Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Χαριμότο έγινε ο νεότερος νικητής World Tour στο απλό ανδρών

Harimoto winner

Harimoto winnerΤο όνομα του νικητή στο World Tour της Τσεχίας δεν προκαλεί κατάπληξη, αλλά όταν αυτός ο αθλητής είναι μόλις 14 ετών και 61 ημερών τότε ο κάθε φίλος του αθλήματος εντυπωσιάζεται στο άκουσμα της είδησης! Ο Τομοκάζου Χαριμότο κατέκτησε την πρωτιά χτες το απόγευμα στο Όλομουτς κι έγινε ο νεότερος, που το καταφέρνει στο απλό ανδρών του θεσμού! Για να γράψει ιστορία μάλιστα χρειάστηκε να νικήσει στον τελικό με 4-2 σετ τον τεράστιο Τίμο Μπολ. Το νούμερο 1 φαβορί του ταμπλό, που είναι 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών, 3ος σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και κάτοχος Παγκοσμίων Κυπέλλων στο ίδιο αγώνισμα. Μόλις πριν από δύο μήνες, στο όπεν της Κίνας, ο εκπληκτικός Ιάπωνας είχε ηττηθεί από τον Γερμανό άσο με 4-1 σετ στα ημιτελικά και τώρα του πήρε μεγάλη ρεβάνς, που επιπλέον θα τον ανεβάσει πολύ πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη από την τωρινή 20η θέση!     

Ο Χαριμότο ήταν 4ο φαβορί στην Τσεχία. Αρχές Ιουνίου είχε προκαλέσει αίσθηση με τα αποτελέσματά του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντίσελντορφ και την πρόκρισή του στα προημιτελικά του απλού, ενώ γενικά από πέρσι έχει δείξει ότι ήδη συναγωνίζεται τους τοπ αθλητές του κόσμου. Τώρα, το νούμερο 1 του πίνακα αξιολόγησης των παίδων και των νέων έκανε ένα βήμα παραπάνω. Στον θεσμό των επαμειβόμενων τουρνουά της I.T.T.F., που άρχισε πριν από 21 χρόνια, ποτέ δεν έχει επικρατήσει στο απλό αθλητής της κατηγορίας παίδων!

Ο προηγούμενος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ στο απλό ανδρών ήταν ο Κινέζος Γιου Ζιγιάνγκ, ο οποίος το 2014, σε ηλικία 16 ετών και 30 ημερών, είχε κατακτήσει το World Tour της Ιαπωνίας. Ο Χαριμότο είχε άλλη μία συμμετοχή σε τελικό των WorldTourτον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία. Διεκδίκησε την πρωτιά σε ηλικία 13 ετών και 237 ημερών κι έχασε με 4-0 σετ από έναν άλλο κορυφαίο Γερμανό, τον Ντιμίτρι Οβτσάροφ. Τότε δεν έκανε το ρεκόρ, αλλά το …προετοίμασε και το πέτυχε ύστερα από μισό χρόνο στην Τσεχία. Τις τεράστιες ικανότητες και τη δυνατή ψυχολογία του μάλιστα, μαρτυρά και η οριακή νίκη με 4-3 στα ημιτελικά κόντρα στον εξαιρετικό Βραζιλιάνο Ούγκο Καλντεράνο διότι στο καθοριστικό σετ χρειάστηκε να σώσει 5 ματς μπολ (από 9-10 έως 13-14)!  

Αλλά και στον τελικό είχε ν’ αντιμετωπίσει έναν φορμαρισμένο Μπολ. Ο πολύπειρος αριστερόχειρας αθλητής έχει παίξει τρεις τελικούς μέσα στο 2017. Ο τρίτος ήταν στην Κορέα, όπου επικράτησε κιόλας. Στην πλούσια καριέρα του ο 36χρονος σταρ έχει δώσει 29 τελικούς στο απλό σε World Tour κι έχει αναδειχτεί νικητής 19 φορές. Τα σετ στον τελικό 11-3, 4-11, 8-11, 11-9, 11-6 και 11-9.

«Η ηλικία δεν έχει σημασία, πρέπει να παίζουμε και να πολεμάμε εναντίον όλων! Ήταν ο δεύτερος τελικός μου σε World Tour, την πρώτη φορά έχασα την ευκαιρία μου, αυτή τη φορά την αξιοποίησα. Ο μεγάλος μου στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020. Θέλω να κατακτήσω το χρυσό στο απλό και το ομαδικό ανδρών, αλλά ξέρω ότι πρέπει να ασχοληθώ σκληρά και να αγωνιστώ για να κερδίσω τη δόξα», δήλωσε ο Χαριμότο, του οποίου οι γονείς, θυμίζουμε, είναι πρώην Κινέζοι υπήκοοι. Ο πατέρας του Ζανγκ Γιου και η μητέρα του Ζανγκ Λινγκ μετανάστευσαν στην Ιαπωνία πέντε χρόνια πριν από τη γέννηση του γιου τους για να εργαστούν ως ειδικοί της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ο Χάριμοτο γεννήθηκε στο Σεντάι ως Ζανγκ Ζιχ. Με την ιαπωνική ιθαγένεια έλαβε επίσης το ιαπωνικό του όνομα.

Η Ιαπωνία κυριάρχησε και στο απλό γυναικών του τσεχικού όπεν. Πρώτευσε η Γιαπωνέζα νεάνιδα Μίμα Ίτο και η περίπτωσή της έχει επίσης δύο ιδιαίτερα στοιχεία. Το πρώτο ότι στον τελικό νίκησε κατά κράτος με 4-1 σετ τη συμπατριώτισσά της Κασούμι Ισικάουα (Νο 1 του ταμπλό), από την οποία είχε έως χτες μόνο ήττες σε τέσσερα ματς τέτοιων όπεν. Η τελευταία μάλιστα ήταν με 4-0 σετ πριν από λίγες ημέρες στον τελικό του όπεν της Βουλγαρίας. Το δεύτερο ότι στα 16 της χρόνια η Ίτο, η νεότερη που έχει κατακτήσει τέτοιον τίτλο στο διπλό γυναικών, έφτασε ήδη τις 4 πρωτιές στο απλό των World Tour!

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ