Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο διάσημος Κόρπα αναλύει στη Θεσσαλονίκη «τακτικές και στρατηγικές στη διάρκεια του αγώνα»

Korpa orthia

Korpa orthiaΜένει στη Βόρεια Ελλάδα και πάει λίγο ψηλότερα η σειρά των θεματικών προπονητικών σεμιναρίων της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης γι’ αυτό το καλοκαίρι. Από την Πιερία και το σεμινάριο για τα κριτήρια επιλογής ξύλων και λάστιχων ρακέτας «μεταφέρεται» στη Θεσσαλονίκη και ανεβαίνει και επίπεδο, καθώς ο διεθνώς καταξιωμένος τεχνικός και παλιός πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης Ίστβαν Κόρπα θα μιλήσει για «τις τακτικές και τις στρατηγικές στη διάρκεια του αγώνα».  Η τριήμερη εκδήλωση διεξάγεται στην ομοσπονδιακή αίθουσα της Τοπικής Επιτροπής της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., στο περίπτερο 1 της Δ.Ε.Θ., αρχίζει αύριο στις 16.00 και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής. Το τεράστιο όνομα, που έχει δημιουργήσει ο Σέρβος εισηγητής, ήταν φυσικό ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για τους προπονητές και είναι πραγματικά μεγάλος ο αριθμός των 48 αιτήσεων συμμετοχής από διάφορες πόλεις της χώρας. Ο Κόρπα, που φτάνει πιο αργά το μεσημέρι στη συμπρωτεύουσα, είναι επίσημος εκπαιδευτής-εισηγητής των  προγραμμάτων ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.).

Στο σεμινάριο δήλωσαν συμμετοχή άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται από Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Χίο, Αθήνα, Καστοριά, Ξάνθη, Καβάλα, Βόλο, Σέρρες, Ιωάννινα, Βέροια, Κοζάνη, Καρδίτσα και φυσικά Θεσσαλονίκη. Ο Κόρπα θα παρουσιάσει τα θέματα στα γερμανικά και θα υπάρχει μεταφραστής. Όλοι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες πρέπει να φορούν αθλητικά παπούτσια (ή και αθλητική ενδυμασία) και να έχουν μαζί τη ρακέτα τους. Στο σεμινάριο θα είναι παρών και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μανώλης Κολυμπάδης, που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Το ωράριο πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή:  16.00-20.00  

Σάββατο:      09.30-13:30 και  17.30-20.30 

Κυριακή:      09.30-13:30    

Θ’ αναλυθούν η τεχνική και η τακτική για τις κατηγορίες αθλητών/τριών έως 15, έως 18 και έως 21 ετών, ενώ θα υπάρξουν ενότητες για την προπόνηση πάνω σε διαφορετικής τεχνικής σερβίς, πάνω στις υποδοχές, στην τρίτη μπάλα, αλλά και το στυλ παιχνιδιού ενός αθλητή. Επίσης, θα παρουσιαστούν η πρακτική άσκηση στο γυμναστήριο και στα τραπέζια, η ανάπτυξη της στρατηγικής, η προπόνηση στο παιχνίδι μετά την πρώτη μπάλα, η κατάρτιση από τις τακτικές ανάλογα με τις αδυναμίες του εκάστοτε αντιπάλου, η στρατηγική στους κρίσιμους πόντους και η εκπαίδευση στην ψυχολογία.     

Επιβάλλεται σε αυτό το σημείο να δώσουμε και στοιχεία για το πλούσιο βιογραφικό του Κόρπα στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η ομοσπονδία έκανε πρόσφατα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της και την ενότητα των ανακοινώσεων με πολλές πληροφορίες και σπάνιες φωτογραφίες.

Ο Ίστβαν Κόρπα γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1945 στη Σέντα, ιστορική πόλη της σημερινής Βόρειας Σερβίας, με μεγάλη αθλητική παράδοση. Είναι Ούγγρος στην καταγωγή και υπήρξε μαθητής του Janos Kubat, παλιού προπονητή των ελληνικών εθνικών ομάδων. Εξελίχτηκε σ’ έναν από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως και διακρίθηκε στις δεκαετίες ’60-‘70. Το 1973 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία κι αφού έπαιξε σε τοπικά κλαμπ το 1979 έγινε ομοσπονδιακός προπονητής στη χώρα. Έμεινε σε αυτό το πόστο 30 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2009 κι έγραψε ιστορία όχι μόνο με τις κορυφαίες διακρίσεις της εθνικής ανδρών, αλλά και με την ανάδειξη πολλών νεαρών αθλητών.

Η εθνική Γιουγκοσλαβίας κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 1969 και του 1971 με τον Κόρπα στη σύνθεσή της (μαζί του ήταν οι Ζλάτκο Κόρντας, Άντον Στίπανσιτς, Ντράγκατιν Σούρμπεκ, Μιλιβόι Καρακάσεβιτς και Έντβαρντ Βέτσκο. Επίσης στο ομαδικό, ο Κόρπα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στους άνδρες το 1962, πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους το 1962 και το 1963 και «χρυσός» Μεσογειονίκης ανδρών το 1969. Στα ατομικά αγωνίσματα ήταν, μεταξύ άλλων, δευτεραθλητής Ευρώπης το 1970 στο απλό ανδρών, πρωταθλητής Ευρώπης το 1963 στο απλό νέων και το 1962 στο διπλό νέων, 1ος Μεσογειονίκης το 1969 στο διπλό ανδρών, 1ος Βαλκανιονίκης το 1969 στο απλό ανδρών (στην Αθήνα μάλιστα), ενώ είχε πλασαριστεί στις θέσεις 5-8 του απλού ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1967. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ