Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έξι αγώνες για τις εθνικές μας ομάδες στην εναρκτήρια ημέρα του Ευρωπαϊκού νέων

Euro Neon_2015_Koritsia_anaxorisi

Euro Neon_2015_Koritsia_anaxorisiΤην ώρα που η αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας ολοένα μεγαλώνει την ανησυχία και για τις επόμενες γενιές, τα πρόσωπα που εκφράζουν το αύριο της κοινωνίας, τα παιδιά, θα κοιτάζουν σε κάθε ευκαιρία να μας κάνουν περήφανους και να στέλνουν θετικά μηνύματα. Αυτό θα επιδιώξουν από την πλευρά τους και οι μικροί διεθνείς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που αρχίζουν αύριο τη δύσκολη προσπάθειά τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Οι 14 αθλητές και αθλήτριες και οι τέσσερις προπονητές τους έφτασαν το μεσημέρι στην Μπρατισλάβα, το βράδυ θα προπονηθούν στο Slovnaft Arena και την Παρασκευή θα δώσουν συνολικά έξι αγώνες στο ομαδικό για την εναρκτήρια ημέρα της ετήσιας διοργάνωσης. Στην πρεμιέρα τους οι νέοι θα παίξουν με την Εσθονία, οι νεάνιδες με την Αγγλία, οι παίδες με την Αρμενία και οι κορασίδες με το Μαυροβούνιο, άπαντες για τη Β’ κατηγορία της Ευρώπης. Η θετική παρουσία είναι πρώτος στόχος, όπως γενικά έχει επισημανθεί από την ελληνική πλευρά και η υψηλή διάκριση δεν γίνεται αυτοσκοπός. Ωστόσο, μέσα από την επιθυμία να φανεί η αγωνιστική τους πρόοδος τα παιδιά θα κυνηγήσουν όλες τις ελπίδες τους για κάτι πολύ σημαντικό είτε με άνοδο αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην Α’ κατηγορία του θεσμού, είτε με θέση στο βάθρο ατομικού αγωνίσματος από τον Γιάννη Σγουρόπουλο, που συγκαταλέγεται πλέον στους πολύ καλούς παίδες της ηπείρου. Σε αυτό το πνεύμα μίλησαν στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. πριν από την αναχώρηση της αποστολής οι προπονητές Σωτήρης Ζήκος, Μαρία Καλογιάννη, Κώστας Βατσακλής, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που θα έχουν την ευθύνη για τις ομάδες των νέων, των νεανίδων, των παίδων και των κορασίδων αντίστοιχα, όπως και ο πρωταθλητής Ελλάδας παίδων για τις υψηλές φιλοδοξίες του στα ατομικά.

Θυμίζουμε ότι το 58ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 19 του μήνα. Μέχρι τις 14 θα γίνουν τα ομαδικά και από τις 15 θ’ ακολουθήσουν τα ατομικά. Οι περισσότερες χώρες εμφανίζονται στην κατηγορία παίδων και είναι 41. Στους νέους είναι 40, στις νεάνιδες και στις κορασίδες από 34. Όλοι θα «μονομαχήσουν» για 14 συνολικά τίτλους. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας βρίσκονται οι νέοι Νίκος Αντωνιάδης, Στράτος Δαμιανής, Γιώργος Σταματούρος, Δημήτρης Κορδούτης, οι νεάνιδες Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου, Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Ελένη Σοφρά, Παναγιώτα Ανδριανού, οι παίδες Γιάννης Σγουρόπουλος, Βασίλης Αντωνιάδης, Νίκος Βλαχάκης και οι κορασίδες Έλλη Φίσερ, Ελισάβετ Τέρπου, Αγγελίνα Δεβελέκου. Ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρχει και στη διαιτησία από τη Θεσσαλονικιά Μαρία Τσίπου, η οποία έχει οριστεί βοηθός επιδιαιτητή των αγώνων.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Στις δηλώσεις του στο Σ.Ε.Φ., στο περιθώριο της προτελευταίας προπόνησης, οι τέσσερις τεχνικοί ανέφεραν:

Σωτήρης Ζήκος: «Έχω δει στα αναπτυξιακά τουρνουά όλους τους εφήβους και θεωρώ ότι είναι πραγματικά σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Επίσης, το ηθικό είναι ανεβασμένο, το κλίμα καλό και περιμένω να παίξει βασικό ρόλο ο τομέας της ψυχολογίας. Το πόσο αποφασιστικός θα εμφανιστείς, πόσο πάθος, πόση θετική σκέψη θα βγάλεις στο τραπέζι είναι στοιχεία πάρα πολύ σημαντικά. Η εμπειρία από αγώνες στο εξωτερικό, που έχουν όλα τα παιδιά, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαι κι εγώ μαζί με τα παιδιά, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία χωρίς απρόοπτα και ευελπιστούμε σε καλή εμφάνιση στο ομαδικό. Ο στόχος της ανόδου είναι εφικτός και μπορούμε στον όμιλο να νικήσουμε και την επικεφαλής Ιταλία. Δεν πρέπει όμως, να πάρουμε καμία ομάδα αψήφιστα, ούτε το Κόσοβο, ούτε την Εσθονία. Με την τελευταία δίνουμε το πρώτο ματς, είναι καλό αυτό για να βρούμε πιο εύκολα ρυθμό και να μπούμε γρήγορα στο κλίμα. Όσον αφορά στα ατομικά αγωνίσματα μπορούμε επίσης να έχουμε κάποιο καλό πλασάρισμα».

Ethnikes neon_proponisi_genikoΜαρία Καλογιάννη: «Είμαι πολύ χαρούμενη, που θα εκπροσωπήσω κι εγώ την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση από αυτή τη θέση. Έχουμε πολύ καλό κλίμα και θα παλέψουμε για το καλύτερο σε κάθε ματς με σκοπό να κάνουμε κάτι ουσιαστικό. Είμαστε καινούργια ομάδα, τα τρία από τα τέσσερα κορίτσια μάλιστα είναι 16 ετών. Τα γνωρίζω όλα πολύ καλά, εκτός δηλαδή από την Ελένη και την Παναγιώτα, που είναι στο σωματείο μου, τον Τελαμώνα Σαλαμίνας, αφού έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στις διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Η Γεωργία και η Ελένη έχουν εμπειρία από Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ελπίζω να βοηθήσει κι αυτό και πάμε να κυνηγήσουμε το καλύτερο». 

Κώστας Βατσακλής: «Κάνουμε αρχή με την Αρμενία και περιμένουμε να μπούμε καλά στο πρωτάθλημα. Είναι σκληρή και δύσκολη διοργάνωση γιατί έχει πολλά ματς και πρέπει να εμφανίσεις διάρκεια. Είναι δύσκολος ο στόχος της ανόδου στην Α΄κατηγορία, όμως μπορεί να υλοποιηθεί αν οι αθλητές λειτουργήσουν καλά ως σύνολο και ο Βασίλης με τον Νίκο βοηθήσουν επαρκώς τον Γιάννη, που στην Ελλάδα είναι ο πιο δυνατός παίκτης της κατηγορίας. Τόνισα στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να νιώθουν καμία πίεση και με δημιουργικό άγχος να παλέψουν για καλές εμφανίσεις. Η φανέλα της εθνικής ομάδας έχει βάρος, απαιτεί σεβασμό και θέλουμε να την τιμήσουμε και σε αυτούς τους αγώνες. Ντεζαβαντάζ που μόνο ο Γιάννης είχε μέσα στη χρονιά αγώνες στο εξωτερικό, μακάρι να μην επηρεάσει την ομάδα. Αναφορικά με τα ατομικά αγωνίσματα τώρα, πράγματι έχουμε υψηλές βλέψεις με τον Γιάννη και τον πόθο της κατάκτησης ενός μεταλλίου. Με βάση τα διεθνή παιχνίδια του μπορεί ν’ αγωνίζεται με άλλον αέρα πλέον, αλλά όλα θα τα δούμε στην πορεία. Μακάρι να γυρίσουμε στη χώρα με κάποιο μετάλλιο».

Κωνσταντίνος Κωστόπουλος: «Η πρώτη μας σκέψη είναι ν’ αποδώσουν τα κορίτσια αυτό που μπορούν, κάτι που δεν έγινε πέρσι. Έζησα όλη την προετοιμασία και πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά, απλά είναι ένα πρόβλημα ότι τα παιδιά είναι δύο μήνες χωρίς αγώνες. Η σειρά των συναντήσεων στον όμιλο είναι βολική για να βρούμε ρυθμό και θέλουμε να κάνουμε θετική αρχή ώστε να διεκδικήσουμε κάτι καλό στην πορεία. Η υπόθεση άνοδος είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει κι άλλα ματς πέρα από το γκρουπ, οπότε καλύτερα να το δούμε βήμα-βήμα. Έλλη και Ελισάβετ έχουν δώσει και φέτος διεθνείς αγώνες, η Αγγελίνα πάει πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ξαναπαίζει στο εξωτερικό πρώτη φορά ύστερα από 4-5 χρόνια κι ένα τουρνουά στην Ουγγαρία.  Με Έλλη/Ελισάβετ θεωρώ ότι έχουμε καλύτερο διπλό από τα προηγούμενα χρόνια και μας χρειάζεται στο ομαδικό. Πηγαίνω τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση, γνωρίζω πολύ καλά τα κορίτσια και νομίζω ότι σε αυτό στηρίζεται και η ομοσπονδία και μου δίνει την ομάδα των κορασίδων. Πέρα από τις δύο αθλήτριες, που είχα στο σωματείο της Βούλας, γνωρίζω καλά και την Αγγελίνα. Υπάρχει οικειότητα, υπάρχει κατανόηση σε ό,τι ζητάω κι ελπίζω να συμβάλλει κι αυτό το στοιχείο για κάτι καλό».   

ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΧΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ»

Ο 15χρονος Σγουρόπουλος ρωτήθηκε πώς βλέπει τον εαυτό του συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση: «Θεωρώ ότι έχω καλύτερη φυσική κατάσταση κατ’ αρχήν και ξέρω ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολύ. Επίσης, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δεν νιώθω άγχος και πιστεύω ότι θα καταφέρω να ανταποκριθώ καλύτερα στις κρίσιμες στιγμές σε σχέση με παλαιότερα παιχνίδια. Αισθάνομαι καλά, θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται στο απλό στην τελευταία μου χρονιά στην κατηγορία παίδων, αλλά θα παίξει ρόλο και η κλήρωση», τόνισε ο πρωταθλητής από την Ελευσίνα και πρόσθεσε: «Θα κυνηγήσω το μετάλλιο και στα διπλά. Γνωρίζομαι με τον Λιθουανό Στανκεβίτσιους, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλά. Την Τσέχα Μπλάσκοβα δεν τη γνωρίζω προσωπικά, όμως ξέρω είναι πολύ αξιόλογη αθλήτρια και πιστεύω ότι και στο μικτό μπορούμε να φτάσουμε αρκετά ψηλά».

Το σύστημα διεξαγωγής του ομαδικού παραμένει …περίπλοκο. Με λίγα λόγια  σημειώνουμε ότι για τη διεκδίκηση της ανόδου είναι πολύ βασικό να έρθει αρχικά η πρωτιά στο γκρουπ. Η 2η θέση περιορίζει κατά πολύ τις ελπίδες διότι η εκάστοτε ομάδα θα μπορεί να κυνηγήσει μόνο τη 17η (και τελευταία) θέση, που οδηγεί στην άνοδο. Η 3η, η 4η ή η 5η θέση σε γκρουπ στέλνει μετά τις ομάδες απλά σε θέσεις κατάταξης. Η πρωτιά αντίθετα, οδηγεί σε μονό παιχνίδι με κάποια από τις τέσσερις ομάδες, που θα περιοριστούν στην 4η θέση των ισάριθμων γκρουπ της Α΄ κατηγορίας ή με μία από τις 3ες ομάδες των γκρουπ αυτών. Οι τελευταίες θα έχουν δώσει νωρίτερα δύο παιχνίδια πλέι οφ μεταξύ τους. Ενδεχόμενη νέα νίκη στο μονό ματς βάζει την ομάδα στο ταμπλό των «16» και αυξάνει τις πιθανότητες για άνοδο, αφού μόνο η 16η ομάδα θα μείνει έξω από την κορυφαία κατηγορία. Σε περίπτωση ήττας διεκδικείται πάλι η 17η θέση.   

Το πρόγραμμα των αγώνων των εθνικών μας ομάδων στην πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων σε ώρες Ελλάδας (μία ώρα μπροστά από τη Σλοβακία):

Παρασκευή 10/07:

Νεάνιδες, γκρουπ F:            10:00  Ελλάδα-Αγγλία

Παίδες, γκρουπ F:               10:00  Ελλάδα-Αρμενία

Κορασίδες, γκρουπ G:         10:00  Ελλάδα-Μαυροβούνιο

Νεάνιδες:                         16:00  Ελλάδα-Ελβετία

Κορασίδες:                        16:00  Ελλάδα-Βουλγαρία

Νέοι, γκρουπ G:                 16:00  Ελλάδα-Εσθονία

Σάββατο 11/07:

Νεάνιδες:      10:00  Ελλάδα-Φινλανδία

Παίδες:          12:00 Ελλάδα-Φινλανδία

Νέοι:            14:00 Ελλάδα-Ιταλία

Κορασίδες:     14:00  Ελλάδα-Λιθουανία

Νεάνιδες:      16:00  Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Παίδες:          18:00  Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Κορασίδες:     18:00  Ελλάδα-Ιρλανδία

Νέοι:            20:00  Ελλάδα-Κόσοβο

* Καθημερινή ενημέρωση θα υπάρχει μέσα από το σάιτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (ettu.org), όπως και μεταδόσεις στο διαδίκτυο από το laola1.tv (τα δύο πρώτα τραπέζια καλύπτονται τηλεοπτικά). Η ιστοσελίδα των αγώνων είναι  http://www.sstz.sk/eyc2015/home.html.

 

* Φωτό 1: Αναμνηστική φωτό που έβγαλαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” πριν από την αναχώρηση για τη Σλοβακία, όλες οι αθλήτριες της ελληνικής αποστολής.

* Φωτό 2: Στιγμιότυπο από την πρωινή προπόνηση της Τρίτης στο Σ.Ε.Φ.

                                      

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ