Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σιγούρεψε το ασημένιο, κυνηγά το χρυσό ο Σγουρόπουλος στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10!

Worchester Sgouropoulos_forehand

Worchester Sgouropoulos_forehandΟ Γιάννης Σγουρόπουλος, ο αθλητής-φαινόμενο της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, θα σταθεί με περηφάνια στο πόντιουμ των νικητών σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση! Γράφει στο Γουόρτσεστερ της Αγγλίας τη νέα πολύ όμορφη σελίδα στην καριέρα του, καθώς με πολύ δύσκολη νίκη το απόγευμα 4-3 σετ σε συγκλονιστικό ματς με τον Γερμανό Τομπίας Χίπλερ με 4-3 εξασφάλισε μετάλλιο στο Τοπ 10 νέων της Ευρώπης, το ετήσιο τουρνουά, που συγκεντρώνει τους καλύτερους αθλητές της ηπείρου! Είχε προηγηθεί το πρωί ήττα από τον Γάλλο Ιρβίν Μπερτρά με 4-1 σετ, αλλά ήταν η μοναδική έπειτα από επτά ματς, δεν επηρέασε τους στόχους του και λίγες ώρες μετά έκανε το καθοριστικό βήμα για τα μετάλλια. Προηγήθηκε με 3-0 σετ, δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά επικράτησε στην παράταση για να δείξει και πάλι ότι η πίστη και η ψυχή συνοδεύουν την τεράστια κλάση του. Θα είναι τουλάχιστον 2ος και το βράδυ στις 20:50 ώρα Ελλάδας, στην τελευταία αγωνιστική, διεκδικεί την 1η θέση απέναντι στον (ισόβαθμό του στην κορυφή) Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα! Ό,τι κι αν γίνει στον αγώνα-τελικό, ο καταπληκτικός 17χρονος άσος έχει δώσει θαυμάσια συνέχεια στον ευρωπαϊκό τίτλο του καλοκαιριού στο απλό νέων, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο στο Τοπ 10 των παίδων το 2015 και φυσικά εντυπωσιάζει το διεθνές στερέωμα με την ποιότητά του και τη συνέπεια στα μεγάλα ραντεβού.

Το απόγευμα έγινε η 8η και προτελευταία αγωνιστική. Ο αθλητής του Ολυμπιακού (νούμερο 2 του τουρνουά και της ευρωπαϊκής κατάταξης νέων) συνάντησε πρώτη φορά τον Τομπίας Χίπλερ, νούμερο 12 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη (στο τραπέζι 5 το ματς χωρίς τηλεοπτική κάλυψη). Ήξερε ότι νίκη σήμαινε μετάλλιο, ενώ κίνητρο για θέση στο βάθρο είχε και ο Χίπλερ. Ο τελευταίος, ως γνήσιος Γερμανός, δεν τα παράτησε όταν βρέθηκε πίσω με 3-0 σετ και όχι μόνο ισοφάρισε, αλλά απέκτησε και ματς μπολ. Ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τεράστιο ψυχικό σθένος και φυσικά ηρεμία και καλές επιλογές γύρισε την κατάσταση.

Worchester Sgouros_me_VatsaΣτο ρευστό 1ο σετ ο Σγουρόπουλος βρήκε τις λύσεις μετά το 8-8 και το κατέκτησε με τρεις σερί πόντους. Διατήρησε καλό ρυθμό, πήρε προβάδισμα με 6-3 και το αξιοποίησε για το 2-0. Συνέχισε να ελέγχει το ματς, στο 3ο σετ βρέθηκε μπροστά με 5-2 και παρότι ο Γερμανός μείωσε σε 8-7 κατάφερε με ψυχραιμία κι έξυπνες μπαλιές να μεγαλώσει τη διαφορά στα σετ. Φυσιολογικά κάπου ο πρωταθλητής Ευρώπης έχασε τα υψηλά στάνταρ απόδοσης και την ίδια ώρα βελτιώθηκε ο αντίπαλός του. Στο 4ο σετ ο αριστερόχειρας αντίπαλός του απέκτησε πλεονέκτημα από την αρχή και το κράτησε, στο επόμενο βρέθηκε στο 7-5 και με σταθερές επιθέσεις αξιοποίησε την ευκαιρία. Τα πράγματα εξελίχτηκαν ακόμα χειρότερα για την ελληνική πλευρά στο 6ο σετ, καθώς ήρθε η ισοφάριση με οριακή διαφορά! Ο Σγουρόπουλος, που είχε δυσκολίες στην πρώτη μπαλιά, μείωσε στον πόντο, αλλά δεν απέφυγε το 3-3. Όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες κι ευτυχώς εκεί υπερίσχυσε ξανά ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης! Στο 5-2 στην αλλαγή πλευρών και στο 6-4 αργότερα ο Χίπλερ αντέδρασε δυναμικά κι απέκτησε το πάνω χέρι. Στα σερβίς του έκανε το 10-8 αλλά ο Σγουρόπουλος έσωσε δύο ματς μπολ στα δικά του σερβίς κι εφαρμόζοντας μέχρι το φινάλε τις τελευταίες οδηγίες του προπονητή του έφτασε στη μεγάλη νίκη. Τα σετ 11-8, 11-6, 11-9, 7-11, 7-11, 9-11 και 13-11. Ο Χίπλερ αναδείχτηκε το 2016, στο Ζάγκρεμπ, πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό νέων και φέτος στο Γκιμαράες πήρε τον αντίστοιχο τίτλο και στο ομαδικό.

Νωρίτερα, στην 7η αγωνιστική και στο ξεκίνημα της τελευταίας ημέρας των αγώνων, ο Σγουρόπουλος είχε ηττηθεί με 4-1 σετ από τον Γάλλο Ιρβίν Μπερτρά. Έχασε έτσι το σερί των 6 νικών στο Τοπ 10, αλλά και το εντυπωσιακότερο των 24 νικών συνυπολογίζοντας και τις 18 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του καλοκαιριού. Η πολύ σημαντική αναμέτρηση με το Νο 3 του rankingέγινε στο τραπέζι 1 και μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ. Ήταν αγώνας που έκρυβε άγχος για τον Ελευσίνιο άσο όχι μόνο γιατί είχε χάσει και στο παρελθόν από τον συγκεκριμένο αθλητή, αλλά κι επειδή το Τοπ 10 έμπαινε στο τελευταίο στάδιο και κρίνονταν τα μετάλλια. Το δίποντο όμως, χρειαζόταν και ο αριστερόχειρας Γάλλος, που ήταν στην 3η θέση. Εν τέλει αυτός απέδωσε καλύτερα, επέβαλλε το παιχνίδι του και επικράτησε με 4-1.

Στο 1ο σετ το forehandσπιν πήγε καλά για τον Σγουρόπουλο, από 2-5 προηγήθηκε 9-8, όμως εκεί δέχτηκε άπιαστο «σόρι» (τυχερό πόντο με την μπάλα να πηγαίνει φιλέ και μέσα) κι αμέσως μετά δύο πόντους στα σερβίς του Γάλλου. Λεπτομέρειες καθόρισαν και το 2ο σετ. Ο Μπερτρά έπαιξε εξαιρετικά στο 9-9, όπου είχε τα σερβίς ο 17χρονος διεθνής μας, όμως νωρίτερα έκανε τρία «σόρι», το τελευταίο στο 9-8.

Το 3ο σετ κυλούσε πόντο-πόντο μέχρι το 7-7 με τον Σγουρόπουλο ν’ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μπλοκ από το forehand. Σ’ εκείνο το σημείο έπαιξε περισσότερη επίθεση και ξέφυγε με 10-7. Δεν βρήκε απάντηση όμως, σε forehandεπιθέσεις του Μπερτρά και δέχτηκε την ισοφάριση για να ζητήσει τάιμ άουτ ο Κώστας Βατσακλής. Στην επιστροφή ο αθλητής του είχε ψυχραιμία και πίστη και πήρε δύο σερί πόντους με καλή επίθεση και υποδοχή.

Ισορροπημένα τα πράγματα και στο κρίσιμο 4ο σετ με τον Μπερτρά πάντως, να παίζει πάλι πιο επιθετικά από τον πρωταθλητή μας. Αυτό μέτρησε καθοριστικά διότι το μπλοκ του τελευταίου δεν απέδωσε τόσο και γενικά δεν του βγήκε η τακτική. Με το σκορ στο 1-3 ίσως να μειώθηκε κάπως το άγχος της ελληνικής πλευράς, που άρχισε με 5-1 στο 5ο σετ. Το πλεονέκτημα δεν διατηρήθηκε όμως. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2014 και του 2015 στο ομαδικό και το διπλό παίδων ξαναβρήκε ρυθμό, ισοφάρισε άμεσα και πέρασε μπροστά 8-7. Η ποιοτική επίθεση, αλλά και η κίνησή του ν’ ανοίγει συχνά το παιχνίδι στο forehand, τον πήγε και στα ματς μπολ (10-7) για να συναντήσει όμως δυναμική αντίδραση από τον Σγουρόπουλο. Ο τελευταίος ισοφάρισε με επίθεση και καλή πρώτη μπαλιά και απέκτησε εκείνος σετ μπολ. Η ανατροπή δεν έγινε διότι ο Γάλλος επιτέθηκε σωστά και είδε στο τέλος τον Έλληνα αθλητή να χάνει κι ένα από τα λίγα backhandσπιν, που γενικά επιχείρησε. Τα σετ 9-11, 9-11, 12-10, 8-11 και 11-13. Ο Σγουρόπουλος είχε δώσει δύο αγώνες με τον Μπερτρά το 2015. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το ομαδικό παίδων είχε χάσει με 3-0 σετ και λίγους μήνες μετά τον νίκησε με 4-2 σετ για το Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων. Σε εκείνο το Τοπ 10 ο Μπερτρά είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο.  

 

* Δύο στιγμιότυπα από το πλούσιο photo gallery της ETTU από το Worcester Arena. Η δεύτερη φωτό είναι σε ανάπαυλα από τον αγώνα με τον Βέλγο Κνούντε όπου ο Βατσακλής δίνει οδηγίες στον Σγουρόπουλο

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ