Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δεν ευνόησε την εθνική ανδρών η κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Fegerl spin

Fegerl spinΤα …τερτίπια της κλήρωσης για την πρώτη φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μαλαισίας δεν ευνόησαν την εθνική μας ομάδα Pak Sin_Hyokεπιτραπέζιας αντισφαίρισης των ανδρών! Στην κλήρωση, που έγινε το πρωί (για ώρα Ελλάδας) στην Κουάλα Λουμπούρ, έπεσε σε πολύ δύσκολο όμιλο, όπου μεταξύ άλλων θα βρει την πρωταθλήτρια κόσμου, την πρωταθλήτρια Ευρώπης και συνολικά τρεις ασιατικές δυνάμεις! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στο γκρουπ Α της 1ης κατηγορίας (ChampionshipDivision) και θα έχει αντιπάλους την κυρίαρχη δύναμη του χώρου Κίνα (επικεφαλής), την Αυστρία, η οποία ανέβηκε το περασμένο φθινόπωρο στην κορυφή της γηραιάς ηπείρου, την Ταϊπέι, την Τσεχία και τη Βόρεια Κορέα. Οι γυναίκες θ’ αγωνιστούν στη 2η κατηγορία (Division 2). Η κλήρωση τους έφερε στο γκρουπ Η μαζί με το Λουξεμβούργο (επικεφαλής), τη Σλοβενία, το Βιετνάμ, τη Χιλή και τη Βουλγαρία. Η μεγάλη διοργάνωση θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Στόχος της εθνικής ανδρών είναι να περάσει στην κορυφαία 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και σε δεύτερο πλάνο η παραμονή στην κατηγορία. Θεωρητικά η κλήρωση κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κι αυτό είναι κάτι που παραδέχεται και ο Κώστας Βατσακλής: «Άλλες φορές έχω μιλήσει για βατές κληρώσεις, αλλά τώρα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν μας ευνόησε η τύχη. Όταν έχεις τρεις ομάδες από την Ασία και ειδικά από εκείνο το τόξο της ηπείρου, όπου κατέχουν τόσο πολύ το άθλημα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Ακόμα και οι Βορειοκορεάτες μπορεί να μη φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, όμως είναι μεγάλης αξίας και απλά δεν κατεβαίνουν σε πολλά διεθνή τουρνουά. Για την παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκη Κίνα δεν χρειάζεται να επισημάνω κάτι, ενώ πολύ δυνατή είναι και η Ταϊπέι, έχει βάθος και φυσικά είναι γνωστό ότι στην ουσία αποτελείται από Κινέζους αθλητές», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συμπλήρωσε: «Η Αυστρία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, παλεύει για μετάλλιο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και αυτή τη στιγμή έχει τέλεια ψυχολογία. Η Τσεχία είναι πιο βατή, αλλά γενικά θέλω να πω ότι αχτύπητη είναι μόνο η Κίνα. Αν παρουσιαστούμε σε καλή κατάσταση μπορούμε να κοντράρουμε όλες τις άλλες ομάδες, κι αυτό έχει φανεί από νίκες μας στο παρελθόν. Θα τα δώσουμε όλα λοιπόν, για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα του γκρουπ και να περάσουμε στη 12άδα, καθώς έχουμε και το τεράστιο κίνητρο ότι πρέπει να βελτιώσουν οι αθλητές μας τις θέσεις τους στην παγκόσμια κατάταξη εν όψει των ολυμπιακών προκρίσεων και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε τη θέση μας και ως εθνική ομάδα. Απλά λέμε ότι οι πιθανότητες είναι μικρές, κυρίως λόγω των δυνατών ομάδων από την Ασία και επειδή είναι ολυμπιακή χρονιά θα «κατεβάσουν» και οι αντίπαλοι τους καλύτερους αθλητές».

Να σημειωθεί ότι οι αναμετρήσεις μας με την Κίνα είναι συχνές τα τελευταία χρόνια. Τη συναντήσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, αλλά και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2010 και του 2012 (ήττες με 3-0).

Από την Αυστρία η Ελλάδα είχε χάσει 3-1 στο τελευταίο ραντεβού, που ήταν για την είσοδο στα προημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2014 στο Τόκιο  (δεν είχε αγωνιστεί ο τραυματίας Γκιώνης).  

Με την Τσεχία είναι καλή η παράδοση στα νεότερα χρόνια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα με πιο πρόσφατη νίκη αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Εκατερίνμπουργκ (3-1 στον όμιλο).

Τη Βόρεια Κορέα την αντιμετώπισε δύο φορές η εθνική μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012 στο Ντόρτμουντ. Νίκησε 3-1 στον όμιλο κι έχασε 3-2 σε ματς κατάταξης. Με την Ταϊπέι τέλος, η Ελλάδα είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα το 2006 στη Βρέμη (νίκη 3-0) στους ομίλους του Παγκόσμιο πρωταθλήματος.

Στη Division 2 των γυναικών (θέσεις 25-48) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συναντά γνώριμους αντιπάλους υπό την έννοια ότι αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη κατηγορία. Συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να μπει το 2014 στις θέσεις 25-36 του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη φετινή ευκαιρία.      

Το σχόλιο του Κώστα Βατσακλή για την κλήρωση των γυναικών ήταν το εξής: «Αισιοδοξώ ότι θα μπούμε στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας. Θα χρειαστεί να δώσουμε μεγάλες «μάχες», αλλά θα τα καταφέρουμε, γιατί τα κορίτσια παίζουν καλά, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν τους αντιπάλους τους. Ακόμα και το επικεφαλής Λουξεμβούργο μπορούμε να το νικήσουμε αν δεν εμφανίσει τη Νι Ξια Λιαν, που είναι πλέον 54 ετών. Κλειστό ματς θα είναι με την Σλοβενία, από την οποία είχαμε χάσει στο Τόκιο, ενώ και με τη Βουλγαρία συνηθίζονται οι αμφίρροποι αγώνες. Ομάδες όπως το Βιετνάμ και τη Χιλή δεν τις συναντάμε συχνά λόγω διαφορετικής ηπείρου, ξέρουμε λιγότερα πράγματα, αλλά σαφώς είναι στα μέτρα μας».

Οι υπόλοιποι όμιλοι στις κατηγορίες των εθνικών μας ομάδων:

Championship Division ανδρών:

Γκρουπ Β: Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Αγγλία, Μαλαισία

Γκρουπ C: Ιαπωνία, Πορτογαλία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Σιγκαπούρη

Γκρουπ D: Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία, Κροατία, Ρουμανία, Ιταλία

Division 2 γυναικών:

Γκρουπ E: Σερβία, Αγγλία, Καναδάς, Βέλγιο, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία

Γκρουπ F: Σλοβακία, Αίγυπτος, Λιθουανία, Ιταλία, Ελβετία, Μεξικό

Γκρουπ G: Κροατία, Ινδία, Νιγηρία, Πουέρτο Ρίκο, Κολομβία, Πορτογαλία

Μέχρι την ώρα σύνταξης του κειμένου δεν είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα των αγώνων. Στα 4 γκρουπ των 6 όλες οι εθνικές ομάδες παίζουν μεταξύ τους με το σύστημα «ένας προς όλους» και δίνουν από 5 ματς. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ προχωρούν σε ταμπλό για τις θέσεις 1-12. Οι 4 νικήτριες ομάδες των γκρουπ θα έχουν bye στον 1ο γύρο και θα περάσουν απευθείας στα προημιτελικά του πρωταθλήματος και θα προκύψουν ζευγάρια για όσες τερματίσουν στις θέσεις 2 και 3 των γκρουπ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα γίνει ταμπλό για τις θέσεις 13-24, στο οποίο θα συνεχίσουν οι ομάδες, που θα βρεθούν στις 3 τελευταίες θέσεις των γκρουπ (4η, 5η και 6η). Ανάλογο είναι το σύστημα και για τη 2η κατηγορία της διοργάνωσης. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ θα πάνε σε προοδευτικό νοκ άουτ για τις θέσεις 25-36 και οι 3 τελευταίες για τις θέσεις 37-48.

ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟ

Αουτσάιντερ για την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ έγινε η Μπορούσια Ντίσελντορφ του Παναγιώτη Γκιώνη. Χωρίς τον Έλληνα άσο στην τριάδα τους οι πρωταθλητές Γερμανίας έχασαν το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα τους 3-2 από τη γαλλική Ποντουάζ στον πρώτο προημιτελικό. Επιπλέον, είχαν και κακό απολογισμό στα σετ (6 υπέρ και 12 κατά) και η προσπάθειά τους για είσοδο στην 4άδα έγινε εξαιρετικά δύσκολη. Η ρεβάνς θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μήνα στο Ποντουάζ. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας και νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014 ευτύχησε να έχει σε εξαιρετική μέρα τον Πορτογάλο Φρέιτας, που σημείωσε δύο νίκες με 3-0 σετ στην καλύτερη ίσως εμφάνιση του στον θεσμό! Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Σουηδός Κάρλσον κάμπτοντας, επίσης με 3-0, τον Γερμανό Φρανζίσκα.

Ο Γκιώνης έμεινε στον πάγκο προφανέστατα επειδή οι αντίπαλοι είναι ικανοί απέναντι σε άμυνα. Ο Ινδός Ατσάντα, που πήρε τη θέση του, ήταν αποτελεσματικός σ’ ένα ακόμα ματς, όμως δεν τα πήγαν καλά οι δύο Γερμανοί αθλητές της ομάδας. Ειδικά για τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης Τίμο Μπολ επιβεβαιώθηκε (ανεξάρτητα από την οριακή νίκη του στο εναρκτήριο ματς) ότι δεν έχει βρει ακόμα τη φόρμα του επηρεασμένος από την πολύμηνη αποχή του λόγω τραυματισμού.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του προημιτελικού Μπορούσια-Ποντουάζ 2-3:

Τίμο Μπολ-Κρίστιαν Κάρλσον 3-2 (6-11, 11-6, 5-11, 11-8, 11-9)

Πάτρικ Φρανζίσκα-Μάρκος Φρέιτας 0-3 (6-11, 7-11, 6-11)

Καμάλ Ατσάντα-Γουάνγκ Τζιαν Τζουν 3-1 (3-11, 11-9, 18-16, 11-6)

Μπολ-Φρέιτας 0-3 (6-11, 8-11, 3-11)

Φρανζίσκα-Κάρλσον 0-3 (3-11, 14-16, 10-12)

Στο σημαντικότερο Ευρωπαϊκό Κύπελλο έγιναν χτες και οι υπόλοιποι τρεις προημιτελικοί. Στον ρωσικό «εμφύλιο», από τον οποίο θα προκύψει η αντίπαλος της Μπορούσια ή της Ποντουάζ στην 4άδα, η Όρενμπουργκ έκανε βήμα πρόκρισης. Η κάτοχος του τίτλου κατέβαλλε μέσα στο Βερκνάγια με 3-1 τη UMMC. Η τελευταία πάντως, δεν είχε στη σύνθεσή της τον κορυφαίο Ιάπωνα Τζουν Μιζουτάνι, ο οποίος παρεμπιπτόντως, έχει κλείσει συνεργασία για την επόμενη χρονιά στην Όρενμπουργκ. Η πολωνική Ολύμπια Γκρούντιαζ πέτυχε μεγάλη νίκη μέσα στη Γερμανία επί της Σααρμπρίκεν με 3-1, ενώ με το ίδιο σκορ η Έσλοβ λύγισε στη Σουηδία τη γαλλική Σαρτρ. Οι επαναληπτικοί και σε αυτά τα ματς έχουν οριστεί για τις 22 Ιανουαρίου.

 

* Στις φωτό δύο αθλητές από τις αντίπαλες ομάδες της εθνικής μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Στέφαν Φέγκερλ της Αυστρίας (αριστερά) και ο Πακ Σιν Χίοκ της Βόρειας Κορέας (photo gallery της I.T.T.F).

                                      

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ