Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πετυχημένη ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων

Με επιτυχία και ικανοποιητική συγκομιδή μεταλλίων ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της η ελληνική ομάδα στους 9ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων, που έγιναν στη Βάντα, προάστιο του Ελσίνκι από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου. Την εθνική αποστολή οργάνωσε ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν.), ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Αναφέρεται στα μετάλλια των αθλητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενώ ευχαριστεί ξανά την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την προσφορά ενδυματολογικού υλικού στους αθλητές, που αγωνίστηκαν στα τραπέζια της φιλανδικής πόλης.  

«Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2000 στην Ελλάδα, γίνονται κάθε δύο χρόνια και έχουν σαν σκοπό να προωθήσουν την υπέρτατη προσφορά ζωής από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπό του, τη δωρεά οργάνων μέσω του αθλητισμού. Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες αιμοκαθαρομένων και μεταμοσχευμένων νεφροπαθών έγιναν για πρώτη φορά παράλληλα με τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες μεταμοσχευμένων από καρδιά και πνεύμονες και οι Φιλανδοί διοργανωτές έφεραν σε πέρας με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Έτσι, περίπου 800 αθλητές από 25 χώρες της ηπείρου αγωνίστηκαν σε διάφορα αθλήματα όπως: βελάκια, μίνι μαραθώνιος, κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, τένις, μπόουλινγκ, petanque, βόλεϊ, ποδηλασία και στίβο. Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από 23 αθλητές (5 αιμοκαθαρόμενους και 18 μεταμοσχευμένους), έναν ιατρό και 2 προπονητές.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου άρχισαν οι αγωνιστικές δραστηριότητες των Ελλήνων αθλητών με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Μεγάλος πρωταγωνιστής στο ατομικό ήταν ο Χρήστος Ξένος. Ξεπέρασε όλα τα εμπόδια των αθλητών, που βρέθηκαν στον δρόμο του και μετά από δύσκολο ημιτελικό με Φιλανδό αντίπαλό του, κέρδισε στον τελικό αθλητή της Ουγγαρίας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Πραγματικά ο αριστερόχειρας αθλητής βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, όπως επισήμανε και ο υπεύθυνος για την τεχνική καθοδήγηση των Ελλήνων αθλητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Ευθύμης Αμερικάνος. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Κώστας Καλός (8άδα), Γιάννης Αρκάς (5άδα), Μάριος Μαρκόπουλος (12άδα) και Μάνος Μανουλάκης (16άδα).

Στα διπλά οι Δημήτρης Ανδρεάδης-Κώστας Καλός και Χρήστος Ξένος-Γιαννης Αρκάς έχασαν στον τελικό και κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο, ενώ οι πρωτοεμφανιζόμενοι σαν δυάδα Μάριος Μαρκόπουλος-Αλέξανδρος Διακουμάκος έχασαν στον ημιτελικό από τους νικητές του αγωνίσματος κι έτσι περιορίστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο», ανέφερε μεταξύ άλλων το δελτίο Τύπου.

Επόμενο άθλημα με συμμετοχή Ελλήνων αθλητών ήταν την Πέμπτη 14 Ιουλίου το μπόουλινγκ. Εκεί ήρθαν τα περισσότερα μετάλλια και πρέπει να σημειωθεί ότι την αρχή έκανε με πρωτιά στο μονό ο Μάριος Μαρκόπουλος, που είναι και αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αγωνίστηκε στην κατηγορία των μεταμοσχευμένων όντας αιμοκαθαιρόμενος. Από το πινγκ πονγκ ήταν επίσης παρόντες οι Μάνος Μανουλάκης, Γιάννης Αρκάς, Κώστας Καλός και μάλιστα στα διπλά μπόουλινγκ ο πρώτος πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του με συμπαίκτη τον Καμαράτο.

Συνολικά η ελληνική ομάδα αποκόμισε 22 μετάλλια (10 χρυσά, 5 αργυρά και 7 χάλκινα ) και βρέθηκε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι οι Παγκόσμιοι Αγώνες, που θα γίνουν το 2017 στη Μάλαγα.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών ολοκλήρωσε το δελτίο Τύπου με ευχαριστίες προς «τον όμιλο Νεφρολογικών Κέντρων «Mesogeios» για την κάλυψη μέρους των εξόδων 3 αιμοκαθαιρόμενων αθλητών, τη νεφρολόγο ιατρό του ΙΑΣΩ Λάρισας Αθηνά Γόμπου, που προθυμοποιήθηκε ν’ ακολουθήσει την αποστολή και να προσφέρει τις υπηρεσίες στις αιμοκαθάρσεις των αιμοκαθαρομένων αθλητών, την Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την παροχή αθλητικού υλικού προς τους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (φόρμες και εμφανίσεις της εθνικής ομάδας) και τον ακούραστο συνεργάτη μας Παύλο Κεχαγιά για την προσφορά αθλητικού υλικού για τους αθλητές του μπόουλινγκ (εμφανίσεις). Βίντεο των αγώνων μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=FeuNmRYNQ1k. Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.vantaa2016.fi/en/ και ενημέρωση για την ελληνική ομάδα στο facebook: Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών».

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ