Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αποκλεισμός στους «32» του απλού για τον Γκιώνη στη Βουδαπέστη

DSC9124

 DSC9124Στον γύρο των «32» του απλού ανδρών έμεινε ο Παναγιώτης Γκιώνης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Βρήκε μπροστά του έναν καταπληκτικό Ζοάο Μοντέιρο, ο ίδιος δεν μπόρεσε να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και μοιραία ήρθε η ήττα με (το βαρύ μάλιστα) 4-0 σετ. Ο αριστερόχειρας Πορτογάλος (νούμερο 20 στο αγώνισμα), που αποδίδει καλά έτσι κι αλλιώς απέναντι στην άμυνα εμφανίστηκε σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση και ελαχιστοποίησε τα λάθη. Αντίθετα ο Έλληνας άσος, που στο παρελθόν έχει νικήσει τρεις φορές τον συγκεκριμένο αθλητή, ήταν ασταθής, όπως και χτες στο ματς του 1ου γύρου και φάνηκε να μην έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στο 3ο σετ δημιούργησε πρώτη φορά διαφορά υπέρ του, πρώτα με 6-3 κι έπειτα με 9-6. Δεν κατάφερε να μειώσει όμως και μετά το 3-0 τα πράγματα έγιναν εξαιρετικά δύσκολα. Πλέον ρίχνει όλο το βάρος στον αυριανό προημιτελικό του διπλού ανδρών και την προοπτική της εξασφάλισης μεταλλίου, που έχει με τον Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ.

Ο Γκιώνης (νούμερο 10 των αγώνων και 11 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) ήξερε ότι θα έχει πολύ δύσκολο έργο, άλλωστε είχε δηλώσει από την κλήρωση ότι τα ποσοστά για τη νίκη θα ήταν στο 50-50. Ο Μοντέιρο έκανε και δυνατή εκκίνηση και φάνηκε ότι πατούσε καλύτερα στο τάραφλεξ. Προηγήθηκε 3-0 και 5-1 και παρότι ο πρωταθλητής μας ισοφάρισε με καλό σερί (5-5) διατήρησε τον έλεγχο και πήρε το σετ. Στη συνέχεια με σταθερά forehand και κοντρόλ ξέφυγε με 7-1 κι έκανε πιο εύκολα τα 2-0 στα σετ παρότι το σκορ μειώθηκε στο 8-6. Ο Γκιώνης δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το ν’ ανεβάσει την απόδοσή του και να τα δώσει όλα για να ξαναμπεί στο ματς. Πράγματι, με καλύτερη πρώτη μπάλα, ποιοτικές άμυνες και σποραδικές επιθέσεις προηγήθηκε τρεις φορές με τρεις πόντους διαφορά (6-3, 8-5 και 9-6). Στα ράλι που ακολούθησαν όμως, ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών είχε τον τελευταίο λόγο. Με τέσσερις πόντους έφτασε σε σετ μπολ, ο Γκιώνης το έσωσε, αλλά λύγισε στην παράταση. Το 3-0 καθόρισε στην ουσία το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο Μοντέιρο είχε πια σοβαρό πλεονέκτημα και στον ψυχολογικό τομέα. Αυτό φάνηκε και στο 4ο σετ, όπου ο 36χρονος διεθνής μας ήταν και πάλι πιεστικός χωρίς να πιάσει την καλύτερη απόδοση και ο Μοντέιρο βρήκε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία. Ο Γκιώνης δέχτηκε δυνατές επιθέσεις σε διάφορα σημεία, υποχρεώθηκε αρκετές φορές να «τρέξει» κοντά στο τραπέζι μετά από μακρινές άμυνες και γενικά δεν του βγήκε καθόλου η τακτική. Τα σετ 7-11, 8-11, 10-12 και 9-11. Ο Μοντέιρο (νούμερο 21 σήμερα στην Ευρώπη) αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό ανδρών το 2015 και στο ομαδικό το 2014. Στην ιστορία των αναμετρήσεών του με τον Γκιώνη είχε 2 νίκες και 3 ήττες σε διεθνείς αξιολογημένες διοργανώσεις.

«Ο ΜΟΝΤΕΪΡΟ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ»

«Ο Πορτογάλος άλλαξε την τακτική του έπρεπε κι εγώ να διαφοροποιήσω το πλάνο μου. Επιχείρησε πολλά «στοπ» στέλνοντας την μπάλα κοντά στο φιλέ μετά από άμυνες μου, κάτι που δεν θυμάμαι να έχει ξανακάνει στις μεταξύ μας αναμετρήσεις. Αυτό με έβγαλε εκτός ρυθμού διότι στη συγκεκριμένη αίθουσα η μπάλα «κάθεται» μετά από κομμένη μπάλα, δεν «φεύγει» πολύ από την αναπήδηση κι αυτό δεν ευνοεί τους αμυντικούς. Το ίδιο έκανε απέναντί μου χτες και ο Γιόργκιτς, ενώ είδα να το κάνουν κι άλλοι παίκτες σε αθλητές του δικού μου στυλ», εξήγησε το βράδυ ο Γκιώνης διευκρινίζοντας βέβαια, ότι δεν αναζητά δικαιολογίες για την ήττα και συνέχισε: «Επίσης, ήμουν λίγο κουρασμένος από χτες και τα αλλεπάλληλα παιχνίδια. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν γινόταν να συνεχίσω το ίδιο στη φυσική κατάσταση γιατί δεν είχα χρόνο με τα πολλά παιχνίδια. Έκανα συντήρηση και ίσως τώρα να είμαι κάπως ντεφορμέ γιατί νιώθω και λίγο βαρύς. Παρότι υστέρησα όμως, ήμουν κοντά σχεδόν σε όλα τα σετ κι αν έπαιρνα το 3ο σετ ίσως άλλαζε η εικόνα. Εκεί τελείωσε το παιχνίδι. Ο Μοντέιρο έχει δύναμη σαν αθλητής, γερά πατήματα και το νέο μπαλάκι τον βολεύει. Πραγματικά, μπορεί να μην έστειλε καμία επίθεση στο φιλέ, καθώς το νέο μπαλάκι δεν παίρνει πολύ φάλτσο κι ενισχύει το δυνατό παιχνίδι. Έτσι ο αντίπαλος με έκανε ό,τι ήθελε και η τακτική μου έμεινε πίσω γιατί δεν ήξερα αν πρέπει να παίξω πιο μπροστά ή να πάω πίσω για ν’ αποκρούω διαδοχικές δυνατές επιθέσεις, όπως προτιμούσα».

Ο πρωταθλητής μας πρόσθεσε ότι θα συγκεντρωθεί άμεσα στον αυριανό προημιτελικό του διπλού και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την εξασφάλιση του μεταλλίου. «Συνδυαζόμαστε καλά με τον Βανγκ, έχουμε ελπίδες για την είσοδο στα ημιτελικά, απλά πρέπει να πιάσουμε υψηλά στάνταρ απόδοσης γιατί οι Σουηδοί είναι πολύ δυνατοί και γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους».

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΟΒΤΣΑΡΟΦ

Ο νικητής από το συγκεκριμένο ματς θα έβρισκε πιθανότατα μπροστά του στη 16άδα τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ, πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών το 2013 και το 2015…Το 1ο φαβορί των αγώνων όμως, έπεσε θύμα έκπληξης, καθώς έχασε 4-2 σετ από τον Πολωνό Γιάκαμπ Ντίγιας (Νο 19 στο ταμπλό)! Θεωρητικά δηλαδή, ο Μοντέιρο έχει τώρα περισσότερες ελπίδες να προχωρήσει για μία υψηλή θέση… Αξιοσημείωτος και ο αποκλεισμός του 8ου φαβορί, του Κροάτη Αντρέι Γκάσινα, ο οποίος έχασε 4-3 από τον νεαρό Σουηδό Άντον Σέλμπεργκ, που ήρθε από τα προκριματικά… Στο απλό γυναικών αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης του αγωνίσματος. Η Λιου Για από την Αυστρία (Νο 4 στο ταμπλό), που έχασε 4-1 σετ από τη Γερμανίδα Κριστίν Σιλμπερέιζεν και η Λι Φεν από τη Σουηδία (Νο 10), που κάμφθηκε με 4-3 από τη Ρωσίδα Μαρία Ντόλγκιτς.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΟΝΤΕΪΡΟ

Το βράδυ εξάλλου, στο κλείσιμο της 4ης ημέρας της διοργάνωσης, ο Μοντέιρο πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό μικτό με τη σύζυγό του, τη Ρουμάνα διεθνή Ντανιέλα Ντοντεάν! Στον πρώτο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οι Μοντέιρο λύγισαν με ανατροπή τους Ματίας Κάρλσον/Ματίλντα Έκολμ από τη Σουηδία με 3-2 σετ (5-11, 10-12, 11-5, 11-6, 14-12)! Την 3η θέση μοιράστηκαν οι  Ρουμάνοι Οβίντιου Ιονέσκου/Μπερναντέτ Ζοκς (που απέκλεισαν στην 8άδα τους Γκιώνη/Μπιλένκο) και οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2000, του 2005 και του 2007 Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς/Ρούτα Πασκαουσκίνε (Σερβία/Λιθουανία).

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ