Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα για Σγουρόπουλο και πλασάρισμα στις θέσεις 5-8 του Ολυμπιακού τουρνουά

Buenos Aires_Sgouros_anoigma

Buenos Aires_Sgouros_anoigmaΣτα προημιτελικά σταμάτησε η πολύ καλή πορεία του Γιάννη Σγουρόπουλου στο απλό των Ολυμπιακών Αγώνων νέων. Ο δις πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων αποκλείστηκε με 4-1 σετ από έναν εξαιρετικό Ασιάτη αθλητή, τον Λιν Γιου Τζου, που είναι 4ο φαβορί του αγωνίσματος. Στον βραδινό προημιτελικό άρχισε ιδανικά και κατέκτησε το 1ο σετ, όμως όταν ο αριστερόχειρας αθλητής από την κινεζική Ταϊπέι σταθεροποίησε την απόδοσή του ήταν πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί. Πέρασε τα δυνατά του χτυπήματα και την ίδια ώρα ο Σγουρόπουλος υποχρεώθηκε σε λιγότερο επιθετικό παιχνίδι. Ο Λιν πήρε με διαφορά τα επόμενα σετ κι έγραψε το τελικό σκορ. Ο Ελευσίνιος άσος βέβαια, απέσπασε δίκαια το χειροκρότημα για τη συνολικά πολύ αξιόλογη εμφάνιση στο απλό μίας ακόμα μεγάλης διοργάνωσης, ενώ ως νούμερο 8 του τουρνουά πέτυχε τον στόχο του, που ήταν η είσοδος στα προημιτελικά. Με το πλασάρισμα στις θέσεις 5-8 (και τις 4 νίκες σε γκρουπ και νοκ άουτ) απέδειξε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και στο παγκόσμιο στερέωμα και από την Παρασκευή θα παλέψει για το καλύτερο και στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά με συμπαίκτρια τη Λευκορωσίδα Ναντέζντα Μπογκντάνοβα.

Ο Σγουρόπουλος είχε …συνηθίσει με τους αριστερόχειρες αθλητές από την έναρξη των αγώνων και στα προημιτελικά του έτυχε ο πλέον ικανός από αυτούς, με τον οποίο μάλιστα δεν είχε ξανασυναντηθεί στο παρελθόν. Σε παιχνίδι όπου σαφώς δεν είχε το προβάδισμα στα προγνωστικά, ήταν αποφασισμένος να κυνηγήσει τη μεγάλη νίκη και άρχισε πολύ καλά. Στη συνέχεια όμως, η απόδοσή του έπεσε και ο Λιν έκανε φανταστικό παιχνίδι με ελάχιστα λάθη. Έβγαζε δύσκολα σερβίς και ποιοτικές επιθέσεις σε δύσκολα σημεία και με τις γρήγορες μετακινήσεις του ήλεγχε και το μπλοκ. Ο αθλητής της Ταϊπέι ήταν μία ταχύτητα πιο πάνω από τον Έλληνα διεθνή και ο τελευταίος δεν μπόρεσε να βελτιωθεί και ν’ αλλάξει την εικόνα του αγώνα όταν έπρεπε.

Ο Σγουρόπουλος πήρε τα σερβίς και «κεφάλι» στο σκορ στην αρχή. Δημιούργησε καλή διαφορά με 7-3 με αποτελεσματικότητα στα σερβίς του και τις επιθέσεις του και την κράτησε για το 1-0. Ο Λιν, που είχε χάσει στο 1ο σετ αρκετές επιθέσεις, κυρίως με το backhand (σ.σ. ρεβέρ), βρήκε σιγά-σιγά το χέρι του και με σερί πόντους στο 2ο σετ πήρε διαφορά. Δυσκόλεψε και με το σερβίς του αλλά κι όταν άνοιγε επιθετικά την μπάλα στην υποδοχή κι έφτασε σε απόσταση ασφαλείας για το 1-1.

Buenos Aires_Sgouros_me_LinΟ 18άχρονος πρωταθλητής μας δεν κατάφερε να βρει λύσεις ούτε στο 3ο σετ. Ο Ασιάτης έλεγχε το σερβίς και τις επιθέσεις του, άλλαζε πλευρές με γρήγορες μπάλες κι έβγαλε αυτοπεποίθηση με ορισμένα εντυπωσιακά χτυπήματα. Φυσιολογικά εκεί άρχισε ο Σγουρόπουλος να εμφανίζει μία νευρικότητα. Στο 4ο σετ προηγήθηκε 2-0 στα σερβίς του Λιν και είχε κι αργότερα στιγμές, που μπορούσαν να τονώσουν την ψυχολογία του όταν στους τέσσερις σερί πόντους του αντιπάλου «απάντησε» για το 4-4. Έπρεπε όμως, να πάρει περισσότερες επιθέσεις γιατί δύσκολα θα άντεχε στα δυνατά και σε διάφορα σημεία του τραπεζιού forehandτου Λιν. Έπειτα από τάιμ άουτ της άλλης πλευράς κατάφερε να ισοφαρίσει 6-6 με εντυπωσιακό backhand, όμως η εικόνα δεν άλλαξε. Ο Λιν έλεγξε όλες τις μπάλες και παράλληλα πίεσε πολύ με το σερβίς του και τις επιθέσεις του για να πάρει πέντε πόντους στη σειρά.

Ο Κώστας Βατσακλής δεν σταμάτησε να εμψυχώνει τον αθλητή του και να του λέει «μπορείς» και «πίστεψε». Ο τελευταίος άρχισε πιο επιθετικά στο 5ο σετ, πήρε πόντους κι από τα σερβίς του και προσπάθησε να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του αγώνα. Ο Λιν όμως, πέρασε ξανά την τακτική του και μαζί με τα δύσκολα σερβίς βρέθηκε στο 7-3. Ο Σγουρόπουλος που είχε προβλήματα ειδικά με το forehand (ντράιβ) μείωσε σε 7-5 κι έπαιξε στα σερβίς του το τελευταίο του χαρτί. Όταν το σκορ πήγε ξανά στο -4 (5-9) όλα είχαν κριθεί (11-6, 6-11, 4-11, 6-11, 5-11). Ο Λιν είναι 17 ετών και φέτος αναδείχτηκε νικητής στους αγώνες των αθλητών Under 21 στα WorldTourτης Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και του Χονγκ Κονγκ! Το 2017 ήταν 2ος στην ίδια ηλικιακή κατηγορία στο αντίστοιχο όπεν της Τσεχίας. Το 2016 και το 2017 είχε μετάλλια στο απλό και σε διεθνή τουρνουά νέων, αλλά όχι κάποιο χρυσό.

Ή 4άδα του απλού νέων δεν θα έχει τελικά Ευρωπαίο αθλητή. Το 1ο φαβορί, ο Ιάπωνας Τομοκάζου Χαριμότο, έκαμψε δύσκολα με 4-2 σετ τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα. Ο Κινέζος Βανγκ Τσουκίν κατέβαλλε με 4-1 σετ τον περσινό δευτεραθλητή κόσμου στο απλό νέων, τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ. Και στον τελευταίο προημιτελικό ο Αμερικανός Τζα Κάνακ ξεπέρασε τον Πανγκ Εν Κοέν από τη Σιγκαπούρη με 4-1 σετ. Τα ζευγάρια της 4άδας είναι Χαριμότο-Λιν Γιου Τζου και Τζα Κάνακ-Βανγκ Τσουκίν.

Στις νεάνιδες συναντώνται σήμερα στον ένα ημιτελικό η Γιαπωνέζα Μίου Χιράνο με τη Ρουμάνα Αντρέα Ντράγκομαν και στον άλλο η Κινέζα Σουν Γινγκσά με την Ινδή Αρσάνα Καμάτ.

 

* Ο Σγουρόπουλος από το φωτογραφικο αρχείο της διοργάνωσης και σε φάση από το ματς μέσα από τη μετάδοση στο ίντερνετ.

                             

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ