Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δηλώσεις των προπονητών για τις εθνικές ομάδες μικρών ηλικιών εν όψει Ζάγκρεμπ

SEF 2_training_03-07

SEF 2_training_03-07Πλησιάζει η στιγμή που η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στις νεαρές ηλικίες  θα μετρήσει ξανά το …ύψος της στη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου. Πλησιάζει η ώρα, που θα κοιτάξει να δείξει ταλέντο, δουλειά και γνώση και στα τραπέζια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων 2016, επιζητώντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Αύριο το μεσημέρι οι 14 διεθνείς ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους σε ελληνικό έδαφος και πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης θ’ αναχωρήσουν με τελικό προορισμό το Ζάγκρεμπ, όπου θα γίνει η ετήσια διοργάνωση από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου. Η εθνική παίδων θ’ αγωνιστεί στην Α’ κατηγορία μετά την περσινή άνοδο, τα συγκροτήματα των νέων, των νεανίδων και των κορασίδων βρίσκονται στη Β’ κατηγορία και η πορεία στο ομαδικό θα είναι και φέτος βασικό μέλημα της ελληνικής αποστολής. Στα ατομικά αγωνίσματα τα παιδιά θα επιδιώξουν αξιόλογα πλασαρίσματα και μην ξεχνάμε ότι το 2015 στην Μπρατισλάβα ο (έφηβος πια) Γιάννης Σγουρόπουλος έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση μεταλλίου στο διπλό παίδων. Οι τέσσερις υπεύθυνοι προπονητές των ισάριθμων εθνικών ομάδων αναφέρθηκαν σήμερα στις προοπτικές και τις φιλοδοξίες για τους αγώνες της κροατικής πρωτεύουσας. Στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. μίλησαν ο ομοσπονδιακός Σωτήρης Ζήκος και οι σωματειακοί Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Γιώργος Χριστοφοράκης και Λάουρα Νικουλάε.

Το σημερινό πρόγραμμα είχε διπλή προπόνηση, ενώ η τελευταία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα γίνει αύριο από τις 10 έως τις 13:00. Ευχάριστο για τους μικρούς και το γεγονός ότι προπονούνται μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων ανδρών και γυναικών.

Η εθνική νέων διαθέτει την πιο έμπειρη ομάδα φέτος. Και τα τέσσερα παιδιά (Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Σταματούρος, Νίκος Αντωνιάδης, Στράτος Δαμιανής) έχουν παραστάσεις από Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μάλιστα ο 18χρονος Αντωνιάδης θα δώσει το «παρών» στον θεσμό για 5η χρονιά στη σειρά. Πέρσι η ομάδα έμεινε στην 29η θέση. «Όλα τα παιδιά είναι σε καλή κατάσταση και πραγματικά πιστεύω ότι διαθέτουμε ισχυρή ομάδα. Προτιμώ όμως, να μην βάζω ως αυτοσκοπό την άνοδο στην Α’ κατηγορία. Θέλω να πάμε βήμα-βήμα», τόνισε ο Γιώργος Χριστοφοράκης και πρόσθεσε: «Αρχικά θέλουμε να βγούμε 1οι στον όμιλο και μετά όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα. Σαφώς κι επιζητάμε την άνοδο, αλλά καλύτερα να κοιτάμε ένα-ένα τα παιχνίδια προσπαθώντας βέβαια να βελτιώνουμε και την αγωνιστική μας εικόνα γιατί το δεύτερο στάδιο θα είναι πιο δύσκολο. Σημαντικό ότι μέσα από αυτά τα ματς ετοιμάζουμε ομάδα και για του χρόνου, αφού με εξαίρεση τον Νίκο τα υπόλοιπα παιδιά παραμένουν στην εφηβική κατηγορία. Όσο για τα ατομικά μπορούμε να πετύχουμε καλό πλασάρισμα με τον Γιάννη, αλλά εξαρτάται από την κλήρωση. Μετά από αυτήν θα φανεί καλύτερα που μπορούμε να φτάσουμε».

Η ομάδα των νεανίδων είχε τερματίσει στην Μπρατισλάβα στην 28η θέση. Φέτος παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές στη σύνθεσή της (Σοφρά και Ισαμπάλογλου για παράδειγμα, δήλωσαν αδυναμία ν’ ακολουθήσουν την αποστολή), αλλά μπορεί χωρίς πίεση να παλέψει για το καλύτερο. Τις δύο χρονιές της ομάδας συνδέει η Παναγιώτα Ανδριανού και την πλαισιώνουν οι προερχόμενες από την εθνική κορασίδων Ελισάβετ Τέρπου, Αγγελίνα Δεβελέκου και η πρωτόπειρη σε διεθνείς διοργανώσεις Γεωργία Χατζάκη. Ειδικά στο κομμάτι της ψυχολογικής προετοιμασίας το γεγονός ότι θα είναι στον πάγκο η Λάουρα Νικουλάε μπορεί να έχει ξεχωριστή σημασία αν σκεφτούμε τη μεγάλη εμπειρία της και τις επιτυχίες της στον θεσμό. Με τα χρώματα της Ρουμανίας κατέκτησε 6 μετάλλια σε 5 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είχε ως μεγαλύτερες διακρίσεις το χρυσό στο διπλό κορασίδων και το χάλκινο στο απλό νεανίδων.

«Κι εμείς όταν πηγαίναμε σε αυτή τη διοργάνωση δεν είχαμε 10 όπεν πίσω μας. Ξέραμε όμως, ότι δεν ήταν απαραιτήτως αυτό, που θα μας έδινε αυτοπεποίθηση. Το ζητούμενο ήταν να «χτίσουμε» την κατάλληλη ψυχολογία μαζί με τη δουλειά στην τακτική, στη φυσική κατάσταση και στα χτυπήματα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ψυχολογία και αυτό τονίζω και στα κορίτσια», δήλωσε η πρώην αθλήτρια της εθνικής γυναικών και συμπλήρωσε: «Υπογραμμίζω ότι δεν υπάρχουν από πριν φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά όλα κρίνονται στο τραπέζι. Θέλω να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη δουλειά τους γιατί έχουν δουλέψει πολύ καλά όλες οι αθλήτριες. Θετική σκέψη θέλουμε λοιπόν και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το καλύτερο ή και λίγο παραπάνω».

Η εθνική παίδων είχε κάνει καταπληκτική πορεία πέρσι και με την 9η θέση εξασφάλισε πανηγυρικά την άνοδο στην Α΄κατηγορία (είχε Σγουρόπουλο, Β. Αντωνιάδη, Βλαχάκη και κόουτς τον Κ. Βατσακλή). Φέτος άλλαξε αναγκαστικά όλη η ομάδα της, θα πάει με τρεις αθλητές, που μετέχουν πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, Γιάννης Δαμιανής, Κωνσταντίνος Στάμου) και ακόμα και η παραμονή θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. «Από την αρχή με τα γκρουπ θα είναι πολύ δύσκολα όλα τα ματς, όμως αυτό δεν πρέπει να μας φορτώνει με άγχος. Θα είναι σημαντική εμπειρία, έτσι κι αλλιώς, είμαστε στη θέση του αουτσάιντερ και πρέπει να παίξουμε ελεύθερα για το καλύτερο», δήλωσε ο υπεύθυνος του κλιμακίου επιλέκτων της Πάτρας Σωτήρης Ζήκος, που ενσωματώθηκε από χτες στην αποστολή. «Είναι άπειρα από τη διοργάνωση τα παιδιά, πάντως όλα έχουν παραστάσεις από τουρνουά στο εξωτερικό. Είχαμε αυτές τις ημέρες και κάποια απρόοπτα με στομαχικές διαταραχές του Δαμιανή και του Στάμου, αλλά πιστεύω η ομάδα θα είναι έτοιμη. Θέλουμε να παίξουμε δυνατά από την αρχή, να βρούμε ρυθμό και να διεκδικήσουμε έστω μία νίκη στον όμιλο. Γνωρίζουνε και τα παιδιά τις δυσκολίες  της κατηγορίας, αλλά μπορούν να φτάσουν στη «σωτηρία» και είναι ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο».

Η εθνική κορασίδων είχε κυνηγήσει πέρσι την άνοδο και τελικά είχε αρκεστεί στην 21η θέση. O Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ήταν και τότε στην τεχνική καθοδήγηση, όπως και η Έλλη Φίσερ στα αγωνιστικά τραπέζια. Φέτος την τριάδα συμπληρώνουν η Ιωάννα Γερασιμάτου και η πρωτοεμφανιζόμενη σε διεθνείς διοργανώσεις Μαρία Λαδάκη. «Μετά την καλή περσινή παρουσία, όπου διεκδικήσαμε την άνοδο, πιστεύω ότι και φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να κυνηγήσουμε το βήμα παραπάνω και ελπίζω αυτή τη φορά να το πραγματοποιήσουμε. Τα κορίτσια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχουμε σαν όπλο το δυνατό διπλό με την Έλλη και την Ιωάννα (σ.σ. πρωταθλήτριες στο ομαδικό κορασίδων θυμίζουμε, στο τουρνουά της Σερβίας, στην αρχή της σεζόν) και αν πιάσουμε την απόδοση, που πιάνουμε συνήθως στους διεθνείς αγώνες θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Θεωρητικά η Τουρκία θα είναι αντίπαλός μας για την 1η θέση, αλλά και στη 2η του ομίλου αν τερματίσεις, μπορείς να διεκδικήσεις την άνοδο. Στα ατομικά θα κυνηγήσουμε τα καλύτερα πλασαρίσματα», δήλωσε ο Κωστόπουλος.

Να θυμίσουμε τέλος τις κληρώσεις των εθνικών ομάδων στην πρώτη φάση: Οι νέοι είναι επικεφαλής στο 10ο και τελευταίο γκρουπ και θα έχουν αντιπάλους την Κροατία, τη Φινλανδία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Οι νεάνιδες κληρώθηκαν επίσης στο τελευταίο γκρουπ της Β’ κατηγορίας και θα συναντήσουν την Αυστρία (επικεφαλής), την Ολλανδία και το Κόσοβο. 

Οι παίδες είναι στο 1ο γκρουπ μαζί με τη Ρωσία (επικεφαλής), το Βέλγιο και την Πολωνία. Οι κορασίδες βρίσκονται στο 5ο γκρουπ και θα βρουν μπροστά τους την Τουρκία (επικεφαλής), την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και το Λουξεμβούργο.  

 

* Γενικό πλάνο από τη χτεσινή προπόνηση στο Σ.Ε.Φ. με διεθνείς αθλητές κι αθλήτριες των μικρών και των μεγάλων κατηγοριών

                                              

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ