Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

H Ντινγκ Νινγκ «χρυσή» Ολυμπιονίκης στο απλό γυναικών

Ding xriso

Ding xrisoΤο πρώτο φαβορί του αγωνίσματος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο απλό γυναικών του Ολυμπιακού τουρνουά σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Η Ντινγκ Νινγκ είναι η 6η Κινέζα στην ιστορία, που αναδεικνύεται 1η Ολυμπιονίκης, ενώ την ίδια ώρα πέτυχε γκραν σλαμ έχοντας κατακτήσει τίτλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον συγκλονιστικό τελικό, που όπως ήταν …φυσικό, αποτέλεσε κινεζική υπόθεση, συνάντησε ξανά, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια στον θεσμό τη Λι Σιάοσια, νούμερο 3 των αγώνων. Αυτή τη φορά επικράτησε η Ντινγκ με 4-3 σετ, πήρε από τη συμπατριώτισσά της τη ρεβάνς για την ήττα στο Λονδίνο και παράλληλα τα σκήπτρα για να προσθέσει το όνομά της με χρυσά γράμματα δίπλα σε εκείνα της Ντεν Γιαπίνγκ (2 τίτλοι), της Ζανγκ Γινίνγκ (2 τίτλοι), της Γουάνγκ Ναν, της Τσεν Γινγκ και φυσικά της χτεσινής αντιπάλου της Λι.

Τα κίνητρα ήταν ισχυρά και για τις δύο φιναλίστ πέρα από την πρωτιά στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Η Λι, κάτοχος του τίτλου από το 2012, ήθελε να επαναλάβει την κορυφαία επιτυχία και να βαδίσει στα χνάρια των Ντεν Γιαπίνγκ και Ζανγκ Γινίνγκ, που επίσης είχαν συνεχόμενα χρυσά το 1992 και το 1996, το 2004 και το 2008 αντίστοιχα. Η Ντινγκ είναι η σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια του αγωνίσματος κι έχοντας ήδη στην κατοχή της και Παγκόσμιο Κύπελλο κυνηγούσε το γκραν σλαμ. Το πέτυχε με ανατροπή από 2-3 σε αγώνα που κράτησε 74 λεπτά (11-9, 5-11, 14-12, 9-11, 8-11, 11-7, 11-7). Η Κίνα διατήρησε την τεράστια παράδοση, που τη θέλει να κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό γυναικών σε όλα τα Ολυμπιακά τουρνουά, ενώ ήταν η 5η φορά που αναμετρήθηκαν στον τελικό παίκτριες από την κυρίαρχη δύναμη του αθλήματος. Εξάλλου, η Τσεν Γινγκ, που έφτασε στην πρωτιά το 1988 στη Σεούλ όταν εισήχθη το άθλημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είχε μετά άλλες δύο ολυμπιακές συμμετοχές με τα χρώματα της Ταϊπέι. 

«Αυτό είναι απίστευτο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι 1η Ολυμπιονίκης. Περίμενα τόσο καιρό γι’ αυτό, είναι όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Νομίζω πως ήταν δύσκολο και για τον προπονητή μου τον Τσεν Μπιν. Έχω τόσους πολλούς τίτλους, αλλά ποτέ δεν τον είχα αγκαλιάσει έτσι μετά από τις νίκες μου. Απόψε είναι όλα αδύνατον να περιγραφούν με λέξεις», δήλωσε περιχαρής η νέα Ολυμπιονίκης.  

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η καταπληκτική Κιμ Σονγκ Ι από τη Βόρεια Κορέα. Η αθλήτρια με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού κατέβαλλε στον «μικρό» τελικό με 4-1 σετ τη Γιαπωνέζα Άι Φουκουχάρα, που επίσης σημείωσε την καλύτερη πορεία της ύστερα από 4 Ολυμπιακούς Αγώνες (11-7, 11-7, 11-5, 12-14, 11-5). Η Κιμ διατήρησε και την παράδοση, που θέλει τη χώρα της να έχει μεγάλες διακρίσεις στο αγώνισμα (στην Αθήνα είχε και παρουσία στον τελικό με την Κιμ Χουάνγκ Μι). Στα ημιτελικά, που έγιναν επίσης την Τετάρτη, η Κορεάτισσα έχασε 4-1 από τη Ντινγκ Νινγκ, ενώ η Λι Σιάοσια είχε νικήσει εύκολα τη Φουκουχάρα με 4-0.  

Απόψε ολοκληρώνεται και το απλό ανδρών για να συνεχιστεί το τουρνουά από την Παρασκευή με το ομαδικό. Αρχικά γίνονται οι ημιτελικοί με τον Κινέζο Μα Λονγκ ν’ αντιμετωπίζει τον Ιάπωνα Τζουν Μιζουτάνι στις 16:00 ώρα Ελλάδας (10:00 τοπική) και τον Ζανγκ Τζίκε να συγκρούεται με τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ στις 17:00. Οι ηττημένοι θα παίξουν στις 02:30 (για την Ελλάδα πάντα) στον μικρό τελικό, ενώ οι νικητές θα διεκδικήσουν μία ώρα μετά το χρυσό μετάλλιο.

Photo by Konno Noboru

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ