Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στις θέσεις 5-8 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ο Γκιώνης, έχασε 4-2 από τον Οβτσάροφ

gionis

gionisΈδωσε τη “μάχη” του και αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι. Ο Παναγιώτης Γκιώνης έμεινε έξω από τις θέσεις των μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς ηττήθηκε με 4-2 σετ από τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ, αλλά μόνο θαυμασμός, αναγνώριση και χειροκρότημα τού πρέπουν για την προσπάθειά του στον καθοριστικό προημιτελικό και γενικά στην πορεία του στο Εκατερίνμπουργκ. Παρουσιάστηκε απόλυτα ανταγωνιστικός, είχε την κατάλληλη ψυχολογία απέναντι στο 1ο φαβορί του αγωνίσματος και σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης και σίγουρα μπορούσε να φτάσει σε μία μεγάλη νίκη. Ειδικά αν μετά το 1-0 κατακτούσε και το 2ο σετ, όπου προηγήθηκε 10-6, ίσως είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα. Είχε και ενοχλήσεις στο πόδι από χτες, αλλά κατέθεσε την ψυχή και το άφθονο ταλέντο του για να κάνει μικρή υπέρβαση κόντρα στο νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης και 1 της ευρωπαϊκής. Οι θέσεις 5-8, στις οποίες έμεινε, συνιστούν νέα διάκριση αναμφίβολα για τον 35άχρονο άσο και αποτελούν το δεύτερο καλύτερο πλασάρισμά του στο απλό του θεσμού μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2013 (η φωτογραφία του αγώνα είναι από τον Alex Lomaev και το σάιτ της I.T.T.F.).

Στον αγώνα που μεταδόθηκε στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή (νούμερο 6 στην τρέχουσα ευρωπαϊκη κατάταξη και 5ο φαβορί του αγωνίσματος) άρχισε δυνατά και υποχρέωσε σε λάθη τον Οβτσάροφ, όπως είχε γίνει και την περασμένη Κυριακή στα προημιτελικά του ομαδικού. Κατέκτησε το 1ο σετ και διατήρησε πολύ καλό ρυθμό και στη συνέχεια. Σταθερός στην άμυνα και με σωστές επιθετικές επιλογές έκανε ξέσπασμα μετά το 5-5 κι έφτασε στο 9-5 και αργότερα στο 10-6. Εκεί όμως, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Αντί να γίνει το 2-0 ο Γερμανός μείωσε με πολύ σταθερό πινγκ πονγκ και στο 10-9 ο ομοσπονδιακός προπονητής πήρε τάιμ άουτ. Ο Γκιώνης επέλεξε μετά να παίξει forehand spin και το έχασε, ενώ στην παράταση ο αντίπαλος έπαιξε πολύ καλά ράλι.

Η εξέλιξη ήταν πολύ αρνητική, όμως ο Έλληνας πρωταθλητής δεν πτοήθηκε και συνέχισε με το ίδιο πάθος. Πίεσε στο backhand του Οβτσάροφ, έβγαλε ορισμένες εντυπωσιακές επιθέσεις και άμυνες και έχτισε διαφορά, την οποία και αξιοποίησε. Κι αξίζει να προσθέσουμε ότι δεν τον επηρέασε κίνηση του Οβτσάροφ στη διάρκεια πόντου, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην πλειοψηφία του κοινού. Με το σκορ στο 4-1 πήρε …πρωτοβουλία και σήκωσε το χέρι για να σταματήσει ο πόντος υποστηρίζοντας ότι σε επιθετικό χτύπημα “πάνω” στο σώμα του Γκιώνη η μπάλα στην επιστροφή βρήκε στο πόδι του. Παρόμοια ενέργεια θυμίζουμε είχε κάνει και σε κρίσιμο σημείο του ημιτελικού με τον Έλληνα πρωταθλητή στο Τοπ 16 του περασμένου Φεβρουαρίου (για το μπλουζάκι τότε…), εξ ου και τα παράπονα του τελευταίου, αλλά και του προπονητή του. Η διαιιτήτρια πάντως, δεν έδωσε σημασία, έβαλε κανονικά τον πόντο στον Γκιώνη και ο Οβτσάροφ άκουσε αποδοκιμασίες από μέρος του κοινού και όχι μόνο τους λιγοστούς Έλληνες, που βρέθηκαν στην εξέδρα για να υποστηρίξουν τον σπουδαίο αμυντικό.

Τα επόμενα δύο σετ ωστόσο, εξελίχτηκαν εντελώς διαφορετικά. Ο κορυφαίος αθλητής της ηπείρου πήρε ρίσκο, έπαιξε πολύ δυνατά και του βγήκαν όλα. Την ίδια ώρα ο Γκιώνης έδειξε κάποια κούραση και δεν μπόρεσε να διατηρήσει καλό ρυθμό με αποτέλεσμα να χάσει με διαφορά το 4ο και το 5ο σετ. Ώσπου φτάσαμε στο 6ο σετ με τον Γκιώνη να τα παίζει όλα για όλα για να ισοφαρίσει και πιθανώς να επιφέρει κούραση και περισσότερο άγχος στον αντίπαλο. Στο 7-7 και τα δικά του σερβίς πήρε δύο πόντους με επίθεση, όμως στο 9-7 ο Γερμανός έδειξε ότι διαθέτει κι εκείνος πολύ δυνατή ψυχολογία. Με δυνατά χτυπήματα και καθαρό μυαλό πήρε τέσσερις διαδοχικούς πόντους και πανηγύρισε τη νίκη. Τα σετ 11-8, 10-12, 11-4, 5-11, 4-11 και9-11.

Ο Οβτσάροφ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών το 2013 και υπερασπίζεται τον τίτλο του. Πήρε την 3η θέση σε απλό και ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 κι έχει ένα ακόμα μετάλλιο (ασημένιο) στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά 2008. Κατέκτησε το ΤΟΠ 16 της Ευρώπης τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως και τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού τον Ιούνιο, στο αγώνισμα του απλού.

Σε αξιολογημένη μεγάλη διοργάνωση ο Γκιωνης υπέστη την έκτη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες απέναντι στον πιο πετυχημένο Ευρωπαίο αθλητή των τελευταίων ετών. Στο Εκατερίνμπουργκ έχασε και την περασμένη Κυριακή στον προημιτελικό του ομαδικού με 3-1 σετ, ενώ σήμερα ήταν πιο απειλητικός. Σημειώνεται επίσης, ότι πρόπερσι είχε νικήσει σε διασυλλογικό επίπεδο τον γεννημένο στο Κίεβο αθλητή. Στην τελευταία του σεζόν στη γαλλική Ανζέ και στην αναμέτρηση με τη ρωσική Όρενμπουργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ επικράτησε με 3-2 σετ!

Στην 4άδα ο Οβτσάροφ θ’ αντιμετωπίσει τον Πορτογάλο Τιάγκο Απολόνια, που λύγισε 4-3 με ανατροπή από 1-3 πίσω τον Γερμανό αμυντικό Ρούεν Φίλους. Στον άλλο ημιτελικό το 2ο φαβορί του αγωνίσματος ο Πορτογάλος Μάρκος Φρέιτας, που έκαμψε με 4-3 σετ τον Αυστριακό Ρόμπερτ Γκάρντος θα συναντήσει τον Σουηδό Παρ Γκέρελ, που απέκλεισε τον Κροάτη Γκάσινα με 4-1.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ