Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 4-3 σε συγκλονιστικό ματς με τον Κισικάβα για τον Γκιώνη!

30-7-2012

30-7-2012Κρίμα! Ένας συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης άγγιξε την υπέρβαση στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά και είδε το όνειρό του να μένει απραγματοποίητο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Είχε ματς μπολ στον συναρπαστικό σε εξέλιξη και θέαμα αγώνα με τον Ιάπωνα Σεϊγιά Κισικάβα για τον 3ο γύρο του αγωνίσματος και τελικά κάμφθηκε με 4-3 σετ μένοντας έξω από τη 16άδα! Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε μεγάλη εμφάνιση και δικαίωσε απόλυτα όσους πίστευαν ότι μετά την είσοδο στους «32» και το καλύτερο πλασάρισμα της καριέρας του σε Ολυμπιακά τουρνουά, μπορούσε να κάνει ένα βήμα παραπάνω απέναντι σε ένα από τα ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σε αγώνα που κράτησε 1 ώρα και 6 λεπτά και ολοένα μεγάλωνε το ενδιαφέρον των φιλάθλων στις εξέδρες του ExCel Arena, όπως και χιλιάδων τηλεθεατών, έφτασε μία ανάσα από τη νίκη και την έχασε στις λεπτομέρειες! Τα σετ 7-11, 11-6, 9-11, 11-8, 7-11, 11-8 και 10-12. Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Λονδίνο με τιμητικό ασφαλώς τρόπο. Πάλεψε με δύο εκπροσώπους για να πετύχει κάποια πρόκριση στον 4ο γύρο, δεν υλοποίησε τον στόχο της, όμως αν μη τι άλλο παρουσίασε ξανά τη δυναμική της σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γκιώνης (Νο 38 στο ranking list του Ιουλίου) ξαναβρέθηκε αντιμέτωπος με τον Κισικάβα ύστερα από το γερμανικό όπεν και τη νίκη του σε νοκ άουτ ματς το 2004. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, όμως ο Έλληνας διεθνής ήξερε ότι έχει τη δυνατότητα ν’ απειλήσει τον σταθερά ανερχόμενο Ιάπωνα, που έφτασε μέσα στις 20 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης (σήμερα στο 21).

Μπορεί λοιπόν, να μην πέτυχε την αρχική του επιδίωξη, που ήταν να μπει δυνατά στο ματς, μπορεί να είδε τον Ασιάτη να προηγείται 7-0 με απίστευτη σταθερότητα, αλλά πολύ γρήγορα ανέκαμψε. Πήρε εκείνος επτά πόντους στη σειρά, ισοφάρισε και τελικά έχασε το σετ με δύο αποτυχημένες άμυνες κι ένα μπλοκ.

Δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά και συνέχισε με πάθος πανηγυρίζοντας από τον πρώτο πόντο του 2ου σετ. Βρέθηκε μπροστά με 5-0 και αξιοποίησε αυτό το πλεονέκτημα. Έβγαλε δύσκολες άμυνες, είχε αποτελεσματικότητα στη forehandεπίθεση και πήρε το σετ ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Στο 3ο σετ ο Κισικάβα επιχείρησε ν’ ανοίξει ακόμα πιο πολύ τα rallyμε τις επιθέσεις του και αυτό του βγήκε από κάποιο σημείο και μετά. Εκεί ο Γκιώνης έχασε ορισμένα forehand spin, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα όταν ο Ιάπωνας έδινε το μπαλάκι πάνω στο σώμα και τελικά το σετ χάθηκε με οριακή διαφορά.

Σε κάθε ευκαιρία ο Κισικάβα εφάρμοσε και στο 4ο σετ την τακτική με διαδοχικά spin στο backhandκαι μπαλιά στο σώμα, όμως ο Γκιώνης βρήκε διεξόδους. Πρώτα υποχρεώνοντας τον αντίπαλό του σε λάθη με πιεστικές άμυνες και δεύτερον όταν άλλαζε τον ρυθμό επιστρέφοντας μπάλες από το forehand με πάνω φάλτσο! Διατήρησε την αυτοπεποίθησή του, έπαιξε με επιτυχία κι ένα «φανταστικό» πόντο διαρκείας στο 9-7 και κατάφερε να φέρει το παιχνίδι ξανά στα ίσα.  

Ισορροπία και στο ξεκίνημα του 5ου σετ, αλλά στην εξέλιξη ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής κόσμου του διπλού μικτού και του ομαδικού επέβαλλε το παιχνίδι του και βρέθηκε στο +4 (8-4). Ο 32χρονος διεθνής μας μείωσε στους δύο πόντους, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει το μπαλάκι στο τραπέζι στους επόμενους πόντους.

Στο πρώτο μέρος του 6ου σετ ο Γκιώνης παρουσίασε μικρή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, έχασε εύκολες μπαλιές κι επέτρεψε στον αντίπαλό του να πάρει διαφορά. Βρέθηκε να χάνει με 8-3, όμως δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε το…απίστευτο. Ρίσκαρε περνώντας αμέσως επιθέσεις, έβγαλε εξαιρετικές άμυνες, απαντούσε ιδανικά ακόμα και σε «σόρι» και με τρομερό comeback πήρε το σετ με σερί 8-0!

Ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα τονώθηκε ψυχολογικά ύστερα από αυτή την ανατροπή και μπήκε με αποφασιστικότητα στο καθοριστικό 7ο σετ. Προηγήθηκε 2-0, βρέθηκε πίσω με 3-2, μετά με 5-4 στην αλλαγή πλευρών και αργότερα με 7-5, όμως συνέχισε με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία. Ισοφάρισε σε 7-7 παίζοντας κυρίως επίθεση και το φινάλε είχε άγρια ομορφιά. Οι αθλητές πήγαιναν πόντο-πόντο, τα πολλά spin στο spin χάριζαν θέαμα υψηλών απαιτήσεων και οι χιλιάδες θεατές παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι το μοναδικό ματς από το ωράριο των 15:00, που ήταν ακόμα σε εξέλιξη! Ο Γκιώνης ισοφάρισε 9-9 στο σερβίς του Ιάπωνα και αμέσως μετά απέκτησε ματς μπολ. Στο rally εκείνο πήρε τον έλεγχο υποχρεώνοντας τον Ιάπωνα να φύγει μακριά από το τραπέζι, όμως υπέπεσε σε λάθος χάνοντας επίθεση στο backhand! Στην παράταση δεν έβγαλε τις μπάλες που ήθελε και ήρθε η ήττα με 12-10…

Ο Γκιώνης λύγισε με το ίδιο σκορ, που είχε χάσει από έναν άλλο Ασιάτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τότε είχε αποκλειστεί με 4-3 σετ για τον 2ο γύρο από τον Κο Λάι Τσακ από το Χονγκ Κονγκ. Σήμερα έχασε σίγουρα τεράστια ευκαιρία για είσοδο στις θέσεις 9-16 και διάκριση στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση, όμως σίγουρα φεύγει από τη βρετανική πρωτεύουσα με ψηλά το κεφάλι. Κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε άτυχος. Αν υπάρχει περήφανος αποκλεισμός στον πρωταθλητισμό είναι κάπως έτσι…

* Ο Κισικάβα κατέκτησε πέρσι το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό μικτό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και φέτος άλλο ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του ομαδικού. Φυσικά έχει σημαντικές διακρίσεις και σε επίπεδο Ασίας.

* Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Πέτρου Γιαννακούρη

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ