Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων σε αριθμούς

Epistrofi oloi

Epistrofi oloiΔέκα μέρες γεμάτες δράση με 14 αγωνίσματα και 571 αθλητές κι αθλήτριες. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης νέων φιλοξενήθηκε ξανά στο Ζάγκρεμπ ύστερα από 41 χρόνια και χάρισε θέαμα και συγκινήσεις. Η κύρια ετήσια διοργάνωση, που βγάζει προς τα έξω την υψηλή ποιότητα της ηπείρου στις μικρές ηλικίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς προχτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (E.T.T.U.) επιχείρησε σήμερα να γράψει τον απόηχο και το έκανε με εκτενή αναφορά σε αριθμούς μέσα από την ιστοσελίδα της. Αυτό που προέταξε στο ρεπορτάζ είναι η κυριαρχία της Ρωσίας με τα συνολικά 12 μετάλλια. Πριν αρχίσει η παράθεση των στοιχείων θυμίζουμε ότι η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση είχε θετική παρουσία με σημαντικότερες στιγμές την άνοδο των νέων και των κορασίδων στην Α’ κατηγορία και το πλασάρισμα του Γιάννη Σγουρόπουλου στην πρώτη 16άδα του απλού νέων, όπως και ότι διευθυντής αθλήματος των αγώνων ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και νυν competition manager της E.T.T.U. και της I.T.T.F. Δημοσθένης Μεσσήνης.

Η Ρωσία κατέκτησε 6 χρυσά, 2 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια. Ήταν στην κορυφή του σχετικού πίνακα και την ακολούθησαν η Ρουμανία στη 2η θέση και η Ιταλία με τη Γαλλία στην 3η.

Με τις 571 συμμετοχές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ ήταν ένα από αυτά με τις περισσότερες συμμετοχές στον θεσμό.  

Στη διάρκεια του ομαδικού έγιναν 562 αγώνες και στο πλαίσιο αυτών 2.093 ατομικές αναμετρήσεις. Στα αγωνίσματα του απλού είδαμε 1.295 ματς. Στο σύνολο καταγράφηκαν 3.388 παιχνίδια σε 10 μέρες.

Οι πιο πετυχημένοι αθλητές ήταν η Ρωσίδα Κριστίνα Καζάντσεβα με 2 χρυσά μετάλλια και 2 ασημένια, ο συμπατριώτης της Βλαντιμίρ Σιντορένκο με 2 χρυσά κι 1 χάλκινο, η Ρουμάνα Αντίνα Ντιάκονου με 1 χρυσό και 1 ασημένιο, ο επίσης Ρώσος Λεβ Κάτσμαν με 1 χρυσό και 2 χάλκινα, ο Σουηδός Τρουλς Μόρεγκαρντ με 3 ασημένια, ο Τσέχος Τόμας Πολάνσκι με 2 ασημένια και 1 χάλκινο και η Ζανγκ Σουάν Σου από την Ισπανία με 3 χάλκινα.   

Ο νεότερος αθλητής ήταν ο Κόντραντ Πούλι από τη Μάλτα, που είναι γεννημένος στις 28 Ιανουαρίου 2004. Στα κορίτσια η μικρότερη ήταν η Έλενα Αντριάνα Ζαχαρία από τη Ρουμανία με ημερομηνία γέννησης 4 Νοεμβρίου 2004.

Η Πριτίκα Παβάντε από τη Γαλλία ήταν η νεότερη φιναλίστ τελικού. Έπαιξε σε αυτόν του διπλού μικτού παίδων σε ηλικία 11 ετών και 350 ημερών. Έχει γεννηθεί στις 2 Αυγούστου 2004. Είναι επίσης η νεότερη φιναλίστ γενικά από το 2006 όταν η Μπερναντέτ Ζοκς από τη Ρουμανία έκανε το σχετικό ρεκόρ. Έπαιξε στον τελικό του ομαδικού κορασίδων όταν ήταν 11 ετών και 137 ημερών!

Τους περισσότερους αγώνες έδωσαν ο Βλάντισλαβ Ούρσου από τη Μολδαβία με 34 και η Κριστίνα Καζάντεβα με 31. Ακολούθησαν οι Τρουλς Μόρεγκαρντ (Σουηδία) με 30, Ρόελ Μπόγκι (Ολλανδία), Μάτσε Κολοτζιέζικ (Πολωνία) με 29, Τόμας Πολάνσκι (Τσεχία), Τσεν Σινγκτάι (Αζερμπαϊτζάν), Γιανγκ Σινγιού (Αζερμπαϊτζάν), Γιάνα Μπερνάρντ (Βέλγιο) και Λεβ Κάτσμαν (Ρωσία) με 28 αγώνες.

Για τις εθνικές μας ομάδες να σημειώσουμε παρενθετικά ότι το συγκρότημα των νέων είχε 5 νίκες-3 ήττες στην πορεία του έως τη 15η θέση, οι νεάνιδες 6 νίκες-2 ήττες για την 29η, οι παίδες 3 νίκες-5 ήττες για τη 19η και οι κορασίδες 6 νίκες-3 ήττες για τη 14η θέση.

Συνολικά 20 χώρες κατέκτησαν έστω ένα μετάλλιο. Πέρσι ήταν 17. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

ΧΩΡΑ                     ΧΡΥΣΟ  ΑΣΗΜΕΝΙΟ    ΧΑΛΚΙΝΟ

1. Ρωσία                  5.5               2                  4

2. Ρουμανία             2.5               1                  3

3. Ιταλία                  1                  1                  1

3. Γαλλία                 1                  1                  1

5. Βέλγιο                 1                                     1

6. Λευκορωσία          1

6. Γερμανία              1

8. Αυστρία               0.5               1                  2

9. Μολδαβία             0.5

10. Σουηδία                                3

11. Τσεχία                                  1.5               2.5

12. Αζερμπαϊτζάν                          1                  3

13. Πολωνία                                1

13. Σερβία                                  1

15. Αγγλία                                  0.5               1

16. Ισπανία                                                    4

17. Σλοβενία                                                  2

18. Κροατία                                                    1.5

19. Τουρκία                                                    1

19. Ουγγαρία                                                  1

 

* Aναμνηστική φωτό της ελληνικής αποστολής στην επιστροφή της στην Αθήνα από το Ζάγκρεμπ. Έλειπαν ο Γ. Σγουρόπουλος και ο προπονητής Γ. Χριστοφοράκης, που έμειναν στην κροατική πρωτεύουσα μία μέρα παραπάνω  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ