Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χρυσό οι γυναίκες, χάλκινο οι άνδρες στο ομαδικό του κυπριακού τουρνουά

Cyprus teams_meta_aponomi

Cyprus teams_meta_aponomiΤο χρυσό μετάλλιο στις γυναίκες και το χάλκινο στους άνδρες αποτελούν τον πρώτο απολογισμό για την ελληνική πλευρά από το διεθνές τουρνουά της Κύπρου, που είναι σε εξέλιξη στη Λευκωσία. Το βράδυ της Παρασκευής η αντιπροσωπευτική ομάδα των γυναικών, που συγκροτούν η 19χρονη Κωνσταντίνα Παρίδη και η 14χρονη Έλλη Φίσερ κατέκτησε αήττητη την πρωτιά, ενώ η επίσης νεαρή ομάδα των ανδρών με τον 18άχρονο Κωνσταντίνο Αγγελάκη και τον 15άχρονο Γιάννη Σγουρόπουλο κατέλαβε την 3η θέση κάνοντας μία ήττα στα ημιτελικά. Οι ετήσιοι αγώνες φιλοξενούνται στο Πολυπροπονητήριο «Ευάγγελος Φλωράκης» και τους διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Γίνονται παραδοσιακά με προσκλήσεις και φέτος παίρνουν μέρος έξι χώρες. Συνεχίζονται από σήμερα με τα ατομικά αγωνίσματα του απλού και του διπλού.

Το ομαδικό άνοιξε χτες το αγωνιστικό πρόγραμμα. Τα σύστημα διεξαγωγής προέβλεπε γκρουπ στην πρώτη φάση και νοκ άουτ παιχνίδια στη δεύτερη. Το κάθε ματς γινόταν με το κορμπιγιόν σύστημα, όπου για να δημιουργηθούν ομάδες αρκούν και δύο αθλητές ή αθλήτριες. Μπορούσαν να παιχτούν μέχρι τέσσερα παιχνίδια απλού κι ενδιάμεσα υπήρχε διπλό.

Στο ομαδικό ανδρών οι συμμετοχές ήταν επτά και σχηματίστηκαν δύο γκρουπ. Στο 1ο η Ελλάδα αναδείχτηκε νικήτρια επικρατώντας 3-1 της Ρουμανίας, 3-0 του Λιβάνου και 3-0 της Κύπρου Β. Να σημειωθεί ότι για λογαριασμό της Ρουμανίας βρίσκονται στη Λευκωσία αθλητές και αθλήτριες από την Πολιτέχνικα Κλουζ Νάποκα, το δυνατό σωματείο 1ης κατηγορίας, στο οποίο αναδείχτηκε παλιά και αγωνίζεται ξανά τα τελευταία δύο χρόνια ο Ντανιέλ Τσιόκας! Τη μοναδική ήττα στη φάση των γκρουπ υπέστη ο Αγγελάκης στον αγώνα με την Ρουμανία, ενώ ο Σγουρόπουλος πέτυχε δύο νίκες στο ίδιο ματς.  

Στα χιαστί ημιτελικά η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ιορδανία, η οποία είχε  βγει δεύτερη στο γκρουπ Β. Εκεί ήρθε ήττα με 3-1, καθώς απέδωσε εξαιρετικά ο πρώτος αθλητής των αντιπάλων, ο Αμπού Γιαμάν Ζεΐντ, που έχει αγωνιστεί κι άλλες φορές στο συγκεκριμένο τουρνουά. Ο Αγγελάκης κάμφθηκε από τον Ζεΐντ με 3-2 (είχε προηγηθεί 7-3 στο 3ο σετ, ενώ έχασε το 5ο σετ με 11-9) και ο Σγουρόπουλος με 3-1. Στο διπλό ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει μεγάλη αποτελεσματικότητα από τη συνεργασία ενός αμυντικού μ’ έναν επιθετικό και καταγράφηκε άλλη μία ήττα με 3-0 σετ.

Cyprus teams_exoΣτον αγώνα για τις θέσεις 3-4 τα παιδιά κατέβαλλαν αργότερα τη Ρουμανία με 3-0 κι εξασφάλισαν την 3η θέση, που εκτός από το μετάλλιο είχε στα έπαθλα κι ένα μικρό κύπελλο. Την πρωτιά κατέκτησε η Κύπρος Α, η οποία στον τελικό νίκησε 3-0 τον Ιορδανία. Ο Μάριος Γιάνγκου (που μετά τη λήξη της τιμωρίας του από την Παγκύπρια ομοσπονδία επανήλθε στις δραστηριότητες της εθνικής ομάδας) και ο Χρίστο Χριστόνοφ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Σε δύο γκρουπ χωρίστηκαν και οι ομάδες των γυναικών. Η Ελλάδα πήρε την 1η θέση στο γκρουπ Α με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Δυσκολίες συνάντησε στον αγώνα με την Κύπρο Α όπου επιβλήθηκε με 3-2. Η Λουίζα Κουρέα, που είχε αγωνιστεί προ ετών στον Α.Ο. Ταταύλα και συμφώνησε και για τη φετινή σεζόν με το ελληνικό σωματείο, ξεπέρασε με 3-2 σετ την Παρίδη και με 3-1 τη Φίσερ. Τα κορίτσια επικράτησαν στο διπλό και είχαν κι από μία νίκη στο απλό. Στα άλλα ματς του γκρουπ νίκησαν με 3-0 τον Λίβανο και τη Μάλτα.

Στα χιαστί ημιτελικά το δίδυμο απέκλεισε τη Ρουμανία με 3-1. Δύο νίκες σημείωσε η Παρίδη στα δικά της παιχνίδια και άλλη μία στο διπλό με τη Φίσερ. Στον τελικό η Ελλάδα αντιμετώπισε ξανά την Κύπρο Α, αυτή τη φορά ήταν ακόμα καλύτερη και πανηγύρισε την πρωτιά με 3-0. Η Φίσερ κατέβαλλε την Κουρέα με 3-2 σετ, η Παρίδα τη Σοφία Κόνη με 3-1, ενώ οριακά κρίθηκε και το διπλό απέναντι στις ίδιες αθλήτριες με σκορ 3-2 (11-9 έληξε το «κόντρα» σετ).

Στα ημιτελικά η Κύπρος Α είχε επιβληθεί 3-0 της Ιορδανίας. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμανία, η οποία νίκησε στον «μικρό» τελικό την Ιορδανία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δημιουργεί παράδοση πια με τα χρυσά μετάλλια στο ομαδικό γυναικών του κυπριακού τουρνουά, καθώς και στις δύο προηγούμενες χρονιές, που ήταν παρούσα (2013, 2014) είχε πάρει την πρωτιά με την Κατερίνα Τόλιου και τη Γεωργία Ζαβιτσάνου.

 

* Αναμνηστικές φωτό της ελληνικής αποστολής στη Λευκωσία. Μία μέσα στο γυμναστήριο μετά την απονομή των επάθλων στο ομαδικό και μία έξω από αυτό με τους τέσσερις διεθνείς, τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Βατσακλή και τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ