Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ξανά στην κορυφή της Ευρώπης ο Μπολ, πρώτος τίτλος για τη Λι Κιαν

Alicante winners

Alicante winnersΟ Τίμο Μπολ επέστρεψε στον …θρόνο του. Μετά από έξι χρόνια ο σπουδαίος Γερμανός πινγκπονίστας ξαναπήρε στο Αλικάντε της Ισπανίας τον ευρωπαϊκό τίτλο στο απλό ανδρών και διεύρυνε το μεγάλο ρεκόρ του φτάνοντας στο 7ο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα! Προχώρησε ως νούμερο 1 του ταμπλό κι έφτασε μέχρι το τέρμα μέσα σε αποθέωση κι αφού χρειάστηκε να ξεφύγει από αρκετούς κινδύνους! Στον τελικό νίκησε με 4-1 σετ τον Ρουμάνο Οβίντιου Ιονέσκου τη μεγάλη έκπληξη του αγωνίσματος. Στο απλό γυναικών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης η 32χρονη Λι Κιαν, που αγωνίζεται με την πολωνική υπηκοότητα. Ήταν ο παρθενικός τίτλος της στον θεσμό και τον πανηγύρισε δεόντως. Στον τελικό έκαμψε με 4-2 σετ την Ουκρανή Μαργαρίτα Πεσότσκα, που επίσης έκλεψε την παράσταση με τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Στο διπλό ανδρών κατέκτησαν την πρωτιά οι Αυστριακοί Ρόμπερτ Γκάρντος/Ντάνιελ Χάμπεσον κι έγιναν το πιο πετυχημένο δίδυμο των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στη δεκαετία του 2010, ενώ στο διπλό γυναικών ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου οι Νίνα Μίτελχαμ/Κριστίν Λανγκ από τη Γερμανία.

Ο Μπολ έδειξε χαρακτήρα και στα σημερινά δύσκολα παιχνίδια κι επικράτησε κυρίως χάρη στην τεράστια κλάση του και τη στόφα του πρωταθλητή. Απειλήθηκε στον ημιτελικό από τον συμπατριώτη του Πάτρικ Φρανζίσκα και γύρισε την κατάσταση από 1-3 πίσω στα σετ και 1-4 στους πόντους του 5ου σετ! Έχασε το 1ο σετ κι από τον Ιονέσκου, κινδύνεψε και στο 2ο, αλλά έκανε μικρή ανατροπή και μετά κυριάρχησε. Τα σετ 6-11, 11-7, 11-9, 11-6 και 11-5. Ο διαχρονικά κορυφαίος αθλητής της γηραιάς ηπείρου έχει και το ρεκόρ γενικά στις κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων στον θεσμό με 17 πλέον. Ο Ιονέσκου …τρέλανε κόσμο με την πορεία του στο Αλικάντε. Άρχισε ως νούμερο 25, στο παρελθόν δεν προχωρούσε ποτέ πέρα από τους «32» και τώρα με καταπληκτικά αποτελέσματα έφτασε στον τελικό! Δεν είχε μεγάλη διάκριση σε τέτοιο επίπεδο και τώρα έγραψε ιστορία για τη χώρα του διότι η Ρουμανία είχε να εμφανίσει αθλητή στον τελικό του απλού ανδρών 58 ολόκληρα χρόνια! Ο Νεγκουλέσκου είχε βρεθεί εκεί το 1960 και είχε χάσει από τον Ούγγρο Μπέρτζικ. Στα ημιτελικά ο Ιονέσκου κατέβαλλε τον Σουηδό Κρίστιαν Κάρλσον (επίσης πρώτη φορά στα μετάλλια του αγωνίσματος) με 4-1 σετ.

Στο απλό γυναικών η Λι Κιαν χρειάστηκε να κάνει ανατροπή και σε …ειδικές συνθήκες για να κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο. Στον τελικό με την Πεσότσκα η αθλήτρια με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ, αλλά έκανε εντυπωσιακό comebackγια να επικρατήσει με 4-2. Προς το τέλος του 2ου σετ όμως, υπήρξε μία σοβαρή αλλαγή, που σαφώς έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Στο 10-7 υπέρ της Λι Κιαν και μ’ ένα ακόμα σερβίς δικό της η διαιτήτρια αποφάσισε να εφαρμοστεί το σύστημα επίσπευσης γιατί είχαν περάσει 10 λεπτά και ήδη είχε διαρκέσει 12 και το 1ο σετ! Έμοιαζε με αναγκαία αλλαγή για …όλους διότι οι δύο αθλήτριες έπαιζαν πινγκ πονγκ της …υπομονής με λίγες επιθέσεις και υπήρχαν πόντοι, που κρατούσαν γύρω στο ένα λεπτό! Από εκείνο το σημείο ο αγώνας συνεχίστηκε με το σύστημα επίσπευσης, οι αθλήτριες έκαναν εναλλάξ από ένα σερβίς και όποια σέρβιρε έπρεπε να πάρει τον πόντο μέσα σε 13 δικά της χτυπήματα. Αλλιώς, έχανε τον πόντο. Η Λι Κιαν αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη κι αφού έχασε συνεχόμενους πόντους, έχασε και το 2ο σετ. Η συνέχεια όμως, έδειξε ότι η Λι Κιαν προσαρμόστηκε καλά στη νέα κατάταση, ενώ η Πεσότσκα έβγαλε …ανασφάλεια. Στα σύντομα πλέον ράλι οι επιθετικές επιλογές του 5ου φαβορί του ταμπλό ήταν καλύτερες και πήρε σχετικά εύκολα τα επόμενα σετ (8-11, 10-12, 11-6, 11-6, 11-6, 11-2). Να σημειωθεί ότι η Ουκρανή ήταν νούμερο 49 στο αγώνισμα, άρχισε την πορεία της από τα προκριματικά γκρουπ και κατέπληξε με τις εμφανίσεις της. Στον τελικό είχε φτάσει και το 2009 και είχε χάσει και τότε από αθλήτρια προερχόμενη από την Κίνα (τη Γερμανίδα Βου Γιαντούο). Γενικά ήταν η 10η φορά από το 1998 έως σήμερα, που κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο στο απλό γυναικών αθλήτρια κινεζικής καταγωγής. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Αυστριακή Σοφία Πολκάνοβα και η Πολωνή Καταρζίνα Γκριμπόβσκα. Η Πολκάνοβα, που ήταν νούμερο 1 του αγωνίσματος κάμφθηκε στα ημιτελικά από την Πεσότσκα με 4-2 και η Γκριμπόβσκα με 4-1 από τη συμπαίκτριά της στην εθνική ομάδα χωρίς να καταφέρει να την απειλήσει πραγματικά.

Στο διπλό ανδρών ο Ρόμπερτ Γκάρντος και ο Ντάνιελ Χάμπεσον (Νο 4 στο ταμπλό) κατέκτησαν τον τίτλο για 2η φορά. Μάλιστα και το 2012 είχαν νικήσει στον τελικό τους Σουηδούς Κρίστιαν Κάρλσον/Ματίας Φαλκ (Νο 2). Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, όμως στις κρίσιμες στιγμές οι Αυστριακοί είχαν τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια μετείχαν σε δύο ακόμα τελικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το 2013 και το 2015 και είχαν ηττηθεί. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Γερμανοί Ρικάρντο Γουόλτερ/Ρούβεν Φίλους και οι Τζόναθαν Γκροθ/Πάτρικ Φρανζίσκα από τη Δανία και τη Γερμανία αντίστοιχα.

Στο διπλό γυναικών ο τελικός ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε στην παράταση του 7ου σετ. Τελικά ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο πήγε στη Γερμανία και το φόρεσαν στο στήθος τους η Νίνα Μίτελχαμ και η Κρίστιν Λανγκ (Νο 13 στο αγώνισμα). Αντιμετώπισαν τις Σοφία Πολκάνοβα/Γιάνα Νόσκοβα από την Αυστρία και τη Ρωσία αντίστοιχα (Νο 10) και με ανατροπή από 2-3 έφτασαν στη μεγάλη επιτυχία (12-10, 8-11, 6-11, 11-4, 9-11, 11-7, 14-12). Η Λανγκ (πρώην Σιλμπερέιζεν) είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα και το 2016 με συμπαίκτρια μία άλλη Γερμανίδα, τη Σαμπίνε Γουίντερ. Στην 3η θέση αρκέστηκαν οι Νι Ξια Λιαν/Σάρα Ντε Νούτε από το Λουξεμβούργο και οι Ματίλντα Έκολμ/Τζορτζίνα Πότα από τη Σουηδία και την Ουγγαρία αντίστοιχα.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ