Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παλιοί διεθνείς στο κλείσιμο των εκδηλώσεων του Πέρα Κωνσταντινούπολης

Pera defteri_porta_egatastasis

Pera defteri_porta_egatastasisΜε την παρουσία νυν και πρώην αθλητών, όπως και επισήμων από την Τουρκία, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τηPera Eisodos νέα σύγχρονη αίθουσα του Α.Σ. Πέρα Κωνσταντινούπολης και την επανέναρξη της λειτουργίας του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στα τρία ομογενειακά σχολεία της Πόλης (Ζάππειο, Ζωγράφειο και Μεγάλη του Γένους Σχολή) και τα εγκαίνια της εγκατάστασης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τώρα, την ιστορική έδρα του Πέρα στο κτίριο της οδού Τέλσοκακ 9, επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας του αθλήματος Κερίμ Κοτς, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σαβάς Ερτουφάν, ο αντιδήμαρχος του Πέρα (Beyoğlu, όπως αναφέρεται στα τούρκικα ο δήμος), ο πρέσβης Χακί Ακίλ, πρώην και νυν αθλητές από διάφορες ομάδες της Τουρκίας, ανάμεσα τους και πολλοί διεθνείς, προκειμένου να τιμήσουν το σωματείο και να το ενθαρρύνουν στη δύσκολη προσπάθειά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε και παλιός αθλητής, 75 χρονών σήμερα, που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη από το μακρινό Ισκεντερούν και τα σύνορα με τη Συρία. Βετεράνοι αθλητές του Πέρα και άλλων σωματείων τα είπαν για τη νέα προοπτική, θυμήθηκαν τα παλιά κι έδωσαν φιλικούς αγώνες για τρεις ώρες το Σάββατο.

Pera Alexandridides_me_palio_diethniΣτη μίνι γιορτή βρέθηκαν οι παλιοί διεθνείς Αρτουνκάλ, Ερκμάν, Σαριόγλου, Αλπασλάν και Έτσε Τενγκιρσένκ, Σελαχαντίν, Εντζίν κ.α., ενώ οι Pera megalo_planoκορυφαίοι αθλητές του σωματείου, πρώην πρωταθλητές Τουρκίας και Βαλκανιονίκες, Βασίλης Αλεξανδρίδης και Φάνης Αλεξανδρίδης (που ως γνωστόν, τη δεκαετία του ’80 είχαν επιτυχίες και με το Πέρα Αθηνών) ταξίδεψαν δεύτερη φορά μέσα σε πολύ λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη ώστε να παραστούν και σε αυτή την εκδήλωση. Παρών και ο Ναζίμ Αρμπατζί, επίσης μέλος της μεγάλης ομάδας του Πέρα τη δεκαετία του ’70, προς τιμήν της οποίας πήρε το όνομά του το προπονητήριο. Στα εγκαίνια της Τετάρτης ήταν ο μόνος από τους πέντε αθλητές, που δεν είχε καταφέρει να παραστεί.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ “ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΔΕΡΦΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ”

Pera defteri_foto_plaka_onomasiasΗ νέα αίθουσα του πινγκ πονγκ βρίσκεται στον 2ο όροφο της 4όροφης εγκατάστασης. Στο ισόγειο υπάρχει κλειστό γυμναστήριο κυρίως γιαPera apokomma_me_Vasili_Alexa μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά έχει φιλοξενήσει και τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σε αγώνες μάλιστα, που οργάνωσε το Πέρα την περασμένη άνοιξη και τους αφιέρωσε στους αδερφούς Αλεξανδρίδη, άνοιξε πάλι η συζήτηση για επανασύσταση του τμήματος και προχώρησε οριστικά. Μόλις τον Ιούνιο η ομάδα των ανδρών μετείχε στα παιχνίδια της 3ης κατηγορίας, κατάφερε την προαγωγή στη 2η, μάλιστα είχε στη σύνθεσή της και τον βετεράνο πια Β. Αλεξανδρίδη. Φέτος βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος, θα κυνηγήσει την τριάδα και τη νέα άνοδο, αλλά βέβαια, κέρδισε από καιρό την αναγνώριση με τις κορυφαίες διακρίσεις, που είχε σημειώσει μέχρι τις αρχές του ‘80. Κατ’ αρχάς, η «θρυλική ομάδα 1976», όπως ονομάστηκε το προπονητήριο, κατέκτησε τότε το 1ο πρωτάθλημα Τουρκίας έπειτα από αρκετά χρόνια, ενώ ακολούθησαν τρία ακόμα πρωταθλήματα μέχρι και το 1982. Ξεχωριστή σημασία δε, είχε μία πρόταση της διοίκησης, όπως τη μετέφερε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Πέρα Ανδρέας Ρομπόπουλος. Ήταν να πάρει η αίθουσα το όνομα των αδερφών Αλεξανδρίδη. «Προς τιμήν τους όμως, ο Βασίλης και ο Φάνης αρνήθηκαν ευγενικά και ανέδειξαν εξαιρετικό ομαδικό πνεύμα ζητώντας να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η ομάδα του ‘70», τόνισε ο Ρομπόπουλος, που θυμάται τον πατέρα του Χαράλαμπο (πρωταθλητής δισκοβολίας, ως αθλητής του Πέρα, στα χρόνια 1953-1959) να συμβουλεύει από τη δεκαετία του ’90 ότι με συρρικνωμένη την ομογένεια δεν γίνεται να έρθουν επιτυχίες στα ομαδικά αθλήματα, όπου απαιτούνται και υψηλοί προϋπολογισμοί και καλό είναι η προσοχή να πέσει στα ατομικά σπορ».

Pera kipellaPera kadraΤο Πέρα είχε κι άλλους τίτλους, όπως τα πρωταθλήματα το 1957, το 1961 και το 1963 και το Κύπελλο Τουρκίας το 1962. Το σωματείο Pera _tropaia_kai_fanela_AEKπρωτοεμφανίστηκε το 1893 με την επωνυμία «Ερμής του Πέρα» κι απέκτησε τη σημερινή ονομασία (του Beyoğlu Spor για τους Τούρκους), όταν άλλαξε το τοπωνύμιο για τον δήμο. Για τους ρωμιούς βέβαια, είναι πάντα Πέρα. Εξελίχτηκε σ’ ένα από τα κορυφαία σωματεία της ομογένειας με αξιοσημείωτη αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, όμως μετά το 1982 και τη σταδιακή αποχώρηση των κορυφαίων αθλητών του το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης άρχισε να εμφανίζει πτώση. Λίγο καιρό μετά η διοίκηση πήρε την απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του (χωρίς το πρόβλημα να είναι οικονομικό) και δυστυχώς το πινγκ πονγκ έμεινε ανενεργό για περισσότερο από 30 χρόνια. Χάθηκε έτσι και μία ουσιαστική αθλητική ενασχόληση για τους ομογενείς και όχι μόνο. Άλλωστε το Πέρα πάντα διατηρούσε το πολύ καλό όνομα στον αθλητισμό, ενώ πως μας τονίστηκε χαρακτηριστικά, στο μακρινό 1940, όταν στην Πόλη ζούσαν 150.000 Έλληνες, δημιουργούνταν ουρές για παιχνίδι έξω από την αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης!

Pera apokommata_efimeridonPera Fanis_apokommaΤο Πέρα άρχισε με στίβο και ποδόσφαιρο και στην πορεία καλλιέργησε ακόμα το μπάσκετ, το βόλεϊ, την Pera Alexandr_F_paizei_me_nearoεπιτραπέζια αντισφαίριση και η άρση βαρών. Στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η μεγάλη εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Έπειτα, ο σημερινός χώρος για το πινγκ πονγκ έγινε αίθουσα θεάτρου και θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί περιστασιακά τέτοιες ανάγκες. Υπάρχουν κυλικείο και σημεία αναψυχής. Έξω ακριβώς από την αίθουσα τοποθετήθηκαν εμβλήματα συλλόγων, φωτογραφίες, όπως και φωτοτυπίες με δημοσιεύματα από τη «χρυσή» εποχή του σωματείου. Στους τοίχους ξεχωρίζουν οι εικόνες από ρεπορτάζ παλιών εφημερίδων για τις διεθνείς επιτυχίες, κυρίως του Βασίλη και του Φάνη Αλεξανδρίδη. Στα γραφεία της διοίκησης έχουν τοποθετηθεί τα αναρίθμητα τρόπαια και πολλά ακόμα αναμνηστικά και φυσικά σε διαδρόμους της εγκατάστασης υπάρχουν κάδρα από πολλές ακόμα ένδοξες στιγμές σε διάφορα αθλήματα. Ο Α.Σ. Πέρα θα συνεχίσει τις κινήσεις για την προσέλκυση νέων αθλητών στο πινγκ πονγκ. Αφού πήγε την περασμένη εβδομάδα στα ελληνικά σχολεία έχει στα πλάνα του να επισκεφτεί τα τούρκικα σχολεία της συνοικίας, όπως και τα εβραϊκά με τη συνδρομή του παλιού διεθνή αθλητή του Νταβίτ Κουμρού, ο οποίος είναι Εβραίος.

 

Τα έκτακτα θέματα από την Κωνσταντινούπολη θα κλείσουν με αναφορά στον Α.Ο. Ταταύλα (Α.Σ. Ταταούλων Κουρτουλούς, όπως αναφέρεται στα τούρκικα), την έδρα του οποίου επισκέφθηκε το γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ