Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ως νούμερο 8 στο Τοπ 16 της Ευρώπης ο Γκιώνης

Gionis Lozani

Gionis LozaniΗ σταθερά υψηλή θέση του στη διεθνή κατάταξη επιτρέπει στον Παναγιώτη Γκιώνη να «κλειδώνει» διαρκώς τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή του στο καθιερωμένο ραντεβού των καλύτερων αθλητών της Ευρώπης χωρίς ν’ αγωνιά για την ώρα των προσκλήσεων. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής είχε από καιρό εξασφαλισμένη παρουσία και στο Τοπ 16 της Ευρώπης για το 2016 κι αυτό που απέμενε να γίνει γνωστό ήταν ποια θέση θα είχε στις προσκλήσεις. Οι συμμετοχές οριστικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ο Γκιώνης είναι νούμερο 8 στη σχετική λίστα για τη σπουδαία ατομική διοργάνωση ανδρών και γυναικών, που θα διεξαχθεί στο Γκονδομάρ της Πορτογαλίας από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου. Οι 16 αθλητές και οι 16 αθλήτριες προκύπτουν μέσα από το ranking list της γηραιάς ηπείρου. Θυμίζουμε ότι ο θεσμός, που άρχισε το 1971, έχει από το 2004 χαρακτήρα προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο γίνεται πιο αργά μέσα στη χρονιά και γι’ αυτό τον λόγο τιτλοφορείται ως I.T.T.F. Europe Top 16 Cup.

Η Πορτογαλία ανέλαβε ένα ακόμα μεγάλο event στην επιτραπέζια αντισφαίριση ύστερα από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού του 2014 και τους τελικούς των World Tour πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Θα φιλοξενήσει πρώτη φορά Τοπ 16 (και Τοπ 12 φυσικά, αφού είχε καθιερωθεί με αυτή τη μορφή) και το Γκονδομάρ είναι πόλη στη βόρεια πλευρά της χώρας. Οι τριήμεροι αγώνες θα περιλαμβάνουν αρχικά ομίλους και στη συνέχεια προοδευτικό νοκ άουτ για τις 8 πρώτες θέσεις, οι οποίες θα μετρήσουν για τους προκριθέντες και τους αναπληρωματικούς από την Ευρώπη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016. Οι τρεις πρώτοι/ες περνούν σίγουρα στο WorldCupτου επόμενου χρόνου, όπως αναφέρει η προκήρυξη, με τον περιορισμό να είναι μέχρι δύο αθλητές/τριες από μία χώρα.

Στο Τοπ 16 προσκλήθηκαν κατά σειρά με βάση τη διεθνή κατάταξη και επιβεβαίωσαν προχτές τη συμμετοχή τους οι εξής αθλητές:

Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)

Τίμο Μπολ (Γερμανία)

ΜάρκοςΦρέιτας (Πορτογαλία)

ΒλαντιμίρΣαμσόνοφ (Λευκορωσία)

Αντρέι Γκάσινα (Κροατία)

Στέφαν Φέγκερλ (Αυστρία)   

Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία)

Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα)

Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)

Παρ Γκέρελ (Σουηδία)

Σιμόν Γκοζί (Γαλλία)

Αλεξάντερ Σιμπάεφ (Ρωσία)

Ρούεν Φίλους (Γερμανία)

Κρίστιαν Κάρλσον (Σουηδία)

Μπάστιαν Στέγκερ (Γερμανία)

Ζοάο Μοντέιρο (Πορτογαλία)

Αναπληρωματικοί είναι ο Γάλλος Αντριέν Ματενέ, οι Γερμανοί Πάτρικ Φρανζίσκα, Πάτρικ Μπάουμ, ο Δανός Μίκαελ Μέιζ και ο Ουκρανός Κου Λέι. Κάθε εθνική ομοσπονδία εκπροσωπείται από 4 το πολύ αθλητές (ή αθλήτριες), συνεπώς ο Φρανζίσκα και ο Μπάουμ μπορούν ν’ αντικαταστήσουν μόνο κάποιον συμπατριώτη τους.     

Ο Γκιώνης έφτασε σε μεγάλη διάκριση στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και χάρη σε αυτό είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. Το ντεμπούτο του το έκανε το 2014 στη Λωζάννη (σαν Τοπ 12 εκείνοι οι αγώνες) παίρνοντας την 7η θέση. Φυσικά αυτός, που είχε τις πρώτες επιτυχίες στον θεσμό κι έχει γράψει σημαντικές σελίδες για τον εαυτό του και τα ελληνικά χρώματα, είναι ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο οποίος έχει φτάσει και στην κορυφή. Κατέκτησε τον τίτλο του ΤΟΠ 12 το 2011, ενώ έχει να επιδείξει κι ένα ασημένιο (2007) και τρία χάλκινα μετάλλια (1999, 2009, 2010).

Η κλήρωση του Τοπ 16 θα γίνει σε ξενοδοχείο της πόλης στις 4 Φεβρουαρίου. Στον σημερινό πίνακα αξιολόγησης της Ευρώπης ο Γκιώνης είναι νούμερο 8 μαζί με τον Πορτογάλο Απολόνια στους 2401 βαθμούς. Να σημειωθεί τέλος, ότι δεν αγωνίστηκε στο χτεσινό ματς της Μπορούσια με την Γκρενζάου για την Μπουντεσλίγκα (ήττα με 3-1) κάτι που ήταν προγραμματισμένο μετά την επιστροφή του Μπολ.

 

* Φωτό: Ο Παναγιώτης Γκιώνης σε προσπάθειά του από τη συμμετοχή του στο Europe Cup του 2014 στη Λωζάννη.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ