Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρόκριση στους «32» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για Γκιώνη, Κρεάνγκα

Την πρόκριση στον 2ο γύρο του απλού ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Χέρνινγκ εξασφάλισαν σήμερα το μεσημέρι ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Αντιμετωπίζοντας σωστά το όποιο άγχος του πρώτου αγώνα στο ταμπλό κατέβαλλαν στα πέντε σετ δύο επικίνδυνους αντιπάλους και πάνε σήμερα το βράδυ στα…μεγαλύτερα ζόρια αισιόδοξοι ότι μπορούν να πλασαριστούν σε υψηλή θέση. Για τον γύρο των «32» ο Κρεάνγκα αντιμετωπίζει στις 18:45 ώρα Ελλάδας τον Γερμανό Πάτρικ Μπάουμ (Νο 10 στην Ευρώπη) και ο Γκιώνης στις 19:30 τον Τσέχο Πετρ Κόρμπελ (Νο 60 στην Ευρώπη). Ο Κώστας Παπαγεωργίου αποκλείστηκε φυσιολογικά στους «64» από τον Πορτογάλο Φρέιτας.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 16) είχε πολύ δύσκολο έργο με αντίπαλο τον Λούμπομιρ Πίστεϊ (Νο 87). Τουλάχιστον μέχρι και το 3ο σετ, γιατί όταν προηγήθηκε 2-1 σώζοντας σετ μπολ, συνέχισε με άλλο αέρα και διαμόρφωσε πιο εύκολα το τελικό 4-1. Ο Σλοβάκος είχε λύσεις απέναντι στον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του Γκιώνη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αγώνας κράτησε 40 λεπτά κι ας κρίθηκε στα πέντε σετ. Κατ’ αρχήν, στο σημαντικό, κυρίως από πλευράς ψυχολογίας, 1ο σετ, ο Γκιώνης επικράτησε στην παράταση, αφού πρώτα έχασε έξι πόντους στη σειρά και μετά έσωσε δύο σετ μπολ. Ο 1ος Μεσογειονίκης του απλού ανδρών δεν αξιοποιούσε στον απαιτούμενο βαθμό το σερβίς του, αυτό το πρόβλημα φάνηκε και στο χαμένο 2ο σετ και παραλίγο να του στοιχήσει και στο 3ο. Τελικά απέκτησε τρία σετ μπολ στο σερβίς του, εκμεταλλεύτηκε το τελευταίο κι επικράτησε πάλι στην παράταση παίρνοντας εκ νέου και το ψυχολογικό προβάδισμα. Με περισσότερη πίστη στις δυνατότητές του δούλεψε στο 4ο σετ πολύ καλά την υποδοχή και την άμυνα, ελαχιστοποίησε τα λάθη κι επιβλήθηκε εύκολα. Κράτησε τον ίδιο καλό ρυθμό και δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του ούτε στο επόμενο σετ (14-12, 6-11, 13-11, 11-5, 11-6). Ο πολύπειρος Πίστεϊ δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο στο διεθνές στερέωμα, πάντως σε νεαρή ηλικία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο διπλό μικτό νέων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2001. Ο προσεχής αντίπαλος του Γκιώνη, ο καταξιωμένος Τσέχος Πετρ Κόρμπελ έκαμψε την αντίσταση του Γουάνγκ Ζενγκ Γι από την Πολωνία με 4-3 ύστερα από συγκλονιστικό ματς, που κράτησε 50 λεπτά!

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 26) είχε τον πρώτο λόγο απέναντι στον Ούγγρο Ντανιέλ Κοσίμπα (Νο 101) και το επιβεβαίωσε μετά από 35 λεπτά με καλή και σταθερή απόδοση. Έφτασε στη νίκη με 4-1 σετ, αποτέλεσμα που σαφώς τον βοηθά και ψυχολογικά για την πολύ δύσκολη συνέχεια. Ο πρώην δευτεραθλητής Ευρώπης του απλού πήρε στις λεπτομέρειες το 1ο σετ κι αυτό ανέβασε την αυτοπεποίθησή του. Με καλά ποσοστά στις επιθέσεις επιβλήθηκε πιο εύκολα στα δύο επόμενα σετ και μπορούσε να τελειώσει το ματς και στο 4ο σετ. Εκεί όμως, το 4-1 υπέρ του, έγινε 4-8 σε βάρος του και το σετ χάθηκε. Στο 5ο σετ ο Έλληνας πρωταθλητής γύρισε την κατάσταση. Κάλυψε άμεσα χάντικαπ τριών πόντων (5-8) κι αφού απέτυχε σε δύο ματς μπολ εκμεταλλεύτηκε το τρίτο (11-9, 11-6, 11-7, 7-11, 13-11). Ο Κοσίμπα είναι πολύ αξιόλογος αθλητής, αλλά προς το παρόν οι μεγάλες διακρίσεις του αφορούν στις νεαρές ηλικίες. Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου στο διπλό μικτό νέων το 2009, ενώ ήταν 3ος στο απλό νέων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2008 και του 2009. Το βράδυ ο Κρεάνγκα αναλαμβάνει επικίνδυνη αποστολή εναντίον του Γερμανού Πάτρικ Μπάουμ. Ο δευτεραθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών πέρσι και πρόπερσι επιβλήθηκε στον 1ο γύρο του πολιτογραφημένου Τούρκου Λι Αχμέτ με 4-0 σετ.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου (νούμερο 88 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) ήταν αουτσάιντερ με αντίπαλο τον Μάρκος Φρέιτας (Νο 7) και παρά την καλή του προσπάθεια δεν πήγε κόντρα στα προγνωστικά. Κάμφθηκε με 4-1 σετ και αποκλείστηκε από το απλό με θετικό στοιχείο την πρόκριση χωρίς ήττα από το προκριματικό γκρουπ. Ο Αθηναίος πρωταθλητής μπήκε «ζεστός» στο τραπέζι από μία σειρά δυνατά ματς, που είχε δώσει το πρώτο διήμερο και απέκτησε μικρό προβάδισμα (7-5). Ο αριστερόχειρας Πορτογάλος αντέδρασε άμεσα όμως, προηγήθηκε 1-0 και στο 2ο σετ είχε την τελευταία μπαλιά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Ο Παπαγεωργίου ξαναμπήκε στη διεκδίκηση κατακτώντας οριακά το 3ο σετ, αλλά υστέρησε στη συνέχεια. Ο Φρέιτας ήταν πολύ δυνατός στις επιθέσεις του, πέρασε στην τακτική του κι έφτασε στη νίκη (9-11, 8-11, 11-9, 6-11, 6-11). Ο πρωταθλητής από την ιβηρική χερσόνησο έχει πλούσιο παλμαρέ ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών κι έχει πανηγυρίσει αντίστοιχο τίτλο στο απλό παίδων (1), το απλό νέων (1), το διπλό νέων (2), το διπλό παίδων (1) και το διπλό μικτό νέων (1)! Επίσης, μετείχε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών και πλασαρίστηκε στις θέσεις 9-12, ενώ με την Πορτογαλία κατέκτησε την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

* Πολύ νωρίς ήρθε η πρώτη έκπληξη στο τουρνουά! Ο Αυστριακός Στέφαν Φέγκερλ απέκλεισε στον 1ο κιόλας γύρο του απλού τον Δανό Μίκαελ Μέιζ πρωταθλητή Ευρώπης του αγωνίσματος το 2009 και 4ο φαβορί στο Χέρνινγκ! Τον κατέβαλλε με 4-2 σετ μέσα στη χώρα του και μπροστά στο κοινό του, το οποίο περίμενε θέση στο βάθρο των νικητών..Ο Φέγκερλ (νούμερο 67 στην Ευρώπη τον Οκτώβριο) ήταν εντυπωσιακός και προηγήθηκε με 3-0 σετ. Ο Μέιζ πήρε το 4ο σετ στην παράταση και αργότερα μείωσε, ξανά στην παράταση, σε 3-2. Κι εκεί που έδειχνε να βρίσκει πάλι ρυθμό για τα καλά και προηγήθηκε 8-4 ο Αυστριακός έκανε απίστευτη αντεπίθεση και κατέκτησε επτά πόντους στη σειρά και τη μεγάλη νίκη!

* Ο 50άρης αποδεικνύεται… «νέος της εποχής». Ο γεννημένος το 1962 Χε Ζιβέν, ο πασίγνωστος «Χουανίτο» του αθλήματος, προχώρησε στον 2ο γύρο του απλού ξεπερνώντας με 4-3 σετ το εμπόδιο του Σουηδού Παρ Γκέρελ, «ασημένιου» πρωταθλητή Ευρώπης πέρσι στο ομαδικό και «χάλκινου» στο διπλό ανδρών πρόπερσι. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός πήρε το «κόντρα» σετ με διαφορά δύο πόντων, ενώ ο αγώνας είχε συνολική διάρκεια 50 λεπτά!

* Δεν υπάρχουν τελικά αγώνες «παρηγοριάς» στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι διοργανωτές έβαλαν στην ιστοσελίδα τους την ενότητα consolation για το αγώνισμα του απλού, όμως αυτή τη χρονιά οι αθλητές και οι αθλήτριες, που αποκλείονται νωρίς, δεν θα έχουν τη δυνατότητα για άλλα παιχνίδια. Πρόκειται για νέα αλλαγή στη διοργάνωση, που σχετίζεται με τη εισαγωγή των προκριματικών γκρουπ στο σύστημα διεξαγωγής…Ως εκ τούτου οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Φιλαρέτη Εξάρχου ολοκλήρωσαν την αγωνιστική παρουσία τους στο Χέρνινγκ από την Πέμπτη.

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ