Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κολοσσός Γκιώνης έφτασε επιβλητικά στην πρόκριση για το Ρίο!

DSC00543

DSC00543Ο Παναγιώτης Γκιώνης σήκωσε πάλι στα ουράνια την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, τίμησε και δόξασε για πολλοστή φορά γενικά τον DSC00548ελληνικό αθλητισμό. Με σερί 3-0 στο 1ο στάδιο του Προολυμπιακού τουρνουά και με τεράστια νίκη στο τέλος (4-1 σετ) κόντρα στο 1ο φαβορί των αγώνων, τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ πήρε επιβλητικά την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες  του Ρίο! Ανεξάρτητα από το αν την είχε στο τσεπάκι από την παγκόσμια κατάταξη, ήθελε πολύ να τα καταφέρει στο Χάλμσταντ και για το πρεστίζ και για ν’ αποκομίσει βαθμούς. Έπαιξε χωρίς άγχος κι έφτασε σ’ έναν θρίαμβο, από αυτούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Άρχισε από το νούμερο 13 του τουρνουά και πήγε κατευθείαν στον στόχο χάνοντας μόλις 1 σετ. Ξεσήκωσε τους πάντες στο γυμναστήριο με τις εμφανίσεις του κι έδειξε ότι θα πάει με μεγάλες αξιώσεις και στη Βραζιλία! Στο youtube και τη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=3XFhx4FYgRI&feature=youtu.be μπορείτε να δείτε τους τελευταιους πόντους από τον καθοριστικό αγώνα και τους πανηγυρισμούς του αθλητή και της ελληνικής αποστολής. Επίσης στο youtube και τη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=EDcPBAMF7xE&feature=youtu.be η ελληνική ομοσπονδία “ανέβασε” και δηλώσεις του κορυφαίου αμυντικού για την επιτυχία του. Από την Παρασκευή συνεχίζουν στο 2ο στάδιο του τουρνουά οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και η ελληνική αποστολή ονειρεύεται νέες συγκινήσεις για τα 4 τελευταία (από 2 σε άνδρες και γυναίκες) ολυμπιακά εισιτήρια του Προολυμπιακού! Μετά τη σχετική κλήρωση τα παιδιά έμαθαν αργά το βράδυ τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Νιώθω μεγάλη χαρά και περηφάνια. Ήμουν προετοιμασμένος για την ολυμπιακή πρόκριση λόγω της υψηλής θέσης μου στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά είναι κάτι άλλο όταν την παίρνεις μέσα από τόσο δύσκολη διαδικασία και κερδίζεις στο καθοριστικό ματς έναν παγκοσμίως τοπ αθλητή όπως είναι ο Σαμσόνοφ», δήλωσε ο Γκιώνης λίγα λεπτά μετά τον αγώνα και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ήταν μία πό τις καλύτερες ημέρες της καριέρας μου. Και στον αγώνα με τον Σαμσόνοφ ένιωθα πολύ καλά από την αρχή, ήμουν δυνατός, έπαιξα πολλή επίθεση και νομίζω αυτό ήταν το μυστικό για τη νίκη. Γύρισα πολλές μπάλες και ίσως κάπου κούρασα τον Βλάντι». Ο Γκιώνης θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 4η φορά στη σειρά.

Μόλις πήρε τον τελευταίο πόντο σχεδόν …πέταξε από τη χαρά του (ήταν η δεύτερη φορά που το κατάφερε από Προολυμπιακό τουρνουά μετά τη Ναντ το 2008). Γύρισε προς τα μέλη της ελληνικής αποστολής που τον αποθέωσαν και τους αφιέρωσε την επιτυχία και μετά έπεσε στην αγκαλιά του συγκινημένου προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη. Ο Κώστας Βατσακλής είχε στον πάγκο μεγάλη ελληνική σημαία, την εμφάνισε και μαζί με όλη την αποστολή πανηγύρισαν την πρόκριση. Ο ομοσπονδιακός προπονητής έλαμπε από τη χαρά του, καθώς προσθέτει και ο ίδιος μία διαφορετική διάκριση στο παλμαρέ του, αλλά είπε χαρακτηριστικά ότι προτιμά να κάνει δηλώσεις στο τέλος του Προολυμπιακού διότι οι σπουδαίες στιγμές στο Χάλμσταντ πολύ πιθανόν να μην ολοκληρώθηκαν εδώ για τους Έλληνες αθλητές!..  

DSC00541Ο Γκιώνης έφτασε στον τελικό από το 1ο ταμπλό και αφού ξεπέρασε με 4-0 σετ τον Ιταλό Μάρκο Νταλντόσο και τον Φινλανδό Μπέντεντκ Όλαχ. Είχε δείξει σε εξαιρετική κατάσταση και το επιβεβαίωσε το βράδυ σε απόλυτο βαθμό. Παράλληλα είχε απόλυτα θετική σκέψη διότι είχε μεν μπροστά του το νούμερο 1 του τουρνουά, 2 της Ευρώπης και 8 του κόσμου, αλλά έναν αθλητή που έχει κερδίσει αρκετές φορές στο παρελθόν και γνωρίζει καλά το παιχνίδι του. Στις διοργανώσεις της I.T.T.F. είχε 3 νίκες ο Γκιώνης και 4 ο Σαμσόνοφ, με την τελευταία να έρχεται εύκολα υπέρ του Λευκορώσου (3-0 σετ) στο ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό όμως, ήταν ένα εντελώς διαφορετικό ματς, διαφορετικό και στην όποια ψυχολογική πίεση, καθώς και ο Σαμσόνοφ έχει σίγουρη την πρόκριση στο Ολυμπιακό τουρνουά από την παγκόσμια κατάταξη (ενώ φυσικά την κυνηγά ακόμα στη σουηδική πόλη από το 2ο στάδιο).  O θρυλικός αθλητής είναι τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών, από μία στο ομαδικό, στο διπλό ανδρών και στο διπλό μικτό, τρεις φορές κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δευτεραθλητής κόσμου στο απλό το 1997 και με δύο παρουσίες στις θέσεις 5-8 των Ολυμπιακών Αγώνων στο ίδιο αγωνισμα.

Το νούμερο 36 της παγκόσμιας κατάταξης το είχε πάρει απόφαση να φτάσει μία ώρα αρχύτερα στην πολυπόθητη πρόκριση. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του Κώστα Βατσακλή, που ήταν να κουράσει με πολλές μπαλιές και με συχνές επιθέσεις σε δύσκολα σημεία έναν αθλητή, που κλείνει τα 40 χρόνια σε λίγες ημέρες και που δεν είναι και ο πιο αποδοτικός απέναντι στην άμυνα. Έγινε αυτό ακριβώς και με θαυμαστό τρόπο! Ο Γκιώνης κράτησε πολύ την μπάλα στο τραπέζι, απαντούσε πολλές φορές με δυνατές επιθέσεις σε μαλακά τοπ σπιν του Λευκορώσου και τον υποχρέωσε σε μία σειρά από λάθη.

Ο Γκιώνης έκανε ιδανική αρχή και πήρε διαφορά ασφαλείας στο 8-3, που την αξιοποίησε. Στο 2ο σετ ο Λευκορώσος απέφυγε τα ρίσκο, έπαιξε πιο «σίγουρες» μπάλες και δημιούργησε εκείνος διαφορά, την οποία εκμεταλλεύτηκε έστω και με πίεση προς το τέλος. Οι δύο αθλητές συνέχισαν με πολύ καλό ρυθμό και στο 3ο σετ ο Γκιώνης βρέθηκε στο 6-3 βοηθούμενος κι από την τύχη (δύο «σόρι»). Ο Σαμσόνοφ πλησίασε, όμως ο Έλληνας άσος σταθερός στην ίδια τακτική έβγαλε σπουδαίες μπαλιές και διατήρησε το προβάδισμα. Είχε πια και την ψυχολογία με το μέρος του και στο 4ο σετ ήταν ακόμα πιο δυνατός. Με μεγάλα επιθετικά χτυπήματα, ποιοτικές άμυνες και διάρκεια στα ράλι, «έχτισε» διαφορά κι έφτασε στο 10-6! Ο Σαμσόνοφ άλλαξε τακτική και αναπάντεχα ισοφάρισε 10-10 (μάλιστα ο Κώστας Βατσακλής δέχτηκε κίτρινη κάρτα για οδηγία στο 10-8 του 4ου σετ και στο 10-9 πήρε τάιμ άουτ), αλλά ο Γκιώνης έπαιξε ιδανικά στην παράταση. Αρχικά έκανε επίθεση αμέσως μετά το σερβίς του και έκλεισε το σκορ με άμυνα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανατροπή στο 5ο σετ. Χάνοντας ορισμένες εύκολες άμυνες βρέθηκε πίσω 0-3 και 1-6, αλλά δεν ήθελε για κανένα λόγο να δώσει παράταση στην αγωνία. Όχι μόνο ισοφάρισε άμεσα, αλλά βρέθηκε να προηγείται 9-6! Ο Σαμσόνοφ έκανε τη δική του αντεπίθεση και ισοφάρισε, αλλά ο πρωταθλητής μας δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη κι επικράτησε οριακά και σε αυτό το σετ για να πανηγυρίσει (μαζί σίγουρα με όλους τους φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που έβλεπαν το παιχνίδι στο διαδίκτυο) τη μεγάλη νίκη. Τα σετ 11-7, 8-11, 11-8, 12-10 και 12-10.

Στους άνδρες εκτός από τον Γκιώνη κατέκτησαν σήμερα την πρόκριση οι Γερμανοί Τίμο Μπολ, Μπάστιαν Στέγκερ, οι Πορτογάλοι Μάρκος Φρέιτας, Τιάγκο Απολόνια, ο Σουηδός Παρ Γκέρελ, ο Σλοβένος Μπόγιαν Τόκιτς και ο Ρώσος Αλεξάντερ Σιμπάεφ. Δεδομένου ότι από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού είχε ήδη προκριθεί ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ έγιναν τρεις οι Γερμανοί που εξασφάλισαν πρόκριση οπότε ένας από τους Μπολ, Στέγκερ πηγαίνει σε θέση αναμονής για το ομαδικό.  

Τα αποτελέσματα των 8 τελικών στα ισάριθμα ταμπλό των ανδρών:

Μπόγιαν Τόκιτς (Σλοβενία)-Ζοάο Ζεράλδο (Πορτογαλία)    4-1

Μάρκος Φρέιτας (Πορτογαλία)-Λι Αχμέτ (Τουρκία)            4-1

Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα)-Σαμσόνοφ (Λευκορωσία)    4-1

Παρ Γκέρελ (Σουηδία)-Πολ Ντρίνκχολ (Αγγλία)               4-1

Τίμο Μπολ (Γερμανία)-Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία) 4-0

Αντρέι Γκάσινα (Κροατία)-Μπάστιαν Στέγκερ (Γερμανία)     2-4

Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)-Λίαμ Πίτσφορντ (Αγγλία)    4-3

Αλεξάντερ Σιμπάεφ (Ρωσία)-Βανγκ Γιανγκ (Σλοβακία)      4-1

Στις γυναίκες κατέκτησαν τα 8 εισιτήρια για το Ρίο η Σαν Σιάονα, η Χαν Γινγκ και η Πετρίσα Σόλια από τη Γερμανία, η Λι Κιαν από την Πολωνία, η Ρωσίδα Πολίνα Μικαΐλοβα, η Φου Γιου από την Πορτογαλία, η Χου Μελέκ από την Τουρκία και η Λιου Τζια από την Αυστρία. Εδώ προέκυψαν από το Προολυμπιακό τρεις προκρίσεις για μία χώρα (πάλι η Γερμανία) και θα χρησιμοποιηθεί μηχανισμός για να προσδιορίσει τις προκρινόμενες για το ατομικό και να βάλει σε θέση αναμονής για το ομαδικό την τρίτη αθλήτρια.

Τα αποτελέσματα των 8 τελικών στα ισάριθμα ταμπλό:

Ντανιέλα Ντοντεάν (Ρουμανία)-Γιου Φου (Πορτογαλία)      1-4

Λι Κιαν (Πολωνία)-Λι Φεν (Σουηδία)                     4-0

Λιου Τζια (Αυστρία)-Μπάρμπορα Μπαλάζοβα (Σλοβακία)     4-3

Σαν Σιάονα (Γερμανία)-Λι Σούε (Γαλλία)                         4-1

Χου Μελέκ (Τουρκία)-Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία)             4-2

Πετρίσα Σόλια (Γερμανία)-Έβα Οντόροβα (Σλοβακία)        4-0

Γκαμπριέλα Φέχερ (Αυστρία)-Πολίνα Μικαΐλοβα (Ρωσία)     1-4

Χαν Γινγκ (Γερμανία)-Ιβέτα Βασένοβσκα (Τσεχία)            4-3

OI ANTIΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ

Την Παρασκευή και το Σάββατο διεξάγεται το τελευταίο στάδιο της διοργάνωσης και θα δώσει από 2 ακόμα προκρίσεις σε άνδρες και γυναίκες. Έχουν απομείνει 56 αθλητές και 56 αθλήτριες. Χωρίστηκαν σε δύο ταμπλό των «32», τα οποία ονομάστηκαν «κόκκινο» και «μπλε» κι έχουν από 4 bye γι’ αυτούς που είχαν φτάσει απόψε μέχρι τον τελικό για πρόκριση. Οι αγώνες των «32», των «16» και της 8άδας γίνονται αύριο. Τα ημιτελικά και οι τελικοί των νέων ταμπλό θα διεξαχθούν το Σάββατο.   

Στους άνδρες ο Κρεάνγκα είναι στο «μπλε» ταμπλό και συνεχίζει …χωρίς ανάσα στα βαθιά αντιμετωπίζοντας τον δυνατό Γάλλο Σιμόν Γκοζί. Ο αγώνας αρχίζει στις 14:00 ώρα Ελλάδας (13:00 τοπική). Ο Παπαγεωργίου βρέθηκε στο «κόκκινο» ταμπλό και αναμετριέται με τον Βέλγο Φλοράν Λαμπιέ (13:00).  

Στις γυναίκες η Τόλιου είναι στο «κόκκινο» και αντιμετωπίζει τη Σέρβα (επίσης με αμυντικό στυλ παιχνιδιού) Άνα Μαρία Έρντελι (11:00 ώρα Ελλάδας). Η Χριστοφοράκη πήγε στο «μπλε» και συναντά (στις 12:00) την Καταζίνα Γκριμπόβσκα από την Πολωνία. Ο αγώνας της Χριστοφοράκη γίνεται στο τραπέζι 2 και μεταδίδεται απευθείας από το laola1.tv.                                     

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ