Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Προβιβάστηκαν στην Α’ κατηγορία της Ευρώπης και οι έφηβοι!

Neoi celebrate

Neoi celebrateΟι επιτυχίες συνεχίζονται για την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ! Μία μέρα μετά την εθνική κορασίδων, εξασφάλισαν την τελευταία ώρα και οι νέοι την άνοδο στην Α’ κατηγορία του θεσμού χάρη στην οριακή επικράτηση με 3-2 απέναντι στην Ουγγαρία! Κατέκτησαν τη 15η θέση και με αυτή πανηγύρισαν μία ξεχωριστή στιγμή, που άξιζαν απόλυτα με τη συνολική πορεία τους στη διοργάνωση και την ποιότητα που έδειξαν. Υλοποίησαν έτσι τον μεγάλο τους στόχο, έναν στόχο, που έμοιαζε …στοιχειωμένος για τις ελληνικές ομάδες των νέων σε αυτά τα χρόνια, που γίνεται διαχωρισμός των χωρών στον θεσμό σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή, που όλα τα παιδιά πλην του Νίκου Αντωνιάδη θα είναι και του χρόνου έφηβοι και άρα μπορούν να βάλουν πιο ψηλά τον πήχη. Επιπλέον έστειλαν στη Β’ κατηγορία την Ουγγαρία, που είχε πάρει 2η θέση στα γκρουπ της 1η κατηγορίας και αποτελεί παραδοσιακή δύναμη του χώρου. Ο καθοριστικός αγώνας με την Ουγγαρία είχε άγχος, είχε ένταση και κρίθηκε κυριολεκτικά στο φινάλε με τους διεθνείς μας να δείχνουν πρώτα απ’ όλα πείσμα, τσαγανό και αποφασιστικότητα. Ο Σταματούρος ήταν πίσω 1-2 στα σετ κόντρα στον Μπρούκνερ (Νο 34 της Ευρώπης) και γύρισε την κατάσταση σκορπώντας ανακούφιση για όσα στερήθηκε με ανάλογο τρόπο η ομάδα στον χτεσινό αγώνα με τη Σερβία. Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε προηγηθεί δύο φορές στο σκορ αρχικά με τον Γιάννη Σγουρόπουλο κι έπειτα με τον Στράτο Δαμιανή. Την ομάδα καθοδήγησε ο Γιώργος Χριστοφοράκης, ο οποίος ήταν στον πάγκο των εφήβων και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014. Οι παίδες στο μεταξύ, πήραν τη 19η θέση νικώντας στο τελευταίο ματς κατάταξης το Ισραήλ με 3-0. 

Από την ώρα που μπήκε αήττητη στην κορυφαία 16άδα η εθνική μας ομάδα έχανε αλλεπάλληλες ευκαιρίες να εξασφαλίσει νωρίς την κατηγορία και να διεκδικήσει υψηλό πλασάρισμα. Φυσιολογικά αυτό επέφερε πίεση, ωστόσο η αγωνιστική παρουσία ήταν σταθερά καλή και δημιουργούσε την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει το καθοριστικό βήμα. Αυτό ήρθε εν τέλει, την ύστατη ώρα κόντρα στην Ουγγαρία και σκόρπισε ενθουσιασμό. Από το 2012 είχε να γευτεί η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση δύο ανόδους σε Ευρωπαϊκό νέων (με νεάνιδες και κορασίδες τότε). Η φετινή ανάλογη διάκριση με αγόρια και κορίτσια μαρτυρά τη δυναμική της και στις νεαρές ηλικίες και δίνει ελπίδα για το μέλλον σε ζοφερές εποχές αναφορικά με τις οικονομικές δυνατότητες.  

Οι Ούγγροι, που βέβαια έπαιξαν με τον εξίσου σημαντικό στόχο της παραμονής, είχαν κατακτήσει στην πρώτη φάση τη 2η θέση στο 3ο γκρουπ με 2 νίκες και 1 ήττα. Στο ταμπλό της τελικής 16άδας γνώρισαν διαδοχικές ήττες από την Τσεχία (στον 1ο γύρο), τη Δανία (για τις θέσεις 9-16) και την Πολωνία (για 13-16). Καλύτερος παίκτης τους στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι ο Μπρούκνερ, αλλά η …ζημιά παραλίγο να έρθει από αλλού. Συγκεκριμένα από τον Μόλναρ, το νούμερο 60 της Ευρώπης, που επικράτησε και στα δύο παιχνίδια του και ισοφάρισε ισάριθμες φορές. Ο Σγουρόπουλος είχε νικήσει αρχικά στα πέντε σετ, ο Δαμιανής έκανε ακριβώς το ίδιο στο πολύ κρίσιμο παιχνίδι από τη θέση 3 και φυσικά δεν είναι τυχαίο που και ο Σταματούρος (Νο 97) στο τέλος είχε τον πρώτο λόγο επίσης σε αγώνα με πέντε σετ! Ούτε η ήττα του Σγουρόπουλου από 8-5 στο κόντρα σετ της αναμέτρησης με τον Μόλναρ τον επηρέασε, ούτε το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει με 2-1 από τον Μπρούκνερ…   

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ουγγαρία 3-2:

Γιάννης Σγουρόπουλος-Μάτε Μπρούκνερ 3-2 (11-1, 11-7, 6-11, 9-11, 11-6)

Γιώργος Σταματούρος-Ίστβαν Πάτρικ Μόλναρ 1-3 (10-12, 11-7, 6-11, 7-11)

Στράτος Δαμιανής-Γκέργκο Τιμαλφάβι 3-2 (11-6, 4-11, 5-11, 11-7, 11-7)

Σγουρόπουλος-Μόλναρ 2-3 (8-11, 11-9, 9-11, 11-7, 8-11)

Σταματούρος-Μπρούκνερ 3-2 (7-11, 11-6, 5-11, 11-7, 11-7)

Stamou against_RussiaΗ εθνική των παίδων έδωσε και δεύτερο ματς σήμερα για να ολοκληρώσει την προσπάθειά της στο ομαδικό και αντιμετώπισε το Ισραήλ. Μετά την ήττα στο ματς για τις θέσεις 17-20 από την Πολωνία (που κατάφερε τελικά την παραμονή στην Α’ κατηγορία) και τον υποβιβασμό ο αγώνας ήταν άνευ σημασίας, πάντως τα παιδιά ήθελαν να τελειώσουν θετικά και με νίκη 3-0 κατέλαβαν τη 19η θέση. Και σε αυτόν τον αγώνα χρησιμοποιήθηκαν από τον Σωτήρη Ζήκο και οι τρεις αθλητές.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ισραήλ-Ελλάδα 0-3:

Ταλ Ισραέλι-Κωνσταντίνος Στάμου  2-3 (11-6, 7-11, 6-11, 11-6, 8-11)

Ταλ Τίλκιν-Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης 0-3 (12-14, 7-11, 8-11)

Ισράελι/Τίλκιν-Γιάννης Δαμιανής/Στάμου 1-3 (9-11, 11-9, 9-11, 8-11)

* Το γκρουπ R των νεανίδων για τις θέσεις 29-31 ολοκληρώθηκε με τη Λιθουανία να νικά 3-0 το Λουξεμβούργο και να κατατάσσεται 30η πίσω από την Ελλάδα.

 

Φωτό 1: Οι έφηβοι και ο Γιώργος Χριστοφοράκης πανηγυρίζουν την καθοριστική για την άνοδο νίκη 

Φωτό 2: Ο Στάμου σε προηγούμενο παιχνίδι του στη διοργάνωση απέναντι στη Ρωσία

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ