Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μπροστά μας και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα …πινγκ πονγκ!

European Ping_Pong_Champs_2017

European Ping_Pong_Champs_2017Η ονομασία «πινγκ πονγκ» ήταν σε ευρεία χρήση για το άθλημα πριν ακόμα την κατοχυρώσει η εταιρία κατασκευαστών J. Jaques & Son Ltd το 1901. Στην πορεία των χρόνων θα ‘λεγε κάποιος ότι με αυτή την ονομασία διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο το άθλημα κι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Διότι αφορούσε την απλή μορφή του, το παιχνίδι και τη διασκέδαση για τον οποιονδήποτε φίλο του αθλητισμού. Η επιτραπέζιας αντισφαίριση βεβαίως, εξελίχτηκε σε απολύτως επαγγελματικά επίπεδα, αλλά επειδή είναι πάντοτε και μία θαυμάσια ψυχαγωγία έχει αγωνιστική δράση και ως πινγκ πονγκ.

Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν, διεξάγονται διεθνείς διοργανώσεις με ρακέτες, που θυμίζουν τις …πρώτες δεκαετίες του αθλήματος κι έχουν επιτυχία. Κι επειδή μπορεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και στην Ελλάδα να σημειώσουμε ότι έρχεται το 1ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που θα έχει και χαρακτήρα προκριματικών για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα! Το Ευρωπαϊκό θα διεξαχθεί στην πανέμορφη Βουδαπέστη το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει μόνο το αγώνισμα του απλού. Οι 4 πρώτοι αθλητές θα προκριθούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Λονδίνο στις 27 και 28 Ιανουαρίου και θα έχει και οικονομικά έπαθλα, καθώς θα μοιράσει συνολικά 100.000 δολάρια!

Οι αγώνες είναι για όλους, δηλαδή μπορούν να παίξουν και επαγγελματίες αθλητές επιτραπέζιας αντισφαίρισης –κι έχει γίνει στο παρελθόν! Αδιαπραγμάτευτο είναι όμως, ότι όλοι παίζουν με ίδιου τύπου ρακέτα. Είναι ρακέτες χωρίς λάστιχο! Έχουν κάτι σαν …γυαλόχαρτο πάνω στην αγωνιστική επιφάνεια, δεν υπάρχουν αμυντικές ή επιθετικές και οι διαγωνιζόμενοι τις παίρνουν από τους διοργανωτές. Στη διεθνή ορολογία είναι το λεγόμενο «Hardbat» στυλ, όπου όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες στο διαδίκτυο «είναι το κλασικό στυλ πινγκ πονγκ, που υπήρχε πριν εμφανιστούν τα ελαστικά σφουγγαράκια στα λάστιχα τη δεκαετία του 1950. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο hardbat και τη σύγχρονη επιτραπέζια αντισφαίριση βρίσκεται στη ρακέτα που χρησιμοποιείται, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική και τη στρατηγική του παιχνιδιού. Οι σκληρού βάρους (hardbat) ρακέτες χρησιμοποιούν μικρά εξογκώματα χωρίς σφουγγάρι, με αποτέλεσμα μειωμένες ταχύτητες και μειωμένη περιστροφή σε σύγκριση με τις ρακέτες, που χρησιμοποιούν ελαστικό σφουγγάρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο αργά χτυπήματα κι ένα πιο στρατηγικό παιχνίδι και όχι τον γρήγορο ρυθμό και τα βαριά top spinsτου επιτιθέμενου, που κυριαρχούν στην κανονική επιτραπέζια αντισφαίριση».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται και εθνικό πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, ενώ εδώ και λίγα χρόνια διεξάγονται διεθνείς διοργανώσεις υπό την αιγίδα άλλης αρχής βεβαίως και όχι της I.T.T.F. ή της E.T.T.U..Για τους αγώνες στην ουγγρική πρωτεύουσα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.europingpongchamps.com

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ