Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ματιές στο παρόν και το παρελθόν των Παγκόσμιων πρωταθλημάτων ατομικών

Στη χώρα όπου η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι επαγγελματική αν μη τι άλλο θα ενισχυθεί το πρεστίζ και η δυναμική του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ατομικών αγωνισμάτων. Η διοργάνωση όμως, που αρχίζει από σήμερα στο Ντίσελντορφ, είναι μία από τις πλέον ιστορικές σε όλα τα αθλήματα κι έχει έτσι κι αλλιώς τη δική της λάμψη. Στο Media Guide της I.T.T.F. για το 54ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αναφέρονται διάφορα στοιχεία, που αποτυπώνουν ως έναν βαθμό τις πολλές ιδιαίτερες στιγμές του θεσμού στα 91 χρόνια ζωής του. Η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. τα αναπαράγει και ταυτόχρονα προσθέτει κι άλλα γεγονότα από το κοντινό ή μακρινό παρελθόν στα ατομικά αγωνίσματα της διοργάνωσης. Πάντα έχει το ενδιαφέρον του να μπαίνει ο κόσμος στο πνεύμα των μεγάλων αγώνων μέσα και από μία διαφορετική ματιά:

* Ο Ίλιας Αλαναζάροφ από το Τουρκμενιστάν είναι ο νεαρότερος αθλητής στο Παγκόσμιο του Ντίσελντορφ. Κλείνει τα εννέα χρόνια ζωής στις 29 Μαΐου! Ο Αλαναζάροφ ήταν επίσης μέλος της εθνικής ομάδας του Τουρκμενιστάν, που αγωνίστηκε πέρσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κουάλα Λουμπούρ.

* Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής είναι ο Ασίμ Κουρέσι από το Πακιστάν. Είναι 50 ετών και 11 μηνών.

* Η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια είναι η Σαντ Αλ-Μάκι από το Κατάρ: Μόλις 11 ετών και 4 μηνών.

* Η γηραιότερη είναι η Νι Ξια Λιαν, όπως και σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, στην οποία μετέχει τα τελευταία χρόνια! Βρίσκεται πλέον μόνο δύο μήνες πριν κλείσει τα 54 χρόνια της.

* Η Νι Ξια, που εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, κάνει και ρεκόρ συμμετοχών στο Ντίσελντορφ. Η ίδια και η Βικτόρια Πάβλοβιτς από τη Λευκορωσία θ’ αγωνιστούν για 19η φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

* Η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του απλού γυναικών στην ιστορία του θεσμού είναι η Ντεν Γιαπίνγκ. Όταν έφτασε πρώτη φορά σε αυτή τη διάκριση το 1991 ήταν 18 ετών και 90 ημερών. Η χαρισματική Κινέζα είναι η νεότερη πρωταθλήτρια και στο διπλό γυναικών. Το 1989 (στη Γερμανία και τότε, στο Ντόρτμουντ) το κατάφερε σε ηλικία 16 ετών και 63 ημερών.

* Ο Κινέζος Κονγκ Λινγκουί στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών πριν κλείσει τα 20 χρόνια του. Το 1995 ήταν 19 ετών και 211 ημερών. Ο ίδιος είναι και ο νεότερος νικητής στο διπλό ανδρών. Από το 1997 όταν έφτασε σε αυτή την επιτυχία σε ηλικία 21 ετών και 201 ημερών.

* Η Γκούο Γιε, την οποία είχαν θαυμάσει στα 15 της και οι Έλληνες φίλαθλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι η νεότερη, που κατέκτησε ποτέ πρωτιά στο διπλό μικτό. Αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο αγώνισμα το 2005 όταν ήταν 16 ετών και 294 ημερών. 

* Σε ευρωπαϊκή πόλη είχε αναδειχτεί τελευταία φορά παγκόσμιος πρωταθλητής πινγκπονίστας από τη γηραιά ήπειρο. Ήταν στο μακρινό πια 2003, στο Παρίσι, τότε που συνάρπασε και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Ο Αυστριακός Βέρνερ Σλάγκερ είχε φτάσει στην κορυφή νικώντας δύο Κινέζους (Λινγκουί, Λιτσίν) και σώζοντας συνολικά πέντε ματς μπολς!

* Ο Ούγγρος Βίκτορ Μπάρνα κρατά το ρεκόρ με τους περισσότερους τίτλους στο απλό ανδρών. Τον κατέκτησε 5 φορές  (από το 1930 έως το 1935) από την εποχή βέβαια, που είχε κάθε χρόνο Παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλα τα αγωνίσματα.

* Το απόλυτο ρεκόρ έχει η Ρουμάνα Αντζέλικα Ροζεάνου με 6 τρόπαια και μάλιστα σερί στο απλό γυναικών (1950-1955).

* Ο Μπάρνα και ο συμπατριώτης του Μίκλος Σάμπαντος έχουν την κορυφαία επίδοση στο διπλό. Μέσα σε 7 χρόνια, αρχής γενομένης από το 1929, κατέκτησαν την πρωτιά στα 6 πρωταθλήματα. Το 1933 ο Μπάρνα είχε πάρει πάλι το χρυσό, αλλά με συμπαίκτη τον επίσης Ούγγρο Σάντορ Γκλανς. Εκείνη τη χρονιά ο Σάμπαντος δεν είχε μπορέσει ν’ αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Μπάρνα κατέκτησε πρωτιά στο διπλό και το 1939 με τον Άγγλο Ρίτσαρντ Μπέργκμαν.

* Η Μαρία Μεντνιάνσκι και η Άννα Σίπος από την Ουγγαρία έχουν το αντίστοιχο ρεκόρ στο διπλό γυναικών. Αναδείχτηκαν νικήτριες σε έξι σερί διοργανώσεις από το 1930 έως το 1935.

* Η Μεντνιάνσκι έχει την καλύτερη επίδοση και στο διπλό μικτό. Πήρε 6 τίτλους με 3 διαφορετικούς συμπατριώτες της: Τον Μέχλοβιτς (1926, 1928, 1934), τον Σάμπαντος (1930, 1931) και τον Κέλεν (1933).

* Η Ουγγαρέζα είναι και η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία στο απλό γυναικών. Σε εκείνη τη διοργάνωση, στο Λονδίνο, τα παιχνίδια στο απλό γυναικών κρίνονταν με το σύστημα του καλύτερου των τριών σετ.

* Μόλις στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών, το 2015 στη Σουζού της Κίνας, επιτράπηκε ξανά να σχηματίζονται ζευγάρια από αθλητές/τριες διαφορετικών χωρών και αμέσως ήρθε 1η θέση για ένα τέτοιο. Την είχαν κατακτήσει ο Κινέζος Σου Σιν και η Κορεάτισσα Γιανγκ Χαούν. Η τελευταία φορά, που έγινε κάτι ανάλογο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ήταν στο Λονδίνο το 1954 όταν πρώτευσαν ο Ιβάν Ανδρεάδης και η Γκιζέλα Φάρκας από την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία αντίστοιχα.

* Η Κίνα έχει δημιουργήσει έντεκα παγκόσμιους πρωταθλητές στο απλό ανδρών και είναι όλοι δεξιόχειρες. Μόνο τρεις, που κρατούσαν τη ρακέτα με το αριστερό χέρι, έφτασαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο απλό Παγκοσμίου πρωταθλήματος: Ο Σουηδός Στέλαν Μπένγκτσον το 1971, ο Ιάπωνας Σέιγι Όνο το 1979 και ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκασιέν το 1993.

* Στην προετοιμασία της για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1989 η εθνική ομάδα ανδρών της Σουηδίας είχε μείνει περισσότερες από 100 μέρες στην Κίνα! Κάποια στιγμή μάλιστα είχαν αρρωστήσει ο Βάλντνερ και ο Πέρσον. Το αποτέλεσμα γνωστό: Οι Σκανδιναβοί έσπασαν την κυριαρχία της Κίνας με πρωτιές σε απλό και ομαδικό.

* Ο μοναδικός Γιαν Όβε Βάλντνερ έφτασε το 1997 στον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στο απλό ανδρών χωρίς να χάσει ούτε σετ. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, που αντιμετώπισε τότε στον τελικό, είναι παρών (και με απαιτήσεις) και στο Ντίσελντορφ.

* Ο Ρίτσαρντ Μπέργκμαν έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών με δύο διαφορετικές χώρες. Το 1939 με την Αυστρία, το 1939, το 1948 και το 1950 με την Αγγλία.

* Το 1952 ένας άγνωστος παίκτης, ο Γιαπωνέζος Χιρόζι Σάτο χρησιμοποίησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρακέτα με στρώμα σπογγώδους υλικού, το οποίο παρεμβαλλόταν ανάμεσα στο λάστιχο και στο ξύλο. Ήταν ο πρώτος που έπαιξε με spongeκαι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

* Με την πρωτιά του στο απλό ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1959 ο Ρονγκ Γκουοτουάν έγινε ο πρώτος Κινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής σε οποιοδήποτε σπορ.

* Το 1937 υπήρξε αρχικά κενό στην 1η θέση στο απλό γυναικών, αλλά στην πορεία έγιναν δύο οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Η Ρουθ Άαρονς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Τρούντε Πρίτζι από την Αυστρία ακυρώθηκαν γιατί στον τελικό παραβίασαν τον κανονισμό χρόνου, που ίσχυε τότε. Όταν ο αγώνας σταμάτησε το σκορ ήταν στο 1-1 και στο 3ο σετ βρισκόταν μπροστά η Πρίτζι με 19-16…Τελικά, μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2001, δηλώθηκαν μαζί στην 1η θέση και δεν αναφέρεται αθλήτρια για τη 2η θέση.

* Στα πρώτα 7 χρόνια των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων μόνο από την Ουγγαρία προέρχονταν οι νικητές και οι νικήτριες του απλού!

* Σημαδιακό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1955 στις γυναίκες. Μέχρι και εκείνη τη χρονιά δεν είχε πανηγυρίσει καμία πρωτιά η Ασία στο απλό γυναικών. Από την επόμενη φορά όμως, από το 1957 έως σήμερα, δεν έχει πανηγυρίσει ανάλογη επιτυχία η Ευρώπη.

* To 1936 μπήκε χρονικό όριο για κάθε σετ (1 ώρα) διότι καταγράφηκαν ματς Παγκοσμίου πρωταθλήματος με πολύ μεγάλη διάρκεια. Ο θρύλος λέει ότι εκείνη τη χρονιά στην Πράγα υπήρξε πόντος, που κράτησε 2 ώρες και 12 λεπτά. Ήταν σε …μαραθώνιο ματς του Πολωνού Έρλιχ με τον Ρουμάνο Φάρκας, όπου η μπάλα πέρασε το φιλέ 12.000 φορές! Το 1937 το χρονικό όριο για κάθε σετ κατέβηκε κι άλλο (στα 20 λεπτά). Αν συμπληρωνόταν, έπαιρνε τη νίκη όποιος είχε τους περισσότερους πόντους στο τέλος του χρόνου.

* Και μια και ο λόγος για τον Πολωνό θρύλο του αθλήματος Άλεξ Έρλιχ: Στην Πράγα το 1936 είχε πάει στον τελικό και είχε ηττηθεί με 3-2 σετ από τον Τσεχοσλοβάκο Στάνισλαβ Κόλαρ. Μαζί με τον Ούγγρο Λάζλο Μπέλακ, τον Κινέζο Λι Φουρόνγκ και τον επίσης Κινέζο Μα Λιν είναι στον πίνακα των παικτών που πήγαν σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο απλό ανδρών και δεν νίκησαν ποτέ.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ