελικά την 5η θέση (10-12, 11-3, 12-14, 11-9, 9-11).

Χτες έγιναν οι αγώνες για τα παιδιά μέχρι 13 ετών. Εκεί αγωνίστηκαν 16 κορίτσια και η πρωταθλήτρια μας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Αναδείχτηκε νικήτρια στο 1ο γκρουπ επικρατώντας της Άγκνε Σβένσον με 3-2, της Αλ Χαζ Αλί Λάνα με 3-1 και της Κριστίν Κάλβατ από τη Νορβηγία με 3-2 σετ. Πέρασε στα προημιτελικά όπου ξεπέρασε τη Μόα Έλμτοφτ με 3-0 κι αργότερα στα ημιτελικά έκαμψε με 3-0 τη Νορβηγίδα Μάιρη Μίκλεμπουστ (12-10, 11-8, 11-5). Στον τελικό αντιμετώπισε ξανά την Κάλβατ κι αυτή τη φορά γνώρισε την ήττα με 3-1 (10-12, 11-8, 9-11, 1-11).

ΣΤΑ BALL KIDS ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ WORLD TOUR ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Meramvelliotaki me_OvchsarovΣυνολικά πάντως, ήταν υπέροχη η εμπειρία της Μεραμβελλιωτάκη στη Σουηδία και είχε τόσο ενδιαφέρον όσο και οι αγώνες της! Συνοδευόμενη από τον πατέρα της μετέβη στη Meramvelliotaki me_Harimotoσκανδιναβική χώρα τη Δευτέρα. Έκανε προπονήσεις μέχρι και την Τετάρτη στο σωματείο της Χριστοφοράκη, στη Χάλμσταντ ΒΤΚ και σε αυτό το τριήμερο φιλοξενήθηκε στο σπίτι της. Την Πέμπτη τα τρία άτομα μετέβησαν οδικώς στη Στοκχόλμη με σκοπό να δουν για δύο μέρες το δυνατό WorldTour, που ολοκληρώθηκε χτες εκεί με νικητές τον Φαν Ζεντόνγκ και τη Μίμα Ίτο (παρεμπιπτόντως η απίστευτη Γιαπωνέζα νίκησε τρεις Κινέζες στη σειρά για να κατακτήσει το τρόπαιο). Η Μεραμβελλιωτάκη δεν έμεινε απλά θεατής. Την Παρασκευή ήταν για τέσσερις ώρες ανάμεσα στα ball kids κι έτσι μπόρεσε να δει από πολύ κοντά αγώνες κορυφαίου επιπέδου και πολλούς σπουδαίους αθλητές. Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να βγάλει φωτογραφίες με αρκετούς από αυτούς, όπως με τους Ιάπωνες Τζουν Μιζουτάνι, Τομοκάζου Χαριμότο (δεξιά φωτό) και τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ (αριστερή φωτό)!

 

* Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι από τις απονομές των επάθλων στη Χριστοφοράκη και τη Μεραμβελλιωτάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ