Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πολύτιμη προπονητική εμπειρία για τρεις Έλληνες στο σεμινάριο της Βουδαπέστης

Proponitiko seminario_Boudapest

Proponitiko seminario_BoudapestΤρεις Έλληνες προπονητές πήραν μέρος μέσα στην εβδομάδα σε τριήμερο διεθνές σεμινάριο στη Βουδαπέστη και το γεγονός είχε ξεχωριστή αξία δεδομένου ότι τέτοιες συμμετοχές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το eventέγινε από την Κυριακή έως την Τρίτη στο αθλητικό κέντρο όπου προπονούνται οι εθνικές ομάδες της Ουγγαρίας και παλαιότερα είχε έδρα το -διακεκριμένο και σε διεθνές επίπεδο- κλαμπ Στατίστικα. Το οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης σε συνεργασία με την ουγγρική ομοσπονδία και από ελληνικής πλευράς το παρακολούθησαν η Διάνα Ζέρδιλα, ο Ανέστης Καριοφυλλίδης και ο Χρήστος Τροχούτσος. Η παρουσία εκεί αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία, όχι μόνο για τους νεότερους Καριοφυλλίδη, Τροχούτσο (o πρώτος καθοδηγεί τεχνικά τα παιδιά στη Φιλία Ορεστιάδας, ο δεύτερος είναι προπονητής στον Ο.Ε.Α. Χαλκίδας), αλλά και για την πρώην Μεσογειονίκη και Βαλκανιονίκη Ζέρδιλα, που έχει παραστάσεις ως προπονήτρια από τη δεκαετία του ’90 (σήμερα στον Α.Ο. Ελληνικού). Συνολικά μετείχαν 20 προπονητές από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάπτυξη των μικρών ηλικιών ήταν το θέμα και εισηγητής ο Κινέζος Φενγκ Ζι, άλλοτε μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών και μέχρι πριν από λίγα χρόνια αθλητής σε ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα. Τον ρόλο του μεταφραστή ανέλαβε ο επίσης Κινέζος Μπιλ Τσαν.

Boudapest seminario_oi_EllinesΤα μαθήματα χωρίστηκαν σε τρία επίπεδα και αφορούσαν κυρίως στο πώς και με ποιές μεθόδους μπορούν οι προπονητές να μαθαίνουν Boudapest seminario_geniko_planoαπό την αρχή τα μικρά σε ηλικία παιδιά να παίζουν σωστά και να εξελίσσονται σταδιακά. Όπως επίσης και το πώς και με ποια κριτήρια επιλέγονται από τους Κινέζους τα ταλεντάκια αυτών των ηλικιών με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά, στα οποία δίνουν έμφαση οι προπονητές της κορυφαίας δύναμης του αθλήματος.

Πέρα από αυτά συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα, όπως η λαβή, το σερβίς και η υποδοχή, οι διαφορές των Κινέζων με τους Ευρωπαίους παίκτες, σε ποια σημεία και γιατί υστερούν αυτοί της γηραιάς ηπείρου, η προπόνηση εκτός τραπεζιού και η προσέγγιση των αθλητών στις μικρές ηλικίες ανάλογα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται στα αθλητικά πλαίσια. Το σεμινάριο διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και είχε αρκετή αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Είχε δηλαδή ερωτήσεις-απαντήσεις και διάλογο με τον Φενγκ Ζι, που ήταν απόλυτα προσιτός στις απορίες και στα σχόλια, ενώ ακόμα και στο φαγητό, όπου κάθονταν όλοι οι προπονητές μαζί, δινόταν η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Boudapest seminario_service_KariofillidiΦυσικά στο κομμάτι των ερωτήσεων μετείχε και η ελληνική αποστολή (όπου παρεμπιπτόντως, ήταν και η διακεκριμένη αθλήτρια της Boudapest seminario_Feng_Ziκατηγορίας νεανίδων Θάλεια Κορδούτη, κόρη της παλιάς πρωταθλήτριας Ελλάδας Διάνας Ζέρδιλα), ενώ ο Καριοφυλλίδης προσφέρθηκε μαζί με Βούλγαρο προπονητή να δείξει στο τραπέζι πώς θα έπρεπε να γίνεται το σερβίς και η πρώτη μπάλα.

Στο σεμινάριο πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, η Πολωνή Έλα Ματζέσκα, η οποία είχε μιλήσει στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια σε προπονητικό σεμινάριο για τους αθλητές με αναπηρίες, ένας Αυστριακός προπονητής, που εργάζεται στην ακαδημία του Βέρνερ Σλάγκερ, του τελευταίου Ευρωπαίου παγκόσμιου πρωταθλητή στο απλό ανδρών, όπως επίσης στο κομμάτι της οργάνωσης ο Νεβέν Σέγκναρ επί σειρά ετών ομοσπονδιακός τεχνικός των γυναικών της Κροατίας (ανέδειξε μεταξύ άλλων αθλητριών την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ταμάρα Μπόρος) και ο τεχνικός της εθνικής ανδρών της Ουγγαρίας.

* Είναι ευκαιρία ν’ αναφέρουμε και εξέλιξη με ελληνικό ενδιαφέρον από το κυπριακό διασυλλογικό πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας, γιατί μετά το σεμινάριο ο Ανέστης Καριοφυλλίδης μετέβη στο νησί για να κάνει το ντεμπούτο του με τον Άρη Λεμεσού. Η ομάδα του αντιμετώπισε τον Ονήσιλο Λακατάμιας, με τον οποίο ισοβαθμούσε στην 6η θέση και επικράτησε με 3-1. Ο Καριοφυλλίδης, που εδώ αγωνίζεται στη Φιλία Ορεστιάδας και την Α1 εθνική κατηγορία, πήρε τη νίκη και στα δύο ατομικά του παιχνίδια. Ο Νίκος Τσίτρας από την Καρδίτσα έφερε το άλλο θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο αδερφός του Γιάννης, που είναι και προπονητής του συλλόγου και ομοσπονδιακός στο κλιμάκιο της Λεμεσού είχε μία ήττα. Ο Άρης είναι τώρα μόνος στην 6η θέση της βαθμολογίας.

 

* Το γραφείο Τύπου ευχαριστεί θερμά την ελληνική αποστολή για το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες. Η αναμνηστική φωτό με όλους τους συμμετέχοντες, γενικό πλάνο από το γυμναστήριο, όπου έγινε το σεμινάριο κι επίσης στη φωτό νούμερο 2 οι Έλληνες προπονητές και η αθλήτρια Κορδούτη με τον εισηγητή και τον βοηθό του, στη φωτό 4 ο Ανέστης Καριοφυλλίδης, καθώς ολοκληρώνει το σερβίς του και στην 5 ο Φενγκ Ζι (δεξιά) με τον μεταφραστή του

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ