Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το βράδυ τα καθοριστικά ματς ανδρών και γυναικών για την πρόκριση

Toliou kopsimo

Toliou kopsimoΤο βράδυ κρίνεται η τύχη των εθνικών μας ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης στα γκρουπ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Λουξεμβούργου. Το πρωί για τη 2η αγωνιστική της 1ης κατηγορίας ανδρών (Championship Division) η Ελλάδα έχασε 3-0 από την επικεφαλής του 3ου γκρουπ Σουηδία, ενώ για την αντίστοιχη αγωνιστική στη 2η κατηγορία των γυναικών (Challenge Division) έκαμψε με 3-1 το Ισραήλ για το 8ο γκρουπ. Αυτό σημαίνει ότι αμφότερες οι ομάδες μας έχουν 3 βαθμούς με 1 νίκη και 1 ήττα και το βράδυ θα μάθουμε αν θα πάρουν τη 2η θέση στους ομίλους τους και θα προκριθούν στα προημιτελικά των κατηγοριών τους (θέσεις 1-8 και 17-24 αντίστοιχα της διοργάνωσης). Η εθνική ανδρών καλείται να εμφανίσει καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο απ’ ό,τι στο ματς με τη Σουηδία και να υπερκεράσει το εμπόδιο της Ρωσίας. Οι γυναίκες έχουν -αναλογικά- ακόμα πιο δύσκολο έργο γιατί με σοβαρό το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας στο γκρουπ θέλουν νίκη με σκορ απέναντι στη Σλοβενία, η οποία βρέθηκε μόνη στην κορυφή. Και οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 20:00 Ελλάδας. Γίνονται στα τραπέζια 6 και 10 αντίστοιχα, δεν έχουν μετάδοση στο ίντερνετ, αλλά στην ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας για τους αγώνες (https://www.ittf.com/tournament/2776/2017/ittf-european-team-championships/) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την ενότητα του live scoring.

Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2013 ήθελε αλλά δεν μπορούσε σήμερα στην αναμέτρηση με τη Σουηδία. Ξέχωρα από το γεγονός ότι ήταν αουτσάιντερ δεν παρουσιάστηκε σε καλή κατάσταση όταν την ίδια στιγμή η χώρα, που έχει γράψει μεγάλη ιστορία στο άθλημα ούσα πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης τις προηγούμενες δεκαετίες, πραγματοποίησε νέα πειστική εμφάνιση μετά τη χτεσινή με αντίπαλο τη Ρωσία. Σε σχέση με την πρεμιέρα εναντίον του Λουξεμβούργου ο Κώστας Βατσακλής άλλαξε το πρωί τα 2/3 της ομάδας. Αγωνίστηκαν ο Κρεάνγκα και ο Σγουρόπουλος αντί του Παπαγεωργίου και του Ρηνιώτη. Η ελληνική τριάδα δεν μπόρεσε ν’ απειλήσει κι έχασε 3-0 παίρνοντας μόλις ένα σετ με τον Κρεάνγκα.

Sgouros prin_apo_agona_me_KalbergΣτον πρώτο αγώνα (η φωτό είναι πριν από την έναρξή του) ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης νέων Γιάννης Σγουρόπουλος (νούμερο 140 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη ανδρών) αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Ευρώπης νέων του 2015 Άντον Σέλμπεργκ (Νο 38). Η απόδοσή του στο ντεμπούτο του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού ανδρών ήταν καλή, βρισκόταν κοντά στο σκορ σε όλα τα σετ, όμως ο Σκανδιναβός ήταν ελαφρά ανώτερος και πήρε τη νίκη με 3-0.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 10) από τη θέση 2 της ομάδας συνάντησε αργότερα τον Κρίστιαν Κάρλσον (Νο 9). Yστέρησε ξεκάθαρα και ο αριστερόχειρας Σουηδός, που αποδίδει, έτσι κι αλλιώς, κόντρα στο αμυντικό παιχνίδι, επιβλήθηκε με 3-0 σετ.

Στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι μπήκε στο τραπέζι ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (δεν εμφανίζεται στους τελευταίους πίνακες αξιολόγησης). Τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ματίας Κάρλσον (Νο 7) και είχε ν’ ανέβει …βουνό με τον υψηλόσωμο αντίπαλό του να χρησιμοποιεί κομπίνα-λάστιχα («δοντάκι») στην πλευρά του forehand. Ο 45άχρονος πρωταθλητής μας κατέκτησε στην παράταση το 1ο σετ, αλλά μετά δεν άντεξε σε υψηλό ρυθμό. Ο Ματίας Κάρλσον ήταν δευτεραθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών το 2012 (μαζί με τον Κρίστιαν, με τον οποίο δεν είναι συγγενείς). Η Σουηδία έχει ακόμα στο ρόστερ τον Παρ Γκέρελ και τον Γιον Πέρσον.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Σουηδία 0-3:

Γιάννης Σγουρόπουλος-Άντον Σέλμπεργκ 0-3 (7-11, 8-11, 8-11)

Παναγιώτης Γκιώνης-Κρίστιαν Κάρλσον 0-3 (8-11, 6-11, 4-11)

Καλλίνικος Κρεάνγκα-Ματίας Κάρλσον 1-3 (14-12, 2-11, 0-11, 7-11)

Στο άλλο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής η Ρωσία νίκησε φυσιολογικά το Λουξεμβούργο με 3-0.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα στη 2η αγωνιστική της κατηγορίας:

Γκρουπ Α: Κροατία-Γερμανία 0-3, Ισπανία-Λευκορωσία 3-1

Γκρουπ Β: Πορτογαλία-Αυστρία 3-2, Σλοβενία-Σλοβακία 3-2

Γκρουπ D: Γαλλία-Ρουμανία 3-1, Πολωνία-Ουκρανία 0-3

Στην Challenge Division των γυναικών η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη νίκη της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι έμεινε στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα προημιτελικά της κατηγορίας της. Ύστερα από γερή κόντρα με το Ισραήλ επικράτησε με 3-1 και το βράδυ δίνει το καθοριστικό ματς με τη Σλοβενία. Η άσχημη εξέλιξη ήταν ότι επίσης για τη 2η αγωνιστική η Σλοβενία νίκησε με 3-2 την επικεφαλής του 8ου γκρουπ Αγγλία κι έκανε το 2 στα 2. Ως εκ τούτου οι αθλήτριες μας δεν χρειάζονται απλά τη νίκη, αλλά σκορ με 3-1 ή 3-0 ώστε να ευνοηθούν σε τριπλή ισοβαθμία, εάν φυσικά επαληθευτούν τα προγνωστικά και η Αγγλία επιβληθεί το βράδυ του Ισραήλ και φτάσει κι αυτή τις τρεις νίκες. Η εθνική μας είχε χάσει 3-1 χτες από την Αγγλία.

Στον αγώνα με το Ισραήλ η Ελλάδα πήρε το Α αυτή τη φορά στο στήσιμο και πρώτη στο τραπέζι μπήκε η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 89 στην ευρωπαϊκή κατάταξη). Αντίπαλός της μία πολύ αξιόλογη αθλήτρια, η Νικόλ Τρόσμαν (Νο 107), η οποία το 2011 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο διπλό κορασίδων και το διπλό μικτό παίδων, ενώ το 2013 ήταν 2η στο διπλό νεανίδων στην αντίστοιχη διοργάνωση. Με σταθερή άμυνα η 22άχρονη πρωταθλήτριά μας (φωτό 1) πήρε γρήγορα τα ηνία του ματς και παρά τη ισοφάριση της Τρόσμαν κατέκτησε με διαφορά το 3ο και το 4ο σετ.

Στη συνέχεια η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 162) αναμετρήθηκε με την πολύπειρη Μαρίνα Κραβτσένκο Την αθλήτρια, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε αποκλείσει στον 1ο γύρο την Αρχοντούλα Βολακάκη (τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκεται στους πίνακες αξιολόγησης). Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2014 δεν μπόρεσε να πιάσει την απόδοση, με την οποία θα γινόταν πραγματικά πιεστική και κάμφθηκε με 3-0 σετ.    

Στη θέση 3 μπήκε και αυτή τη φορά η Γεωργία Ζαβιτσάνου (που δεν εμφανίζεται τώρα στο ranking list) και είχε κρίσιμη αναμέτρηση με τη Σέλι Γκέλμαν (επίσης δεν είναι στη διεθνή κατάταξη). Σε ισορροπημένο ματς έκανε καλή εκκίνηση στο καθοριστικό 5ο σετ, πέτυχε νέα νίκη με 3-2 σετ και ξαναέδωσε το προβάδισμα στην εθνική μας.

Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε στο επόμενο ματς όπου επίσης ήταν όλα ρευστά μέχρι το τέλος! Η Τόλιου φάνηκε δυνατή και ψυχολογικά και κατέβαλλε με οριακό σκορ και μίνι ανατροπή την Κραβτσένκο. Στο 5ο σετ έχανε 8-10 και κατέκτησε τέσσερις πόντους στη σειρά.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ισραήλ 3-1:

Κατερίνα Τόλιου-Νικόλ Τρόσμαν 3-1 (11-6, 7-11, 11-3, 11-6)  

Μαρία Χριστοφοράκη-Μαρίνα Κραβτσένκο 0-3 (6-11, 8-11, 3-11)

Γεωργία Ζαβιτσάνου-Σέλι Γκέλμαν 3-2 (11-7, 14-16, 11-9, 16-18, 11-5)

Τόλιου-Κραβτσένκο 3-2 (5-11, 11-4, 12-10, 7-11, 12-10)   

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα στη 2η αγωνιστική της κατηγορίας:

Γκρουπ Ε: Σλοβακία-Λιθουανία 1-3, Ελβετία-Φινλανδία 3-0

Γκρουπ F: Σερβία-Βέλγιο 3-0, Ιταλία-Δανία 3-0

Γκρουπ G: Τουρκία-Ουαλία 3-2, Αζερμπαϊτζάν-Βουλγαρία 3-2

* Δεύτερη ήττα για την πρωταθλήτρια Ευρώπης των ανδρών Αυστρία. Αντιμετωπίζει το φάσμα του αποκλεισμού από την 8άδα και το βράδυ πρέπει να νικήσει με σκορ τη Σλοβενία, να εκμεταλλευτεί ήττα της Σλοβακίας από την Πορτογαλία και σε ισοβαθμία να περάσει ως 2η!  

* Παρούσα στο κορυφαίο επίπεδο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μία αθλήτρια που γνώρισαν οι Έλληνες φίλαθλοι την περασμένη σεζόν. Στη σύνθεση της Γαλλίας βρίσκεται η Λιου Τζούντιθ, η κινεζικής καταγωγής νεαρή αθλήτρια, που είχε αγωνιστεί πέρσι στην Α1 εθνική κατηγορία με τις Σάρισες Φλώρινας.

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ