Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O Γάλλος Λεμπεσόν και η Τουρκάλα Χου Μελέκ πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό

Voudapest Lebesson

Voudapest LebessonVoudapest Hou_MelekΟ Γάλλος Εμμανουέλ Λεμπεσόν και η πολιτογραφημένη Τουρκάλα Χου Μελέκ κατέκτησαν τον ευρωπαϊκό τίτλο στο απλό στη διοργάνωση, που ολοκληρώθηκε απόψε στη Βουδαπέστη. Ταυτόχρονα, οι τίτλοι τους αποκτούν ιστορική διάσταση. Ο αριστερόχειρας Λεμπεσόν έγινε μόλις ο δεύτερος Γάλλος, που φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης στο σημαντικότερο αγώνισμα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά την επιτυχία του Ζακ Σεκρετέν (επίσης αριστερόχειρα) στην Πράγα. Γάλλος μάλιστα, είναι και ο αθλητής, που αντιμετώπισε στον τελικό, ο Σιμόν Γκοζί! Η κινεζικής καταγωγής Χου χάρισε στην Τουρκία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στα χρονικά των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε οποιοδήποτε αγώνισμα! Οι νέοι τροπαιούχοι δεν είχαν πρωτιά σε καμία μεγάλη διοργάνωση έως τώρα, ενώ δεν βρίσκονταν καν μέσα στα 4 πρώτα φαβορί των αγώνων. Ο Λεμπεσόν ήταν νούμερο 16 στα seeding και η Χου 6. Γενικά το φετινό eventέφερε πολλές εκπλήξεις, ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές και αυτό είναι θετικό για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Στο διπλό ανδρών ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου οι Πάτρικ Φρανζίσκα/Τζόναθαν Γκροθ από τη Γερμανία και τη Δανία αντίστοιχα και στο διπλό γυναικών οι Κριστίν Σιλμπερέιζεν/Σαμπίν Γουίντερ από τη Γερμανία.

Ο Λεμπεσόν εμφανίστηκε σε καταπληκτική φόρμα στην ουγγρική πρωτεύουσα. Σημείωσε σπουδαίες νίκες από τον 2ο γύρο και μετά κι έβαλε σήμερα το κερασάκι στην τούρτα ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά! Στα ημιτελικά απέκλεισε με 4-1 σετ τον Γιάκαμπ Ντίγιας (τον νεαρό Πολωνό, που επίσης προκάλεσε τεράστια αίσθηση με την πορεία του σε απλό και διπλό) και στον τελικό τον συμπατριώτη του Σιμόν Γκοζί με το ίδιο σκορ! Τα σετ του τελικού:14-12, 9-11, 11-7, 11-3 και 11-6. Ο Λεμπεσόν έκανε μία μεγάλη και μία μικρή ανατροπή, που έπαιξαν τον ρόλο τους στην τελική έκβαση, ενώ μετά το 2-1 ήταν ασταμάτητος με το γρήγορο και δυνατό παιχνίδι του! Στο 1ο σετ κάλυψε διαφορά από 4-9 και στο 3ο από 4-7. Στην πορεία του μέχρι την 4άδα ο 28άχρονος άσος από τη Νιορ απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Γερμανό Φρανζίσκα, σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης στο διπλό ανδρών, τον Αυστριακό Φέγκερλ, περσινό νικητή του ίδιου αγωνίσματος και τον Πορτογάλο Φρέιτας φιναλίστ στον περσινό τελικό του απλού! Να σημειωθεί ότι και το 1976, που κατέκτησε την πρωτιά ο Σεκρετέν, είχε και δεύτερο παίκτη στα μετάλλια η Γαλλία και ήταν ο Κριστιάν Μαρτέν, ο οποίος είχε έρθει 3ος.  

Ο 21χρονος Γκοζί έζησε έτσι κι αλλιώς, τη σημαντικότερη στιγμή του και στα ημιτελικά απέκλεισε τον ρέκορντμαν των ευρωπαϊκών τίτλων (17 στο σύνολο με 6 από αυτούς στο απλό ανδρών) Τίμο Μπολ. Ο Γερμανός πάντως, τραυματίστηκε την ώρα του αγώνα και αποχώρησε από το ματς μετά το 2-1 υπέρ του Γάλλου. Ευχή όλων των φίλων του αθλήματος να μην ταλαιπωρηθεί για πολύ ακόμα από τραυματισμούς. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν ο Μπολ και ο Ντίγιας (που στον 2ο γύρο είχε αποκλείσει τον Γερμανό πρωταθλητή Ευρώπης του 2013 και του 2015 Ντιμίτρι Οβτσάροφ).   

Στον τελικό του απλού γυναικών είδαμε ξανά δύο αθλήτριες κινεζικής καταγωγής, όπως έγινε το 2013 και το 2007. Τελευταία φορά που είδαμε καθαρά ευρωπαϊκό τελικό στο αγώνισμα ήταν πριν από 20 χρόνια. Η Χου Μελέκ ήταν αχτύπητη σήμερα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πήρε με χαρακτηριστική ευκολία το χρυσό μετάλλιο! Στα ημιτελικά ξεπέρασε με 4-0 σετ την Ολλανδέζα Λι Τζίε, που παίζει άμυνα και πέρσι είχε φτάσει στον τελικό του απλού και στον τελικό ουσιαστικά δεν κινδύνεψε ποτέ από τη Γιου Φου. Επιβλήθηκε με 4-1 και στα νικηφόρα σετ έχασε μόλις 16 πόντους (11-3, 11-2, 11-4, 10-12, 11-7)! Στα 38 χρόνια της η αθλήτρια, που εκπροσωπεί την Πορτογαλία, είχε νικήσει στα ημιτελικά την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελιζαμπέτα Σαμάρα από την Πορτογαλία με 4-3. Είναι εντυπωσιακό δε ότι από τον γύρο των «32» και μέχρι τον τελικό είχε επικρατήσει οριακά με 4-3 σε τέσσερις αγώνες! Η Χου Μελέκ έχασε μόλις 5 σετ σε όλη την πορεία της από τον γύρο των «64» και απέκλεισε και το νούμερο 1 φαβορί τη Χαν Γινγκ από τη Γερμανία. Στην 3η θέση αρκέστηκαν η Λι Τζίε και η Ελιζαμπέτα Σαμάρα.

Στο διπλό ανδρών κατέκτησαν το τρόπαιο δύο παίκτες από διαφορετικές χώρες κάτι που συνέβη τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο Γερμανός Πάτρικ Φρανζίσκα και ο Δανός Τζόναθαν Γκροθ κατέβαλλαν στον τελικό τους Πολωνούς Γιάκαμπ Ντίγιας/Ντάνιελ Γκόρακ με 4-2 σετ (4-11, 11-4, 11-5, 7-11, 11-7, 12-10). Την 3η θέση πήραν οι Ματίας Κάρλσον/Κρίστιαν Κάρλσον από τη Σουηδία και οι Πορτογάλοι Ζοάο Μοντέιρο/Τιάγκο Απολόνια.

Γερμανική υπόθεση ήταν ο τελικός του διπλού γυναικών και είχε συναρπαστική εξέλιξη. Οι Κριστίν Σιλμπερέιζεν/Σαμπίν Γουίντερ νίκησαν με 4-3 σετ τις Πετρίσα Σόλγια/Σαν Σιάονα (12-10, 8-11, 11-8, 11-8, 2-11, 7-11, 11-9). Το χάλκινο μετάλλιο φόρεσαν στον λαιμό τους οι Ρουμάνες Ντανιέλα Ντοντεάν Μοντέιρο/Ελιζαμπέτα Σαμάρα και οι Ουγγαρέζες Ντόρα Μάνταραζ/Σάντρα Πέργκελ.

Από την Παρασκευή είχε ολοκληρωθεί το διπλό μικτό όπου θυμίζουμε ότι κατέκτησε την πρωτιά το ζεύγος Μοντέιρο, ο Ζοάο από την Πορτογαλία και η Ντανιέλα από τη Ρουμανία.

 

* Οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης από το photo gallery των αγώνων  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ