Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ξεχωριστή γλύκα στην πετυχημένη χρονιά από τις μικρές ηλικίες

images anaskopisi15

images anaskopisi15

                                           ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015

      20151101 194532

Ο χρόνος που φεύγει είχε διαφορετική γλύκα, ξεχωριστή αξία για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Δίπλα στη βαθιά ικανοποίηση ότι παρουσίασεEthnniki korasidon_epistrofi_Serbia γι’ άλλη μια χρονιά διεθνείς διακρίσεις και πλούσια δραστηριότητα, «κοντράροντας» τις φοβερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το άθλημα ένιωσε την περηφάνια ότι κατέγραψε μεγάλες στιγμές στις νεαρές ηλικίες. Θα ‘λεγε κάποιος μάλιστα, ότι ακριβώς αυτά τα πεπραγμένα των παιδιών, που εκφράζουν το αύριο του αθλήματος, έκαναν πολύ παραγωγικό το 2015. Λαμβάνουν κιόλας άλλη σημασία, πρώτον γιατί γενικά τα ελληνικά χρώματα δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοιες επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες και δεύτερον γιατί δύο από αυτές ήταν πρωτοφανείς.

Κύριος εκφραστής στο ελπιδοφόρο μέλλον ο 15άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος, που έκλεισε εμφατικά την παρουσία του στους παίδες. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10, κατέλαβε την 3η θέση στο απλό του ιταλικού όπεν κι έπαιξε για μετάλλιο στο διπλό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι κορασίδες Έλλη Φίσερ και Ιωάννα Γερασιμάτου ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο ομαδικό του διεθνούς τουρνουά της Σερβίας. Η Φίσερ πλασαρίστηκε στις θέσεις 9-16 της Ευρώπης στο διπλό μικτό. Η εθνική παίδων πήρε την 9η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (με τους Γιάννη Σγουρόπουλο, Βασίλη Αντωνιάδη, Νίκο Βλαχάκη) κι εξασφάλισε πανηγυρικά την άνοδο στην 1η κατηγορία του θεσμού.

Και καθώς αυτά είναι σημάδια ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει αθλητές για να ελπίζει σε σπουδαία πράγματα και τα επόμενα χρόνια, ήρθαν επιτυχίες και σε επίπεδο ανδρών για να χαρίσουν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.   

Ο Παναγιώτης Γκιώνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Τοπ 16 της Ευρώπης, προχώρησε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε απλό και ομαδικό, ενώ πρωταγωνίστησε στο νταμπλ της Μπορούσια Ντίσελντορφ στη Γερμανία και στην πορεία της μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον, η εθνική ανδρών βρέθηκε στην απόλυτα τιμητική 7η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ ο αειθαλής Καλλίνικος Κρεάνγκα είχε την καλύτερη παρουσία στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες φτάνοντας στις θέσεις 9-16.

Στο εσωτερικό, ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών έκοψε 1ος το νήμα στην Α1 εθνική κατηγορία σε άνδρες και γυναίκες (στους άνδρες πάντως, εκκρεμεί δικαστική απόφαση για να επικυρωθεί η βαθμολογία), ο Κώστας Παπαγεωργίου αύξησε σε έξι τα χρόνια της κυριαρχίας του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και η Κατερίνα Τόλιου πανηγύρισε στα 20 της τον παρθενικό της τίτλο ως πρωταθλήτρια Ελλάδας στο απλό γυναικών. Τέλος, τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά, είχαν πρώτη φορά μεγάλο τελικό και το πόσο βοήθησαν τα παιδιά στην πρόοδό τους μάλλον φάνηκε και από τις διεθνείς διακρίσεις.

Ας πάμε λίγο πίσω τον χρόνο για να δούμε επιγραμματικά τις σημαντικότερες στιγμές για το άθλημα μέσα στο 2015:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ανήμερα των 35ων γενεθλίων του, στις 7 Ιανουαρίου, ο Παναγιώτης Γκιώνης, υπογράφει την ανανέωση του συμβολαίου του με την Μπορούσια Ντίσελντορφ για τη σεζόν 2015-2016.   

Στο ουγγρικό World Tour, που γίνεται στη Βουδαπέστη από τις 28 Ιανουαρίου έως τη 1 Φεβρουαρίου, η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει 12 αθλητές κι αθλήτριες και είναι η μεγαλύτερη, η οποία έχει εμφανιστεί σε επαμειβόμενο όπεν της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.). Παίρνουν μέρος οι: Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Τάσος Ρηνιώτης, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Αγγελίνα Παπαδάκη, Γεωργία Ζαβιτσάνου και Φιλαρέτη Εξάρχου. Δεν καταγράφεται κάποιο καλό πλασάρισμα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Gionis service_2Από τις 6 έως τις 8 του μήνα διεξάγεται στο Μπακού το Ευρωπαϊκό Top 16 και ο Παναγιώτης Γκιώνης προσθέτει το όνομά του δίπλα σε εκείνο του Κρεάνγκα σε μετάλλια από το ιστορικό ατομικό τουρνουά. Πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις κι αφού χάνει οριακά στον ημιτελικό από τον πρωταθλητή Ευρώπης Γερμανό Οβτσάροφ με 4-3 σετ, νικά με το ίδιο σκορ τον Γάλλο Γκοζί στον «μικρό» τελικό και κατακτά την 3η θέση. 

Στις 8 Φεβρουαρίου και στο ντέρμπι Πέρα-Ολυμπιακός 4-1 για τη 14η αγωνιστική της Α1 έρχονται αντιμέτωποι δύο Γάλλοι πρωταθλητές. Ο Στεφάν Ουές του Πέρα και ο Μεχντί Μπουλουσά του Ολυμπιακού. Πρώτη φορά στα χρονικά υποδέχεται το ελληνικό πρωτάθλημα διεθνείς από αυτή την προηγμένη στο άθλημα χώρα. Για την ιστορία, τη νίκη παίρνει ο Ουές με 3-0 σετ.

Από τις 11 έως τις 15 διεξάγεται στο Χοντονίν το όπεν νέων της Τσεχίας. Εντάσσεται στο πρόγραμμα του GlobalJuniorCircuitτης I.T.T.F. κι έχει έντονη ελληνική παρουσία. Το καλύτερο πλασάρισμα σημειώνουν οι Γιάννης Σγουρόπουλος/Στράτος Δαμιανής στο διπλό νέων μπαίνοντας στην 8άδα. Μετέχουν ακόμα οι νέοι Δημήτρης Κορδούτης, Γιώργος Σταματούρος και οι κορασίδες Ελισάβετ Τέρπου, Έλλη Φίσερ. Τα παιδιά καθοδηγούν οι προπονητές Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Χρήστος Λάμης.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Papageorgiou spinΣτη 1 Μαρτίου ολοκληρώνεται στο Σ.Ε.Φ. το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και τους τίτλους στο απλό παίρνουν ο Κώστας Toliou xamogeloΠαπαγεωργίου και η Κατερίνα Τόλιου. Ο αθλητής του Ολυμπιακού φτάνει σε απίστευτα μεγάλες επιδόσεις, καθώς διατηρεί τα σκήπτρα για 6η χρονιά στη σειρά και στο ίδιο διάστημα επικρατεί σε όλους τους τελικούς με 4-0 σετ και με διαφορετικό κάθε χρονιά αντίπαλο! Στη συγκεκριμένη διοργάνωση αντιμετωπίζει τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο. Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου πρώτη φορά στην καριέρα της και στον τελικό νικά τη Μαρία Χριστοφοράκη. Επιπλέον, ο Παπαγεωργίου παίρνει την πρωτιά και στο διπλό ανδρών με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Τάσο Ρηνιώτη. Ο Δ.Α.Ο.Τ. χαίρεται την κορυφαία διάκριση και στο διπλό γυναικών με τις Αλίκη Κιούφη και Ελένη Γεωργιάδου.

Από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου το Λινιάνο φιλοξενεί το τουρνουά νέων της Ιταλίας. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο απλό παίδων κι αυτό είναι οιωνός για την εξαιρετική χρονιά που θ’ ακολουθήσει. Επίσης, οι Έλλη Φίσερ/Ελισάβετ Τέρπου προχωρούν στη 16άδα του διπλού κορασίδων, ενώ ο Στράτος Δαμιανής έρχεται 2ος στους αγώνες «παρηγοριάς» των νέων. Στη γειτονική χώρα αγωνίζονται ακόμα ο Γιώργος Σταματούρος και οι παίδες Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, Γιάννης Δαμιανής. Παρόντες και σε αυτό το όπεν οι προπονητές Κωστόπουλος και Λάμης. 

Στις 22 Μαρτίου ολοκληρώνονται τα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 εθνικής κατηγορίας για την περίοδο 2014-2015. Στους άνδρες πρωτεύει ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών με τους Στεφάν Ουές, Κώστα Λαγογιάννη, Γιάννη Βλοτινό και Λευτέρη Μάκρα. Μικρή συμμετοχή έχει και ο Γιώργος Λέγγερης. Το πρωτάθλημα επιφυλάσσει έντονο συναγωνισμό μέχρι το τέλος, αλλά και προσφυγή του Ολυμπιακού στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. για αντικανονική συμμετοχή του Ουές. Είχε προηγηθεί από την αναμέτρηση με το Πέρα ένσταση των Πειραιωτών, την οποία είχε απορρίψει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Η προσφυγή έχει εκδικαστεί, όμως η απόφαση αναμένεται ακόμα και μέχρι να βγει δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία και ν’ ανακηρυχθεί πρωταθλητής. Στη διάρκεια του πρωταθλήματος πάντως, τη 2η θέση παίρνει ο Ολυμπιακός και την 3η ο νεοφώτιστος Ίφιτος Πατρών. Ο Α.Σ. Πέρα πανηγυρίζει την πρωτιά και στις γυναίκες. Απαρτίζεται από τις Λάουρα Νικουλάε, Χριστίνα Φίλη, Όλγα Γεωργοπούλου και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Χρόνο συμμετοχής παίρνει και η νεαρή Έλενα Ντεγιρμεντζίογλου. Στον πάγκο κάθεται ο Γιάννης Βλοτινός. Δεύτερος έρχεται ο Ολυμπιακός και 3ος ο Δ.Α.Ο. Ταύρου.

Στην Α2 κατακτούν την κορυφή ο Παναθηναϊκός στους άνδρες (Διονύσης Βασιλείου ως παίκτης-προπονητής, Αντώνης Μαλινάκης, Κλαούντιο Κύρου, Γεράσιμος Παΐζης) και ο Τελαμώνας Σαλαμίνας στις γυναίκες (Ελένη Σοφρά, Παναγιώτα Ανδριανού, Μαργαρίτα Ανδριανού και Μαρία Καλογιάννη, η οποία έχει και τον ρόλο της προπονήτριας) και αυτομάτως παίρνουν το εισιτήριο για την Α1.

Μία εβδομάδα μετά, στις 28-29 Μαρτίου, διεξάγονται στο Σ.Ε.Φ. οι αγώνες μπαράζ. Η Φιλία Ορεστιάδας και ο Ο.Α. Χανίων εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Α1 ανδρών. Στις γυναίκες ο Α.Ο. Ταταύλα ανεβαίνει από την Α2, ενώ διατηρείται στην κορυφαία κατηγορία ο Φοίνικας Πειραιά. Από τους αντίστοιχους αγώνες της Β΄Εθνικής προάγονται στην Α2 ο Α.Ο. Ελληνικού και ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης στους άνδρες, οι Σάρισες Φλώρινας και ο Γ.Α.Ο. Πειραιά στις γυναίκες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Αρχές του μήνα ανακοινώνονται οι διεθνείς πίνακες αξιολόγησης και ο Γιάννης Σγουρόπουλος φιγουράρει στο νούμερο 20 των παίδων. Πρώτη φορά εμφανίζεται Έλληνας αθλητής της συγκεκριμένης κατηγορίας τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Στις 4, 5 και 6 Απριλίου γίνεται στο φαληρικό στάδιο η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος νέων-νεανίδων. Στο ομαδικό κυριαρχούν ο Α.Σ. Πρόοδος Βουτζά Ραφήνας στους νέους και ο Α.Ο. Άρης 2006 στις νεάνιδες. Ο προπονητής της Προόδου Λουίτζι Σκέμπρης στηρίζεται στους Κωνσταντίνο Αγγελάκη, Νίκο Αντωνιάδη, Δημήτρη Κορδούτη, ενώ δίνει χρόνο συμμετοχής και στον Άγγελο Παγόπουλο. Αντίπαλος στον τελικό ο Άρης Βούλας. Ο Άρης 2006 βασίζεται κυρίως στις Έλλη Φίσερ, Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου και Ελισάβετ Τέρπου, ενώ συμμετοχή στα παιχνίδια έχουν στο διήμερο η Στέλλα Πατεράκη και η Λυγερή Δουρέκα. Στην τεχνική καθοδήγηση είναι οι Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Φρόσω Τσαχάκη και Γιώργος Λιλής. Φιναλίστ στον τελικό ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας Πειραιά.

Andrianou PanΣτο απλό κατακτούν το τρόπαιο ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους νέους και η Παναγιώτα Ανδριανού στις νεάνιδες. Ο 18άχρονος αμυντικός λυγίζει στον τελικό τον παίδα Σγουρόπουλο και φτάνει σε φοβερή επίδοση, καθώς μετά τους τρεις σερί τίτλους στους παίδες από το 2010 έως το 2012, συμπληρώνει χρυσή τριετία και στο απλό νέων (2013-2015)! Η Ανδριανού ξεπερνά στον τελικό το εμπόδιο της Ιφιγένειας Ισαμπάλογλου. Στο διπλό νέων αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας οι Κωνσταντίνος Αγγελάκης/Νίκος Αντωνιάδης και στο διπλό νεανίδων οι Παναγιώτα Ανδριανού/Ελένη Σοφρά.

Από τις 15 έως τις 18 Απριλίου γίνεται στο Κίρσμπεργκ το ανοιχτό πρωτάθλημα του Λουξεμβούργου. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος κάνει την καλύτερη εμφάνιση και φτάνει μέχρι τη 16άδα του απλού. Μετέχουν ακόμα ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο Γιώργος Παντερής και η Κωνσταντίνα Παρίδη.

Το τριήμερο 17-19 Απριλίου παίρνει σειρά η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων. Οι ομάδες του Α.Ο. Καρέα και του Α.Ο. Άρης 2006 κατακτούν αντίστοιχα τους δύο τίτλους. Στον Καρέα ο προπονητής Γεβόντ Χανεγιάν «κατεβάζει» τους Νίκο Βλαχάκη, Γιάννη Ράμμο και Βασίλη Αντωνιάδη. Δεύτερος κατατάσσεται ο Παράδεισος Αμαρουσίου. Ο Άρης 2006 κάμπτει στον τελικό τον Ο.Α. Χανίων. Έχει βασικές αθλήτριες τις Έλλη Φίσερ, Ελισάβετ Τέρπου και Φοίβη Πεχλιβανίδη. Συμμετοχή στην τελική φάση κάνει και η Μαρία Σπυροπούλου, ενώ στον πάγκο κάθονται ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και η Φρόσω Τσαχάκη. Μία μέρα μετά αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο απλό παίδων και η Ελισάβετ Τέρπου στο απλό κορασίδων. Ο αθλητής του Άρη Βούλας πρωτεύει και στο διπλό με τον Νίκο Βλαχάκη, όπως και η Τέρπου στις κορασίδες με συμπαίκτρια τη Φίσερ. Οι δύο τελευταίες αναμετρώνται στον συναρπαστικό τελικό του απλού, ενώ ο Σγουρόπουλος νικά στο αντίστοιχο ματς τον Αλέξιο Κουλουριώτη.

Από τις 26 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου διεξάγεται στο Σουζού της Κίνας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Τόλιου και Αγγελίνα Παπαδάκη και στην τεχνική καθοδήγηση έχουν τον Κώστα Βατσακλή. Τη μεγαλύτερη πορεία διαγράφει ο Γκιώνης, που μπαίνει στον γύρο των «32» και αποκλείεται με 4-0 σετ από τον Κινέζο Μα Λονγκ, μετέπειτα παγκόσμιο πρωταθλητή. Τόλιου και Παπαδάκη μπαίνουν στο κυρίως ταμπλό του απλού γυναικών.

ΜΑΪΟΣ

Andrianos PanagiotisΤο διήμερο 10 και 11 Μαΐου διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, στο Αθλητικό Κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ. «Μίμης Τσικίνας», ο μεγάλος τελικός των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων 2014-2015. Το event γίνεται πρώτη φορά και αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο σε πολύ δυνατή και κοπιαστική χρονιά με 15 τουρνουά μικρών ηλικιών. Νικητές αναδεικνύονται ο Νίκος Αντωνιάδης στους νέους, η Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου στις νεάνιδες, ο Γιάννης Σγουρόπουλος στους παίδες, η Αγγελίνα Δεβελέκου στις κορασίδες, ο Παναγιώτης Αδριανός στους παμπαίδες και η Δέσποινα Μυτακίδου στις παγκορασίδες.

Νωρίτερα, στην ειδική κατάταξη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα τουρνουά, εμφάνισαν αντίστοιχα στις προαναφερόμενες κατηγορίες, οι Νίκος Αντωνιάδης, Ελένη Σοφρά, Γιάννης Σγουρόπουλος, Ιωάννα Γερασιμάτου, Ιάκωβος Αϊβατίδης και Δέσποινα Μυτακίδου.

Στο World Tour της Κροατίας, που λαμβάνει χώρα  στο Ζάγκρεμπ από τις 19 έως τις 23 Μαΐου, παίρνουν μέρος η Μαρία Χριστοφοράκη και ο Γιάννης Παπαδάκης, χωρίς να πετύχουν κάτι ουσιαστικό.

Στις 29 Μαΐου γίνεται ο καθοριστικός δεύτερος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έχει τη χαρά και την τιμή να μετέχει ο Παναγιώτης Γκιώνης. Η ομάδα του όμως, η Μπορούσια, δέχεται ανατροπή στη Ρωσία από την Όρενμπουργκ, χάνει με 3-0 και μένει στη θέση της φιναλίστ. Στον πρώτο τελικό στο Ντίσελντορφ είχε νικήσει 3-1. Ο πρωταθλητής μας χάνει 3-2 σετ από τον Ρώσο Σμιρνόφ, πάντως στον πρώτο αγώνα είχε συνδυάσει με νίκη εναντίον του ίδιου αθλητή την παρθενική παρουσία Έλληνα αθλητή σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Από τις 30 Μαΐου έως τη 1 Ιουνίου διεξάγεται στο Σ.Ε.Φ. το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων. Στο απλό κατακτούν τον τίτλο ο Παναγιώτης Αδριανός του Αναγεννησιακού Πατρών και η Δανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου του Α.Ο. Ελληνικού. Στο διπλό παμπαίδων φτάνουν στην 1η θέση ο Ιάκωβος Αϊβατίδης και ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης από τη Μακάμπη Αθηνών και τους Φοίνικες Πάτρας αντίστοιχα και στο διπλό παγκορασίδων η Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου με τη Δέσποινα Μυτακίδου του Α.Κ. Ζωγράφου.

Στο ομαδικό επικρατούν ο Α.Π.Σ. Αναγεννησιακός Πατρών στα αγόρια και ο Α.Ο. Ελληνικού στα κορίτσια. Στους τελικούς είναι φιναλίστ ο Α.Ο. Βύρων και ο Α.Ο. Νέου Φαλήρου αντίστοιχα. Το σωματείο της Πάτρας παρατάσσει τους Παναγιώτη Αδριανό, Αλέξη Κωστακιώτη, Βασίλη Βαγενά. Προπονητής ο Θανάσης Τσοκανάς. Το Ελληνικό έχει βασικές τις Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου, Ναταλία Καφάτου και αναπληρωματικές τη Δήμητρα Στεφαδούρου και την Ελένη Τσαβλίρη. Τεχνικοί υπεύθυνοι ο Γιάννης Κορδούτης και ο Κώστας Σταμνίδης.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι γεγονός και φιλοξενούνται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το τουρνουά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης γίνεται στο διάστημα από τις 13 έως τις 19 Ιουνίου και στην εναρκτήρια ημέρα η εθνική ανδρών αντιμετωπίζει τη Γαλλία. Με τους Κρεάνγκα, Γκιώνη και Παπαγεωργίου γνωρίζει την ήττα με 3-1 και μένει στον 1ο γύρο του ομαδικού (σ.σ. των «16»). Στο απλό αγωνίζονται οι δύο πρώτοι. Ο Κρεάνγκα προχωρά στον 3ο γύρο και τις θέσεις 9-16 και κάμπτεται πολύ δύσκολα με 4-3 σετ από τον Κροάτη Γκάσινα, ενώ ο Γκιώνης χάνει στον 2ο γύρο με 4-2 από τον πολιτογραφημένο Ουκρανό Κου Λέι.

Σε διοικητικό επίπεδο αποτελεί μεγάλη τιμή για το άθλημα η υψηλή θέση, που αναλαμβάνει στο Μπακού ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης. Είναι ο αρχηγός ολόκληρης της ελληνικής αποστολής στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 28 Ιουνίου.

Στις 18 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο Μιχάλης Λογοθέτης, ένας παράγοντας με μεγάλη προσφορά στο άθλημα. Υπήρξε σταθερά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας από το 1982 έως το 2008. Προερχόταν από το Α.Κ. Ζωγράφου, στο οποίο ήταν επί σειρά ετών και μέχρι τον θάνατό του γενικός γραμματέας, ενώ είχε υπάρξει και έφορος των ομάδων επιτραπέζιας αντισφαίρισης του σωματείου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Στις 8 Ιουλίου ανακοινώνεται από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. η εγκύκλιος των μεταγραφών. Η βασική είδηση είναι ότι κλείνουν σε ελληνικά σωματεία τρία γνωστά ονόματα της ευρωπαϊκής σκηνής. Ο Πορτογάλος διεθνής Ένιο Μέντες επιστρέφει στον Ολυμπιακό ύστερα από μία σεζόν, η Σέρβα διεθνής Μόνικα Μόλναρ πάει στον Δ.Α.Ο. Ταύρου και ο κορυφαίος Κύπριος Μάριος Γιάνγκου μετακινείται στον Ίφιτο Πατρών.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, που διοργανώνει η Μπρατισλάβα από τις 10 έως τις 19 του μήνα, η Ελλάδα μετέχει με 14 αθλητές και αθλήτριες. Τα καλύτερα πλασαρίσματα έρχονται στους παίδες. Η εθνική ομάδα (Γιάννης Σγουρόπουλος, Βασίλης Αντωνιάδης, Νίκος Βλαχάκης και προπονητής ο Κώστας Βατσακλής) κατακτά την 9η θέση κι εξασφαλίζει πανηγυρικά την άνοδο στην Α΄κατηγορία του θεσμού. Στο διπλό ο Σγουρόπουλος με τον Λιθουανό συμπαίκτη του Στανκεβίτσιους μπαίνουν στην 8άδα και χάνουν στον καθοριστικό αγώνα για μετάλλιο, ενώ στο απλό ο Σγουρόπουλος προχωρά μέχρι τη 16άδα. Επιτυχία και η πορεία της Έλλης Φίσερ στο διπλό μικτό παίδων να πλασαριστεί στον γύρο των «16» με συμπαίκτη τον Στανκεβίτσιους.

Από κει και πέρα οι νέοι (Νίκος Αντωνιάδης, Στράτος Δαμιανής, Γιώργος Σταματούρος, Δημήτρης Κορδούτης και υπεύθυνος προπονητής ο Σωτήρης Ζήκος) παίρνουν την 29η θέση, οι νεάνιδες (Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου, Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Ελένη Σοφρά, Παναγιώτα Ανδριανού και στην τεχνική καθοδήγηση η Μαρία Καλογιάννη) την 28η και οι κορασίδες (Φίσερ, Ελισάβετ Τέρπου, Αγγελίνα Δεβελέκου και υπεύθυνος τεχνικός ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος) την 21η μένοντας στη Β΄κατηγορία.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στο χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 19 Αυγούστου οι εθνικές μας ομάδες ανδρών-γυναικών πραγματοποιούν προπονητικό καμπ στη Βέροια ύστερα από πρόσκληση του δήμου και των τοπικών σωματείων Α.Σ.Ε.Α. και Ο.Ε.Α.. Λαμβάνουν μέρος 9 άνδρες και 5 γυναίκες και ανάμεσά τους είναι και δύο ξένοι διεθνείς, ο Ούγγρος Ντάνιελ Κοσίμπα και ο Φινλανδός Μπένεντεκ Όλαχ. Η συγκέντρωση προετοιμασίας κυλά ιδανικά από κάθε πλευρά και προσελκύει και πολλούς μικρούς φίλους του αθλήματος από την πόλη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Βελς το αυστριακό World Tour. Συμμετέχει ο Γκιώνης, αλλά αποκλείεται πρόωρα. Χάνει στους «32» του απλού από τον Κορεάτη Κιμ Ντονγκ Χιουν, ενώ νωρίτερα είχε νικήσει τον Πολωνό Γουάνγκ Ζενγκ Γι. Δοκιμάζεται και στο διπλό με τον Ούγγρο αμυντικό Άνταμ Πατάντιους (που είναι επιλογή του και για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), όμως μένει στα προκριματικά.

Από τις 16 μέχρι τις 20 του μήνα πραγματοποιείται στο Βαραζντίν το όπεν νέων της Κροατίας και την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσωπούν οι έφηβοι Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Σταματούρος, Ξάνθος Παναγόπουλος και οι κορασίδες Ιωάννα Γερασιμάτου και Μαλαματένια-Ειρήνη Παπαδημητρίου. οι δύο πρώτοι φτάνουν στη 16άδα του απλού νέων, ο Σγουρόπουλος μπαίνει 8άδα στο διπλό με Σλοβένο συμπαίκτη, ενώ τα δύο κορίτσια τερματίζουν στις θέσεις 9-12 του ομαδικού κορασίδων. Και αυτό το eventείναι ενταγμένο στο GlobalJuniorCircuitτης I.T.T.F..

Στο δεκαήμερο 25 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου το Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικών και ατομικών αγωνισμάτων. Ο Κώστας Βατσακλής επιλέγει για την εθνική ανδρών τους Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικο Κρεάνγκα, Κώστα Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο και για την εθνική γυναικών τις Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη, Μαρία Χριστοφοράκη. Οι άνδρες μετέχουν στην 1η κατηγορία της Ευρώπης και κατακτούν την 7η θέση. Στο 4ο γκρουπ επικρατούν 3-2 της Κροατίας, 3-1 της Τσεχίας και χάνουν 3-1 από τη Λευκορωσία. Προκρίνονται στην 8άδα ως 2οι, χάνουν 3-0 από τη Γερμανία στο ματς για την εξασφάλιση μεταλλίου και αργότερα στα τελευταία ματς κατάταξης λυγίζουν 3-1 από τη Σουηδία και νικούν 3-1 την Πολωνία.

Οι γυναίκες μετέχουν στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης και αρχικά τερματίζουν 1ες στο 4ο γκρουπ νικώντας 3-1 το Βέλγιο, 3-2 την Αγγλία και 3-0 τη Φινλανδία. Στο πρώτο νοκ άουτ λυγίζουν 3-0 από την Κροατία, μετά 3-2 από τη Λιθουανία και ξανά 3-2 από την Ιταλία και παίρνουν την 24η θέση.  

Στο απλό το καλύτερο πλασάρισμα έρχεται από τον Γκιώνη, που μπαίνει στις θέσεις 5-8. Εκεί δίνει μεγάλο ντέρμπι με τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ και γνωρίζει τον αποκλεισμό με ήττα 4-2 σετ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου διεξάγεται στη Βρνιάκα Μπάνια το διεθνές τουρνουά της Σερβίας και τα ελληνικά χρώματα πανηγυρίζουν πρωτοφανή επιτυχία. Οι κορασίδες Έλλη Φίσερ, Ιωάννα Γερασιμάτου του Α.Ο. Άρης 2006 κατακτούν την πρωτιά στο ομαδικό. Σημειώνουν πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες και σε επίπεδο κοριτσιών φτάνουν πρώτη φορά σε κορυφαία διάκριση σε όπεν του Global Junior Circuit. Στους ίδιους αγώνες παίρνουν μέρος ακόμα οι παίδες Κωνσταντίνος Στάμου, Αλέξιος Κουλουριώτης του Γ.Α.Σ. Ελευσίς, που φτάνουν στα προημιτελικά του ομαδικού. Στο απλό κορασίδων η Φίσερ μπαίνει στις θέσεις 5-8. Τα παιδιά αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του προπονητή του Άρη Βούλας Κωνσταντίνου Κωστόπουλου.

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης γίνεται γι’ άλλη μια χρονιά η μοναδική ομάδα, που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μετέχει στην Κωνσταντινούπολη στην πρώτη φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών και αποκλείεται ως 3η του 3ου  ομίλου. Χάνει 3-0 από τη γηπεδούχο Ίστανμπουλ και 3-1 από την ισπανική Μπαλαγκουέρ και νικά 3-1 την ιταλική Νορμπέλο. Ο προπονητής Δημήτρης Καραΐσκος έχει στην αποστολή τις Ελένη Γεωργιάδου, Ρόζα Χοβσεπιάν, Γεωργία Χατζηλυγερούδη και Χριστιάνα Κανάρη.

Από τις 16 έως τις 18 του μήνα η Ελλάδα εκπροσωπείται με περηφάνια σε δύο μεγάλες ατομικές διοργανώσεις. Ο Παναγιώτης Γκιώνης αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Χάλμσταντ της Σουηδίας και ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων στο Μπουζάου της Ρουμανίας. Αμφότεροι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μάλιστα ο νεαρός πρωταθλητής φτάνει σε ιστορική διάκριση. Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και συνολικό απολογισμό 6 νίκες και 3 ήττες κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Ισοβαθμεί στους 15 βαθμούς με τον Σουηδό Μόρεγκαρντ, αλλά τερματίζει 3ος λόγω της νίκης στο μεταξύ τους παιχνίδι. Γενικά επιβάλλεται πέντε αθλητών, που είναι ψηλότερα στη διεθνή κατάταξη. Στο κοουτσάρισμα και στην προπόνηση έχει εκτάκτως δίπλα του τον πρωταθλητή Ελλάδας Κώστα Παπαγεωργίου, καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής πηγαίνει στη Σκανδιναβία για την καθοδήγηση του Γκιώνη.

Εκεί, ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών το 2013 κάνει πολύ θετική αρχή με δύο νίκες στον όμιλο και στέκεται άτυχος στα νοκ άουτ. Στην αναμέτρηση με τον Πορτογάλο Φρέιτας για τον 1ο γύρο τραυματίζεται στον προσαγωγό στο ξεκίνημα του 4ου σετ κι ενώ προηγείται με 2-1 σετ. Αποφασίζει να πιέσει τον εαυτό του και να συνεχίσει με ενοχλήσεις, αλλά δεν μπορεί ν’ αποδώσει και εγκαταλείπει μετά το 3-2 από τον Ίβηρα. Έτσι, μένει στις θέσεις 9-16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνολικά έξι αθλητές κι αθλήτριες αγωνίζονται στο όπεν νέων της Σλοβακίας, που γίνεται από τις 30 Οκτωβρίου έως τη 1 Νοεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Οι Γιάννης Δαμιανής, Γεράσιμος Χατζηληγερούδης του Α.Κ. Ζωγράφου, Νίκος Βλαχάκης (Πόντιοι Μελισσίων), Κώστας Λυκοστράτης (Π.Κ.Δ. Ταύρου), Ελισάβετ Τέρπου και Αγγελίνα Δεβελέκου (A.E. Αθηνά Μαγκουφάνας). Μαζί τους ήταν οι προπονητές Χρήστος Λάμης, Γιάννης Βλοτινός, Σωτήρης Κανναβός και Γιάννης Γεωργαντάς. Τα καλύτερα πλασαρίσματα ήταν η 16άδα στο ομαδικό παίδων με την Ελλάδα Α (Δαμιανής-Χατζηλυγερούδης) και στο διπλό κορασίδων με τις Τέρπου/Δεβελέκου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Τρεις αθλητές της παμπαιδικής κατηγορίας κλείνουν με τουρνουά στην αρχή του μήνα την παρουσία τους σε προπονητικό καμπ στη Στοκχόλμη. Μετέχουν στους καθιερωμένους αγώνες του σωματείου Άγκμπι και σημειώνουν και διακρίσεις. Η Μαλαματένια-Ειρήνη Παπαδημητρίου του Γ.Α.Ο. Πειραιά έρχεται 1η στην ηλικιακή κατηγορία έως 12 ετών και 2η στις κατηγορίες έως 11 και έως 13 ετών. Η συμπαίκτριά της Χρυσή Φωτιάδου από τη Φλώρινα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες κάτω των 12 ετών. Αγωνίζεται και ο Σωκράτης-Βησσαρίων Γιαννούτσος του Ολυμπιακού, ενώ όλα τα παιδιά καθοδηγεί ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης.

Cyprus teams_meta_aponomiΑπό τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου διεξάγεται στη Λευκωσία το ετήσιο διεθνές τουρνουά της Κύπρου με προσκλήσεις και η Ελλάδα είναι ξανά κυρίαρχη κατεβάζοντας μάλιστα, αποστολή μόνο με νεαρούς αθλητές. Παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό γυναικών, στο απλό ανδρών με τον Γιάννη Σγουρόπουλο, στο απλό γυναικών με την Έλλη Φίσερ και στο διπλό γυναικών με την ίδια αθλήτρια και την Κωνσταντίνα Παρίδη. Κατακτά επίσης, ένα ασημένιο στο διπλό ανδρών με τους Κωνσταντίνο Αγγελάκη, Γιάννη Σγουρόπουλο και τρία χάλκινα στο ομαδικό ανδρών και στο απλό με Αγγελάκη, Παρίδη.

Στις 27 Νοεμβρίου διενεργείται στο Λουξεμβούργο η κλήρωση για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017. Η Ελλάδα μετέχει και στις δύο περιπτώσεις στην 1η κατηγορία (Championship Division). Οι άνδρες είναι  επικεφαλής στο 7ο γκρουπ κι έχουν αντιπάλους την Αγγλία και την Ολλανδία. Οι γυναίκες κληρώνονται στο 2ο γκρουπ όπου θα συναντήσουν τη Ρουμανία (επικεφαλής) και την Ολλανδία. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 27 Σεπτεμβρίου 2016, το ανδρικό συγκρότημα θ’ αντιμετωπίσει εντός έδρας την Ολλανδία και το γυναικείο εκτός έδρας τη Ρουμανία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Αρχές Δεκεμβρίου ανακοινώνεται το παγκόσμιο rankin glist. Ο Παναγιώτης Γκιώνης διατηρεί τα πολύ υψηλά πλασαρίσματα, μετακινείται στην τιμητική 26η θέση και σε αυτή θα τελειώσει τη χρονιά.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος, που κλείνει την παρουσία του στους παίδες ως νούμερο 7 της ευρωπαϊκής κατάταξης, επιβραβεύεται για τη σπουδαία χρονιά και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Παίρνει το ειδικό βραβείο του ανερχόμενου ταλέντου στην ετήσια γιορτή για τους κορυφαίους της χρονιάς, που γίνεται στις 22 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Φωτό 1: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος πριν από τη βράβευσή του στη γεννέτειρά του, την Ελευσίνα, για την επιτυχία στο ΤΟΠ 10

Φωτό 2: Οι πρωταθλήτριες του σερβικού όπεν Ιωάννα Γερασιμάτου και Έλλη Φίσερ στην άφιξη τους στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τον προπονητή τους Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και τους παίδες Αλέξιο Κουλουριώτη, Κωνσταντίνο Στάμου, που αγωνίστηκαν στο ίδιο τουρνουά. 

Φωτό 3: Ο Παναγιώτης Γκιώνης

Φωτό 4: Ο Κώστας Παπαγεωργίου 

Φωτό 5: Η Κατερίνα Τολιου 

Φωτό 6: Η Παναγιώτα Ανδριανού

Φωτό 7: Ο Παναγιώτης Αδριανός (οι τέσσερις τελευταίες φωτό από τον φακό του Βασίλη Καραουλάνη)

Φωτό 8: Η ελληνική αποστολή στο τουρνουά της Κύπρου με όλα τα έπαθλά της

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ