Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ματιά στους …αριθμούς των ολυμπιακών τουρνουά εν όψει Ρίο

Riocentro-Pavilion

Riocentro-PavilionΜπήκαμε πια στην εβδομάδα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επιτραπέζια αντισφαίριση ετοιμάζεται ν’ αφήσει τη δική της γερή Gio me_Rinio_proponisiστάμπα στην κορυφαία διοργάνωση και θα κάνει πρεμιέρα το ερχόμενο Σάββατο, 6 του μήνα. Σε κάθε μεγάλο ραντεβού του αθλήματος οι στατιστικές ματιές έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και καθώς περιμένουμε την πρώτη είσοδο των αθλητών και των αθλητριών στο Riocentro-Pavilion 3 είναι καλή στιγμή να κάνουμε τη σχετική προσέγγιση. Βασιζόμαστε κυρίως στο media guide της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) και προσθέτουμε άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία. Πριν αρχίσουμε να …παραθέτουμε αριθμούς να σημειώσουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα seeding list για τους 70 αθλητές και τις 70 αθλήτριες, που θα πάρουν μέρος στο απλό. Ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο οποίος βρίσκεται στο Ρίο από χτες το απόγευμα (για την τοπική ώρα φυσικά), είναι νούμερο 19 και, όπως έχει γνωστοποιηθεί από καιρό, θ’ αρχίσει την προσπάθειά του την ερχόμενη Κυριακή.

* Την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που θα κατακτήσει δύο φορές το χρυσό μετάλλιο στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά έχει ο Ζανγκ Τζικέ. Ήδη ο Κινέζος άσος έχει πετύχει ένα γκραν σλαμ και μάλιστα μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλον. Κατέκτησε Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2011, Παγκόσμιο Κύπελλο επίσης το 2011 και Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο απλό μέσα σε 445 μέρες!

* Στην επιτραπέζια αντισφαίριση θεωρείται γκραν σλαμ το να κατακτήσει ένας αθλητής και τους τρεις προαναφερόμενους τίτλους. Στους άνδρες το πέτυχαν ακόμα οι Κινέζοι Λιου Γκουολιάνγκ, Κονγκ Λινγκουί (1996 και 2000 αντίστοιχα οι ολυμπιακοί τίτλοι) και ο Σουηδός Γιαν Όβε Βάλντνερ (1992 το ολυμπιακό μετάλλιο). Ενδιαφέρον να προστεθεί και το εξής: Στο πρωτάθλημα των ηπείρων τους μόνο οι 2 από τους 4 πήραν τον τίτλο στο απλό ανδρών. Ο Κονγκ έχει αναδειχτεί 2 φορές πρωταθλητής Ασίας και ο Βάλντνερ 1 πρωταθλητής Ευρώπης.

* Στις γυναίκες έχουν φτάσει σε γκραν σλαμ τρεις Κινέζες: Η Ντεν Γιαπίνγκ, η Γουάνγκ Ναν και η Ζανγκ Γινίνγκ. Η τελευταία μάλιστα, έχει πετύχει 2 γκραν σλαμ, ρεκόρ μοναδικό στο άθλημα! Κατέκτησε 2 φορές το Ολυμπιακό τουρνουά (2004, 2008), 2 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2005, 2009) και 4 το Παγκόσμιο Κύπελλο (2001, 2002, 2004, 2005)..

* Υπάρχει όμως και το «χρυσό» γκραν σλαμ. Έτσι ονομάζεται στην επιτραπέζια αντισφαίριση η επιτυχία αθλητή, που θα φτάσει στους ίδιους τίτλους διαδοχικά. Η Κίνα έχει φυσικά και αυτό το προνόμιο: Οι σημερινοί κάτοχοι Golden Grand Slam title είναι η Ντεν Γιαπίνγκ (1996 Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμιο Κύπελλο, 1997 Παγκόσμιο πρωτάθλημα), η Ζανγκ Γινίνγκ (2004 Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμιο Κύπελλο, 2005 Παγκόσμιο πρωτάθλημα) και ο Ζανγκ Τζικέ (2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο, 2012 Ολυμπιακοί Αγώνες ). Ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μα Λονγκ θα παλέψει για το πρώτο του γκραν σλαμ και «χρυσό» γκραν σλαμ στο Ρίο.

* Ο Βάλντνερ είναι ο μοναδικός μη Ασιάτης αθλητής, που έχει φτάσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Υπολογίστε ακόμα ότι ο κορυφαίος κατά πολλούς πινγκπονίστας όλων των εποχών είναι επίσης ο μοναδικός μη Ασιάτης, που έχει φτάσει τουλάχιστον έως τα ημιτελικά του απλού 3 φορές! Νικητής το 1992 στη Βαρκελώνη, φιναλίστ στον τελικό του 2000 στο Σίδνεϊ και 4ος το 2004 στην Αθήνα. Ο Κινέζος Γουάνγκ Χάο βέβαια, έχει κάνει το απίστευτο με 3 διαδοχικές παρουσίες στον τελικό από το 2004 έως το 2012 (άλλο αν έφυγε ηττημένος σε όλα τα ματς…).

* Η 15άχρονη Αντριάνα Ντίαζ θα κάνει στη Βραζιλία το ντεμπούτο της στην κορυφαία διοργάνωση ως  η πρώτη στην ιστορία ολυμπιακή εκπρόσωπος του Πουέρτο Ρίκο στην επιτραπέζια αντισφαίριση! Πήρε την πρόκριση μέσα από το Προολυμπιακό τουρνουά της Λατινικής Αμερικής .

* Ο Χούγκο Καλντεράνο κατέκτησε πριν από 2 χρόνια το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα για τη Λατινική Αμερική! Ήταν το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Νανγίνγκ της Κίνας. Ο 19χρονος θ’ αγωνιστεί και στην πατρίδα του και όλοι προσδοκούν καλή πορεία και στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

* Από επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων προέρχεται και η Λιλί Ζανγκ. Η κινεζικής καταγωγής αθλήτρια, που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ήταν 3η στο απλό το 2014 και τώρα ετοιμάζεται για τη 2η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Σήμερα είναι 20 χρονών και είχε αγωνιστεί και στο Λονδίνο στα 16 της! Στο Ρίο θα πάρει μέρος και στο απλό και στο ομαδικό.

* Η νεότερη ομάδα στο επικείμενο Ολυμπιακό τουρνουά του αθλήματος θα είναι η  εθνική ανδρών των Η.Π.Α.. Έχει μέσο όρο ηλικίας τα 20.2 χρόνια. Η γηραιότερη είναι η Νιγηρία με 35.2 χρόνια μ.ο..

* Οι Η.Π.Α. έχουν κι άλλη πρωτιά σε ηλικίες στο Ρίο. Ο Κανάκ Τζα θα είναι 16 ετών, 1 μήνα και 16 ημερών στην έναρξη των αγώνων. Στις γυναίκες είναι μικρότερη η επίσης …ανήλικη Σάλι Γι από τα νησιά Φίτζι. Μόλις 15 ετών, 3 μηνών και 27 ημερών.   

* Δύο γνωστές «καραβάνες» στη γηραιά ήπειρο θα είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές στο RiocentroPavilion 3. Ο Ισπανός Χε Ζιβέν (54 ετών, 2 μηνών και 6 ημερών) και η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο (53 ετών, 1 μήνα και 2 ημερών). 

* Η Κινέζα Γκούο Γιε, το άλλοτε φαινόμενο του αθλήματος, που απόλαυσαν οι Έλληνες φίλαθλοι πριν από 12 χρόνια, ήταν 16 ετών 1 μήνα και 3 ημερών όταν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Πήρε τότε την 3η θέση στο διπλό γυναικών με τη Νιου Γιανφένγκ κι έγινε η νεαρότερη κάτοχος μεταλλίου στην ολυμπιακή ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

* Ο Κορεάτης Ο Σανγκ Ουν αντίθετα, έγινε ο γηραιότερος όταν πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των αγώνων του Λονδίνου. Τον Απρίλιο του 2012 είχε κλείσει τα 35 του.

* Κανένας τελικός δεν έχει τελειώσει στα 7 σετ από τότε, που οι αγώνες γίνονται με το σύστημα bestof 7.

* Κανένας τελικός δεν έχει λήξει με οριακή διαφορά 2 πόντων στο τελευταίο σετ, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων.

* Όλοι οι μέχρι τώρα τελικοί στο ομαδικό έχουν λήξει με σκορ 3-0. Για τους Κινέζους φυσικά.

* Ο Σουηδός Γιόργκεν Πέρσον, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς και ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ αγωνίστηκαν και στα 7 Ολυμπιακά τουρνουά, που έχουν γίνει έως σήμερα στο άθλημα! Οι 3 βετεράνοι αθλητές κατέχουν το σχετικό ρεκόρ και απουσιάζοντας από το Ρίο θα δουν σε λίγες ημέρες δίπλα στα δικά τους ονόματα κι αυτό του Σεγκούν Τοριόλα. Ο Νιγηριανός θρύλος θα συμπληρώσει 7 παρουσίες έχοντας κάνει το ντεμπούτο του το 1992 στη Βαρκελώνη. Γενικά κανένας αθλητής της Αφρικής δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο!  

* Ο πιο σύντομος τελικός έγινε στην Αθήνα και ήταν στο απλό γυναικών. Η σπουδαία Ζανγκ Γινίνγκ είχε παίξει μόλις 63 πόντους για να καταβάλλει με 4-0 σετ την Κιμ Χουάνγκ Μι από τη Βόρεια Κορέα (11-8, 11-7, 11-2, 11-2).

* Το 1988 στη Σεούλ ήταν η μόνη φορά, που η Κίνα δεν εμφάνισε αθλητή στη 4άδα του απλού ανδρών, όμως είχε κατακτήσει τον τίτλο στο διπλό ανδρών.

* Το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την επιτραπέζια αντισφαίριση της Ιαπωνίας ήρθε το 2012 στο Λονδίνο. Ήταν το ασημένιο της γυναικείας εθνικής ομάδας.

* Η Ζανγκ Γινίνγκ δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι σε οποιοδήποτε eventΟλυμπιακού τουρνουά αγωνίστηκε! Μαζί με τον συμπατριώτη της Μα Λιν κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε απλό, διπλό και ομαδικό! Επιπρόσθετα, σε αγώνα της στο απλό η Ζανγκ πότε δεν χρειάστηκε να δώσει παραπάνω από 5 σετ!

* Το 1992 στη Βαρκελώνη δεν προβλεπόταν παιχνίδι πλέι οφ για τις θέσεις 3 και 4 σε κανένα event. Δύο αθλητές, 2 αθλήτριες και από 2 ζευγάρια πήραν το χάλκινο μετάλλιο.

* Ο Μα Λονγκ πρώτευσε στο απλό σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις μέσα στο 2015. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στον μεγάλο τελικό των World Tour. Μπορεί το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης να εμφανιστεί το ίδιο φορμαρισμένο και στη Βραζιλία και να προσθέσει στο παλμαρέ του και τον κορυφαίο τίτλο;

* Η Μελίσα Τάπερ γίνεται η πρώτη αθλήτρια από την Αυστραλία, που θα έχει την τιμή ν’ αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Γενικά θα γίνει η δεύτερη, που θα νιώσει τέτοιες συγκινήσεις μετά τη Ναταλία Παρτίκα από την Πολωνία. Παρούσα και στις δύο διοργανώσεις στο Ρίο θα είναι και η Παρτίκα, που έχει αναδειχτεί και «χρυσή» Παραολυμπιονίκης στην κλάση 10.

* Ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ είναι ο πρώτος μη Κινέζος αθλητής στο παγκόσμιο rankinglist και θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή στο Ρίο για τους κυρίαρχους του αθλήματος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης είχε νικήσει τον Ζανγκ Τζικέ στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού, το 2014 στο Τόκιο και πρόσφατα στο World Tour του Κατάρ.

* Η Άι Φουκουχάρα, η Κασούμι Ισικάουα και η Σαγιάκα Χιράνο είχαν οδηγήσει πριν από 4 χρόνια την Ιαπωνία στον ιστορικό πρώτο τελικό της σε Ολυμπιακό τουρνουά επικρατώντας στα ημιτελικά της Σιγκαπούρης. Οι δύο πρώτες θα είναι παρούσες και στη Βραζιλία. Στο ομαδικό θα είναι 3η παίκτρια η μικρούλα Μίμα Ίτο, που θα κλείσει τα 16 της τον Οκτώβριο.

* Με την 3η συμμετοχή τους στην σπουδαιότερη αθλητική εκδήλωση η Φενγκ Τιανβέι από τη Σιγκαπούρη και ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ θα είναι οι κάτοχοι των περισσότερων ολυμπιακών μεταλλίων από τους αγωνιζόμενους στο Ρίο. Έχουν στη συλλογή τους από 1 ασημένιο και 2 χάλκινα μετάλλια. Λίγο δύσκολο να φτάσουν τώρα και στο χρυσό, πάντως έχουν τη δυνατότητα να τα αυξήσουν.

* Συνολικά 12 χώρες έχουν κατακτήσει έστω 1 μετάλλιο στα Ολυμπιακά τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Είναι φυσικά από την Ασία και την Ευρώπη. Σε χρυσά μετάλλια όμως, έχουν φτάσει μόλις 3 χώρες: Η Κίνα (24), η Κορέα (3) και η Σουηδία (1).

* Στον πίνακα των συμμετοχών βρίσκονται συνολικά 96 χώρες. Η Ελλάδα έχει σταθερή παρουσία από το 1996 στην Ατλάντα. 

 

* Φωτό 1: Από διαφορετική οπτική γωνία άποψη του κλειστού γυμναστηρίου των αγώνων όπου θα είναι τοποθετημένα 4 τραπέζια

* Φωτό 2: Στιγμιότυπο από την πρώτη προπόνηση του Γκιώνη με τον Ρηνιώτη όπου φαίνεται και η …καλλιτεχνική διάσταση του τραπεζιού                                             

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ