Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ξανά στον Ολυμπιακό ο Πορτογάλος Μέντες, ο Κύπριος M. Γιάνγκου στον Ίφιτο, η Σέρβα Μόλναρ στον Ταύρο!

Molnar

MolnarΟι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μπορούν να προσδοκούν και φέτος δυνατά και γεμάτα θέαμα εθνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα. Και σ’ αυτή την προοπτική θα συμβάλλουν καθοριστικά οι καλοί ξένοι αθλητές, οι οποίοι γι’ άλλη μια χρονιά θα τιμήσουν το ελληνικό πινγκ πονγκ με την παρουσία τους. Η έλευση λοιπόν, τριών γνωστών ονομάτων της ευρωπαϊκής σκηνής για ισάριθμα διαφορετικά σωματεία αποτελούν τη βασική είδηση από το πρακτικό των φετινών μεταγραφών, που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Ο Πορτογάλος διεθνής Ένιο Μέντες θα ξαναπαίξει για τον Ολυμπιακό, όπως και την αγωνιστική περίοδο 2013-2014. Ο κορυφαίος Κύπριος αθλητής Μάριος Γιάνγκου πήγε στον Ίφιτο Πατρών, ενώ η Σέρβα διεθνής Μόνικα Μόλναρ (φωτό)  θα ενισχύσει τον Δ.Α.Ο. Ταύρου! Από τις εσωτερικές αλλαγές ξεχωρίζουν κυρίως οι μετακινήσεις του Γιάννη Βλοτινού στον Α.Ο. Ταταύλα, των αδερφών Γιώργου και Κωνσταντίνου Κωνσταντινόπουλου στον Α.Σ. Πέρα Αθηνών, της Αγγελίνας Παπαδάκη και της Γεωργίας Ζαβιτσάνου στον Ολυμπιακό και του Γιάννη Σγουρόπουλου στον Ολυμπιακό.

Ο 29χρονος Μέντες Ντα Ενκαρνακάο Χοσέ Ένιο (όπως είναι το πλήρες όνομά του) οδήγησε το 2014 τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του τίτλου και θα συνεργαστεί ξανά μαζί τους στην προσπάθεια για επανάκτηση των σκήπτρων. Ο Πορτογάλος κατέκτησε με την εθνική του ομάδα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2011. Ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο Τάσος Ρηνιώτης έμειναν στην ομάδα και είναι σημαντική και η προσθήκη του πρωταθλητή παίδων Γιάννη Σγουρόπουλου, που πέρσι φόρεσε τη φανέλα του Άρη Βούλας.

Ο πρωταθλητής Α.Σ. Πέρα Αθηνών διαφοροποίησε σημαντικά την ομάδα του. Έμεινε ο Κώστας Λαγογιάννης και αποκτήθηκαν οι διεθνείς Γιώργος και Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, που την περασμένη σεζόν αγωνίστηκαν στον 3ο της βαθμολογίας Ίφιτο Πατρών. Αποχώρησαν ο Γιάννης Βλοτινός και ο Λευτέρης Μάκρας (στον Παναθηναϊκό, που γύρισε στην Α1, πήγε ο τελευταίος). Θυμίζουμε ότι τόσο οι «Πολίτες», όσο και Ολυμπιακός συνεργάστηκαν την περασμένη περίοδο με Γάλλους πρωταθλητές (Ουές και Μπουλουσά αντίστοιχα).

Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Αθλητικός Όμιλος Ταταύλα, ο οποίος απέκτησε τον ρέκορντμαν των Πανελλήνιων τίτλων στο απλό ανδρών και κορυφαίο αθλητή της περσινής Α1 Γιάννη Βλοτινό. Η ομάδα διατηρεί τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Στέφανο Μανουσώφ και θα φανεί πολύ ανταγωνιστική.

Ο Ίφιτος δεν έχει το ίδιο δυνατή τριάδα, αλλά θέλει να παρουσιάσει καλό σύνολο και φέτος και γι’ αυτόν τον λόγο συμφώνησε με τον 24χρονο Μάριο Γιάνγκου. Τον πρώτο Κύπριο της παγκόσμιας κατάταξης (νούμερο 300 σήμερα), πολλές φορές πρωταθλητή της χώρας του, όπως και του διεθνούς τουρνουά, που διοργανώνει ετησίως η Μεγαλόνησος κι έναν αθλητή, που έχει διακριθεί διεθνώς στις νεαρές ηλικίες (2ος για παράδειγμα, στο απλό εφήβων στο τουρνουά της Μάλτας το 2009). Αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στα Ταταύλα την περίοδο 2008-2009 πανηγυρίζοντας και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Το σωματείο της Πάτρας απέκτησε κι έναν ακόμα Κύπριο διεθνή, τον Χαράλαμπο Χρίστου, αλλά αποχώρησε ο 3ος παίκτης της περσινής σεζόν, ο Ανδρέας Τσεγγενές, που συνεχίζει στους Φοίνικες Γλυφάδας Πατρών.  

Στις γυναίκες ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός επαναφέρει στο ελληνικό πρωτάθλημα την Αγγελίνα Παπαδάκη, που τα τελευταία τρία χρόνια έπαιζε μόνο στην 1η κατηγορία της Ιταλίας. Επίσης, συμφώνησε εκ νέου με τη Γεωργία Ζαβιτσάνου. Η Πατρινιά ήταν το 2013-2014 στο πειραϊκό σωματείο, αλλά πέρσι πήρε τον τίτλο με το Πέρα. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός διατήρησε στη σύνθεσή του τη Μαρία Χριστοφοράκη και τη Βουλγάρα Ντετελίνα Πέτροβα.

Ο πρωταθλητής Α.Σ. Πέρα (που σημειωτέον, έχει και νέο προπονητή, εδώ και λίγο καιρό, τον παλιό πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Λάμη) διέκοψε τη συνεργασία του και με τη Χριστίνα Φίλη. Η πρώην διεθνής αθλήτρια και πρωταθλήτρια Ελλάδας επέλεξε ν’ αγωνιστεί στην Α2 εθνική κατηγορία με τις Σάρισες Φλώρινας εκεί όπου θα έχει συμπαίκτρια και την εν ενεργεία διεθνή Φιλαρέτη Εξάρχου! Το Πέρα κράτησε ωστόσο, στο δυναμικό του, τη Λάουρα Νικουλάε και την Όλγα Γεωργοπούλου, ενώ συμφώνησε ξανά με την πρώην διεθνή στις νεαρές ηλικίες Δήμητρα-Θωμαϊδα Τσεκούρα, η οποία ήταν στην ομάδα της σεζόν 2012-2013, που επίσης είχε πάρει τον τίτλο.

Ισχυροποιημένος για να διεκδικήσει τον τίτλο θέλησε να παρουσιαστεί ο Δ.Α.Ο. Ταύρου κι έκανε την πιο ηχηρή μεταγραφή. Έκλεισε συμφωνία με την 25άχρονη Μόνικα Μόλναρ, νούμερο 208 στη σημερινή διεθνή κατάταξη. Φέτος αγωνίστηκε στα WorldTourστην Αλμερία, στην Ντόχα και στη Βουδαπέστη. Η Σέρβα έχει συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ μεταξύ άλλων διακρίσεων ήταν 3η στο απλό γυναικών στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του 2009. Ο Δ.Α.Ο.Τ. κράτησε στη σύνθεσή του την Κατερίνα Τόλιου και την Αλίκη Κιούφη, όχι όμως και την Ελένη Γεωργιάδου, η οποία θα συνεργαστεί ξανά (όπως έκανε πρόπερσι) με τη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

Χρώμα από Κύπρο θα έχουν και τα Ταταύλα, που επανήλθαν φέτος στην Α1 γυναικών. Ενέταξαν στο δυναμικό τους τη διεθνή Λουίζα Κουρέα (Νo 457 σήμερα στο παγκόσμιο ranking list), με την οποία είχαν συνεργαστεί ξανά για μία χρονιά στο πρόσφατο παρελθόν.

Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές ακόμα αξιοσημείωτες μεταγραφές για τις δύο πρώτες εθνικές κατηγορίες, όπως: Του Σπύρου Κιούφη στον Ο.Α. Χανίων, του Βούλγαρου Τεοντόρ Αλεξαντρόφ στη Φιλία Ορεστιάδας, του Γιώργου Παντερή στον Α.Ο. Πεύκης, του Πάρι Ζώνιου στον Άρης Βούλας, του Ντανιέλ Τσιόκα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, της Θάλειας Κορδούτη στον Α.Ο. Ταταύλα, της Χριστιάνας Κανάρη στη Χ.Α.Ν.Θ., της Μαρίας Μοίρου στον Γ.Α.Ο. Πειραιά, της Ελισάβετ Τέρπου στην Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας, της Ιωάννας Γερασιμάτου στον Α.Ο. Άρης 2006, την επιστροφή της Κωνσταντίνας Παρίδη στον Φοίνικα Πειραιά κ.α.

Φυσικά παρατηρούνται ενδιαφέρουσες αλλαγές και στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπως τα δελτία των πρώην διεθνών Αρχοντούλας Βολακάκη στον Α.Σ. Άλφα, Φάνη Αβραντινή στον Ιλισσό Καλλιθέας, Κώστα Βουτσινά στον Αθηναϊκό, Διονυσίας Σκέα στον Άλφα, του Βούλγαρου Λούμπο Γκεοργκίεφ και του Κύπριου Γιάγκου Γιάνγκου στον Α.Ο. Νέμεσις Θεσσαλονίκης ή του Γιάννη Γερογιάννη στον Θερμαίο Θεσσαλονίκης και του Δημήτρη Γκουτζίδη στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης κ.α.. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. (httf.gr) και την ενότητα των ανακοινώσεων ολόκληρο το φετινό δούναι και λαβείν, που περιλαμβάνει 364 αιτήσεις μεταγραφών.

Εξάλλου, πιο πολλοί θα είναι φέτος οι Έλληνες αθλητές, που θα βρεθούν σε ομάδες του εξωτερικού. Οι συντριπτικά περισσότεροι βέβαια, θα παίζουν και σε ελληνικά σωματεία. Το πρακτικό της ομοσπονδίας αναφέρει τα ακόλουθα 17 ονόματα:

Παναγιώτης Γκιώνης στη γερμανική Μπορούσια Ντίσελντορφ

Καλλίνικος Κρεάνγκα στη γαλλική Ενεμπόν

Γιώργος Φραγκούλης στη γαλλική Μπαγιάρ Αρζεντάν

Φιλαρέτη Εξάρχου στη σουηδική Στόρφορς     

Κατερίνα Τόλιου στη γαλλική Παρί ΤΤ

Αγγελίνα Παπαδάκη στη γαλλική Πασαζουά

Μαρία Χριστοφοράκη στη γαλλική Σεν Πιερέζ

Γεωργία Ζαβιτσάνου στη γαλλική Σεν Πιερέζ

Καλλιόπη Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου στην ολλανδική FVP Ρότερνταμ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος στη γαλλική Αζέν

Τάσος Ρηνιώτης στη γαλλική Αζέν

Γιώργος Κωσταντινόπουλος στη γαλλική Ρομάν

Κώστας Λαγογιάννης στη γαλλική Καπέλ λα Γκραντ

Αντώνης Μαλινάκης στη γαλλική Σελονκούρ

Σωκράτης Κανάρης στον Α.Σ. Πολεμίδια στην Κύπρου

Χριστιάνα Κανάρη στον Α.Σ. Πολεμίδια Κύπρου

Ιωάννης Τσίτρας στον Άρη Λεμεσού Κύπρου

Τέλος, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στη χτεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε την εναρμόνιση της  εσωτερικής αγωνιστικής δραστηριότητας στα διεθνή δεδομένα και ως εκ τούτου  την αποκλειστική χρήση  πλαστικών μπαλών σε κάθε αγωνιστική εκδήλωση. «Όλα τα πρωταθλήματα, όλες οι διοργανώσεις από εδώ και πέρα θα διεξάγονται με μπάλες 3* ITTF πλαστικές», κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

                                                          

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ