Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στην 1η κατηγορία των προκριματικών και τα δύο ελληνικά συγκροτήματα

European TT_Champ

European TT_ChampΗ αναμενόμενη εξέλιξη καταγράφηκε στο Εκατερίνμπουργκ αναφορικά με τις αλλαγές για τα προσεχή Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στη συνεδρίαση, που έγινε στο περιθώριο των αγώνων, εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.) κι έτσι οριστικά επανέρχονται τα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού του 2017, ενώ από το 2016 το ετήσιο event θα περιλαμβάνει εναλλάξ τα ατομικά και τα ομαδικά αγωνίσματα. Επίσης, με το τυπικό κλείσιμο του θέματος ξεκαθάρισε ότι και οι δύο εθνικές ομάδες θα μετάσχουν στην 1η κατηγορία των προκριματικών. Οι άνδρες κατέκτησαν στη ρωσική πόλη την τιμητική 7η θέση, ενώ οι γυναίκες κατετάγησαν 24ες και δικαίωμα συμμετοχής στη Championship Division των προκριματικών έχουν 30 εθνικές ομάδες. Η αρχή των αγώνων προγραμματίστηκε για τις 12 Απριλίου. Εξάλλου, στον απόηχο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα, έκαναν δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. το νέο πρόσωπο της ελληνικής αποστολής Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και η αθλήτρια της εθνικής γυναικών Αγγελίνα Παπαδάκη.

Ρεπορτάζ κατ΄αρχάς, από το συνέδριο της E.T.T.U. και την έγκριση των νέων προτάσεων για τα δύο επόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως αναφέρθηκε στο σάιτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Από το 2017 δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του ομαδικού, αλλά στο σύστημα των προκρίσεων. Στο συνέδριο της E.T.T.U., που έγινε στο Εκατερίνμπουργκ (με την παρουσία και του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη) η πιο σημαντική απόφαση αφορούσε στις ρυθμίσεις για τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αρχίζοντας από το 2016, τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ατομικών αγωνισμάτων θα γίνονται σε ζυγές χρονιές. Εκτός από τα αγωνίσματα του απλού και του διπλού σε άνδρες και γυναίκες θα διεξάγεται και το διπλό μικτό, που επανέρχεται στο πρόγραμμα.

Από το 2017, στις μονές χρονιές, θα έχουμε τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του ομαδικού. Δεν θα υπάρχουν μεταβολές στο playing system, ωστόσο εισέρχεται ξανά το σύστημα των προκριματικών Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Για να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι εθνικές ομάδες θα πρέπει ν’ αρχίσουν με προκριματικά από τον Απρίλιο του 2016. Η πρώτη κατηγορία των προκριματικών, που ονομάστηκε Championship Qualification Division, θ’ αποτελείται από 30 ομάδες. Οι 29 καλύτερες με βάση την τελική θέση τους στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, συν τη νικήτρια της 3ης κατηγορίας (Standard Division) του Εκατερίνμπουργκ. Δεκαπέντε εθνικές ομάδες θα προκριθούν για την 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Championship Division) και η 16αδα θα σχηματιστεί με την προσθήκη της διοργανώτριας χώρας. Οι υπόλοιπες 15 ομάδες θα προκριθούν για τη 2η κατηγορία (Challenge Division).

Η αντίστοιχη κατηγορία των προκριματικών (Challenge Qualification Division) θ’ αποτελείται απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Μία ομάδα θα πάρει την πρόκριση για τη 2η κατηγορία (Challenge Division) του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017, ώστε να δημιουργηθεί κι εκεί η κλασική 16άδα.

Για την κορυφαία κατηγορία του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Championship Division) προκρίνονται: Οι δέκα νικητές από τα ισάριθμα γκρουπ των 3ων ομάδων, πέντε νικητές από αγώνες πλέι οφ μεταξύ των ομάδων, που θα τερματίσουν στη 2η θέση των γκρουπ, όπως και η διοργανώτρια χώρα του πρωταθλήματος το 2017. Στη 2η κατηγορία (Challenge Division) θα πάνε οι χαμένοι από τους αγώνες πλέι οφ, οι ομάδες, που θα περιοριστούν στην 3η θέση των γκρουπ και η νικήτρια χώρα από τη Challenge Division των προκριματικών. Οι ημερομηνίες για τους αγώνες των προκριματικών μέσα στο 2016 έχουν ήδη τεθεί: Θα είναι στις 12 Απριλίου, στις 3 Μαΐου, στις 6 Σεπτεμβρίου και τις 22 Νοεμβρίου. Τα γκρουπ θα περιλαμβάνουν δηλαδή, εντός και εκτός έδρας αγώνες.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 

Πέρα από το εξαιρετικό πλασάρισμα του Παναγιώτη Γκιώνη στις θέσεις 5-8 του απλού και την 7η θέση της εθνικής ομάδας ανδρών, ουσιαστικό γεγονός, έξω από τα αποτελέσματα, ήταν η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Κωνσταντινόπουλου. Ήταν η πρώτη για τον 21χρονο αριστερόχειρα στον θεσμό κι επιπλέον ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής είχε επισημάνει από καιρό ότι με καινούργιο πρόσωπο στην αποστολή μεγάλης διοργάνωσης κάνει την πρώτη κίνηση για να μπουν σταδιακά νεότεροι αθλητές στην εθνική ομάδα. Ο αθλητής του Πέρα Αθηνών είχε την ευκαιρία να παίξει σε όλα τα αγωνίσματα και σιγά σιγά διαχειρίστηκε καλύτερα το φυσιολογικό τρακ στο ντεμπούτο του.    

«Είμαι πολύ χαρούμενος, που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Ήταν μία πολύτιμη εμπειρία, καθώς είχα τη δυνατότητα να δω από κοντά τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες του αθλήματος, τόσο στα παιχνίδια τους, όσο και στην προπόνηση, στο ζέσταμα και στην αποθεραπεία τους. Γενικά δεν έμεινα ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις μου. Ήμουν αρκετά μουδιασμένος και είχα άγχος λόγω του ότι ήταν το πρώτο μου Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ήθελα να δείξω πράγματα. Σιγά-σιγά πάντως, άρχισα να παίζω όλο και καλύτερα», δήλωσε ο Κωνσταντινόπουλος και για τις συμβουλές που πήρε από τον προπονητή του ή και από τους πολύπειρους συμπαίκτες του, ανέφερε: «Σαφώς μου έδωσαν διάφορες συμβουλές και μου τόνισαν ότι το σημαντικότερο είναι να παίξω ελεύθερα και να έχω εμπιστοσύνη στα χτυπήματά μου. Να μη διστάζω μου ζήτησε επίσης ο κύριος Κώστας, να μπαίνω αποφασιστικά στην πρώτη μπάλα και να κάνω ό,τι κάνω στις προπονήσεις. Να κοιτάξω να παίξω, όπως παίζω στο Σ.Ε.Φ. με τον Καλλίνικο, τον Παπαγεωργίου και τον Γκιώνη».

Η εθνική γυναικών άρχισε πολύ καλά την προσπάθειά της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πήρε την πρωτιά στο γκρουπ με το απόλυτο των επιτυχιών. Η κλήρωση στην πρώτη 8άδα της Challenge Division δυσκόλεψε πολύ το έργο της για νέο θετικό αποτέλεσμα και η ήττα από την Κροατία την άφησε πιο πίσω. Τα τελευταία ματς κατάταξης ήταν αδιάφορα.

«Πιστεύω ότι παίξαμε καλά. Χάσαμε όμως, πολλά παιχνίδια στις λεπτομέρειες και χάσαμε από ομάδες με τελείως διαφορετικά μέσα και παροχές στη δουλειά τους από εμάς και αυτό στα κρίσιμα σημεία φαίνεται σε όλες και όλους… Ήταν μια καλή προσπάθεια, πιάσαμε τα στάνταρ μας, απλά δεν ήρθε το κάτι παραπάνω», σχολίασε η Αγγελίνα Παπαδάκη. Σε ερώτηση αν οι αθλήτριες επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι δεν είχαν αποκλειστικά δικό τους κόουτς στον πάγκο αυτής της διοργάνωσης και καθοδηγήθηκαν από τον προπονητή τους Κώστα Βατσακλή, που ξόδευε καθημερινά στο γυμναστήριο πολύ χρόνο και ενέργεια και για τις δύο εθνικές ομάδες, απάντησε: «Όχι δεν επηρέασε. Είναι ο προπονητής μας άλλωστε στο Σ.Ε.Φ. κι επιπλέον στο ομαδικό μόνο σ’ ένα παιχνίδι κατάταξης δεν μπορούσε να είναι μαζί μας κι έλειψε και σε κάποια στα ατομικά. Προσωπικά πιστεύω επίσης ότι αφού δεν έχουμε μόνιμο προπονητή για την εθνική γυναικών δεν κάνει τη διαφορά το να έρθει εκτάκτως ένας για να μας κοουτσάρει σε μία μεγάλη διοργάνωση. Από κει και πέρα υπάρχει η δύσκολη κατάσταση στο Σ.Ε.Φ., που είναι γνωστή κι επηρεάζει όλους τους αθλητές και όχι μόνο εμάς, τα στελέχη της εθνικής γυναικών. Θεωρώ πως όσο καλές προθέσεις και να έχει ο κύριος Κώστας είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να προσέχει μόνος του 16 άτομα, όπου ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες».

* Το συνέδριο της E.T.T.U. ενέκρινε (όπως επίσης αναμενόταν) την εισαγωγή της κατηγορίας Under 21 σε ξεχωριστό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Από το 2017 θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και θα διαρκέσει 4 ημέρες. Θα είναι ατομικού χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει το απλό και το διπλό και θα μετάσχουν 56 άνδρες και 56 γυναίκες με όριο μέγιστης συμμετοχής τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες για κάθε εθνική ομοσπονδία.

 

                                              

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ