Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Χρυσή» Ολυμπιονίκης και στο ομαδικό ανδρών η Κίνα, έκανε το 4 στα 4

Η Κίνα επέβαλλε ξανά τον δικό της…νόμο σε κορυφαία διοργάνωση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Στον τελικό του ομαδικού ανδρών στο Ολυμπιακό τουρνουά άφησε λίγα περιθώρια αντίδρασης στην αξιόμαχη Κορέα, την κατέβαλλε με 3-0 κι έκλεισε τη θριαμβευτική πορεία της στο Λονδίνο με τέσσερα χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα! Έκανε πραγματικότητα δηλαδή, αυτό για το οποίο όλοι θα… στοιχημάτιζαν και πέτυχε στο ακέραιο κάθε στόχο της. Και δεν είναι μόνο η «παράσταση» στο ExCel Arena. Το 4 στα 4 το είχε καταφέρει επίσης, το 1996 στην Ατλάντα (σε απλά και διπλά), το 2000 στο Σίδνεϊ (σε απλά και διπλά) και το 2008 στο Πεκίνο (σε απλά και ομαδικά)! Η Γερμανία μπήκε στα μετάλλια και στο δεύτερο αγώνισμα των ανδρών. Το 2008, στην πρώτη ολυμπιακή χρονιά όπου διεξήχθη το ομαδικό, ήταν φιναλίστ, ενώ στο Λονδίνο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας στον «μικρό» τελικό το Χονγκ Κονγκ με 3-1.

Ο τελικός εγγυάτο για το θέαμα, όμως είχε ξεκάθαρο φαβορί. Κυρίαρχη στα παιχνίδια με την Κορέα, η Κίνα είχε επικρατήσει με 3-0 στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2012, με 3-0 και στα ημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά του 2008, με το ίδιο σκορ νίκησε και σήμερα. Ο Μα Λονγκ ξεπέρασε το εμπόδιο του 1ου Ολυμπιονίκη της Αθήνας Ρίου Σέουνγκ Μιν με 3-1 σετ, ο Ζανγκ Τζικ έκαμψε επίσης με 3-1 τον Γιου Σε Χιουκ και κάπου εκεί τα όποια όνειρα των Κορεατών έσβησαν. Οι Γουάνγκ Χάο/Ζανγκ Τζικ διαμόρφωσαν σχετικά εύκολα στο διπλό το τελικό 3-0 και οι πανηγυρισμοί των Κινέζων για τη νέα πρωτιά είχαν και…στρατιωτικό χαιρετισμό του ομοσπονδιακού τεχνικού της Κίνας Λιου Γκουολιάνγκ προς τους χιλιάδες συμπατριώτες του στην εξέδρα. Άξια συγχαρητηρίων φυσικά για την εμφάνισή της και η Κορέα του Γιου Ναμ Κίου. Μιλάμε άλλωστε, για τη χώρα που εκτός από τον προαναφερθέντα (στη Σεούλ) και τον Ρίου (στην Αθήνα) έχει αναδείξει «χρυσές» Ολυμπιονίκες και στο διπλό γυναικών το 1988. Επιπλέον, αυτός ήταν ο 5ος τελικός Ολυμπιακών τουρνουά πινγκ πονγκ, στον οποίο λαμβάνει μέρος, ενώ το 1988 ο τελικός ήταν κορεάτικη υπόθεση με τον Γιου Ναμ Κίου και τον Κιμ Κι Τάικ. Δεν είναι λίγο πράγμα όλα αυτά ειδικά με το αντίπαλο δέος της Κίνας…

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Κίνα-Κορέα 3-0:

Μα Λονγκ-Ρίου Σέουνγκ Μιν 3-1 (11-6, 11-6, 6-11, 11-4)

Ζανγκ Τζικ-Γιου Σε Χιουκ 3-1 (11-9, 5-11, 11-6, 11-8)

Γουάνγκ Χάο/Ζανγκ Τζικ-Ο Σανγκ Ουν/Ρίου Σέουνγκ Μιν 3-0 (11-4, 11-8, 11-6)

Στον αγώνα για τις θέσεις 3-4 η Γερμανία είχε έτσι κι αλλιώς υπέρ της την παράδοση εναντίον του Χονγκ Κονγκ με πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς από το 1956! Παρουσιάστηκε σε καλή κατάσταση και στον τελευταίο αγώνα, δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη και με νίκη 3-1 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στο πρώτο ματς ο Τίμο Μπολ κατέβαλλε τον Λεούνγκ Τσου Γιαν με 3-0 σετ και ακολούθως ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ επικράτησε του Τανγκ Πενγκ με 3-1. Στο διπλό οι Τζιαν Τιανί/Λεούνγκ Τσου Γιαν ήταν καλύτεροι από τους Μπάστιαν Στέγκερ/Ντιμίτρι Οβτσάροφ και επιβλήθηκαν με 3-0. Στο τέταρτο στη σειρά παιχνίδι Τίμο Μπολ και Τζιαν Τιανί είχαν γερή και πολύ θεαματική κόντρα. Από αυτή βγήκε νικητής ο Γερμανός με 3-1 σετ και διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Το 7ο Ολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης πέρασε στην ιστορία ύστερα από 12 ημέρες αγωνιστικής δράσης σε θαυμάσιες συνθήκες και με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου. Κάποιοι από τους αριθμούς του τουρνουά είναι οι εξής:

Η Κίνα κατέκτησε συνολικά 6 μετάλλια και πέτυχε το απόλυτο! Εκτός δηλαδή, από τα 4 χρυσά στα ισάριθμα αγωνίσματα, είχε και 2 ασημένια με τους δεύτερους εκπροσώπους της χώρας στο απλό να φτάνουν ως τον τελικό.

Ο Γουάνγκ Χάο ανέβηκε 5η φορά στο βάθρο των νικητών. Μαζί με τη συμπατριώτισσά του Γουάνγκ Ναν είναι οι αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακά τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης (τα 4 από τα μετάλλια της πρώην διεθνούς αθλήτριας είναι χρυσά).

Η Γερμανία πανηγύρισε αυτή τη φορά 2 μετάλλια και το καταφέρνει πρώτη φορά σ’ ένα Ολυμπιακό τουρνουά. Είναι η πιο αποδοτική ευρωπαϊκή χώρα στην ιστορία του θεσμού με απολογισμό 5 μετάλλια. Ο σημερινός ομοσπονδιακός προπονητής Γιοργκ Ρόσκοπφ ήταν 3ος στο απλό το 1996 στην Ατλάντα και 2ος στο διπλό το 1992 στη Βαρκελώνη με τον Στέφεν Φέτσνερ, ενώ το 2008 στο Πεκίνο η εθνική ανδρών αγωνίστηκε στον τελικό.

Στο βάθρο είδαν αθλητή ή αθλήτριά τους συνολικά 5 χώρες. Η Κίνα, η Κορέα, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Η φιναλίστ του ομαδικού γυναικών Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που πρόσθεσε το όνομά της στους κατόχους μεταλλίων στην ιστορία της διοργάνωσης. Έγινε η 12η χώρα που γνώρισε αυτή την τιμή.

Στον συνολικό πίνακα μεταλλίων προηγείται φυσικά η Κίνα με 47 (τα 24 χρυσά). Στη 2η θέση είναι η Κορέα με 19 (3 χρυσά) και ακολουθούν η Γερμανία με 5, η Σουηδία, η Σιγκαπούρη και η Βόρεια Κορέα με 3 (1 χρυσό έχουν οι Σουηδοί).

Ο Ζανγκ Τζικ έγινε κεντρικό πρόσωπο των αγώνων. Αρχικά πέτυχε το γκραν σλαμ με την πρωτιά στο απλό ανδρών, που ακολούθησε το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς και τώρα πανηγύρισε και την 1η θέση στο ομαδικό. Αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρότερνταμ στην πρώτη του παρουσία στο απλό της διοργάνωσης και τώρα γεύτηκε δύο πρωτιές στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

                                     

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ