Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σημαντική πτώση και των εθνικών ομάδων στο World Team Ranking

DSC5785

 DSC5785Μετά τους ατομικούς πίνακες ήρθε και το ranking list των εθνικών ομάδων να μεγαλώσει τη …σύγχυση, που έχει προκληθεί στη διεθνή σκηνή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με την εισαγωγή του νέου συστήματος αξιολόγησης από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (I.T.T.F.). Η Ελλάδα περίμενε την πτώση σε άνδρες και γυναίκες στον πίνακα του Ιανουαρίου, αλλά σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό το να εμφανίζεται πιο χαμηλά ακόμα κι από ξεκάθαρα ασθενέστερες χώρες. Η εθνική ανδρών ήταν επί σειρά ετών στις πρώτες 20 θέσεις και τώρα υποχώρησε στην 35η από τη 18η του Δεκεμβρίου. Είναι μάλιστα, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα τους στόχους της, διότι τη στέλνει στη 2η κατηγορία του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού! Η εθνική γυναικών έπεσε στο νούμερο 67 από το 44. Για ν’ αντιληφθεί κάποιος τις …αδιανόητες ανατροπές όμως, δεν χρειάζεται να πάει μακριά. Ας σκεφτεί μόνο ότι στους άνδρες έπαψε να είναι στην κορυφή η παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκης Κίνα! Την προσπέρασε η Γερμανία χάρη στη σημαντική άνοδο του Οβτσάροφ και του Μπολ στην ατομική κατάταξη (στο 1 και το 3 αντίστοιχα)! Παρήγορο πάντως, είναι ότι η I.TT.F. έχει βάλει τη διαδικασία σε μεταβατικό στάδιο. Θα διατηρήσει το 2018 την ίδια μέθοδο για τον υπολογισμό του World Team Ranking, αλλά από τον Ιανουάριο του 2019 θα επιχειρήσει την …εξομάλυνση αυτού βάζοντας σε ισχύ νέο τρόπο αξιολόγησης…

Στο W.T.R. των ανδρών εμφανίζονται 122 χώρες. Η Ελλάδα πήγε στο νούμερο 35 με 172 βαθμούς. Ψηλότερά της είναι ομάδες όπως η Χιλή και η Αργεντινή, από τις οποίες απέχει αισθητά… Το χειρότερο είναι ότι χάνει πιθανότατα τη θέση της στην Championship Division για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει την άνοιξη στο Χάλμσταντ της Σουηδίας! Το 2016, στην αντίστοιχη διοργάνωση της Μαλαισίας, είχε τερματίσει στις θέσεις 21-24. Έτσι, για τη συμπλήρωση των 24 ομάδων της «ελίτ» μπήκε μαζί με άλλες χώρες στα κριτήρια του πίνακα αξιολόγησης και με αυτή τη σημαντική πτώση δεν αποφεύγει τη 2η κατηγορία. Θα πρέπει να πετύχει θεαματική βελτίωση το προσεχές χρονικό διάστημα (σ.σ. η κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος έχει προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου), όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο με το νέο σύστημα αξιολόγησης της διεθνούς ομοσπονδίας, που απαιτεί συνεχείς παρουσίες σε διεθνείς αγώνες… Η εθνική μας δηλαδή, βιώνει μία νέα σκληρή πραγματικότητα πληρώνοντας κυρίως ένα άδικο σύστημα και όχι αρνητικά αποτελέσματα…  

Οι σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον πίνακα του Δεκεμβρίου είναι δύο για τη γαλανόλευκη πλευρά: Η πρώτη ότι υποχώρησαν πολλές θέσεις στο ατομικό ranking Ιανουαρίου ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου (56 ο πρώτος και 73 ο δεύτερος) και η δεύτερη ότι ως 3ος Έλληνας για τους βαθμούς του ομαδικού υπολογίζεται τώρα ο Τάσος Ρηνιώτης, που από το νούμερο 284 είναι πιο κάτω από τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στην κορυφή των ανδρών φιγουράρει πλέον η Γερμανία με 244 βαθμούς. Η Κίνα είναι 2η με 242 και ακολουθούν η Ιαπωνία με 240 και η Γαλλία με 236.

Στον αντίστοιχο πίνακα των γυναικών υπάρχουν 109 χώρες. Η Ελλάδα μετακινήθηκε στην 67η θέση με 92 βαθμούς. Η Κατερίνα Τόλιου, η Μαρία Χριστοφοράκη και η Γεωργία Ζαβιτσάνου παραμένουν οι τρεις πρώτες αθλήτριες της χώρας στους ατομικούς πίνακες και πάντα με βάση τους πόντους τους υπολογίζονται οι βαθμοί για το ομαδικό. Και μπορεί η Τόλιου να είχε άνοδο 72 θέσεων τον τρέχοντα μήνα, όμως οι υπόλοιπες δύο αθλήτριες έπεσαν 38 και 85 θέσεις αντίστοιχα κι αυτό μέτρησε σημαντικά. Η Κίνα διατηρεί εδώ τα πρωτεία με 218 βαθμούς και έπονται δυνάμεις της Ασίας και συγκεκριμένα η Ιαπωνία (216), το Χονγκ Κονγκ (214) και η Ταϊπέι (212).

Να δούμε τώρα και τις μεθόδους υπολογισμού στην κατάταξη των εθνικών ομάδων. Στην τελευταία της ανακοίνωση για το ομαδικό κατ’ αρχάς, η I.T.T.F. τονίζει ότι η σημερινή φόρμα θα μείνει ίδια για όλο το 2018. Θα βασίζεται δηλαδή, στους πόντους αξιολόγησης των 3ων υψηλότερων αθλητών της κάθε χώρας στους τρέχοντες ατομικούς πίνακες. Ακόμη και αν μία χώρα έχει μόνο έναν ή δύο παίκτες, που εμφανίζονται στην παγκόσμια κατάταξη, πάλι θα κατατάσσεται η εθνική ομάδα αυτής της χώρας. Για να ρυθμίζονται οι πόντοι, κάθε εθνική ομάδα αντιτίθεται εικονικά με όλες τις άλλες. Για την εξομοίωση στα κομπιούτερ χρησιμοποιείται το σύστημα αγώνων των παγκοσμίων πρωταθλημάτων και οι αθλητές τοποθετούνται ανάλογα με την ατομική τους κατάταξη. Η θεωρητικά νικήτρια παίρνει 2 βαθμούς, η χαμένη 0, ενώ μπορεί να υπάρξει και ισοπαλία και οι ομάδες να μοιραστούν από 1 πόντο. Η τελική ταξινόμηση καθορίζεται από το συνολικό αριθμό πόντων, που κερδίζει η κάθε ομάδα. Η αλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2018 είναι ότι οι πόντοι για το ομαδικό μετράνε με βάση τους νέους ατομικούς πίνακες.

Στην ανακοίνωσή της ωστόσο, γενικά για το καινούργιο σύστημα αξιολόγησης, η I.T.T.F. σημειώνει ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και για το W.T.R. και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2019. Στη σχετική ενότητα επισημαίνεται ότι ο πίνακας του ομαδικού θ’ αποτελέσει συνδυασμό δύο στοιχείων βαθμολόγησης: Πρώτα, των τελικών θέσεων της κάθε χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια πρωταθλήματα, τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και τα Παγκόσμια Κύπελλα ομαδικού. Έπειτα, από το άθροισμα των ατομικών rankingpoints των 3ων πρώτων αθλητών/τριών της κάθε χώρας στην παγκόσμια κατάταξη. Η λίστα με τις τελικές θέσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις θα μετράει με ποσοστό 70% για την κατάταξη του ομαδικού, ενώ το άθροισμα των ατομικών πόντων με 30%. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων από τα τελευταία Παγκόσμια πρωταθλήματα και ηπειρωτικά πρωταθλήματα θα υπολογίζονται στο rankingγια δύο χρονιές. Στην πρώτη περίοδο μετράνε με ποσοστό 100% και στη δεύτερη με 50%.

Αυτή η εξέλιξη προφανώς θ’ αποτυπώσει καλύτερα την αξία της κάθε εθνικής ομάδας, αλλά, όπως προαναφέραμε, το 2018 θα παρατηρούνται …ανωμαλίες, από τις εντυπωσιακές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης του ατομικού. Και απολύτως ενδεικτικό της αναστάτωσης, που έχει δημιουργήσει σε αθλητές και προπονητές η νέα φόρμα, είναι το σχόλιο του σπουδαίου Τίμο Μπολ στα social media. Ο πολύπειρος Γερμανός, που τον Οκτώβριο πήρε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τον Δεκέμβριο κατέκτησε το βραβείο του Table Tennis Star στην ψηφοφορία της I.T.T.F., έβαλε ορισμένες από τις πιο σημαντικές μετακινήσεις κορυφαίων αθλητών τον Ιανουάριο και παρότι ο ίδιος ευνοήθηκε και ανέβηκε στο νούμερο 3, έγραψε: «Χα, χα, χα. Το νέο σύστημα θα είναι μεγάλο πρόβλημα, όσο καλό κι αν είναι για τον Ντίμα (σ.σ. Οβτσάροφ) κι εμένα»!

 

* Περσινή φωτό με τους διεθνείς αθλητές μας στο Σ.Ε.Φ. από τον φακό του Πέτρου Βήττα 

                                               

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ