Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εξασφάλισε μετάλλιο στο απλό νέων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ο Σγουρόπουλος!

Sgouros xexoristi_photo

Sgouros xexoristi_photoΘέση στο πόντιουμ των νικητών στο απλό νέων εξασφάλισε ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκιμαράες! Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για τον χαρισματικό Έλληνα άσο, είναι η εξαιρετική συνέχεια στο χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων πρόπερσι (και φυσικά άλλων υψηλών διακρίσεων, όπως το χρυσό στο όπεν νέων της Κροατίας), είναι μία ιστορική διάκριση για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, που ουδέποτε στο παρελθόν είχε μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα στον θεσμό! Η είσοδος στην 4άδα σημαίνει αυτόματα μετάλλιο διότι δεν προβλέπονται αγώνες για τις θέσεις 3-4. Είναι σαφές όμως, ότι οι φιλοδοξίες και οι δυνατότητες του 17χρονου πρωταθλητή δεν σταματούν εδώ και την Κυριακή θα προσπαθήσει να φτάσει ακόμα πιο ψηλά! Σήμερα το απόγευμα στα προημιτελικά πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκησε κατά κράτος τον Ρώσο αμυντικό Αρτούρ Αμπούσεφ με 4-1 σετ. Αύριο στις 14:15 ώρα Ελλάδας θα κυνηγήσει πρόκριση στον τελικό απέναντι στον Ρουμάνο Ράρες Σίπος, τον συμπαίκτη του στο διπλό (ορίστηκε στο τραπέζι 4 ο αγώνας, δεν θα μεταδοθεί στο ίντερνετ και θα έχει live scoring στο link http://www.ettu.org/en/events/european-youth-championships/draws–amp–results/). Οι δυο τους πλησίασαν το απόγευμα σ’ ένα ακόμα μετάλλιο στο διπλό νέων, αλλά κάμφθηκαν στα προημιτελικά.

Στους αγώνες «παρηγοριάς» εξάλλου, οι Έλληνες αθλητές δεν είχαν σήμερα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τα προημιτελικά, διότι έπρεπε να ετοιμαστούν για το ταξίδι της επιστροφής. Έτσι ο Δημήτρης Κορδούτης, ο Νίκος Κορδαλής και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, που κατάφεραν το πρωί να μπουν στην 8άδα του σχετικού ταμπλό, σταμάτησαν αργότερα άνευ αγώνα την πορεία τους.

Στο απλό νέων ο αθλητής του Ολυμπιακού προχώρησε ως 4ο φαβορί του ταμπλό και δικαίωσε τον ρόλο του. Μετά τις 12 νίκες σε ισάριθμα ματς στο ομαδικό, επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα και στο απλό και με σπουδαίες εμφανίσεις έφτασε στις θέσεις μεταλλίων. Σήμερα ο πρώτος του στόχος ήταν να κάνει το κάτι παραπάνω σε σχέση με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 όταν είχε φτάσει ως τη 16άδα του απλού. Τέθηκε αντιμέτωπος με τον Τσέχο Γίρι Μαρτίνκο, που αυτόν τον μήνα βρίσκεται στο νούμερο 17 του ευρωπαϊκού πίνακα αξιολόγησης της κατηγορίας. Έκανε δυνατό ξεκίνημα, αλλά μετά το 1ο σετ ο αγώνας μετατράπηκε σε μεγάλο ντέρμπι. Πήρε τη νίκη με 4-2, πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι τα πέντε επόμενα σετ έληξαν με διαφορά δύο πόντων! Στο 2ο σετ ο Σγουρόπουλος πήρε 3 σερί πόντους στο 8-9, ενώ στο φινάλε είχε 4 ματς μπολ και είδε τον αντίπαλό του να μειώνει στον πόντο (11-6, 11-9, 9-11, 11-9, 9-11, 11-9). Ο Μαρτίνκο ήταν πέρσι στο Ζάγκρεμπ φιναλίστ στον τελικό του ομαδικού.

Αργά το απόγευμα τοπική ώρα, στον γύρο των «8», ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή έδωσε διαφορετικού ρυθμού αγώνα, καθώς απέναντί του βρέθηκε ο Ρώσος Αρτούρ Αμπούσεφ, που έχει αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Αυτό όμως, κάθε άλλο παρά επηρέασε τακτικές ή ψυχολογία. Ο Σγούρόπουλος ήταν έτοιμος από κάθε άποψη, γνώριζε καλά τον αντίπαλό του, τον οποίο είχε νικήσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν σε τουρνουά νέων και με καταπληκτική απόδοση δεν του άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Επιβλήθηκε με 4-1 και πανηγύρισε την κατάκτηση μεταλλίου στην 4η ευκαιρία του στον θεσμό (μετά τους δύο φετινούς προημιτελικούς σε ομαδικό και διπλό νέων και τον ένα στο διπλό παίδων το 2015). Απολύτως ενδεικτικό του πόσο τον βόλευε το παιχνίδι είναι ότι άρχισε με σκορ 9-0 (!), ενώ άφησε …άποντο τον αντίπαλό του στο 5ο σετ! Ήταν σταθερός, πέρασε δυνατά χτυπήματα και λάθεψε λίγες φορές στα χτυπήματα του Ρώσου με το κομπίνα λάστιχο (σ.σ. «δοντάκι»). Η εξέλιξη 11-3, 11-9, 6-11, 11-6 και 11-0! Ο Αμπούσεφ είναι νούμερο 12 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη νέων και το 2014 ήταν δευτεραθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων.

«ΗΜΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ»

«Ομολογώ ότι με βοήθησε αρκετά στο ψυχολογικό κομμάτι μόλις είδα στην κλήρωση ότι ο Αμπόυσεφ ήταν πιθανός αντίπαλός μου στην 8άδα. Ο λόγος είναι ότι κάνω και στην Αθήνα προπόνηση με αμυντικούς και αποδίδω καλά. Επιπλέον, ήξερα ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και είχα και τις απαραίτητες δυνάμεις ν’ αντεπεξέλθω σήμερα στα διαδοχικά ματς στο απλό και το διπλό. Είχαμε κάνει καλή προετοιμασία άλλωστε και γνωρίζαμε ότι μπορεί να έρθει αυτή η περίσταση», δήλωσε το βράδυ ο Σγουρόπουλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι πολύ που έφτασα στην εξασφάλιση μεταλλίου. Πραγματοποίησα τον στόχο μου και πιστεύω ότι τώρα θα παίξω πιο ελεύθερα. Δεν έχω να χάσω κάτι από δω και πέρα, θέλω να φτάσω ψηλότερα και θα προσπαθήσω για το καλύτερο».   

Στο διπλό νέων ο Σγουρόπουλος έφτασε επίσης ένα βήμα από την εξασφάλιση μεταλλίου. Με τον Σίπος κατάφεραν αρχικά το Σάββατο να περάσουν τον γύρο των «16». Ξεπέρασαν δύσκολα τους Γκαμπριέλε Πικιουλίν/Βσέβολοντ Μπρογιακόβσκι από την Ιταλία και την Ουκρανία αντίστοιχα με 3-1 κι αφού στο κρίσιμο 3ο σετ δέχτηκαν την ισοφάριση από 10-6, αλλά …έσωσαν την κατάσταση (11-7, 4-11, 12-10, 11-6). Το απόγευμα το ελληνορουμανικό ζευγάρι έδωσε τον καθοριστικό προημιτελικό κόντρα στους Σιμόν Σέντερλουντ/Σέντρικ Μέισνερ από τη Σουηδία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Σε ισορροπημένο ματς οι αντίπαλοι (αριστερόχειρας ο Γερμανός, δεξιόχειρας ο Σουηδός) πήραν κάποια ρίσκο προς το τέλος του 4ου σετ και τους βγήκαν. Στο 4-6 η πλευρά των Σγουρόπουλου/Σίπος πήρε τάιμ άουτ. Μείωσε στον πόντο, (διαδοχικά 5-6, 7-8, 8-9 και 9-10) όμως δεν μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση και ηττήθηκε με 3-1 σετ (7-11, 11-7, 8-11, 9-11). «Για τον καθοριστικό προημιτελικό του διπλού μπορώ να πω ότι δεν αποδώσαμε τόσο καλά. Οι αντίπαλοι έπαιξαν πιο ελεύθερα, χωρίς άγχος, ενώ εμείς παρουσιαστήκαμε λίγο σφιγμένοι», σχολίασε ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού και του διπλού νέων. Σημειοτέον ότι ο Σόντερλουντ μπήκε και στην 4άδα του απλού και στον άλλο ημιτελικό συναντά αύριο το 1ο φαβορί, τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα.

Όσον αφορά στο consolationτα τελευταία αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών ήταν τα εξής: Στους νέους ο Δημήτρης Κορδούτης έκαμψε το πρωί τον Τούρκο Εμρέ Μπασάν με 3-2 σετ (4-11, 11-6 11-8, 7-11, 11-7) κι έχασε άνευ αγώνα στα προημιτελικά από τον Ισραηλινό Ντανιέλ Αντίρ. Ο Στράτος Δαμιανής ηττήθηκε στους «16» από τον Ούγγρο Πάτρικ Τζούαζ με 3-1 σετ (9-11, 11-8, 6-11 4-11).

Στις νεάνιδες η Ιωάννα Γερασιμάτου έχασε στον γύρο των «16» από την Ισπανίδα Μαρίνα Νιγκέζ με 3-2 σετ (11-5, 8-11, 11-9, 4-11, 5-11). Στο «παρηγοριάς» των παίδων ο Νίκος Κορδαλής μπήκε στην 8άδα νικώντας άνευ αγώνα το πρωί τον Ρουμάνο Ντάριους Μοβιλεάνου, αλλά μετά έχασε εκείνος χωρίς να παίξει από τον Ισραηλινό Ταλ Ισραέλι. Ομοίως στις κορασίδες η Μαλαματένια Παπαδημητρίου προχώρησε το πρωί χωρίς αγώνα στις «8», καθώς δεν κατέβηκε η Μία Ο Ράχιλι από την Ιρλανδία, ωστόσο αργότερα έγινε το ίδιο σε βάρος της με αντίπαλο τη Σέρβα Ντανιέλα Καρκούσοβα. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ