Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η πρεμιέρα των Ελλήνων στα διαφοροποιημένα γαλλικά πρωταθλήματα των κορυφαίων κατηγοριών

Papageo-Rinio

Papageo-RinioΗ αρχή στις φετινές εμφανίσεις των Ελλήνων διεθνών σε ξένα διασυλλογικά Proponisi Toliouπρωταθλήματα έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Γαλλία με δύο αθλητές και μία αθλήτρια. Ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Τάσος Ρηνιώτης και η Κατερίνα Τόλιου αγωνίστηκαν στην έναρξη της 2ης εθνικής κατηγορίας (Pro B) κι έκαναν και την πρεμιέρα τους στην περίοδο 2016-2017. Επιπλέον, στη χώρα όπου σταθερά καταγράφεται η πιο έντονη παρουσία για τους Έλληνες «ξενιτεμένους», έγιναν οι πρώτοι, που δοκίμασαν τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Οι Γάλλοι άλλαξαν πολλά πράγματα στην 1η και τη 2η κατηγορία, τόσο στο σύστημα διεξαγωγής του κάθε αγώνα ομαδικού όσο και στον υπολογισμό της βαθμολογίας! Κάθε συνάντηση κρίνεται πια υπέρ της ομάδας, που φτάνει πρώτη στις 3 νίκες, στην Pro B γίνεται ενδιάμεσα και διπλό, ενώ και στην Pro A και στην Pro B δίνονται βαθμολογικά κίνητρα στις λιγότερο δυνατές ομάδες ανάλογα με το σκορ! Ο Ρηνιώτης έκανε νικηφόρο ξεκίνημα με την Αζέν, η Ρουέν του Παπαγεωργίου άρχισε με οριακή ήττα, ενώ η Παρί ΤΤ της Τόλιου έχασε με 3-0. Εξάλλου, στην 1η εθνική κατηγορία ο Καλλίνικος Κρεάνγκα δεν χρησιμοποιήθηκε στο ματς της Ενεμπόν, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος θα περιμένει λίγο για το ντεμπούτο του στη 2η κατηγορία με την Αζέν, ενώ ούτε ο Γιώργος Φραγκούλης, που ζει στη Γαλλία, έπαιξε με την Μπαγιάρ Αρζεντάν.

Στους άνδρες αποτέλεσαν τη διπλή ελληνική παρουσία οι φιναλίστ του φετινού τελικού του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών και συμπαίκτες στον Ολυμπιακό. Ο Παπαγεωργίου προερχόταν από την Pro A, όπου έζησε τον υποβιβασμό με τη Ρουέν, αντίθετα ο Ρηνιώτης βρέθηκε ένα επίπεδο ψηλότερα μετά την άνοδο της Αζέν από την 3η κατηγορία (National 1). Αμφότεροι έχουν αγωνιστεί κι άλλη χρονιά στην Pro B.

Στην εναρκτήρια αγωνιστική η Αζέν επικράτησε με 3-1 εντός έδρας της Μπουλόν Μπιλανκούρ. Πολύ σημαντική προσθήκη φάνηκε από την αρχή ο Ουκρανός διεθνής Γιάροσλαβ Ζμουντένκο που πέτυχε δύο νίκες, ενώ άμεση βοήθεια έδωσε και ο επίσης νεοαποκτηθείς Σίμον Άρβιντσον από τη Σουηδία. Ο Ρηνιώτης έπαιξε στο διπλό όπου με τον Άρβιντσον λύγισαν οριακά με 3-2 από τους Καζάκου και Καπέλο (στο 5ο σετ είχαν ματς μπολ στο 10-8, αλλά δέχτηκαν ανατροπή με 12-10). Αν η αναμέτρηση των ομάδων έφτανε στο 2-2 τότε ο 33χρονος άσος θα έδινε και ατομικό ματς. Ο Κωνσταντινόπουλος έμεινε στον πάγκο και περιμένει ανυπόμονα να ζήσει τη νέα εμπειρία.  Όπως του είπαν από το τεχνικό τιμ θα πάρει μέρος στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής μεθαύριο Παρασκευή.

Η Ρουέν υποδέχτηκε τη Μιραμάς και κάμφθηκε με 3-2. Στο καθοριστικό τελευταίο ματς αγωνίστηκε ο Παπαγεωργίου, αλλά δεν μπόρεσε να πάει κόντρα στα προγνωστικά με αντίπαλο τον αειθαλή Χε Ζιβέν. Και αξίζει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ματς, επειδή μιλάμε για τον πολιτογραφημένο Ισπανό, που άγει το 55ο έτος της ηλικίας του και το καλοκαίρι μετείχε στους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του! Ο πρωταθλητής Ελλάδας πάλεψε, όπως συνηθίζει στις συναντήσεις με τον αριστερόχειρα άσο, αλλά ηττήθηκε ξανά. Αυτή τη φορά με 3-0 αν και σε όλα τα σετ έμενε κοντά στο σκορ. «Έπαιξε πολύ καλά ο Χε, αλλά είναι και …επιστήμονας στο άθλημα, τί να λέμε; Ανέκαθεν χάνω πόντους από το σερβίς του. Τώρα αξιοποίησα κι εγώ πολύ το δικό μου σερβίς, όμως κάτι έβρισκε συνέχεια με τις περίεργες μπαλιές για να ξεφύγει εκεί που πηγαίναμε μαζί στο σκορ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Παπαγεωργίου.

Νωρίτερα, στο διπλό, ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας έπαιξε με συμπαίκτη τον Ισπανό Καντέρο. Ύστερα από αμφίρροπο ματς κάμφθηκαν με 3-1 σετ από τους Αγκίρε/Ζιάο Ταμίνγκ (ειδικά ο πρώτος, που είναι νεαρός Παραγουανός τους αιφνιδίασε με την απόδοσή του). Τις δύο νίκες της Ρουέν πέτυχε ο Γάλλος διεθνής Αμπντέλ Καντέρ Σαλιφού. Ο Παπαγεωργίου πρόκειται να παίξει γύρω στα μισά ματς φέτος. Η ομάδα έχει και Κινέζο αθλητή στο ρόστερ της.

Στην 1η αγωνιστική της Pro B των γυναικών η Παρί ΤΤ έχασε 3-0 εκτός έδρας από τη Ζουέ Λε Τουρ. Η Τόλιου αγωνίστηκε στο πρώτο επί μέρους ματς και αντιμετώπισε τη διεθνή Ρουμάνα Ίρινα Τσιομπάνου. Είχε αρνητική απόδοση στα δύο πρώτα σετ, αυτό της στοίχησε και τελικά ηττήθηκε με 3-1 παρότι βελτιώθηκε αισθητά στα δύο επόμενα σετ (12-10 έληξε το 4ο).  

Στην 1η κατηγορία η Ενεμπόν χωρίς τον Κρεάνγκα στη σύνθεσή της γνώρισε εντός έδρας ήττα με 3-1 από τη Γιούρα Μορέ. Μία νίκη και μία ήττα είχε στο ντεμπούτο του με την Ενεμπόν ο Άγγλος Λίαμ Πίτσφορντ, που είναι αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. 

Στη 2η κατηγορία η Μπαγιάρ Αρζεντάν του Φραγκούλη κατέβαλλε στην έδρα της τη Νις με 3-1. Τα πρωταθλήματα και των δύο κατηγοριών συνεχίζονται μεθαύριο.

Να δούμε τις αλλαγές, που εφαρμόζουν από φέτος οι Γάλλοι διοργανωτές στις πρώτες κατηγορίες:

Στη βαθμολογία κατ΄αρχάς, η αλλαγή είναι εντυπωσιακή και δίνει ισχυρό κίνητρο στα αουτσάιντερ των αγώνων. Αν μία ομάδα χάσει με 3-2 κατακτά 2 βαθμούς, αν χάσει με 3-1 παίρνει 1 βαθμό και μόνο αν ηττηθεί με 3-0 μένει στο 0! Η νικήτρια ομάδα προσθέτει σε κάθε περίπτωση 3 βαθμούς στο ενεργητικό της. Συνεπώς η Αζέν και η Μπαγιάρ Αρζεντάν άρχισαν με τρίποντο και η Ρουέν έχει 2 βαθμούς στην ProB των ανδρών. Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών η Παρί ΤΤ δεν έχει βαθμό, ενώ 1 πήρε η Ενεμπόν στην ProA.

Στη γαλλική λίγκα εφαρμόζεται για τους αγώνες το σύστημα των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Κάθε ομάδα παρατάσσει τρεις αθλητές. Mόνο οι δύο πρώτοι στο στήσιμο μπορούν να δώσουν έως και δύο παιχνίδια και η ομάδα, που θα συμπληρώσει 3 επί μέρους νίκες θα φτάσει στην τελική επικράτηση. Δεν υπάρχει διπλό και ενδιάμεσα γίνεται το μοναδικό παιχνίδι μεταξύ των αθλητών της θέσης 3.

Στη 2η κατηγορία εφαρμόζεται το σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάλι τρεις αθλητές έχει η κάθε ομάδα, πάλι υπέρ εκείνης που φτάνει πρώτη στις 3 νίκες κρίνονται τα ματς, όμως εδώ υπάρχει και διπλό, το οποίο έρχεται τρίτο στη σειρά. Επίσης, ποτέ κανένας αθλητής δεν δίνει περισσότερα από δύο παιχνίδια. Ή σε δύο ατομικά θα παίξει ή σε 1 ατομικό και στο διπλό. Και στα δύο συστήματα πάντως, επιτρέπεται να γίνει αντικατάσταση μετά το πέρας των πρώτων τριών αγώνων και να χρησιμοποιηθεί και 4ος αθλητής.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πέρσι, που η κάθε ομάδα έπρεπε να συμπληρώσει 4 επί μέρους νίκες, μπορούσε να λήξει και ισόπαλος ένας αγώνας στις δύο κορυφαίες κατηγορίες (με σκορ 3-3). Τότε οι δύο ομάδες έπαιρναν από 2 βαθμούς, ενώ 1 έδινε η ήττα. Τώρα καταργείται η ισοπαλία.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ