Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα σωματεία αναλαμβάνουν από φέτος την πληρωμή των διαιτητών στα διασυλλογικά πρωταθλήματα

IMG 5567

IMG 5567Νέο καθεστώς θα χαρακτηρίζει την πληρωμή των διαιτητών στα διασυλλογικά πρωταθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης από τη σεζόν 2015-2016. Όπως αναφέρουν οι προκηρύξεις της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. οι διαιτητές θα πληρώνονται πλέον από τα σωματεία και όχι από την ομοσπονδία κι αυτό θα συμβεί πρώτη φορά στα χρονικά των συγκεκριμένων διοργανώσεων και γενικά του αθλήματος! Το νέο μέτρο θα ισχύσει σίγουρα στα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 εθνικής κατηγορίας (όπου ως γνωστόν, οι αγώνες γίνονται συγκεντρωτικά), στη Β΄Εθνική εφόσον υπάρχει αριθμητική επάρκεια διαιτητών ανά την Ελλάδα (εκεί τα ματς διεξάγονται σε έδρες), ενώ στόχος της ομοσπονδίας για το μέλλον είναι να εξασφαλίζει διαιτητές και για τις συναντήσεις των μικρότερων τοπικών κατηγοριών. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κοίταξε σε αυτή την περίπτωση καθαρά τον ομαδικό χαρακτήρα του αθλήματος και το σκεπτικό της επηρεάστηκε από τα όσα ισχύουν σε κάθε ομαδικό άθλημα στη χώρα. Σχετική πρόταση άλλωστε, είχε γίνει και από τους διαιτητές. Επιπλέον, γι’ αυτή τη σημαντική αλλαγή σαφώς κι έπαιξαν ρόλο τα στενά οικονομικά δεδομένα της ομοσπονδίας.

Οι προκηρύξεις τόσο για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, όσο και για εκείνο της Α2, είναι ακριβώς ίδιες στο σημείο της διαιτησίας και αναφέρουν: «Όλοι οι αγώνες, εφ’ όσον καθίσταται δυνατόν, θα διεξάγονται  από επίσημο διαιτητή. Το γηπεδούχο σωματείο χρεώνεται την αποζημίωση του, σε κάθε συνάντηση. Το ύψος της αποζημίωσης του διαιτητή ορίζεται από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων των διαιτητών θα καταβληθεί στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου. Στις αγωνιστικές, που διεξάγονται συγκεντρωτικά, θα υπάρχει επιδιαιτητής των αγώνων, ο οποίος θα  είναι ο υπεύθυνος για τον ορισμό του διαιτητή κάθε επιμέρους αγωνιστικής συνάντησης».

Με την επισήμανση ότι το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα δοθεί στο τέλος της σεζόν η ομοσπονδία εννοεί ότι στην Α1 και στην Α2 τα σωματεία δεν θα πληρώνουν επιτόπου. Ο κάθε διαιτητής θα αναγράφει το όνομά του στο φύλλο αγώνα. Η ομοσπονδία θα αποζημιώνει τον διαιτητή και μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου τα σωματεία θα χρεώνονται με το ποσό, που θα τους αναλογεί και το οποίο θα εισπράττεται με τη μορφή παραβόλου ή συμψηφιστικής εγγραφής. Αντίθετα στη Β΄Εθνική, όπου τα ματς δεν γίνονται συγκεντρωτικά σ’ ένα γυμναστήριο, ο διαιτητής, που θα πηγαίνει σε μία έδρα, θα πληρώνεται από τον γηπεδούχο αμέσως.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ Β΄ΕΘΝΙΚΗ

Η προκήρυξη για τα πρωταθλήματα της Β’ εθνικής διαφέρει λοιπόν, αλλά εκεί που η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. δίνει πολύ μεγάλο βάρος είναι στην έγκαιρη παράδοση του φύλλου αγώνα από τα σωματεία όταν σε μία αναμέτρηση δεν έχει καταστεί δυνατό να υπάρχει διαιτητής. Απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση μάλιστα, ότι αν υπάρξει καθυστέρηση μπορεί να επέλθει ακόμα και μηδενισμός του γηπεδούχου σωματείου!

Αναφέρει συγκεκριμένα η προκήρυξη: «Εφιστάται η προσοχή των υπευθύνων των γηπεδούχων σωματείων, που μετέχουν στα Πρωταθλήματα Ιεραρχίας της Β Εθνικής και των τοπικών κατηγοριών: Τα φύλλα αγώνα παραδίδονται στην Ομοσπονδία στην περίπτωση που δεν έχει οριστεί διαιτητής με φροντίδα τους εντός 48 ωρών από την ημερομηνία διεξαγωγής του κάθε αγώνα.  Η Ομοσπονδία σε περίπτωση αργοπορίας επιφυλάσσεται να θεωρήσει τον αγώνα ως μη πραγματοποιηθέντα και να μηδενίσει το γηπεδούχο σωματείο». 

Πρόσθετα επισημαίνεται πως όταν τα σωματεία αργούν να στείλουν τα Φ.Α. δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με την καταχώρηση του rankinglist. Στελέχη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. τονίζουν ότι πέρσι υπήρξαν περιπτώσεις, που τα Φ.Α. έφτασαν στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου μετά από …παρακάλια και σε διάστημα 2 και 3 μηνών από τη διεξαγωγή του αγώνα! Γι’ αυτό γίνεται λόγος ακόμα και για μηδενισμούς. «Έτσι πρέπει να φροντίζουν και τα φιλοξενούμενα σωματεία για την αποστολή των φύλλων αγώνα γιατί θα χάνουν και αυτά βαθμούς από το R.L. Hκαθυστερημένη καταχώρηση αλλοιώνει τους πίνακες αξιολόγησης και δημιουργεί τεχνικά προβλήματα στο σύστημα». 

 

* Ο Ζαφείρης Πορφύρης στο διαιτητικό έργο σε αγώνα στο Σ.Ε.Φ. (φωτό Βασίλης Καραουλάνης).

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ