Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δύο χάλκινα μετάλλια στην επιτραπέζια αντισφαίριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταμοσχευμένων

World metamosxe_2015_oloi_mazi_tt

World metamosxe_2015_oloi_mazi_ttΔύο χάλκινα μετάλλια ήταν ο ελληνικός απολογισμός στην επιτραπέζια αντισφαίριση, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων 2015, που έγινε στη Μαρ ντελ Πλάτα του Μπουένος Άιρες. Ο Κωνσταντίνος Καλός πήρε την 3η θέση στο απλό super senior, ενώ μαζί με τον Μανώλη Μανουλάκη ανέβηκαν επίσης στο 3ο σκαλί του βάθρου στο διπλό της ίδιας κατηγορίας. Καταγράφηκαν επίσης, πολύ καλές εμφανίσεις και από τους υπόλοιπους δύο αθλητές στο τουρνουά του πινγκ πονγκ, τον Αλέξανδρο Διακουμάκο και τον Γιάννη Παρασκευά. Αναμφίβολα πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς είναι η πρώτη φορά στον θεσμό, που έρχονται δύο μετάλλια από άλλους αθλητές, πλην του απόντα από τους αγώνες της Αργεντινής Χρήστου Ξένου, ο οποίος πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο πινγκ πονγκ αγωνίστηκαν 230 αθλητές και αθλήτριες από 25 χώρες όλων των ηπείρων. Υπεύθυνος προπονητής ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λάζαρος Μπαλάφας. Το μεγάλο event, που περιλαμβάνει διάφορα αθλήματα και συγκεντρώνει μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων (νεφρών, καρδιάς, μυελού των οστών κ.α.) άρχισε την περασμένη Κυριακή, 23 του μήνα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι ελληνικές συμμετοχές προέρχονταν από τρία σωματεία αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων. Τον «Δρομέα», τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών και τους «Λέοντες του Πειραιά». Στο πρόγραμμα ήταν τα αγωνίσματα του απλού και του διπλού και δεν υπήρχε ομαδικό. Στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Νότια Αφρική το 2013, τα γαλανόλευκα χρώματα είχαν κατακτήσει στο άθλημα ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια. Φέτος ήξεραν ότι μπορούν να ξαναφτάσουν σε τέτοιες θέσεις κι ας μίκρυνε η αποστολή από ακυρώσεις συμμετοχών.

World Metamosxe_Kalos_aponomi_2Στο απλό της κατηγορίας super senior ο Κωνσταντίνος Καλός προκρίθηκε αρχικά από τη φάση των γκρουπ. Συνέχισε νικηφόρα και στα World Metamosxe_2015__Kalos_Balafasνοκ άουτ ώσπου γνώρισε την ήττα στα ημιτελικά. Αγώνας για τις θέσεις 3-4 δεν προβλεπόταν κι έτσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ο ίδιος αθλητής και ο Μανώλης Μανουλάκης συγκρότησαν δίδυμο στο διπλό supersenior. Προχώρησαν επιτυχώς με τρεις νίκες από τα γκρουπ, σημείωσαν νίκη και στα νοκ άουτ και αποκλείστηκαν στην 4άδα. Να σημειωθεί ότι ο Μανουλάκης δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στο απλό γιατί είχε μείνει εκτός πρόκρισης από το οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το συγκεκριμένο διπλό δε, απέκτησε το δικαίωμα ν’ αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επειδή ακύρωσαν οι Ξένος/Αρκάς, οι οποίοι είχαν πάρει την πρόκριση σε αυτή την κατηγορία ως Πανελληνιονίκες. Από τη στιγμή που οι δύο αθλητές δεν πήγαν στην Αργεντινή, οι Καλός/ Μανουλάκης ήταν ως δευτεραθλητές Ελλάδας το αμέσως επόμενο διπλό της κατηγορίας, που μπορούσε να δηλώσει. Να προστεθεί ότι οι τελευταίοι αγωνίστηκαν και στο άθλημα του μπόουλινγκ.

Εμπόδιο στο να διακριθεί, αλλά όχι απρόοπτο, συνάντησε ο νεαρός Αλέξανδρος Διακουμάκος. Η Ελλάδα τον δήλωσε στην κατηγορία adult 18-29 ετών, αν και βρίσκεται στο 16ο έτος της ηλικίας του. Εκεί όμως, δεν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει στα νοκ άουτ ματς και να διεκδικήσει το καλύτερο αποτέλεσμα, λόγω του νεαρού της ηλικίας του! Θα προχωρούσε κανονικά αν είχε δηλωθεί στην junior (12-17), αλλά επειδή αυτή η κατηγορία είχε έλλειψη συμμετοχών επιλέχθηκε να δηλωθεί ξανά στην adult, όπως και πέρσι, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρακοβίας, όπου είχε κατακτήσει την 3η θέση στο απλό! Ο αθλητής του Ολυμπιακού αναδείχτηκε νικητής του γκρουπ με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Κατέβαλλε μάλιστα και τον 2ο αθλητή της Ευρώπης στην κατηγορία, τον Ούγγρο Κόκα με 3-2 σετ. Μετά όμως, δεν του επιτράπηκε να συνεχίσει στα νοκ άουτ βάσει του κανονισμού της οικείας Παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η πορεία του σταμάτησε αναγκαστικά διότι η ηλικία του είναι μικρότερη από το όριο των adult. Για τον Κόκα να σημειωθεί ότι κατέλαβε τελικά την 3η θέση στο απλό των adult. Θεωρητικά δηλαδή, ο Διακουμάκος μπορούσε κάλλιστα να κατακτήσει ένα ακόμα μετάλλιο στο απλό και οι άνθρωποι της ελληνικής αποστολής μιλούσαν για «αδικία στον κανόνα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας όταν αφήνει να μετέχει κάποιος αθλητής μικρότερης ηλικίας σε μεγαλύτερη κατηγορία, αλλά δεν του δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει στα νοκ άουτ»…

World Metamosxe_2015_Laz_me_Diakou-ParaskevaΣτο απλό της κατηγορίας senior ο Ιωάννης Παρασκευάς έκανε πολύ καλή εμφάνιση με δύο νίκες σε τρεις αγώνες, ωστόσο με τη διαφορά των σετ δεν κατάφερε να περάσει από τη διαδικασία των ομίλων. Επίσης, στο διπλό της κατηγορίας adult οι Αλέξανδρος Διακουμάκος/Γιάννης Παρασκευάς κατέλαβαν την 5η θέση. Αρχικά πέτυχαν τρεις νίκες στον όμιλο σε ισάριθμα παιχνίδια και μετά αποκλείστηκαν στο νοκ άουτ σύστημα στα προημιτελικά.

Όλα τα παιδιά αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του προπονητή στους «Λέοντες Πειραιά» Λάζαρου Μπαλάφα, ο οποίος μετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις μεταμοσχευμένων. Ο παλιός αθλητής του Προφήτη Ηλία Πειραιά έμεινε ικανοποιημένος από τη συνολική προσπάθεια και τα αποτελέσματα και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι αθλητές πήραν τα θερμά συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους και κέρδισαν τη συμπάθεια της κερκίδας με το θέαμα που προσέφεραν.

Το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας το 2017. Ανά δύο χρόνια διεξάγεται και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων και αυτό του 2016 θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Αρχηγός αποστολής στο Μπουένος Άιρες ήταν ο Νικόλαος Καμαράτος. Με το οργανωτικό κομμάτι ασχολήθηκαν ακόμα ο τιμ μάνατζερ Απόστολος Χαριτωνίδης και ο Στέλιος Δερμιτζάκης. Τα μέλη της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα από αύριο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου με διαφορετικές πτήσεις.

 

Φωτό 1: Όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο άθλημα σε αναμνηστικό στιγμιότυπο μετά το τέλος της προσπάθειάς τους.

Φωτό 2: Μανώλης Μανουλάκης και Κωνσταντίνος Καλός στην απονομή του διπλού ανδρών της κατηγορίας super senior.

Φωτό 3: Ο Καλός πανηγυρίζει για το μετάλλιο και στο απλό μαζί με τον προπονητή Λάζαρο Μπαλάφα

Φωτό 4: Ο τεχνικός υπεύθυνος στην Αργεντινή δίνει οδηγίες στους Αλέξανδρο Διακουμάκο και Γιάννη Παρασκευά

* Το γραφείο Τύπου ευχαριστεί την ελληνική αποστολή στην επιτραπέζια αντισφαίριση για το ρεπορτάζ και το φωτογραφικό υλικό.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ