Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παρούσα και η Ελλάδα με τη Λ. Νικουλάε στο προπονητικό σεμινάριο γυναικών στη Βιέννη

Seminar Laoura_me_Boros_Batorfi

Seminar Laoura_me_Boros_BatorfiΠροπονητικό σεμινάριο με ξεχωριστή σημασία πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) στη Βιέννη το τριήμερο 3 με 5 Ιουνίου και η Ελλάδα είχε εκεί δικό της άνθρωπο. Το διοργάνωσε το πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ε.T.T.U. με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ένωσης Ίβο-Γκόραν Mουνιβράνα και τον διευθυντή Ανάπτυξης Νέβεν Τσέγκναρ  και αφορούσε στις γυναίκες προπονητές. Το παρακολούθησε η Λάουρα Νικουλάε, προπονήτρια του Άρη Νικαίας, αθλήτρια φέτος στο ιταλικό σωματείο Ζευς και τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών και επέστρεψε ενθουσιασμένη και γεμάτη από ουσιαστικές επισημάνσεις και παραστάσεις. Άλλωστε, εξίσου σημαντικό με την παρουσία των δύο ειδικών ήταν το γεγονός ότι μετείχαν δύο από τα κορυφαία ονόματα της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, οι πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης Ταμάρα Μπόρος και Σίλα Μπάτορφι από την Κροατία και την Ουγγαρία αντίστοιχα! Το σεμινάριο είχε θέμα «το σερβίς και το backhand top spin». Θυμίζουμε ότι ο Μουνιβράνα θα επισκεφτεί αρχές Ιουλίου την Αθήνα για το σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., που θα γίνει στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο για τη φυσική κατάσταση στο τραπέζι.

Seminar Vienna_olesΗ αθλητική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Ακαδημία του Βέρνερ Σλάγκερ (του τελευταίου Ευρωπαίου παγκόσμιου πρωταθλητή) στο Σβέσατ, που είναι προάστιο της Βιέννης και φέρνει και υπέροχες αναμνήσεις στην εθνική ανδρών για το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο του 2013. Τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα παρακολούθησαν 13 προπονήτριες από 8 χώρες της ηπείρου (όπως την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, το Ισραήλ). Η Νικουλάε έκανε αίτηση συμμετοχής αμέσως μόλις έγινε γνωστή η προκήρυξη και μέσω της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. δηλώθηκε στο επιμορφωτικό event. Έζησε πρώτη φορά αυτή την εμπειρία στο εξωτερικό, πλήρωσε τα έξοδα μετακίνησης, ενώ η E.T.T.U. κάλυψε, όπως προβλεπόταν για μία προπονήτρια από κάθε χώρα, τα έξοδα της διαμονής και του σεμιναρίου.  

Η Μπόρος και η Μπάτορφι ήταν κύριοι ομιλητές στο σεμινάριο και πρόσφεραν ανεκτίμητη εμπειρία στις μαθήτριες με την πρακτική δουλειά, αλλά και τις θεωρητικές γνώσεις πάνω στο σερβίς και το backhand top spin. «Κύριος σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε όλη την εμπειρία των αθλητριών, αλλά και τις τεχνικές γνώσεις και τις δεξιότητες της Σίλα και της Ταμάρα ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες προπονητές μας να προβληματιστούν σχετικά με δύο σημαντικά θέματα στο πινγκ πονγκ, το σερβίς και το backhandtopspin σε όλες τις παραλλαγές», εξήγησε ο Τσέγκναρ στην ιστοσελίδα της E.T.T.U.. Στην προπονητική ομάδα του καταξιωμένου Κροάτη (που σημειωτέον ανέδειξε την Μπόρος) είναι και ο Βέλγος αθλητής Μάρκο Κλοσέ, που επίσης βρέθηκε και βοήθησε στο σεμινάριο.

Seminario Vienna_NikoulaeΟι προπονήτριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολλές συμβουλές στο θεωρητικό κομμάτι μαζί με την πρακτική παρουσίαση πολλών ασκήσεων (πάνω από 40). Πήραν επίσης, χρήσιμες πληροφορίες για την τεχνική βελτίωση και τη μέθοδο των τεχνικών διόρθωσης στα δύο αυτά χτυπήματα. Η Νικουλάε σχημάτισε την εντύπωση ότι μέσα από τέτοια σεμινάρια η E.T.T.U. θέλει να μεγαλώσει το ενδιαφέρον των γυναικών στην προπονητική, να τις φέρει πιο κοντά και να πετύχει την ουσιαστική συνεργασία τους ώστε ν’ ανταλλάσουν απόψεις και εικόνες με κοινό στόχο να συμβάλλουν στο να βελτιωθεί το αγωνιστικό επίπεδο. Η δήλωση του Τσέγκναρ επιβεβαιώνει το συμπέρασμα της πρώην διεθνούς αθλήτριας  «Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου που αυτό το τριήμερο προπονητικό σεμινάριο έλαβε χώρα σε ιδανικές εγκαταστάσεις, σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και υπήρξε χρήσιμη αναφορά σε κοινές εμπειρίες απ’ όλες τις προπονήτριες, που ήταν παρούσες». Στο τέλος της τελευταίας συνόδου των διαλέξεων όλες οι προπονήτριες πήραν πιστοποιητικά συμμετοχής στην εκδήλωση στην WernerSchlagerΑcademy. Επιπλέον, εκ μέρους της Ένωσης ο Μουνιβράνα ζήτησε περισσότερη ομαδική δουλειά γενικά στην Ευρώπη και σε πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των προπονητών.

«Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Πρώτα απ’ όλα χάρηκα πολύ που είδα ξανά μετά από πολλά χρόνια την Μπάτορφι και την Μπόρος. Ετοίμασαν μία πολύ καλή παρουσίαση με βάση την εμπειρία τους και σαν παίκτριες και σαν προπονήτριες και όλες τις ακούγαμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Για τρεις ημέρες ήμασταν αρκετές ώρες μαζί και αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο. Μετείχα πρώτη φορά σε τέτοιο σεμινάριο και ομολογώ ότι μου είχε λείψει αυτή η επαφή με το εξωτερικό σε επίπεδο προπονητικό. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται συχνά τέτοιου επιπέδου σεμινάρια», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. η επί σειρά ετών διεθνής αθλήτρια και συνέχισε: «Όπως κατάλαβα εκεί που δίνουν το μεγάλο βάρος από την E.T.T.U. είναι στο να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των προπονητών και επαφή για το καινούργιο. Δεν θέλουν να μένουν πίσω οι προπονητές, αντίθετα επιδιώκουν να υπάρχει φρεσκάρισμα με συχνή ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους για τον τρόπο που δουλεύουν στα κλαμπ των χωρών τους ή τις εθνικές ομάδες. Επιζητούν γενικά την ανάπτυξη και τη διάδοση, μάλιστα τα σεμινάρια μπορεί να επεκταθούν και σε ειδικά θέματα, όπως την ψυχολογία και τη διατροφολογία».

Η Νικουλάε αποκάλυψε την επισήμανση των ειδικών ότι είναι πρόβλημα που σε αρκετές περιπτώσεις στην Ευρώπη δεν βγαίνει πολλή δουλειά σε σχέση με τον χρόνο και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ξέρουμε ότι την Ελλάδα τη χαρακτηρίζει αυτό λόγω του προγράμματος των σχολείων, των διαβασμάτων κ.τ.λ.. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος η δουλειά δεν μπορεί να βγει και γίνεται πολύ δύσκολο να φτάσουν ψηλά οι νεαροί αθλητές». Τέλος η νεαρή προπονήτρια στάθηκε σε κομμάτι της φιλοσοφίας της: «Η μόρφωση δεν τελειώνει ποτέ. Όποιος νομίζει και στο άθλημά μας ότι τα γνωρίζει όλα κάνει λάθος. Η επιτραπέζια αντισφαίριση εξελίσσεται συνέχεια και για κάθε τι που αλλάζει πρέπει να είσαι ενήμερος, αλλιώς θα μείνεις πίσω. Σε αυτόν τον στόχο η συνεργασία είναι μεγάλη υπόθεση. Μόνο μέσα από τη συνεργασία βγαίνουν μεγάλα αποτελέσματα. Αυτό αισθάνθηκα εγώ στο σεμινάριο της Βιέννης. Οι δύο πρώην πρωταθλήτριες και όλο το τιμ του Κροάτη προπονητή σ’ έκαναν να νιώσεις ότι η ομαδική δουλειά είναι βασικό ζητούμενο και ότι αν μοιράζεσαι εμπειρίες και γνώσεις σαφώς θα πάρεις τα κάτι παραπάνω».

 

Φωτό 1: Η Λάουρα Νικουλάε (στο μέσο) δίπλα στις Ταμάρα Μπόρος και Σίλα Μπάτορφι.

Φωτό 2: Όλες οι προπονήτριες, που πήραν μέρος στο σεμινάριο

Φωτό 3: Η Νικουλάε στο τραπέζι για να δείξει χτυπήματα με καθοδήγηση από τις δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης (τη συγκεκριμένη φωτό δημοσίευσε στο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα της E.T.T.U.

                                     

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ