Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οδυνηρή ήττα 3-2 από την Τσεχία για τους άνδρες

Papageorgiou

PapageorgiouΟι παραδόσεις είναι για να σπάνε συνηθίζουν να λένε (ορθά) οι άνθρωποι του αθλητισμού και δυστυχώς αυτό το ένιωσε σε βάρος της σήμερα η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ανδρών. Για την 3η αγωνιστική του γκρουπ Α της Championship Division κάμφθηκε 3-2 από την Τσεχία, την οποία νικούσε συνεχώς τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις. Λύγισε από ομάδα απολύτως βατή σε αγώνα, που μπορούσε να κατακτήσει με 3-0 και το χειρότερο είναι ότι έπειτα κι από την τρίτη ήττα έμεινε έξω ουσιαστικά από τον στόχο της εισόδου στην κορυφαία 12άδα της διοργάνωσης! Είναι τελευταία στο γκρουπ μαζί με την Ταϊπέι και μόνο με θαύμα πλέον μπορεί να μπει στην προνομιούχο πρώτη τριάδα ακόμα και να επικρατήσει στις εναπομείνασες δύο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του γκρουπ. Ρεαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας γίνεται πλέον το πλασάρισμα στις θέσεις 13-16 ώστε να σιγουρέψει αγωνιστικά (και χωρίς να χρειαστεί στην πορεία η παγκόσμια κατάταξη ομαδικού) ότι θα είναι στην 1η κατηγορία του θεσμού και το 2018. Από τον Γκιώνη και τον Παπαγεωργίου ήρθαν οι νίκες σήμερα, ο Κρεάνγκα έχασε στην αρχή και στο τέλος του ματς, ενώ στο 2-1 υπέρ της εθνικής μας γνώρισε την ήττα και ο Γκιώνης. Ο επόμενος αγώνας είναι αύριο στις 13:30 ώρα Ελλάδας κόντρα στην καταπληκτική Βόρεια Κορέα, που νίκησε απρόσμενα 3-0 την Αυστρία (για το τραπέζι 6 προγραμματισμένο το ματς χωρίς να προβλέπεται απευθείας μετάδοση στο ίντερνετ)!

Από το πρωί και το 0-3 από την Αυστρία η βασική τριάδα δεν είχε δείξει στην καλύτερη κατάσταση κι αυτό φάνηκε και αργότερα όταν υπήρχε και φυσιολογικό άγχος για το αποτέλεσμα. Παρουσιάστηκαν αρκετές ευκαιρίες, δεν αξιοποιήθηκαν και τελικά η Τσεχία, που αναμφίβολα διαθέτει πολύ αξιόλογο σύνολο και είχε προκαλέσει θόρυβο με τη νίκη επί της Ταϊπέι, το εκμεταλλεύτηκε. Η εθνική μας την είχε νικήσει τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Εκατερίνμπουργκ τον περασμένο Σεπτέμβριο (3-1 στον όμιλο) 

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΧΑΣΑΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΣΑΜΕ ΜΕ 3-0…»

«Είχαμε πει από τη μέρα της κλήρωσης ότι ο όμιλος αναμενόταν πολύ δύσκολος. Αυτό αποδείχτηκε στις δύο πρώτες ημέρες κιόλας από εντυπωσιακά αποτελέσματα της Τσεχίας και της Βόρειας Κορέας. Πέρα από την Κίνα που ξεχωρίζει, δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ των ομάδων. Απέναντι στους Τσέχους το παιχνίδι πήγαινε για 3-0 υπέρ μας και τελικά χάσαμε 3-2! Δεν υπερβάλλω, ο Καλλίνικος είχε μεγάλη ευκαιρία στον πρώτο αγώνα κι αν επικρατούσε θα φτάναμε στη νίκη με 3-0», δήλωσε μετά τον αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής και συνέχισε: «Είμαστε έμπειρη ομάδα, αλλά όχι και 20 χρονών. Κάθε μεταβολή, που πιθανώς έχει να κάνει με την αίθουσα ή με το κλίμα, ίσως στοιχίζει παραπάνω σε μας. Ομολογώ ότι με την Τσεχία περίμενα δύο νίκες από τον Παναγιώτη, όπως και την τελική επικράτηση της ομάδας. Ο Καλλίνικος προσπάθησε πολύ με τον Προκόπκοφ κι έχασε στο τέλος δική του ψηλή μπαλιά, ενώ του έγινε κι ένα «σόρι» (σ.σ. τυχερός πόντος). Τα λέω αυτά γιατί δεν είχατε εικόνα του αγώνα στην Ελλάδα και καλό είναι να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και πληγώνουν τους αθλητές. Στο φινάλε του ματς, στο 2-2, ο Καλλίνικος ήταν κουρασμένος και ο Κονέτσννι, που είναι πολύ καλός παίκτης, το εκμεταλλεύτηκε. Αυτά έχει ο πρωταθλητισμός. Έγινε προσπάθεια, δεν βγήκε αυτή τη φορά, αλλά το Παγκόσμιο δεν τελείωσε και συνεχίζουμε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους αθλητές μου, όπως και στη γυναικεία ομάδα, η οποία πάει πολύ καλά».   

Στο Χ, Y, Z και πάλι ο Κώστας Βατσακλής έκανε αυτή τη φορά το συνηθισμένο στήσιμο στην ομάδα βάζοντας στη θέση 2 τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και στην 3 τον Κώστα Παπαγεωργίου (στον πάγκο ο Γιάννης Σγουρόπουλος). Από την άλλη πλευρά ήταν πρώτος παίκτης ο Ντιμίτρι Προκόπκοφ κι έτσι στον εναρκτήριο αγώνα ο Κρεάνγκα (νούμερο 97 στην παγκόσμια κατάταξη του Φεβρουαρίου) συνάντησε τον συμπαίκτη του στη γαλλική Ενεμπόν (Νο 87). Όπως ανέμεναν οι περισσότεροι έγινε αμφίρροπο ματς, με διακυμάνσεις στο σκορ και τελικά επικράτησε ο Προκόπκοφ με 3-2 και ανατροπή στο τελευταίο σετ. Στην αλλαγή των πλευρών ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν μπροστά με 5-2. Όταν ο αντίπαλός του τον έφτασε στο 7-7 είχε νέα καλή αντίδραση και προηγήθηκε 9-7. Ο Προκόπκοφ όμως, πήρε τρεις πόντους στη σειρά και λίγο αργότερα το καθοριστικό σετ με 12-10.

Σε εκείνο το σημείο οι Τσέχοι πήραν και ψυχολογικό προβάδισμα και ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 22) ανέλαβε από τη θέση του φαβορί στον δεύτερο αγώνα να φέρει την κατάσταση στα ίσια. Το κατάφερε με 3-0 εναντίον του Τόμας Κονέτσνι (Νο 95), αλλά πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι δείχνει το σκορ. Ο αντίπαλος απέδωσε καλά στην άμυνα και ήταν ανταγωνιστικός σε όλα τα σετ. Ο Έλληνας άσος είχε ορισμένα σκαμπανεβάσματα, όμως οι ποιοτικές άμυνες, η τακτική με φάλτσο-άφαλτσο και οι καλές επιλογές στην επίθεση τού έδιναν τον πρώτο λόγο σε όλα τα κρίσιμα σημεία.

Στη συνέχεια μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 128). Είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στον Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Νο 103) και θυμίζοντας τον πολύ αποδοτικό 3ο παίκτη της εθνικής σε μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων έφτασε στην πολύτιμη νίκη με 3-1. Πήρε με ανατροπή από 5-8 το 1ο σετ και υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες στο 3ο και το 4ο σετ.

Στο τέταρτο στη σειρά ματς αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτοι παίκτες. Ο Γκιώνης δυσκολεύεται συνεχώς με τον Προκόπκοφ και φάνηκε και σήμερα ότι ο Τσέχος τα καταφέρνει εξαιρετικά απέναντί του. Πήρε στην παράταση το 1ο σετ, προηγήθηκε 2-1 ξανά με οριακό σκορ και επέβαλλε το παιχνίδι του στο επόμενο σετ για να φτάσει στο 3-1.

Έτσι φτάσαμε στο 2-2 και τον καθοριστικό αγώνα του Κρεάνγκα με τον Κονέτσνι. Ο 44χρονος πρωταθλητής μας άρχισε καλά και πήρε το προβάδισμα. Στα επόμενα σετ όμως, η απόδοσή του έπεσε (μία εξήγηση δόθηκε από τον προπονητή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος) και ο Κονέτσνι πέρασε τα χτυπήματά του για να χαρίσει στην ομάδα του τη σπουδαία νίκη.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Ελλάδα 3-2:

Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-2 (11-8, 5-11, 9-11, 11-5, 12-10)

Τόμας Κονέτσνι-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (8-11, 9-11, 10-12)

Λούμπομιρ Γιάνκαρικ-Κώστας Παπαγεωργίου 1-3 (10-12, 11-6, 8-11, 9-11)  

Προκόπκοφ-Γκιώνης 3-1 (16-14, 8-11, 11-9, 11-4)

Κονέτσνι-Κρεάνγκα 3-1 (8-11, 11-7, 11-4, 11-8)

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 3ης αγωνιστικής του γκρουπ δημιούργησε έκπληξη η Βόρεια Κορέα, η οποία νίκησε με το εμφατικό 3-0 την Αυστρία! Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, που το πρωί είχε νικήσει την Ελλάδα με αυτό το σκορ, αγωνίστηκε πάλι με τους Φέγκερλ, Γκάρντος, Σλάγκερ και πήρε μόνο τρία σετ! Η Κορέα στηρίχτηκε στους Πακ Σιν Χίοκ, Τσόε Λι και Κανγκ Χουν. Η Κίνα κατέβαλλε με 3-0 την Ταϊπέι. Στη βαθμολογία η Κίνα προπορεύεται αήττητη με 6 βαθμούς και την ακολουθούν η Βόρεια Κορέα, η Τσεχία και η Αυστρία με 5. Η Ελλάδα και η Ταϊπέι έχουν από 3 βαθμούς. Για να βρεθεί η Ελλάδα στην 3η θέση και να περάσει στη 12άδα δεν αρκεί να επικρατήσει στα δύο εναπομείναντα ματς… Πρέπει να νικήσει 3-0 την Κορέα, αλλά και να την βοηθήσουν άλλα αποτελέσματα για να προκύψει ισοβαθμία, που και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα την ευνοήσει… Σενάρια δηλαδή, για τα οποία δεν χρειάζεται καν να συζητά κάποιος αυτή τη στιγμή… Θυμίζουμε ότι η 4η, η 5η και η 6η θέση των γκρουπ οδηγούν στο ταμπλό 13-24.  

 

* Ο Κώστας Παπαγεωργίου στην αναμέτρηση με την Τσεχία από το photo gallery της I.T.T.F. στο event 

 

                                    

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ