Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μπήκαν 16άδα Γκιώνης/Μπιλένκο στο μικτό, από μία πρόκριση στα ταμπλό του διπλού σε άνδρες και γυναίκες

Voudapest zestama_Gio

Voudapest zestama_GioΤο πρώτο καλό πλασάρισμα, το πρώτο σημάδι ότι η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να φτάσει και στην κατάκτηση μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ήρθε στο κλείσιμο της δεύτερης ημέρας. Στο τελευταίο ωράριο ο Παναγιώτης Γκιώνης και η Ουκρανή Τατιάνα Μπιλένκο προχώρησαν στον 2ο γύρο του διπλού μικτού, δηλαδή στις θέσεις 9-16. Συνεχίζουν την Πέμπτη ως νούμερο 6 φαβορί του αγωνίσματος κι αν πετύχουν δύο ακόμα νίκες εξασφαλίζουν θέση στο πόντιουμ των νικητών. Απόψε επίσης ήρθαν για τα ελληνικά χρώματα δύο προκρίσεις στον 1ο γύρο στα διπλά ανδρών και γυναικών. Αρχικά από τη Γεωργία Ζαβιτσάνου και τη Βελγίδα συμπαίκτριά της Νάταλι Μαρτσέτι και λίγο αργότερα από τον Γκιώνη και τον πολιτογραφημένο Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ. Αύριο αρχίζει και το ταμπλό του απλού ανδρών όπου έμαθαν τους αντιπάλους τους στους «64» ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Σγουρόπουλος. Ο Γκιώνης θ’ αντιμετωπίσει τον Σλοβένο Ντάρκο Γιόργκιτς στις 19.30 ώρα Ελλάδας, ο Παπαγεωργίου τον κορυφαίο Σλοβένο Μπόγιαν Τόκιτς στις 21.10 και ο Σγουρόπουλος τον Άγγλο Πολ Ντρίνκχολ στις 22.00. Με βάση τα τραπέζια, που έχουν ανακοινωθεί (2, 4 και 1 αντίστοιχα) και τα τρία ματς θα μεταδοθούν ζωντανά από το laola1.tv.  

Στη βραδινή ενότητα της Τετάρτης όλο το ενδιαφέρον πήγε στα διπλά. Χρονικά προηγήθηκε το διπλό γυναικών και ο μοναδικός προκριματικός γύρος. Η Ζαβιτσάνου και η Μαρτσέτι είχαν πολλές πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα κόντρα στις Άννα Κιριτσένκο/Ανίκα Λάντστρομ από τη Φινλανδία και πράγματι πήραν από την αρχή τα ηνία του ματς. Κατέκτησαν εύκολα το 1ο σετ, ισοφαρίστηκαν οριακά και στα πιο κρίσιμα σημεία του σετ είχαν την παραπάνω μπαλιά. Συνδυάστηκαν καλά (θυμίζουμε ότι η Βελγίδα αγωνίζεται στη γαλλική Σεν Πιερέζ, όπου είναι και η Ζαβιτσάνου), πέρασαν τις επιθέσεις τους κι έφτασαν στη νίκη με 3-1 (11-5, 9-11, 11-7, 11-9). Αύριο, στον 1ο γύρο του αγωνίσματος (σ.σ. των «32») συναντούν τις Άλεξ Γκάλιτς/Ρέιτσελ Μορέ από τη Σλοβενία και την Ελβετία αντίστοιχα. Ο αγώνας αρχίζει στις 11.45 ώρα Ελλάδας, γίνεται στο τραπέζι 3 και μεταδίδεται κι αυτός στο laola1.tv.

Καλά τα πήγαν και η Κατερίνα Τόλιου με τη Μαρία Χριστοφοράκη ανεξάρτητα με τον αποκλεισμό από τις Κινέζες του …Αζερμπαϊτζάν Σιμένγκ Ντενγκ και Τσούγι Ζου. Προηγήθηκαν με 1-0 και 2-1, ήταν μπροστά και με 8-5 στο 5ο σετ, όμως λύγισαν στην παράταση με 3-2. Η εξέλιξη 11-7, 10-12, 11-9, 8-11 και 10-12.

Στο διπλό ανδρών υπήρχε ελληνική παρουσία σε τρία ζευγάρια κι έστω τα δύο είχαν ζωηρές πιθανότητες για πρόκριση. Τελικά στο ταμπλό μπήκαν ο Γκιώνης με τον Βανγκ, ενώ ο Παπαγεωργίου με τον Τσεν Βεσίνγκ κάμφθηκαν από δυνατό γερμανικό ζευγάρι. Ο Σγουρόπουλος με τον Κωνσταντινόπουλο, που προέρχονταν από νίκη στον 1ο προκριματικό γύρο, αποκλείστηκαν με ψηλά το κεφάλι από ανώτερο δίδυμο.  

Οι αμυντικοί Γκιώνης και Βανγκ ξεπέρασαν το εμπόδιο των Δανών Τόμπιας Ράσμουσεν/Κλάους Νίλσεν με 3-1 σετ. Έπαιξαν πρώτη φορά μαζί και φυσιολογικά χρειάστηκαν χρόνο για να βρουν καλά το συνδυαστικό παιχνίδι, πάντως μετά το 1-1 ήταν σαφώς ανώτεροι (12-10, 5-11, 11-7, 11-4). Στον 1ο γύρο του διπλού (σ.σ. των «32») κληρώθηκαν με τους Βέλγους Ρόμπιν Ντεβός/Σέντρικ Νούτινκ. Ο αγώνας διεξάγεται αύριο στις 13.10 και μεταδίδεται κι αυτός ζωντανά στο διαδίκτυο. Το ελληνοσλοβακικό δίδυμο έχει υψηλές βλέψεις και να σημειωθεί ότι αν προχωρήσει θα παίξει στους «16» ή με τους Γάλλους Τριστάν Φλορέ /Εμανουέλ Λεμπσόν ή με τους Πολωνούς Τόμας Λεβαντόφσκι/Πάτρικ Ζατόβκα.

Ο Παπαγεωργίου και ο (επίσης αμυντικός) πρώην πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών Τσεν Βεσίνγκ έκαναν δυνατό ξεκίνημα εναντίον των Γερμανών Στέφεν Μένγκελ/Μπένεντικτ Ντούντα, αλλά στο τέλος αποκλείστηκαν με 3-1. Απόλυτα ισορροπημένο ήταν το 4ο σετ και υπήρχε ευκαιρία για ισοφάριση. Σημειωτέον ότι και ο αθλητής του Ολυμπιακού αγωνίστηκε πρώτη φορά με τον πολιτογραφημένο Αυστριακό. Τα σετ 11-6, 5-11, 5-11 και 9-11.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών Σγουρόπουλος και Κωνσταντινόπουλος ήθελαν πρώτα απ’ όλα να γίνουν ανταγωνιστικοί κόντρα στους Χόνορ Ζοκς/Σάμουελ Γουόκερ από τη Ρουμανία και την Αγγλία αντίστοιχα Το κατάφεραν σε ικανοποιητικό βαθμό, άσκησαν μεγάλη πίεση στο 2ο και το 3ο σετ και τελικά έχασαν με 3-0 (4-11, 9-11, 10-12). Να προστεθεί ότι τον Γουόκερ θα τον βρει μπροστά της η εθνική μας ομάδα στη 1 Νοεμβρίου στον αγώνα με την Αγγλία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017.  

Στο διπλό μικτό έγινε το βράδυ ο 1ος γύρος του ταμπλό (σ.σ. των «32»), εκεί όπου βρίσκονταν απευθείας ως ένα από τα seeding ο Γκιώνης με την Μπιλένκο, που επίσης έχει αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Αντιμετώπισαν τον Γκριγκόρι Βλασόφ και τη Γιάνα Νόσκοβα από τη Ρωσία και βγήκαν νικητές από μεγάλο ντέρμπι με εντυπωσιακές διακυμάνσεις. Το ελληνοουκρανικό ζευγάρι έχασε το 1ο σετ, αλλά σταθεροποίησε την απόδοσή του και μπορούσε να επικρατήσει και με 3-1. «Αυτοκτόνησε» όμως στο 4ο σετ υπό την έννοια ότι δέχτηκε ανατροπή από εκκίνηση με 6-0! Μπήκε πάντως, με θετική σκέψη και στο 5ο σετ, πήρε μικρό προβάδισμα με την αλλαγή των πλευρών, αργότερα προηγήθηκε 9-5 και (έχοντας και την κατάλληλη εμπειρία) δεύτερη φορά σοβαρό λάθος δεν μπορούσε να κάνει (8-11, 11-7, 11-5, 9-11, 11-8). Ο Γκιώνης και η Μπιλένκο (πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού κορασίδων το 1998) αναμετρώνται αύριο στους «16» με τους Τόμας Κονέτσνι/Χάνα Ματελοβα από την Τσεχία (ώρα έναρξης 11.00). Οι τελευταίοι προχώρησαν χωρίς κόπο στον 2ο γύρο επειδή δεν αγωνίστηκαν οι Ντρίνκχολ/Σίμπλεϊ από την Αγγλία.

«ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ»

Όπως ήταν φυσικό οι ιστοσελίδες της παγκόσμιας (I.T.T.F.) και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας του αθλήματος (E.T.T.U.) έκαναν αναφορά στα (νέα) κατορθώματα του Γιάννη Σγουρόπουλου. «Αουτσάιντερ στην έναρξη του παιχνιδιού, στο κορυφαίο σημείο η καταληκτική τους θέση», ήταν ο τίτλος στο ρεπορτάζ της διεθνούς ομοσπονδίας και στο πρόλογο σημείωνε ότι «ο νικητής του φετινού όπεν νέων της Κροατίας Γιάννης Σγουρόπουλος, ο Πολωνός Τόμας Λεβαντόφσκι και ο Αυστριακός Νταβίντ Σερντάρογλου ήταν οι παίκτες που προσέλκυσαν την προσοχή στο προκριματικό στάδιο του απλού ανδρών. Και οι τρεις ξεκίνησαν τη διοργάνωση ως 3οι στη σειρά για τους ομίλους τους και οι τρεις ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στην πρώτη θέση». Η E.T.T.U. υπογράμμισε ότι ο νεαρός αθλητής έχασε μόλις ένα ματς κι αυτό στα επτά σετ και ότι έφτασε στη πρωτιά με τη σπουδαία νίκη επί του Στογιάνοφ.  

Για τα νοκ άουτ στο απλό ανδρών να προσθέσουμε ότι ο προσεχής αντίπαλος του Γκιώνη, ο ταλαντούχος Γιόργκιτς, είναι 18 ετών και φιγουράρει στο νούμερο 1 του ευρωπαϊκού πίνακα αξιολόγησης των νέων. Τον περασμένο Απρίλιο είχε επιλεγεί για την εθνική ανδρών και για το Προολυμπιακό της Ευρώπης. Το 2015 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού νέων και φέτος ήταν 3ος στο απλό νέων στην ίδια διοργάνωση. Στα προκριματικά γκρουπ στη Βουδαπέστη ήταν αντίπαλος του Κωνσταντινόπουλου και τον νίκησε 4-1.

OΣγουρόπουλος θα επιχειρήσει με νέα καλή εμφάνιση να κάνει την έκπληξη απέναντι στον Ντρίνκχολ, που υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων και το απλό παίδων και δευτεραθλητής κόσμου στο απλό νέων. Σε ομαδικό επίπεδο πανηγύρισε φέτος με την Αγγλία το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας, ενώ και το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μπήκε στα προημιτελικά του ομαδικού. Στη Βουδαπέστη ο Ντρίνκχολ είναι νούμερο 13 στο αγώνισμα.

Μία θέση πιο κάτω στα seeding του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι ο Τόκιτς (στη 14η). Τον Σλοβένο τον συναντά δεύτερη φορά σε αξιολογημένη διοργάνωση ο Παπαγεωργίου, η πρώτη ήταν το 2010 στο European Nations League όπου είχε χάσει με 3-0. Μεταξύ άλλων διακρίσεων ο Τόκιτς ήταν 3ος στο απλό ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2011, 3ος στο διπλό ανδρών στα Ευρωπαϊκά του 2011 και του 2009 κι επίσης 3ος στο διπλό ανδρών στον μεγάλο τελικό των World Tour το 2003.

 

* Φωτό: Σε στιγμή προθέρμανσης στη Βουδαπέστη ο Γκιώνης, ο οποίος είναι μέσα στους στόχους του και στα τρία αγωνίσματα.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ