Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νικητής στο World Tour του Ζάγκρεμπ ο Γκιώνης!

Gionis Zagreb_tropaio

Gionis Zagreb_tropaioΟ Παναγιώτης Γκιώνης πρόσθεσε σήμερα μία ακόμα σπουδαία διάκριση στην πλούσια καριέρα του! Με εξαιρετικές εμφανίσεις και αποφασιστικότητα Gio-Vatsa Zagremp_tropaioπου ξεχείλιζε, αναδείχτηκε νικητής του απλού ανδρών στο World Tour της Κροατίας, το οποίο έγινε στο Ζάγκρεμπ. Δικαίωσε τον ρόλο του ως 2ο φαβορί των αγώνων (νούμερο 36 στην παγκόσμια κατάταξη), έκανε ιδανική πορεία με έξι νίκες σε ταμπλό των «64» και για πρώτη φορά κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών ενός επαμειβόμενου όπεν της καθιερωμένης σειράς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.)! Στον τελικό επικράτησε με 4-2 σετ του Γάλλου Τριστάν Φλορέ (Νο 87). Έχασε το αρχικό προβάδισμα με 2-0 σετ, κινδύνευσε άμεσα να βρεθεί πίσω με 3-2, αλλά ούτε το σκεφτόταν ότι μπορεί να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία. Έπαιξε με καθαρό μυαλό, έδειξε χαρακτήρα κι έφτασε σε θρίαμβο με την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή. Ο Γκιώνης βάδισε σε ένα ακόμα μεγάλο eventστα χνάρια του Καλλίνικου Κρεάνγκα, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του τρεις πρωτιές σε WorldTour στο απλό. Επιπλέον, με την επιτυχία του θα έχει ουσιαστική άνοδο στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης και φυσικά οικονομικό κέρδος.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ»

Γκιώνης: «Είναι μεγάλη η χαρά μου, καθώς ήταν και ο πρώτος τίτλος μου σε WorldTour. Είχα παίξει σε τελικό και στο διπλό ανδρών παλιά στην Πολωνία, αλλά είχα χάσει ενώ τελευταίος τίτλος σε διεθνές ανοιχτό πρωτάθλημα ήταν πριν από δέκα χρόνια περίπου στο Λουξεμβούργο, το οποίο όμως δεν είναι World Tour», τόνισε λίγο μετά από την απονομή ο Γκιώνης και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο τουρνουά, ενώ έπρεπε να προσαρμοστώ και με τα καινούργια πλαστικά μπαλάκια, που παίχτηκαν εδώ. Ήταν κάπως διαφορετικά, σε άλλα σημεία με βοηθούσαν σε άλλα δεν με βόλευαν, έπρεπε να συνηθίσω. Πέρα από τη δόξα της πρώτης θέσης ήθελα πολύ να βελτιώσω τη θέση μου στην παγκόσμια κατάταξη. Τώρα ευελπιστώ να πάω γύρω στο 25».

Αναφορικά με την εικόνα του τελικού και τον κίνδυνο ν’ ανατραπεί η κατάσταση μετά το 2-0, σχολίασε: «Εκεί ο Τριστάν άρχισε να παίζει λίγο διαφορετικά, ενώ εγώ έβγαλα μία κούραση από το πρωινό ματς. Άλλαξε κάπως την τακτική του, χρησιμοποίησε την εξαιρετική τεχνική του με μπλοκάκια, ενώ έπαιξε και έξυπνα. Έτσι άρχισε να βρίσκει περισσότερη αυτοπεποίθηση και να βελτιώνεται και απέναντι στην άμυνα, που δεν είναι το καλύτερό του. Ανέβηκε πολύ σε αυτά τα σετ κι αν δεν έπαιρνα το 5ο από 10-7 πίσω πραγματικά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το γυρίσω γιατί είχα σφίξει λίγο, έκανα λάθη και δεν είχα ρυθμό».

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ»

Ο Κώστας Βατσακλής δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Ζήσαμε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία και νιώθω ιδιαίτερη τιμή, που είμαι στον πάγκο αυτού του αθλητή και αυτής της εθνικής ομάδας βέβαια. Ο Παναγιώτης απέδειξε πάλι ότι έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα, καθώς πέρα από την πίεση των αγώνων είναι ότι αγωνίστηκε με δεμένο το χέρι γιατί ταλαιπωρείται εδώ και δέκα μέρες από τενοντίτιδα. Προσπαθούσαμε καθημερινά να το αντιμετωπίσουμε βάζοντας τέιπ και ο Παναγιώτης κατάφερε να πιάσει πολύ υψηλή απόδοση. Έπαιξε σταθερά, είχε και πολύ θεαματικές προσπάθειες  και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Θα πάρει αρκετούς βαθμούς στη διεθνή κατάταξη και φυσικά θα πάει με καλή ψυχολογία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντίσελντορφ».

ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΣΕΤ,  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Gionis Zagreb_me_tropaioΟ Γκιώνης είχε με το μέρος του τα προγνωστικά στον τελικό. Καλείτο όμως, να το επιβεβαιώσει κόντρα σε πολύ αξιόλογο και τεχνίτη αθλητή, ο οποίος είναι δημιούργημα της εξαιρετικής δουλειάς, που κάνει η Γαλλία στις μικρές ηλικίες από την αρχή του αιώνα. Ο 22χρονος Φλορέ ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων το 2011 και το 2012, ενώ είχε κατακτήσει την πρωτιά στους αγώνες για αθλητές κάτω των 21 ετών στο σουηδικό όπεν το 2015.

Ο Γκιώνης πάτησε από την αρχή πολύ γερά στον τελικό. Με ελάχιστα λάθη στην άμυνα και επιλεγμένες επιθέσεις προηγήθηκε 5-1, 7-3 και παίρνοντας πόντους και από το σερβίς έκανε εύκολα το 1-0.

Συνέχισε να κρατάει τα ηνία του αγώνα και με τις χαμηλές και ποιοτικές μπάλες του υποχρέωσε τον αντίπαλο να πάρει αρκετά ρίσκο. Δεν του βγήκαν κι έτσι ο Γκιώνης έγραψε με διαφορά και το 2-0. Ο Φλορέ φυσιολογικά ανέβηκε στη συνέχεια, ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής κάπου έχασε τον ρυθμό του. Μετά το 5-5 του 3ου σετ έκανε κάποια λάθη, ο Γάλλος ξέφυγε με 8-5 και 10-6 και παρά την καλή προσπάθεια και τη μείωση στον πόντο (9-10) έχασε το σετ με κόψιμο στο φιλέ.  

Ο Φλορέ πήρε και ψυχολογία με αυτή την εξέλιξη και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο επόμενο σετ. Επέμεινε στο backhandμε πολλά και διαφορετικά σπιν, έπαιζε και σώμα όταν είχε την ευκαιρία και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στον Γκιώνη.

Έφτασε σχετικά εύκολα στο 2-2 κι έκανε εντυπωσιακή αρχή στο 5ο σετ με 5-0! Οι διακυμάνσεις που ακολούθησαν, ήταν εντυπωσιακές. Ο 37χρονος διεθνής μας «απάντησε» με έξι σερί πόντους (6-5) και ο Φλορέ «ανταπάντησε» με τέσσερις (9-6). Έγραψε μάλιστα το 6-6 με πόντο για χάι λάιτ. Μετά ο Γάλλος έφτασε μία ανάσα από το να προηγηθεί, όμως ο Γκιώνης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Έσωσε τρία σετ πόιντς και τελικά πήρε το κρίσιμο σετ στην παράταση!  

Τα νέο προβάδισμα τόνωσε κι άλλο την αυτοπεποίθησή του. Άρχισε με 4-0, κράτησε το +4 με 6-2 και βρήκε ψύχραιμα τις λύσεις όταν ο Φλορέ πλησίασε στο 7-5. Χρησιμοποίησε πάλι φάλτσο άφαλτσο, έκανε επιθέσεις στις τεχνικές μπαλιές του αντιπάλου του και ξέφυγε για να διασφαλίσει τη νίκη και το τρόπαιο (11-5, 11-6, 9-11, 5-11, 12-10, 11-6).

Ο Γκιώνης και ο Βατσακλής επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο, γύρω στις 7 μ.μ. με απευθείας πτήση των κροατικών αερογραμμών από το Ζάγκρεμπ.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ