Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρεμιέρα με τρεις αγώνες για τα ελληνικά χρώματα στο Εκατερίνμπουργκ

Hellas TT_andres_2013

Hellas TT_andres_2013Με όνειρα για νέες διακρίσεις, που φτάνουν τόσο μακριά …όσο βρίσκεται το Εκατερίνμπουργκ, οι εθνικές ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών αρχίζουν από αύριο την προσπάθειά τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2015. Η πόλη, που χάνεται στα …βάθη της Ρωσίας και είναι κοντά στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία, φιλοξενεί πρώτη φορά την κορυφαία διοργάνωση και οι διεθνείς μας θα ήθελαν πολύ να γράψουν και εκεί μία ακόμα όμορφη σελίδα στα πεπραγμένα τους στον θεσμό. Γνωρίζουν βέβαια, τις μεγάλες δυσκολίες, αποφεύγουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά φυσικά διατηρούν τις υψηλές φιλοδοξίες. Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει φέτος και το ομαδικό και τα ατομικά αγωνίσματα του απλού και του διπλού. Έπειτα από κουραστικό ταξίδι η ελληνική αποστολή βρίσκεται από το πρωί στο Εκατερίνμπουργκ. Υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Βατσακλή θ’ αγωνιστούν οι αθλητές Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη και Μαρία Χριστοφοράκη. Στην αυριανή πρεμιέρα οι άνδρες δίνουν δύο αγώνες για την 1η κατηγορία της Ευρώπης (Championship Division). Για το 4ο γκρουπ αντιμετωπίζουν την Κροατία στις 08:00 ώρα Ελλάδας (ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα http://ettu.laola1.tv) και την Τσεχία στις 17:00. Οι γυναίκες έχουν ένα ματς στην εναρκτήρια ημέρα του 4ου γκρουπ της 2ης κατηγορίας (Challenge Division). Παίζουν στις 14:00 απέναντι στο Βέλγιο.

Το ετήσιο event φιλοξενείται ξανά στη Ρωσία μετά το 2008 και την Αγία Πετρούπολη. Οιαγώνεςθαγίνουνστο International Exhibition Center «Ekaterinburg-EXPO». Θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και θα είναι παρόντες περισσότεροι από 800 αθλητές και άλλοι εκπρόσωποι από 50 χώρες. Στα 57 χρόνια ιστορίας των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων η Ελλάδα έχει να επιδείξει 13 μετάλλια. Από το 1992 στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας έως το 2013 στο Σβέσατ της Αυστρίας κατέκτησε 10 μετάλλια με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα σε όλα τα ατομικά αγωνίσματα (τα δύο χρυσά σε διπλό ανδρών και διπλό μικτό), ένα με τον Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό (μάλιστα, πάει στη φετινή διοργάνωση ως «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης), ένα με τον Ντανιέλ Τσιόκα στο διπλό μικτό και φυσικά το ασημένιο της εθνικής ομάδας ανδρών πριν από δύο χρόνια, που αποτελεί την κορυφαία στιγμή.

Το ανδρικό συγκρότημα είναι αυτό που κυνηγά και φέτος την υψηλή θέση. Με λίγες εξαιρέσεις μετέχει εδώ και πολλά χρόνια σταθερά στην ευρωπαϊκή ελίτ και οι προαναφερόμενες επιτυχίες το έχουν καθιερώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η αξία της ομάδας είναι αναμφισβήτητη κι έστω κι αν εμφανίζει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας έχει και φέτος τη δυνατότητα να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ, να περάσει στην 8άδα, που είναι ο βασικός στόχος και στη συνέχεια να πάει όσο γίνεται ψηλότερα. Στη 2η κατηγορία των γυναικών δεν προβλέπεται άνοδος, καθώς θ’ ακολουθήσουν μέσα στη σεζόν οι προκριματικοί του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017, ωστόσο η εθνική μας ομάδα θα παλέψει και φέτος για καλό πλασάρισμα ανάμεσα στις θέσεις 17-24.

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ»

Ο Κώστας Βατσακλής έχει καλό προαίσθημα και για τις δύο ομάδες, αλλά μιλώντας για το ανδρικό σύνολο και τη νέα του πρόκληση δεν μπορεί να μην επισημάνει ένα ντεζαβαντάζ. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Φάνηκε και πέρσι αυτό στη Λισσαβώνα, όπου θυμάστε ότι η ήττα μας 3-0 από την Ισπανία είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο γκρουπ. Αρχίζουμε απέναντι στην Κροατία, την επικεφαλής του γκρουπ. Τα παιδιά είναι σε καλή κατάσταση, είμαστε αισιόδοξοι, αλλά έχω την άποψη ότι οι προϋποθέσεις δεν είναι ίδιες και για τις δύο ομάδες. Εννοώ ότι οι αντίπαλοί μας έχουν έρθει από πιο νωρίς στο Εκατερίνμπουργκ όταν εμείς φτάνουμε μία ημέρα πριν κι έχουμε λιγότερο χρόνο να προσαρμοστούμε στην αίθουσα, στη διαφορά ώρας, στις μετακινήσεις, στο κλίμα κ.τ.λ.. Αυτά είναι πράγματα που μετράνε, αλλά εντάξει, ξέρουμε τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, που καθόρισαν αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε συνηθίσει, δεν είμαστε άπειροι και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Έχω την αίσθηση ότι θα πάμε καλά και οι δύο ομάδες και πιστεύω ότι θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις από τις γυναίκες», υπογράμμισε ο εκλέκτορας των εθνικών ομάδων λίγη ώρα πριν από τη χτεσινοβραδινή αναχώρηση. Κι επειδή το Εκατερίνμπουργκ επιφυλάσσει επιπλέον δυσκολία για τον ίδιο στους πάγκους πρόσθεσε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ ν’ ανταποκριθώ, αφού θα πρέπει να κοουτσάρω δύο ομάδες κι αυτό είναι κάτι, που έχει σωματική και ψυχολογική κούραση».

Οι εθνικές ομάδες έφτασαν στις 10 ώρα Ελλάδας στο Εκατερίνμπουργκ μέσω Μόσχας ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι περίπου 10 ωρών. Συνάντησαν και κρύο, καθώς η θερμοκρασία κυμαινόταν από 2 έως 6 βαθμούς! Στην αποστολή βρίσκονται ακόμα ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης και η φυσιοθεραπεύτρια Σταυρούλα Νεοχωρίτη, η οποία φυσικά καλύπτει με την παρουσία της μία σημαντική έλλειψη για τους διεθνείς στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις.

Η εθνική ανδρών κάνει πρεμιέρα απέναντι στην Κροατία, που είναι στα πρώτα τέσσερα φαβορί επειδή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση του 2014. Η παράδοση είναι εναντίον της γαλανόλευκης, η οποία έχει συνεχόμενες ήττες τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατη εκείνη με 2-3 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον Ιανουάριο του 2013 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία οι Κροάτες έχουν δηλώσει στους αγώνες τον Αντρέι Γκάσινα, τον Τόμισλαβ Kόλαρεκ, τον Τόμισλαβ Πικάρ και τον Φίλιπ Ζέλικο. Απουσιάζει από τη σύνθεση ο κινεζικής καταγωγής Ταν Ρούι Βου, που το 2013 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό ανδρών και το 2012 δευτεραθλητής Ευρώπης στο απλό! Ο αγώνας γίνεται στο τραπέζι 3 και θα έχει μετάδοση στο διαδίκτυο, όπως θα συμβαίνει σταθερά από το laola1.tv για τα παιχνίδια των τραπεζιών 1, 2, 3 και 4.  

Το απόγευμα έχει σειρά  η Τσεχία, με την οποία υπάρχουν όμορφες αναμνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα τη νίκησε 3-1 το 2013 στην εντυπωσιακή πορεία της μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι επανέλαβε το ίδιο αποτέλεσμα και πέρσι στη Λισσαβώνα εξασφαλίζοντας την παραμονή στην Championship Division (τερμάτισε τελικά στη 12η θέση). Οι Τσέχοι παρατάσσουν τους Λούμπομιρ Γιάνκαρικ, Τόμας Κονέκνι, Τόμας Πολάνσκι, Ντιμίτρι Προκόπκοφ (συμπαίκτης του Κρεάνγκα στη γαλλική Ενεμπόν) και Πάβελ Σίρουσεκ (πρώην συμπαίκτης του Γκιώνη στη γαλλική Ανζέ). Η εθνική μας θα κλείσει τα παιχνίδια της στο γκρουπ το Σάββατο εναντίον της Λευκορωσίας.

Οι γυναίκες είναι επικεφαλής στο 4ο γκρουπ της κατηγορίας τους (το Η γενικά) και θέλουν να επαναλάβουν τις σπουδαίες εμφανίσεις της περσινής χρονιάς. Τότε είχαν πάρει την 20η θέση και είχαν διεκδικήσει μέχρι το τέλος την άνοδο. Στη φετινή Challenge Division (θέσεις 17-32) αντιμετωπίζουν αρχικά το Βέλγιο, το οποίο είχαν νικήσει στο μακρινό 2006, στην τελευταία τους συνάντηση, που ήταν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βρέμης. Το Βέλγιο έχει δηλώσει στη διοργάνωση τις Μάργκο Ντεγκράεφ, Ελίν Λόιεν, Λίζα Λουνγκ και Νάταλι Μαρτσέτι. Το Σάββατο η ελληνική τριάδα θ’ αναμετρηθεί κατά σειρά με την Αγγλία και τη Φινλανδία. Θα κοιτάξει να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και να μπει στα προημιτελικά της κατηγορίας τους κι ακολούθως θα παλέψει για καλό πλασάρισμα. Σημειωτέον ότι οι τελικές θέσεις σε άνδρες και γυναίκες θα μετρήσουν για τα φαβορί στις κληρώσεις των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εκεί, όπου η 1η κατηγορία πρόκειται να έχει από 30 ομάδες και λογικά θα συμπεριληφθεί σε αυτή και το ελληνικό συγκρότημα των γυναικών.

Το πρόγραμμα των εθνικών μας ομάδων στη φάση των ομίλων σε ώρες Ελλάδας (η ρωσική πόλη είναι 2 ώρες μπροστά):

Άνδρες Championship Division:

25 Σεπτεμβρίου 08:00 (10:00 τοπική) Ελλάδα-Κροατία

25 Σεπτεμβρίου 17:00 Ελλάδα-Τσεχία

26 Σεπτεμβρίου 14:00 Ελλάδα-Λευκορωσία

Γυναίκες Challenge Division:

25 Σεπτεμβρίου 14:00 (16:00 τοπική) Ελλάδα-Βέλγιο

26 Σεπτεμβρίου 08:00 Ελλάδα-Αγγλία

26 Σεπτεμβρίου 17:00 Ελλάδα-Φινλανδία

Τα υπόλοιπα γκρουπ στις κατηγορίες των ελληνικών ομάδων:

Στη Championship Division των ανδρών:

Γκρουπ Α: Πορτογαλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία

Γκρουπ Β: Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ουκρανία

Γκρουπ C: Σουηδία, Ρωσία, Αυστρία, Ρουμανία

Στη Challenge Division των γυναικών:

Γκρουπ Ε: Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία

Γκρουπ F: Ισπανία, Λιθουανία, Ελβετία, Εσθονία

Γκρουπ G: Κροατία, Σλοβενία, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο

* Τρεις είναι οι κατηγορίες του ομαδικού και σε αυτή τη διοργάνωση. Δεκαέξι παίζουν στην 1η κατηγορία, άλλες τόσες στη 2η και οι υπόλοιπες στην 3η τη λεγόμενη Standard Division.

* Τα ατομικά αγωνίσματα θ’ αρχίσουν στις 30 του μήνα και λίγα 24ωρα πριν θα γίνουν οι σχετικές κληρώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κρεάνγκα δεν θα πάρει μέρος στα ατομικά αγωνίσματα παρά μόνο στο ομαδικό.

* Στο διπλό ανδρών ο Γκιώνης θα έχει συμπαίκτη τον Ούγγρο Πατάντιους, ενώ ο Παπαγεωργίου θα κάνει δίδυμο με τον Κωνσταντινόπουλο. Στο διπλό γυναικών το ελληνικό ζευγάρι είναι Τόλιου/Χριστοφοράκη, ενώ η Παπαδάκη θα παίξει με τη Σέρβα Μόλναρ.

* Για τη διάδοση του αθλήματος οι Ρώσοι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει και δράσεις για το φίλαθλο κοινό. Για παράδειγμα θα δίνουν την ευκαιρία για παιχνίδι στα εμπορικά κέντρα του Εκατερίνμπουργκ κι έχουν ονομάσει τη δραστηριότητα «People’s games».

* Για τις ζωντανές και δωρεάν μεταδόσεις στο ίντερνετ η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος αναφέρει ότι θα είναι στη διεύθυνσηhttp://ettu.laola1.tv, ενώ υπάρχουν και οι εφαρμογές LAOLA1.tvAPPs (IOS/Android) και SmartTVAPPs (Samsung/FireTV/GoogleTV).

* Το επίσημο σάιτ των αγώνων είναι www.ettc2015.com, ενώ η σελίδα του πρωταθλήματος στο facebook είναι https://www.facebook.com/ettc2015.

* Πέρα από την πρωτεύουσα Μόσχα το 1970 και το 1986, το Εκατερίνμπουργκ και η Αγία Πετρούπολη είναι οι μόνες ρωσικές πόλεις, που θα έχουν διοργανώσει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. 

 

* Φωτό: Η βασική τριάδα της εθνικής ανδρών με τον ομοσπονδιακό προπονητή σε φωτογραφία του Πέτρου Γιαννακούρη στο Σ.Ε.Φ.. Από αριστερά Κρεάνγκα, Βατσακλής, Παπαγεωργίου και Γκιώνης.

                                     

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ